Δηλώσεις του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχου, Παναγιώτη Κοτρίδη με φόντο τα πολλά περιστατικά πυρκαγιών στα νησιά και τον καύσωνα

Ν. Αιγαίο: Υψηλά αντανακλαστικά απέναντι στον “εφιάλτη” των πυρκαγιών

Απαιτείται ανταπόκριση των Δήμων αναφορικά με τη διάθεση χώρων σε παραδοσιακούς οικισμούς για την τοποθέτηση φορητού εξοπλισμού πυρόσβεσης

Ισχυρό “μέτωπο” κατάσβεσης απέναντι στα πολλά περιστατικά πυρκαγιών που εκδηλώνονται συχνά στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου οικοδομεί το Πυροσβεστικό Σώμα, υπό την καθοδήγηση του Περιφερειακού Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχου, Παναγιώτη Κοτρίδη, ο οποίος ζητά παράλληλα, την ανταπόκριση και τη συνεργασία πολιτών και Δήμων, απέναντι στη δύσκολη μάχη που δίδεται την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

Δεδομένων των υψηλών θερμοκρασιών που καταγράφονται τη θερινή σεζόν, αλλά και λόγω του καύσωνα που θα πλήξει πολλές περιοχές της χώρας, τα επόμενα 24ωρα, ο Περιφερειακός Διοικητής κλήθηκε σε δηλώσεις σχετικά με τον αγώνα που αναπτύσσει το Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών να είναι ασφαλείς.

Ήδη στα νησιά του Ν. Αιγαίου, ο αριθμός των πυρκαγιών είναι ιδιαίτερα αυξημένος συγκριτικά με το περυσινό διάστημα της αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα να απαιτείται προσοχή από το σύνολο των πολιτών, για να περιοριστεί στο εξής στο ελάχιστο, η πρόκληση αυτών. Ωστόσο, όπως ο ίδιος επισημαίνει για μία ακόμη φορά μέσω δηλώσεών του στην “Κοινή Γνώμη”, οι πολίτες δυστυχώς δεν δείχνουν την απαιτούμενη ευαισθησία απέναντι στο περιβάλλον, ενώ και οι Δήμοι λειτουργούν με υποτονικά αντανακλαστικά απέναντι στα αιτήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, όσον αφορά την εξεύρεση και διάθεση χώρων, εντός παραδοσιακών οικισμών, για την τοποθέτηση φορητών μέσων πυρόσβεσης.

Πρέπει να τονισθεί εξ αρχής πως ο Διοικητής έχει προειδοποιήσει τους Δήμους για τους κινδύνους που προκύπτουν σε περιοχές που δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων και ως εκ τούτου, οφείλουν να ανταποκριθούν στα αυτονόητα έστω και σήμερα, στο μέσον της αντιπυρικής σεζόν.

Οι πολίτες να τηρούν τις οδηγίες

“Λόγω της μεγάλης θερμοκρασίας, έχουμε μεγάλη ξήρανση της βλάστησης και οποιαδήποτε απλή ενέργεια με σπινθήρα στην ύπαιθρο, είτε η χρήση ψησταριάς ή οποιαδήποτε άλλη φλόγα, μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα και σοβαρά προβλήματα” παρατηρεί ο Παναγιώτης Κοτρίδης προλογικά των δηλώσεών του, ζητώντας από τους πολίτες να μεριμνούν για τα αυτονόητα. “Παρακαλούμε οι πολίτες να δείξουν σύνεση και να απολαύσουν τις διακοπές τους χωρίς να προκληθούν προβλήματα. Πρέπει ο κόσμος να δείξει ιδιαίτερη προσοχή και να ακούει τους υπευθύνους. Δυστυχώς οι πολίτες δεν ακολουθούν τις οδηγίες και συμπεριφέρονται χωρίς προσοχή. Όμως, πρέπει να γνωρίζουν πως η καταστροφή από την κανονικότητα δεν απέχει πολύ” σχολίασε ο ίδιος σε απόλυτο τόνο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως, “και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδος υπάρχουν μεγάλες καταστροφές”. Κατά συνέπεια, προτρέπει τους πολίτες “να μην δημιουργήσουμε τέτοιες καταστροφές στους τόπους μας και να απολαύσουμε το καλοκαίρι στα νησιά”.

Ευελπιστούμε να μην έχουμε αέρα”

Ερωτηθείς για τις ημέρες του καύσωνα, οι οποίες ευτυχώς πλήττουν ηπιότερα τα νησιά συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, ο Διοικητής σχολίασε τα εξής: “Τα νησιά είναι συνηθισμένα σε αυτές τις θερμοκρασίες, χωρίς όμως να χτυπούν 40 βαθμούς Κελσίου, όπως σε άλλες περιοχές. Ευελπιστούμε να μην έχουμε τις επόμενες ημέρες αέρα που θα έχει ξεραθεί η βλάστηση και θα είναι πολύ μεγαλύτερος ο βαθμός πρόκλησης πυρκαγιάς σε περίπτωση αέρα”. Κι αυτό, καθώς όπως πρόσθεσε, καλό είναι να μην προκύψουν πυρκαγιές και μεγάλα μέτωπα, που απαιτούν σοβαρή κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων για να προστατευθεί τόσο η ανθρώπινη ζωή, όσο και η ατομική περιουσία των πολιτών.

Προβληματισμός για παραδοσιακούς οικισμούς

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν οι Δήμοι έχουν ανταποκριθεί σχετικά με τη διάθεση αποθηκών στους παραδοσιακούς οικισμούς, για τοποθέτηση εξοπλισμού πυρόσβεσης, ο ίδιος υπήρξε σαφής: “Έχει ζητηθεί σε όλα τα νησιά που έχουν παραδοσιακούς οικισμούς να επιλέξουν χώρους και να τους παραχωρήσουν. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει απάντηση προς την Πυροσβεστική, με εξαίρεση μόνον το νησί της Μυκόνου και της Σύρου”.

Θέλησε να συμπληρώσει δε, πως, “Τα υπόλοιπα νησιά δεν έχουν ανταποκριθεί, αν και διαθέτουν αρκετούς παραδοσιακούς οικισμούς. Ωστόσο, αυτό που ζητούμε είναι πολύ σημαντικό καθώς σε περιπτώσεις που δεν έχουμε πρόσβαση μ οχήματα, θα πρέπει να μπορούμε σαν επιχειρησιακή στρατηγική να έχουμε έναν εξοπλισμό για να μπορούμε να κάνουμε επέμβαση σε περιστατικά πυρκαγιών”.

Εμπόδια στην πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με φόντο την προχθεσινή πυρκαγιά στο Κόμητο της Σύρου, ο κ. Κοτρίδης ρωτήθηκε για την άναρχη στάθμευση και κατά πόσον αυτή, εμποδίζει κάποιες φορές την επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, για το περιστατικό στο Κόμητο, διευκρίνισε πως, “Υπήρξε δυσκολία προσέγγισης λόγω μποτιλιαρίσματος. Υπήρχαν σταθμευμένα πολλά οχήματα”.

Ως εκ τούτου και σε γενικότερο πλαίσιο, τόνισε: “Σίγουρα μας απασχολεί και αυτό το θέμα, καθώς έστω και ένα σταθμευμένο όχημα να βρίσκεται σε θέση που να περιορίζει το πλάτος του δρόμου, από τον οποίον πρέπει να διέλθουμε, δυσκολεύει το έργο μας και την επέμβαση της Πυροσβεστικής”. Γι αυτό, πρόσθεσε πως, οι πολίτες οφείλουν να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Γενικές κατευθύνσεις

Χρήσιμο είναι να υπενθυμιστεί προς τους πολίτες βασικό άρθρο της τελευταίας Πυροσβεστικής διάταξης: “Άρθρο 2 – Χρονικά όρια: 1. Καθ΄ όλη την αντιπυρική περίοδο έτους 2021, ήτοι από 1/5/2021 έως 31/10/2021, απαγορεύεται η χρήση πυρός. Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει ανεξαρτήτως της κατηγορίας κινδύνου του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς.

1.1. Για τις νήσους Άνδρο, Νάξο, Ρόδο και Κάρπαθο, ο ανωτέρω περιορισμός ισχύει από 15/4/2021 μέχρι 31/10/2021.

1.2. Για τις ανωτέρω χρονικές περιόδους δεν χορηγείται άδεια καύσης από τις οργανικές μονάδες της ΠΕ.ΠΕ.Δ Νοτίου Αιγαίου, περιλαμβανομένης της άδειας καύσης καλαμιάς – σιτοκαλαμιάς, ατομικής ή ομαδικής.

2. Εξαίρεση των ανωτέρω απαγορεύσεων αποτελεί το άναμμα φωτιάς εντός οικοδομημάτων / εσωτερικών – κλειστών χώρων, μόνο για λόγους εστίασης ή θέρμανσης με την ταυτόχρονη λήψη και τήρηση των προληπτικών μέτρων και μέσων πυροπροστασίας που προβλέπονται στην πα. 4 του άρθρου 4 της υπ. Αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης, όπως τροποποιήθηκε με υπ΄ αριθ. 9Α/2005, όμοια και ισχύει.

3. Για τις θερμές εργασίες στην ύπαιθρο, εντός των περιοχών του πεδίου εφαρμογής της παρούσας και της υπ. Αριθ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης “Λήψη μέτρων πυροπροστασίας κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών”, απαγορεύεται η εκτέλεσή τους από 1/6/2021 έως και 30/9/2021, όταν η κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς όπου η εκτέλεση θερμών εργασιών επιτρέπεται, ο υπεύθυνος των εργασιών υποχρεούται να λαμβάνει και να τηρεί τα προληπτικά μέτρα και μέσα πυροπροστασίας της υπ' αριθ. 7/1996 Πυροσβεστικής Διάταξης.

4. Για τους χώρους απορριμμάτων και τη λειτουργία των ανθρακοκαμίνων, ασβεστοκαμίνων και λοιπών εργαστηριακών συγκροτημάτων, καθώς και για το κάπνισμα των μελισσών, ισχύουν αντίστοιχα οι διατάξεις των άρθρων 7,8 και 9 αντίστοιχα της υπ' αριθ. 9/2000 Πυροσβεστικής, όπως τροποποιήθηκε με την 9Α/2005 όμοια και ισχύει.

5. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι ανωτέρω εργασίες επιτρέπονται, συστήνεται η αποφυγή διενέργειας αυτών μετά την Ω/12.00, όταν επικρατούν συνθήκες παρατεταμένης ξηροθερμίας, η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι υψηλή, η σχετική υγρασία χαμηλή, ή/ και πνέει αισθητός άνεμος”.