Διεκδικητική στάση για το τεράστιο ενεργειακό κόστος
- Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 22 Φεβ. 2022 - 17:00
Μέτρα ανακούφισης των νησιωτικών Δήμων ζητά η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου αναφορικά με τις αυξημένες δαπάνες που προκαλούνται εξαιτίας του ενεργειακού κόστους σε ΔΕΥΑ και άλλες υπηρεσίες των Δήμων, προκειμένου οι ΟΤΑ να αντέξουν την τεράστια πίεση και να αποφύγουν να μετακυλήσουν το επιπλέον οικονομικό βάρος στους πολίτες.
Το σοβαρό θέμα απασχόλησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, με βασικό εισηγητή τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Νίκο Λειβαδάρα, ο οποίος μίλησε αναλυτικά, προτείνοντας συγκεκριμένα αιτήματα για την ανακούφιση και τη στήριξη των Δήμων, τα οποία και “αγκαλιάστηκαν” από τα μέλη του Δ.Σ..
Ο ίδιος εστίασε το κύριο μέρος της τοποθέτησής του στις μεγάλες επιβαρύνσεις που έχουν δεχτεί οι ΔΕΥΑ λόγω της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της, μιλώντας ειδικότερα και για όσες έχουν εργοστάσια και αφαλατώσεις ώστε να τροφοδοτούν τους οικισμούς και το σύνολο των περιοχών. Τόνισε πως απαιτείται συντονισμένη προσπάθεια για τη στήριξη των Δήμων, ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των δημοτών, οι οποίοι ούτως ή άλλως είναι ήδη αντιμέτωποι με τεράστιες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες στην καθημερινότητά τους.
Τα αιτήματα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου
Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ζητούν: α. όσον αφορά τις ΔΕΥΑ να υπάρξουν ό,τι κίνητρα δίδονται σε επιχειρήσεις, β. όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων να υπάρξει μία 5η δόση από τις τέσσερις που μοιράζονται σήμερα και γ. για το ενεργειακό κόστος των υπόλοιπων υπηρεσιών των Δήμων άλλες τρεις δόσεις των ΚΑΠ. Επιπλέον, διεκδικούν η μία δόση να δοθεί άμεσα και η άλλη προσεχώς. Τέλος, ζητούν αύξηση στο 50% όσον αφορά τη χρηματοδότηση για τις αφαλατώσεις.
Ν. Λειβαδάρας: Χαριστική βολή το ενεργειακό κόστος για τους Δήμους
Το δύσκολο πλαίσιο μέσα στο οποίο έχουν βρεθεί οι Δήμοι περιέγραψε αρχικά ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης και αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Νίκος Λειβαδάρας.
“Με το θέμα της οικονομικής κρίσης οι Δήμοι ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση εξαιτίας των περικοπών, μετά ήρθε το κομμάτι της πανδημίας που ισοπέδωσε απόλυτα τα οικονομικά των Δήμων και η χαριστική βολή είναι οι αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, που φέρνουν σε αδιέξοδο τα οικονομικά των Δήμων και δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν” σχολίασε προλογικά ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας ειδικότερα πως θα δώσει έμφαση στο ενεργειακό κόστος καθώς υπάρχουν ΔΕΥΑ με εργοστάσια αφαλάτωσης, που έχουν έρθει σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.
Για το εν λόγω θέμα υπενθύμισε πως, “Η Ένωση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ενημέρωσε όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας ότι έχουν θέσει το θέμα στα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, αλλά δυστυχώς δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα.
Μας πληροφορεί επίσης ότι έχει συγκροτηθεί Επιτροπή μεταξύ της ΚΕΔΕ και των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών που θα ασχοληθεί με το κομμάτι του ενεργειακού κόστους” και όπως πρόσθεσε, η ΕΔΕΥΑ “έχει διαμαρτυρηθεί γιατί πιστεύουν ότι θα έπρεπε να έχει λόγο και συμμετοχή με φόντο το κόστος από τα εργοστάσια αφαλάτωσης”.
Σχετικά με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις που βιώνουν εξαιρετικά δύσκολα τη σημερινή κατάσταση, ο Νίκος Λειβαδάρας σημείωσε πως, “Έχουμε 29 ΔΕΥΑ που έχουν εργοστάσια αφαλάτωσης και το ποσό που κατανέμεται ήταν των 4,8 εκατ. ευρώ. Η πρόταση της ΚΕΔΕ είναι να πάει στα 5 εκατ. ευρώ”, κάτι που όπως υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο, “είναι ένα ποσό που δεν μπορεί να καλύψει απολύτως τίποτα”.
Ο ίδιος εστίασε και στο παράδειγμα της Σύρου.
“Ενώ η επιχορήγηση ήταν του 1 εκατ. ευρώ, τα τελευταία χρόνια είναι 650 χιλ. ευρώ. Η επιπρόσθετη ρήτρα αναπροσαρμογής για τη ΔΕΥΑ της Σύρου, από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο έχει φτάσει στις 700 χιλ. ευρώ. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα κόστος που είναι αδύνατον να το καλύψουμε” συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Ειδικά η Σύρος τροφοδοτείται μόνον από τα εργοστάσια αφαλάτωσης. Δεν υπάρχει καμία άλλη πηγή που να μπορέσει να βοηθήσει”.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία, υπήρξε σαφής: “Εμείς κάναμε κάποια διαβήματα και έχουμε στείλει έγγραφα επάνω κεντρικά. Ζητήσαμε την αύξηση από τα 5 εκατ. ευρώ μέσω των ΚΑΠ στα 7,5 εκατ. ευρώ για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους οι ΔΕΥΑ”.
“Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενεργειακό κριτήριο και όχι πληθυσμιακό κριτήριο” σχολίασε παρακάτω, εξηγώντας πως και στη συνάντηση της Αθήνας ανάμεσα σε ΚΕΔΕ και Υπ. Εσωτερικών και Οικονομικών στις 15 Φεβρουαρίου, επί της ουσίας δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα.
Ο κ. Λειβαδάρας επαναλαμβάνοντας τα αιτήματα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “Δεν θέλουμε το ενεργειακό κόστος να μετακυλήσει στους δημότες. Το νερό δεν είναι μία παροχή αλλά είναι μία ανάγκη και είναι επιβίωση”.
Ν. Καΐλης: Βλέπουν το νερό σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου και μέλος της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, Νικόλας Καΐλης αν και εξήγησε τη διαφορετική προσέγγιση της παράταξής του με τον τρόπο λειτουργίας των ΔΕΥΑ, ωστόσο, τόνισε πως θα ψηφίσει παρών και όχι κατά, ώστε να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των Δήμων.
Ο ίδιος πρωτίστως αντιμετωπίζοντας συνολικά το θέμα της χρηματοδότησης των Δήμων, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με μία παρατήρηση για τους ΚΑΠ. “Αρχίζοντας από το ζήτημα των ΚΑΠ προφανώς κι εμείς ζητάμε να αυξηθούν. Ζητάμε να αυξηθούν τα ποσά για τους Δήμους και παρ' όλες τις διαφωνίες που μπορούμε να έχουμε είναι κοινός τόπος και κοινή επισήμανση ότι η χρηματοδότηση των Δήμων είναι σε ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα λειτουργίας των Δήμων” ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η χρηματοδότηση των Δήμων θα πρέπει να στηρίζεται στις υπαρκτές ανάγκες που υπάρχουν σε αυτούς.
Αμέσως μετά έκανε αναφορά στις ΔΕΥΑ, τονίζοντας πως το θέμα της ακρίβειας διαπιστώνεται εντονότατα πλέον και ως εκ τούτου, απαιτείται η ενίσχυση των Δήμων.
“Υπάρχει ένα ζήτημα γενικότερο, αυτός της ακρίβειας και το καταλαβαίνουμε. Έρχεται στη μέση το ενεργειακό και νομίζω πως όλοι έχουμε συζητήσει με κόσμο που όταν ανοίγει τον λογαριασμό ρεύματος, πραγματικά παθαίνει ηλεκτροσόκ. Πολλοί λογαριασμοί είναι μισό μηνιάτικο. Αυτό το πρόβλημα με το αυξημένο ενεργειακό κόστος, δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις υπηρεσίες του Δήμου” σχολίασε ο κ. Καΐλης, λέγοντας παρακάτω πως, “Είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό και φάνηκαν αρκετά νωρίς και οι οικονομικές συνέπειες στους Δήμους. Το είπε άλλωστε και ο Δήμαρχος της Σύρου. Προφανώς δεν διαφωνούμε με τα αιτήματα που καταθέτουμε σαν ΠΕΔ αυτή τη στιγμή. Δεν θα εναντιωθούμε σε όποια μέτρα μπορούν να έρθουν και να ανακουφίσουν τον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Παρ΄ όλα αυτά όμως, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε θετικά καθώς εμείς διαφωνούμε εξ ορισμού με το ζήτημα των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης”.
Σύμφωνα με την οπτική της Λαϊκής Συσπείρωσης, “Το ζήτημα είναι πώς βλέπουμε το νερό. Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις σήμερα είναι κρατικές επιχειρήσεις που έχουν στόχο την κερδοφορία. Οπότε βλέπουν το νερό σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό. Αυτή είναι η μεγάλη μας ένσταση στο πως λειτουργούν οι ΔΕΥΑ”. Κατά συνέπεια, ο κ. Καΐλης εξήγησε πως ψηφίζει λευκό, επαναλαμβάνοντας πως, “Προφανώς θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των ΟΤΑ για τη λειτουργία τους”.
Μ. Μικέλης: Αγωνία για το κόστος ζωής στα νησιά
Σύμφωνος με τα αιτήματα της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου προς την κεντρική κυβέρνηση είναι και ο Δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, ο οποίος προχώρησε σε τοποθέτηση κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.
Εστιάζοντας στο παράδειγμα και τις ανάγκες της Μήλου, τόνισε τα εξής: “Εν συντομία να πω ότι εμείς αγοράζουμε το νερό από ιδιώτη, από αφαλατώσεις. Ο ιδιώτης έχει στείλει ήδη επιστολές για το ενεργειακό κόστος και θέλει παραπάνω χρήματα. Το θέμα είναι από που και πως θα βγουν τα χρήματα”. Βάσει των παραπάνω, ο ίδιος εξέφρασε την αγωνία του για το προσεχές μέλλον και για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση, κάνοντας αναφορά μάλιστα και σε γενικότερες συνέπειες που έχουν προκληθεί από την ενεργειακή κρίση. Ο ίδιος μίλησε για αυξήσεις σε βασικά προϊόντα, σε τουρισμό κ.α., σημειώνοντας πως ο πολίτης βλέπει ένα “τσουνάμι” αυξήσεων αναφορικά με τις ανάγκες του και το κόστος ζωής στα νησιά.
Διατυπώνοντας την αγωνία του μάλιστα για το κόστος διαβίωσης στα νησιά, ο Δήμαρχος Μήλου εξήγησε πως πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα, για να μην απομακρυνθεί ο κόσμος από αυτά. Επίσης, πρότεινε να υπάρξουν ή να αναζητηθούν προγράμματα που θα χρηματοδοτήσουν παρεμβάσεις και έργα, όπως δημιουργία λιμνοδεξαμενών ή γεωτρήσεις για να υπάρξει αξιοποίηση και αποθήκευση νερού. Ο κ. Μικέλης τόνισε ότι αυτό θα ήταν ένα καλό βήμα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Καμπανάκι» ΣΕΒ για τη θωράκιση των επιχειρήσεων απέναντι στο ενεργειακό κόστος
24 Ιαν. 2025 - 15:52 - Η Σύρος μπαίνει στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ν. Αιγαίου
24 Ιαν. 2025 - 6:19 - Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στη Ρόδο
21 Ιαν. 2025 - 19:01 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Εργασίες στο επαρχιακό δίκτυο του Κάτω Μάννα
17 Ιαν. 2025 - 16:44 - Κόνσολας: Παρέμβαση για τη στήριξη της μελισσοκομίας στα νησιά
13 Ιαν. 2025 - 14:45