Καμπάνια ευαισθητοποίησης από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για την πρόοδο του εμβολιασμού σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

“Στοίχημα επιβίωσης” ο εμβολιασμός στα νησιά

Συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου για τη σοβαρή υπόθεση που επηρεάζει τη δημόσια υγεία και την οικονομία

Την ουσιαστική ανάληψη ευθύνης από κάθε πολίτη που ζει στα νησιά ζητά ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με το θέμα του εμβολιασμού κατά της Covid-19, προκειμένου το Νότιο Αιγαίο και ειδικότερα ορισμένοι προορισμοί να αυξήσουν τα ποσοστά τους, δεδομένης της απειλής που παραμένει ορατή, απέναντι στη δημόσια υγεία και την οικονομία, καθώς η πανδημία δεν αποτελεί ακόμη παρελθόν.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση και διαχείριση του κορωνοϊού, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου σε συνέχεια συζήτησης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παίρνει πρωτοβουλία σε τοπικό επίπεδο και πραγματοποιεί μία καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, με κύριο στόχο, οι πολίτες να είναι προστατευμένοι απέναντι στην επιθετικότητα της Covid-19. Για την εν λόγω απόφαση παραχώρησε χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος υποστήριξε σε κάθε τόνο πως μοναδικό “όπλο” απέναντι στον εχθρό - δηλαδή την πανδημία -, σήμερα, αποτελεί ο εμβολιασμός.

Άλλωστε, προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, εξήγησε πως εργάστηκε η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, αμέσως μόλις ξέσπασε η πανδημία, η οποία εκτός από τη δημόσια υγεία, απειλεί ευθέως την οικονομία, αλλά και τον τουρισμό.

Αναφορικά με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ο ίδιος παρουσίασε στοιχεία και ποσοστά εμβολιασμού σε σύνδεση με τα πληθυσμιακά δεδομένα, εστιάζοντας συμπερασματικά σε ορισμένα βασικά σημεία και κυρίως στο γεγονός ότι το Ν. Αιγαίο βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της Ελλάδας στο θέμα του εμβολιασμού, ωστόσο, ορισμένα νησιά και κατά κύριο λόγο η Ρόδος παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα, αποδυναμώνοντας τη συνολική προσπάθεια που κάνει η νησιωτική Περιφέρεια.

Δυστυχώς, όπως ανέφερε, παραμένει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών δύσπιστο απέναντι στον εμβολιασμό, με αποτέλεσμα να διαφαίνεται ο κίνδυνος ακόμη και νέου εγκλεισμού από το προσεχές φθινόπωρο.

Πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία άρνησης”

Δεδομένων των δικαιολογιών που ακούγονταν μέχρι σήμερα από νησιώτες οι οποίοι δεν προγραμμάτιζαν ραντεβού για να εμβολιαστούν, ο κ. Χατζημάρκος πήρε την ευκαιρία να τονίσει πως, πλέον, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης των πολιτών στα νησιά απέναντι στο αυτονόητο, καθώς υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού, αλλά και όλα τα εμβόλια για το σύνολο των κατοίκων.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης θέλοντας να απαντήσει δημοσίως σε όσους επιλέγουν να τοποθετούνται αρνητικά απέναντι στην επιστημονική κοινότητα και στα εμβόλια που αυτή έχει παράξει προς όφελος των ανθρώπων, ανέφερε τα εξής: “Όλα αυτά έχουν λυθεί σήμερα που μιλάμε. Σε όλα μας τα νησιά υπάρχει η δυνατότητα να κλειστεί ραντεβού σε χρόνο εξαιρετικά σύντομο και για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός της χώρας παρουσίασε ένα νέο σχέδιο κινητροδότησης των εμβολιασμών ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Σήμερα λοιπόν, δεν υπάρχει δικαιολογία, διότι η δυνατότητα του εμβολιασμού είναι εύκολη σε όλους τους πολίτες και σε όλα τα νησιά μας”.

Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα πως, “Όλοι καταλαβαίνουν πόσο καθοριστικός είναι ο εμβολιασμός και για την πορεία της οικονομίας”, διευκρινίζοντας βέβαια πως για τον ίδιο και συνολικά για την Περιφερειακή Αρχή, δεν τίθεται τίποτα πέρα και πάνω από τη δημόσια υγεία.

“Βέβαια δεν βάζω μπροστά και κεντρικό θέμα στη συζήτηση την πορεία της οικονομίας μας και τον τουρισμό. Το βάζω ως δεύτερο θέμα, γιατί πρώτο είναι προφανώς και πάντα θα είναι η δημόσια υγεία. Αμέσως μετά, σε εμάς, στα νησιά μας είναι η πορεία του τουρισμού” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο ρυθμός απόκτησης του λεγόμενου τείχους ανοσίας στην κάθε χώρα, επηρεάζει και την πολιτική που κρατά η κάθε πλευρά σε όλον τον πλανήτη.

“Βλέπουμε ότι είναι καθοριστικός παράγοντας και το τείχος ανοσίας, δηλαδή το ποσοστό του εμβολιασμού που υπάρχει και η κάθε χώρα, έχοντας τη δικής της στρατηγική και πολιτική και τις δικές της προτεραιότητες, όπως αυτή τις χτίζει και με όποια κίνητρα, έχει ως κύρια παράμετρο πλέον και το ποσοστό του εμβολιασμού σε κάθε προορισμό”.

Καμπάνια διάρκειας 2 μηνών

Ως εκ τούτου, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως η ΠΝΑι προχωρά στην τοπική καμπάνια ευαισθητοποίησης, ώστε να μπορέσει να πείσει όσο περισσότερους πολίτες για την αναγκαιότητα λήψης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

“Η καμπάνια που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο να “τρέξουμε” σαν Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα είναι για τουλάχιστον δύο μήνες, δηλαδή για τις επόμενες οκτώ εβδομάδες”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Η καμπάνια ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ με ένα βίντεο που θα είναι στη διάθεση όλων των ΜΜΕ. Όμως, εκτός από το βίντεο έχει ετοιμαστεί και το υλικό για το αντίστοιχο ραδιοφωνικό μήνυμα, υπάρχουν και ψηφιακές αφίσες. Τα ψηφιακά πόστερ είναι οκτώ συνολικά και θα βγαίνει ένα κάθε επτά ημέρες, στο βάθος αυτών των οκτώ εβδομάδων που θα διαρκέσει η τοπική καμπάνια για τον εμβολιασμό στα νησιά μας”.

Αναφορικά με το μήνυμα της συγκεκριμένης καμπάνιας, ο Γιώργος Χατζημάρκος γνωστοποίησε τα εξής: “Το κεντρικό μότο μας είναι γιατί να λείπεις από τη ζωή σου. Εμβολιάσου τώρα για να μη χάσεις ούτε μία στιγμή από τη ζωή σου. Η τύχη του νησιού σου είναι στο χέρι σου”.

Εγγυώνται επιστήμονες και όχι πολιτικοί”

Με φόντο το γεγονός πως κάθε χώρα είναι σε θέση να γνωρίζει τα στοιχεία και τα ποσοστά που αφορούν στον εμβολιασμό του πληθυσμού άλλων χωρών, καθώς αυτά είναι δημόσια, ο Γιώργος Χατζημάρκος θέλησε να υπογραμμίσει την κρισιμότητα της κατάστασης αναφορικά και με τις αποφάσεις για τις μετακινήσεις των επισκεπτών και τους ενδεχόμενους περιορισμούς (π.χ. καραντίνα κλπ).

“Σήμερα, όλα τα στοιχεία είναι στο διαδίκτυο. Σε αυτήν τη συζήτηση που κάνουμε δεν υπάρχει τίποτα μυστικό. Είναι όλα προσβάσιμα στον κάθε πολίτη για την πορεία των εμβολιασμών στα νησιά” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας πως τουριστικοί προορισμοί όπως η Ρόδος, που προσκαλούν επισκέπτες από κάθε χώρα, δεν είναι χρήσιμο να παρουσιάζουν μία εξαιρετικά απογοητευτική κατάσταση σε επίπεδο ποσοστών εμβολιασμού.

Υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι στη Ρόδο λειτούργησε και ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο 25 γραμμών, ο ίδιος σχολίασε τα εξής: “Κατασκευάστηκε και μπήκε σε λειτουργία το mega εμβολαστικό κέντρο με δυνατότητα 25 εμβολιαστικών γραμμών. Με λυπεί πάρα πολύ το γεγονός ότι αυτό το μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο της Ρόδου σήμερα υπολειτουργεί σε έναν πολύ σημαντικό βαθμό. Και υπολειτουργεί όχι επειδή δεν υπάρχει οργάνωση, αλλά επειδή υστερεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω δε, θέλησε να προσθέσει πως η ύπαρξη αρνητών ως σήμερα, δημιουργεί μία κακή κατάσταση για τη χώρα και το Ν. Αιγαίο, η οποία πρέπει να αλλάξει άμεσα. “Στις ερωτήσεις συμπατριωτών μας περί πειραματικών εμβολίων εγώ απαντώ το εξής: Ότι αυτοί οι οποίοι εγγυώνται δεν είναι πολιτικά πρόσωπα. Είναι επιστήμονες και είναι σε διεθνείς φορείς και οργανισμούς που η παγκόσμια κοινότητα συναντάται ανεξαρτήτως χρώματος ή θρησκείας. Μιλάμε για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ο οποίος έρχεται και δίνει την απάντηση και δεν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα”.

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε μάλιστα πως, “Μας στεναχωρεί να ακούμε για πειραματικά εμβόλια, από τη στιγμή που ένα εμβόλιο έχει φτάσει στα 200, 300 ή 400 εκατομμύρια δόσεις ενώ μπορεί να υπάρχει και εμβόλιο που έχει ξεπεράσει το δισεκατομμύριο”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να συμπληρώσει, δυστυχώς, για τον φόβο αρκετών πολιτών, έχουν διαδραματίσει αρνητικό ρόλο σήμερα και ομάδες ατόμων στο διαδίκτυο.

“Δυστυχώς στο διαδίκτυο σήμερα, διαπιστώνουμε μία παρενέργεια. Ότι λειτούργησε ως ένας χώρος εκτόνωσης μη σοβαρών θέσεων και προσπαθειών ενάντια στη σημασία του εμβολιασμού” σχολίασε συγκεκριμένα ο Γιώργος Χατζημάρκος.

Η εικόνα εμβολιασμών στο Ν. Αιγαίο

Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών ανά περιφερειακή ενότητα (ως και 27η Ιουνίου) στα γεωγραφικά όρια του Νοτίου Αιγαίου.

“Ξεκινάω από την πρώτη παρατήρηση, απολύτως ενθαρρυντική. Ότι με τουλάχιστον μία δόση στο Ν. Αιγαίο έχουμε 56,5% και στην Ελλάδα 43,7%. Άρα, είμαστε 13 μονάδες περίπου πάνω από τον μέσο όρο της χώρας. Επίσης, με ολοκληρωμένο εμβολιασμό η Ελλάδα βρίσκεται στο 33,2% και το Ν. Αιγαίο στο 47,4%. Και εδώ βρισκόμαστε 14 μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ελλάδας” ανέφερε, σχολιάζοντας πως αυτοί οι δείκτες σίγουρα σε πρώτο επίπεδο “δείχνουν κάτι αισιόδοξο”.

Αμέσως μετά παρουσίασε τα στοιχεία ανά περιφερειακή ενότητα. Τα πρώτα ποσοστά είναι για τον εμβολιασμό με μία δόση και τα δεύτερα αφορούν τον ολοκληρωμένο εμβολιασμό. Συγκεκριμένα: Μύκονος 92,3% (μία δόση) και 80,8% (ολοκληρωμένος εμβολιασμός. Κέα - Κύθνος (84,9% και 78,9%). Μήλος (78,1% και 74,9%). Θήρα (79,7% και 68,2%). Πάρος (64,5% και 58,2%). Άνδρος (61,9% και 56,2%). Κάρπαθος (57,4% και 54,9%). Τήνος 56,1% και 54,8%). Σύρος (60,5% και 48,6%). Κως (58,1% και 47,5%). Νάξος (51,9% και 45,6%). Κάλυμνος (44,4% και 41,0%). Ρόδος (48,3% και 36,5%).

Εστιάζοντας στην απογοητευτική πορεία της Ρόδου, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: “Το μεγαλύτερο νησί σε πληθυσμό, η Ρόδος έχει ένα ασυνήθιστα χαμηλό ποσοστό. Μέχρι πριν έναν μήνα υπήρχαν όλων των ειδών οι δικαιολογίες που μπορούσε να ακούσει κάποιος. Όμως, εδώ και έναν μήνα το mega εμβολιαστικό κέντρο έχει εκατοντάδες ραντεβού ανοικτά”.

Ανησυχία και προβληματισμός για νέο lockdown

Επισημαίνοντας ακολούθως, την απειλή που θα εισπράξει ο τουρισμός και η οικονομία στην περίπτωση που υπάρξουν ανατροπές μεγάλες και δεν προκύψουν αφίξεις ικανοποιητικές, αν ορισμένες χώρες – βάσει των στοιχείων του εμβολιασμού που διαπιστώνουν για άλλους προορισμούς – λάβουν περιοριστικές αποφάσεις, ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για την ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτών και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν.

“Ένας τόπος που απευθύνει θερμό κάλεσμα για τον τουρισμό και προσκαλεί πολίτες από Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη αλλά και από όλον τον κόσμο και που σήμερα προηγείται στις αφίξεις του Ν. Αιγαίου από διεθνείς πτήσεις, δεν επιτρέπεται για κανέναν τρόπο να παρουσιάζει το ποσοστό του 36,5%” σχολίασε σε έντονο ύφος, σημειώνοντας τέλος πως, πλέον έχει έρθει η στιγμή ο κάθε πολίτης να δείξει υπευθυνότητα.

“Είναι μία ώρα προσωπικής και κοινωνικής ευθύνης το τί θα γίνει από εδώ και πέρα. Το τί θα συμβεί εξαρτάται από εμάς και μόνο. Από τον καθέναν από εμάς. Αυτά είναι δημόσια στοιχεία και είναι προσβάσιμα σε όλους τους πολίτες όλου του κόσμου. Και σε αυτούς που θέλουν να ταξιδέψουν στα νησιά μας. Άρα, είναι στοίχημα επιβίωσης πια η πορεία του εμβολιασμού”.

Στον επίλογο της συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης, θέλησε να είναι ξεκάθαρος απέναντι σε παρατηρήσεις σχετικά με ενδεχόμενο νέο lockdown από το προσεχές φθινόπωρο. “Υπάρχει κάποιος από εμάς που θα ήθελε να κλειστεί ξανά μέσα; Και ποιο φθινόπωρο... Θα φθάσουμε στο φθινόπωρο; Με αυτά τα ποσοστά εγώ λέω ότι θα είμαστε πάρα πολύ τυχεροί αν κλείσουμε τον Νοέμβριο. Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε τον Νοέμβριο. Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε όλοι μαζί και να αποφασίσουμε ότι ζούμε σε οργανωμένες κοινωνίες”.