Με σταθερό ρυθμό προωθούνται οι απαιτούμενες διαδικασίες για την οριστική μελέτη του έργου του Συνεδριακού Κέντρου από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία θα οδηγήσει στη δημοπράτησή του

Πολυχώρος Σύρου: Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη γεωτεχνική μελέτη

Χθες μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ειδικό μηχάνημα που πραγματοποιεί τις απαραίτητες γεωτρήσεις στον χώρο που αγοράστηκε από την ΠΝΑι, στην περιοχή του Μάννα

Σε εξέλιξη είναι από χθες, οι πρώτες εργασίες για την εκπόνηση της γεωτεχνικής μελέτης που θα αποτελέσει μέρος της οριστικής μελέτης για το έργο της ανέγερσης Πολυχώρου – Συνεδριακού Κέντρου στη Σύρο και στην περιοχή του Μάννα, με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να προωθεί με σταθερό ρυθμό τις απαραίτητες διαδικασίες για το σημαντικό έργο στο νησί.

Νέα θετική εξέλιξη μετά από την ένταξη της οριστικής μελέτης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” τον φετινό Ιούλιο, αποτελεί η έναρξη των απαιτούμενων γεωτρήσεων στον χώρο που θα θεμελιωθεί το κτίριο του Πολυχώρου, η οποία έγινε χθες το πρωί, αμέσως μετά τη μεταφορά του ειδικού μηχανήματος στη Σύρο και στον οικοπεδικό χώρο του Μάννα - που αγοράστηκε -, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη και υπαλλήλων της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Οι εν λόγω εργασίες αναμένεται να φανερώσουν απαραίτητα στοιχεία για το υπέδαφος, στο οποίο και θα θεμελιωθεί το κτίριο, με αποτέλεσμα να εκπονηθεί άμεσα η γεωτεχνική μελέτη, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αποδοθεί στην Περιφέρεια, πριν τη συμπλήρωση του τρέχοντος έτους.

Αναφορικά με τα παραπάνω ρωτήθηκε ο Γιώργος Λεονταρίτης για τις ενέργειες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου σχετικά με το πολύ σημαντικό έργο, για το οποίο πρέπει να σημειωθεί πως η Περιφερειακή Αρχή έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για το στάδιο της υλοποίησής τους.

Όσον αφορά την οριστική μελέτη, προϋπολογίζεται συνολικά στο ποσό του 1.080.000 ευρώ, από το οποίο το ποσό των 620.000 ευρώ καλύπτεται από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” ενώ το υπόλοιπο ποσό από την Περιφέρεια μέσα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Αξίζει να τονισθεί εξ αρχής πως το κτίριο του Πολυχώρου θα καλύπτει τις κατωτέρω χρήσεις: α. Αθλητικού Κέντρου, Β. Συνεδριακού Κέντρου, Γ. Εκθεσιακού Κέντρου και Δ. Χώρου Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, ενώ η έναρξη υλοποίησής του εκτιμάται για το έτος 2023, δεδομένης της αναφοράς του κ. Λεονταρίτη πως η οριστική μελέτη για το έργο που θα οδηγήσει στην κατεύθυνση της δημοπράτησής του, λογικά θα είναι στη διάθεση της Περιφέρειας το φθινόπωρο του 2022.

Σε εξέλιξη οι γεωτρήσεις στην οικοπεδική έκταση του Μάννα

Ειδικότερα, για τις απαιτούμενες γεωτρήσεις μεταφέρθηκε χθες ακτοπλοϊκώς στη Σύρο ειδικό μηχάνημα, το οποίο και οδηγήθηκε στο οικόπεδο που αγόρασε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου προ έτους, προκειμένου να το αξιοποιήσει για να προχωρήσει η ανέγερση ενός Πολυχώρου – Συνεδριακού Κέντρου. Το ειδικό μηχάνημα συνόδευσαν άνθρωποι της Περιφέρειας και ο Γιώργος Λεονταρίτης, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση για τις εργασίες των γεωτρήσεων.

Συγκεκριμένα, στον χώρο που θα κτιστεί το κτίριο, χθες, προσδιορίστηκαν τα σημεία που αναπτύσσονται οι τέσσερις γεωτρήσεις, τα οποία και υποδείχθηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και αφορούν στη συνολική κάλυψη των 3,5 χιλιάδων τ.μ. αυτού. Οι γεωτρήσεις σχεδιάστηκαν σύμφωνα με τη χωροθέτηση του κτιρίου, καθώς κρίνονται αναγκαίες οι γεωτεχνικές εργασίες με σκοπό την άρτια και έντεχνη θεμελίωση του κτιρίου, που θα αποτελέσει τον Πολυχώρο.

Πρέπει να διευκρινισθεί πως οι εν λόγω γεωτρήσεις θα δώσουν στοιχεία για τη σύνταξη της γεωτεχνικής μελέτης, που όπως αρχικώς διευκρινίστηκε, αποτελεί μία εκ των μελετών που θα απαρτίζουν την οριστική μελέτη του πολυσυζητημένου έργου. Σύμφωνα με όσα είχαν αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, με το ποσό του 1 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται το σύνολο αυτών των μελετών που είναι απαραίτητες για το έργο. Αυτές αφορούν σε αρχιτεκτονική μελέτη, γεωτεχνική μελέτη, στατική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη καθώς επίσης και μελέτη για τον περιβάλλοντα χώρο.

Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων: Γεωτεχνική μελέτη πριν από τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς για το πρώτο βήμα των εργασιών που γίνονται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την οριστική μελέτη, ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο των γεωτρήσεων, υπήρξε σαφής. “Ουσιαστικά σήμερα ξεκινάμε τις πρώτες μελέτες, τις πρώτες ενέργειες για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη για τον Πολυχώρο. Η οριστική μελέτη για να ξεκινήσει, θα πρέπει να γίνει ουσιαστικά η πρώτη μελέτη που αφορά τα γεωτεχνικά. Επομένως, σήμερα ξεκινάμε τις διαδικασίες για τη γεωτεχνική μελέτη” ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Λεονταρίτης, εξηγώντας παράλληλα πως ουσιαστικά με αυτές τις εργασίες, “θα γίνουν οι γεωτρήσεις για να δούμε τί θα βρούμε στα σημεία που θα θεμελιωθεί το κτίριο. Το μηχάνημα που ήρθε από την Αθήνα, θα προβεί στις απαραίτητες γεωτρήσεις”.

Κληθείς να απαντήσει για τη διάρκεια αυτών των πρώτων γεωτρήσεων στο οικόπεδο του Μάννα που είναι πλέον ιδιοκτησίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, τόνισε τα εξής: “Προχωρούμε πάρα πολύ γρήγορα και με τέτοιο ρυθμό που ούτε εγώ είχα σκεφτεί. Σχετικά με τη γεωτεχνική μελέτη, το μηχάνημα θα παραμείνει στη Σύρο για διάστημα μίας εβδομάδας περίπου για να κάνει τις απαραίτητες γεωτρήσεις”. Ως εκ τούτου, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Τη γεωτεχνική μελέτη θα την έχουμε σίγουρα στη διάθεσή μας πριν από τα Χριστούγεννα”, δηλαδή πριν από τη συμπλήρωση του τρέχοντος έτους.

Επόμενα βήματα μέχρι και τη δημοπράτηση του έργου

Ακολούθως, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων απάντησε για τα επόμενα βήματα που θα πραγματοποιήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μέχρι και την έναρξη υλοποίησης του έργου, προσδιορίζοντας εμμέσως και τον χρόνο κατά τον οποίον θα είναι εφικτή η εκτέλεσή του.

“Μετά από τη γεωτεχνική μελέτη και όταν αυτή ολοκληρωθεί, θα αναθέσουμε τον φάκελο για την οριστική μελέτη και προχωράμε κανονικά. Αυτή η μελέτη θα έχει αρχιτεκτονική μελέτη και άλλες μελέτες. Μιλάμε για μία μεγάλη μελέτη που θα ανατεθεί με τις προβλεπόμενες διαδικασίες της νομοθεσίας” σχολίασε, υπογραμμίζοντας πως αν και το εν λόγω έργο συνοδεύεται από διαδικασίες χρονοβόρες, ωστόσο, η Περιφερειακή Αρχή, “τρέχει” τις ενέργειές της στο μέτρο του δυνατού.

“Όχι μόνον δεν έχει “παγώσει” η διαδικασία, αλλά “τρέχει” με γοργό ρυθμό. Ευελπιστώ ότι θα έχουμε την οριστική μελέτη μέχρι το φθινόπωρο του 2022, οπότε αμέσως μετά θα πάμε σε δημοπράτηση του έργου. Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε” υποστήριξε ο κ. Λεονταρίτης, μιλώντας παρακάτω για την ουσία του έργου και για το κατά πόσον αυτό, θα βοηθήσει το νησί στην προσπάθεια της γενικότερης ανάπτυξής του.

Ανάπτυξη για τη Σύρο: Φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων και συνεδρίων

Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης θέλησε να σχολιάσει πως το συγκεκριμένο έργο, το ανέμενε ουσιαστικά η τοπική κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου προς την εφημερίδα, “Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο και χρονοβόρο. Σίγουρα θα αλλάξει την οικονομία του νησιού σε πάρα πολλά επίπεδα”.

Μιλώντας πιο αναλυτικά γι αυτό το θέμα, εξήγησε πως, ο Πολυχώρος – Συνεδριακό Κέντρο “θα δώσει πολύ μεγάλες δυνατότητες για σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις παγκοσμίου επιπέδου, αλλά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του Συνεδριακού τουρισμού, κάτι που το νησί αναζητούσε εδώ και πολλά χρόνια”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, σημείωσε πως, “Η Σύρος θα μπορέσει να μπει στην αγορά του Συνεδριακού τουρισμού με έναν σύγχρονο χώρο”, λέγοντας τέλος πως το νησί και οι κάτοικοί του είναι αυτοί που πρώτοι θα απολαύσουν τον συγκεκριμένο χώρο.

“Η ευχή μου είναι να προχωρήσουμε και να μπορέσει το νησί να απολαύσει αυτόν τον Πολυχώρο” ανέφερε ο ίδιος, καταλήγοντας στην ενημέρωσή του για την προώθηση του έργου.