Χθες η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, με τοποθετήσεις και παρατηρήσεις από το σύνολο των παρατάξεων

Απολογισμός στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για το 2021

Σε αναλυτικό απολογισμό των πεπραγμένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για το έτος 2021 προχώρησε η Περιφερειακή Αρχή, χθες, στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τις παρατάξεις της μειοψηφίας να ασκούν ήπια κριτική καταθέτοντας τη διαφορετική οπτική τους, για όσα θέματα έκριναν απαραίτητο.

Ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος έκανε μία αποτίμηση του έργου της Περιφέρειας κάνοντας αναφορά στο κομμάτι της πανδημίας, το οποίο επηρέασε σημαντικά κάθε πτυχή της ζωής των νησιωτών, αλλά και των δραστηριοτήτων τους.

Στην ίδια κατεύθυνση και οι παρατάξεις της μειοψηφίας μίλησαν για τα εμπόδια της πανδημίας, ωστόσο, τόνισαν πως η Πεφιφερειακή Αρχή οφείλει να χαράξει μία περισσότερο ανθρωποκεντρική πολιτική, αφού πρωτίστως θα πρέπει να νοιάζεται για τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου.

Η οπτική της Περιφερειακής Αρχής

Ειδικότερα, η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής αναφέρθηκε στις προσπάθειες και τις ενέργειές της στα θέματα υγείας, καθώς η ΠΝΑι έχει ρόλο υποστηρικτικό γι αυτά. Συγκεκριμένα, μίλησαν για την οικονομική βοήθεια που έλαβαν ιατροί στα μικρά νησιά, ενώ έδωσαν έμφαση στη στήριξη των δομών υγείας με εξοπλισμό και υλικά απαραίτητα. Ακόμη, ξεχωριστή αναφορά έγινε για την καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό, εγκαίρως και πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ώστε να υπήρχε ένα όσο το δυνατόν ασφαλέστερο άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και για το mega εμβολιαστικό κέντρο στη Ρόδο. Ο Περιφερειάρχης μίλησε ακολούθως για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας στο κομμάτι των χρηματοδοτήσεων για το Ν. Αιγαίο, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί πόροι και όχι οι εθνικοί, να είναι βελτιωμένοι σήμερα, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των μετακινήσεων και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών. Μεταξύ άλλων μίλησε για την ευθύνη του καθαρισμού ρεμάτων αλλά και για τις συμβάσεις με αναδόχους για έργα βελτίωσης των περιφερειακών οδικών δικτύων. Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποίησε ο ίδιος και για το κομμάτι του τουρισμού, σημειώνοντας πως υπήρξε μελετημένη προώθηση και προβολή των προορισμών, καθώς το αίσθημα της ασφάλειας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση επισκεπτών. Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειψε να εξηγήσει πως το Νότιο Αιγαίο κατέγραψε τον μεγαλύτερο βαθμό τουριστικής ανάκαμψης σε όλη την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό για την οικονομία των νησιών, όπως επίσης τόνισε την αξία της συνεργασίας με την TUI.

Ο κ. Χατζημάρκος έκλεισε την τοποθέτησή του κάνοντας μνεία στο έργο των Τεχνικών Υπηρεσιών που παρά την υποστελέχωσή τους, φροντίζουν για όλα τα κατοικημένα νησιά αλλά και στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και την αναπτυξιακή εταιρεία της ΠΝΑΙ.

Κριτική ματιά από την αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τονίστηκε πως τα μέλη της δεν κάνουν στείρα αντιπολίτευση. Ειδικότερα, η πλευρά της Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου εξήγησε πως καθ΄ όλη τη διάρκεια του 2021 κατέθεσε προτάσεις για διάφορα θέματα, ενώ στήριξε και τις όποιες πρωτοβουλίες υπήρξαν από κάθε πλευρά και αφορούσαν στο πεδίο της Υγείας, με φόντο την πανδημία. Ο κ. Γλυνός σχολίασε αρνητικά τη στάση της Περιφερειακής Αρχής να δημιουργεί εντάσεις με περιφερειακούς συμβούλους ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις “άστοχες αποστολές υλικών” σε δομές υγείας.

Ιδιαιτέρως αναλυτική υπήρξε η πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, η επικεφαλής της οποίας, Μαρία Χατζηγιάννη εξήγησε πως η Περιφέρεια δυστυχώς νοιάζεται και υπηρετεί τις επιθυμίες των ομίλων και όχι των νησιωτών. Η ίδια υποστήριξε πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να ενδιαφέρεται μόνον για τον τουρισμό, καθώς οι νησιώτες δεν απασχολούνται όλοι σε αυτόν τον κλάδο. Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει φροντίδα για κάθε οικονομική κατηγορία και η Περιφερειακή Αρχή να μην υπερτονίζει τα καθήκοντά τις για θέματα στα οποία δεν μεριμνά επαρκώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του καθαρισμού των ρεμάτων, καθώς σύμφωνα με την ίδια, η Περιφέρεια “κρύβει” τις ευθύνες της στο κομμάτι της αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Ακόμη μίλησε για την απουσία πρωτοβουλιών για τη λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας, ενώ εξήγησε πως αναμένει να δει τη δραστηριότητα του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ υπέρ του περιβάλλοντος. Η κα Χατζηγιάννη έκλεισε την τοποθέτησή της, λέγοντας πως για την παράταξή της σε αντίθεση με την παράταξη της Περιφερειακής Αρχής, προτεραιότητα έχουν οι ίδιοι οι νησιώτες.

Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος τόνισε πως ασκεί εποικοδομητική κριτική, στηρίζοντας την Περιφερειακή Αρχή με υπευθυνότητα, όπου κρίνει πως λαμβάνει ορθές αποφάσεις. Από την πλευρά του, εξήγησε μεταξύ άλλων, πως στο Νότιο Αιγαίο πρέπει να υπάρξει στήριξη και άλλων τομέων, όπως του πρωτογενούς ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις κινήσεις της Περιφέρειας στο κομμάτι της Υγείας. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του τουρισμού παρά τις αντιξοότητες που έθεσε η πανδημία και τέλος σημείωσε παρομοίως με την κα Χατζηγιάννη πως αναμένει το έργο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ.

Σημειώνεται τέλος πως από τη Σύρο, ο Τζώρτζης Μακρυωνίτης – μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης – έκανε σύντομη παρέμβαση για το περιφερειακό δίκτυο του νησιού, ζητώντας να υπάρξει μέριμνα και για κατασκευές και συντηρήσεις πεζοδρομίων, σε οικισμούς που σήμερα δεν διαθέτουν, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών.