Σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το έτος 2021

Εν αναμονή πολιτικού απολογισμού

Τον πολυσέλιδο υπηρεσιακό απολογισμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το έτος 2021 έχουν στη διάθεσή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι, δεδομένης της σημερινής προγραμματισμένης συνεδρίασης για την πραγματοποίηση πολιτικής αποτίμησης του έτους που πέρασε.

Ένα σαφές προλογικό σημείωμα για τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι σύμβουλοι, έχει αποτυπώσει το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου για το οποίο υπογράφει η Αμαλία Τζίκου και αναφέρεται το περιεχόμενό του, τόσο στις ενέργειες που έγιναν για τη διαχείριση της πανδημίας, όσο όμως και στα πεδία του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, αλλά και σε επίπεδο κοινωνικής μέριμνας.

Παρακάτω παρουσιάζεται το περιεχόμενο του εν λόγω υπηρεσιακού απολογισμού.

Ενέργειες για διαχείριση της πανδημίας

“Στο ασταθές και ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον που διαμόρφωσε ο δεύτερος χρόνος της πανδημίας, ο κάθε φορέας χρειάζεται στελέχη με αντίληψη και γρήγορα αντανακλαστικά. Χρειάζεται να ενδυναμώσει συνεργασίες και να χτίσει συμμαχίες. Χρειάζεται εντατική λειτουργία και δράσεις σε πολλαπλά μέτωπα. Χρειάζεται ευθυκρισία και υπευθυνότητα και πολλές ώρες εργασίας.

Στον δικό μας φορέα, η θωράκιση της υγείας του πληθυσμού ήταν για μία ακόμη χρονιά, προτεραιότητα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, τη 2η ΥΠΕ και τις διοικήσεις των Νοσοκομείων εξοπλίσαμε και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Τα ενισχύσαμε με προσωπικό και αναλώσιμα. Εγκαινιάσαμε νέα πολυδύναμα ιατρεία σε μικρά νησιά και εξοπλίσαμε με ασθενοφόρα μικρού όγκου τα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Διοργανώσαμε εθελοντικές αιμοδοσίες. Συγκαλέσαμε συσκέψεις με ιατρικούς και αναπτυξιακούς φορείς με αντικείμενο την επιδημιολογική πορεία των κρουσμάτων στα νησιά μας. Στο πλαίσιο της “Γαλάζιας Ελευθερίας” προτείναμε τη σύσταση του Μέγα-εμβολιαστικού κέντρου Ρόδου και τρέξαμε καμπάνια για την προώθηση του εμβολιασμού και τη θωράκιση των νησιωτών, πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου”.

Ν. Αιγαίο: Ένα ασφαλής προορισμός

“Η στρατηγική για την προώθηση των νησιών μας ως ασφαλούς προορισμού που εφαρμόζονται αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, τέθηκε έγκαιρα σε εφαρμογή. Καταρτίσαμε και χρηματοδοτήσαμε το σχέδιο της Πρωτοβουλίας για την προβολή του Νοτίου Αιγαίου το 2021 και σε συνεργασία με άλλους φορείς, δώσαμε τη μάχη της προσέλκυσης τουριστικού ενδιαφέροντος. Πετύχαμε την εμπιστοσύνη 3.000.000 τουριστών που επέλεξαν το Νότιο Αιγαίο σαν προορισμό των διακοπών τους. Αποσπάσαμε για 2η συνεχόμενη χρονιά τη διάκριση “Best Greek Hospitality Region 2021” και βρεθήκαμε στις κορυφές των τουριστικών προορισμών της Ευρώπης. Πολιτιστικά δρώμενα, διεθνή φεστιβάλ, εκδηλώσεις και συναυλίες, παγκόσμια και πανελλήνια τουρνουά και πρωταθλήματα διοργανώθηκαν με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Την προσπάθεια αυτή στήριξαν και οι απασχολούμενοι στις τουριστικές επιχειρήσεις, για τους οποίους σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν δωρεάν εξ αποστάσεως προγράμματα εκπαίδευσης στα υγειονομικά πρωτόκολλα από το Περιφερειακό ΚΕΚ. Διενεργήθηκαν πάνω από 4.000 έλεγχοι για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις επιχειρήσεις των νησιών μας. Συστρατευτήκαμε με τους παραγωγούς για την προβολή και προώθηση των τοπικών προϊόντων των νησιών μας. Αναδείξαμε την αιγαιοπελαγίτικη γαστρονομία και θέσαμε τις βάσεις για την καθιέρωσή της ως δυναμικού παράγοντα υγιεινής διατροφής”.

Προστασία για τα παιδιά

“Για τους νεότερους κατοίκους της Περιφέρειάς μας, υπερδιπλασιάσαμε τη χρηματοδότηση για την πρόσβαση 1.608 παιδιών σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υποστηρίξαμε την ένταξη μαθητών με κινητικές αναπηρίες και μαθητών που χρήζουν συνεχούς υποστήριξης από ειδικό προσωπικό στο σχολικό περιβάλλον. Προβήκαμε σε ανεγέρσεις και συντηρήσεις σχολικών μονάδων και χώρους άθλησης των νέων. Συστήσαμε το Περιφερειακό Δίκτυο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης παιδιών στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου καθώς και την υποστήριξη και φροντίδα των παιδιών θυμάτων.

Για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς δώσαμε προτεραιότητα στην προστασία της υγείας των ατόμων της τρίτης ηλικίας ανταποκρινόμενοι σε όλα τα αιτήματα των Δομών Φροντίδας Ηλικιωμένων των νησιών με την αποστολή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού και των κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας. Χρηματοδοτήσαμε τη λειτουργία τριών Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ρόδο, για την υποστήριξη της αυτόνομης διαμονής ατόμων με νοητική υστέρηση, άνω των δεκαοκτώ ετών και την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, όλο το 24ωρο. Χρηματοδοτήσαμε προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης ανέργων με έμφαση στα επαγγέλματα του τουρισμού, της εστίασης, της αγροδιατροφής και του πράσινου marketing ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας της Περιφέρειάς μας”.

Φροντίδα για το περιβάλλον και τις υποδομές

“Ζητήματα κλιματικής αλλαγής και περιβάλλοντος βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά στο κέντρο των δράσεων της Περιφέρειάς μας, που υποστηρίζει ενεργά έναν ισχυρότερο ρόλο για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές στη διεθνή κλιματική διακυβέρνηση.

Χαιρετίσαμε την είσοδο, στην εποχή της αειφορίας, νησιών μας όπως η Αστυπάλαια, η Χάλκη, η Τήνος, ενισχύοντας την καθιέρωση της νησιωτικότητας ως ειδικού κριτηρίου για τον σχεδιασμό πολιτικών κλιματικής ουδετερότητας. Εγκανιάσαμε το Διεθνές Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο για την ενίσχυση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας των επιχειρήσεων. Ωριμάσαμε μελέτες, χρηματοδοτήσαμε και επιβλέψαμε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, διάθεσης λυμάτων και απορριμμάτων. Εκτελέσαμε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλα τα νησιά και εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στα νησιά μας. Συνεχίσαμε το έργο της ενίσχυσης της ασφάλειας σε όλο το νησιωτικό οδικό δίκτυο με παρεμβάσεις, βελτιώσεις στα οδοστρώματα, στις πλευρικές μπάρες, στον ηλεκτροφωτισμό.

Το 2021 δώσαμε το παρόν στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης της πανδημίας. Δώσαμε το παρόν στην προσέγγιση των αναγκών και στη βελτίωση της ζωής των πολιτών στα νησιά μας. Καταθέσαμε την εμπειρία και τις γνώσεις μας, αξιοποιήσαμε συνεργασίες, υιοθετήσαμε σύγχρονες μεθόδους δακυβέρνησης και θέσαμε τις βάσεις για να πετύχουμε ακόμη περισσότερα τις επόμενες χρονιές”.

 

Ετικέτες: