Ζητά την απόσπαση των νησιών από τη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου
- Τετάρτη, 20 Απριλίου, 2022 - 06:20
Τη δημιουργία μίας διακριτής Υγειονομικής Περιφέρειας αποκλειστικά για τα νησιά ζητά η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου από το κεντρικό κράτος, προκειμένου τα ζητήματα των δομών υγείας σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας να αντιμετωπίζονται με ξεχωριστό σχέδιο που θα απαντά αποκλειστικά στις ανάγκες τους.
Σήμερα όλες οι δομές υγείας των νησιών εντάσσονται στη 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, μαζί με δομές της ηπειρωτικής χώρας και συγκεκριμένα στη γεωγραφική έκταση του Πειραιά, με τις οποίες δεν έχουν κοινή βάση, με αποτέλεσμα, Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία ακόμη και Νοσοκομεία στα νησιά, να μην λαμβάνουν τη στήριξη που απαιτείται σε κάθε επίπεδο για μία ορθή λειτουργία προς όφελος των νησιωτών, αλλά σαφώς και των επισκεπτών.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις του υγειονομικού προσωπικού αρκετών Νοσοκομείων στη γεωγραφική περιφέρεια του Ν. Αιγαίου, όλο το τελευταίο διάστημα, όπως ενδεικτικά στη Σύρο, τη Ρόδο, την Κω, την Κάρπαθο και την Πάτμο, στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης των νησιωτικών δομών υγείας.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Αρχή πρότεινε τη δημιουργία μίας ξεχωριστής Υγειονομικής Περιφέρειας για τα νησιά, καθώς επίσης ζητά τη μεταφορά των δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, παράλληλα με μεταφορά του προσωπικού και των απαραίτητων πόρων, ενώ ακόμη τονίζει την ανάγκη στελέχωσης όλων των υγειονομικών δομών στα νησιά με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Πρέπει να διευκρινιστεί πως η παράταξη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” ζήτησε να βγει ψήφισμα συμπαράστασης των υγειονομικών στην Κω, ωστόσο ο Περιφερειάρχης θέλησε να θέσει το ζήτημα της υγείας στα νησιά σε συνολικότερη βάση, ώστε η απόφαση να καλύπτει συνολικά τις ανάγκες του νησιωτικού χώρου των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και όχι μόνον ενός νησιού.
Έργο της ΠΝΑι στα νησιά για την Υγεία
Μιλώντας επί του θέματος, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε εξ αρχής πως η υγειονομική θωράκιση των νησιών είναι πάντα θέμα της πρώτης γραμμής και ως εκ τούτου, η Περιφέρεια, αν και δεν φέρει ευθύνη και αρμοδιότητα, ωστόσο, ενισχύει σημαντικά τις υγειονομικές δομές, με εξοπλισμό και όχι μόνο.
Δίνοντας το στίγμα του έργου της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου όλο το διάστημα και κατά την πανδημία, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής: “Τα θέματα της υγείας πάντα είναι στην πρώτη γραμμή για τους νησιώτες. Εμείς προσπαθούμε να να λειτουργήσουμε και πυροσβεστικά παίρνοντας μέτρα και βάζοντας χρήματα. Πρέπει να είμαστε και η μόνη Περιφερειακή Αρχή που διαθέτει και ίδιους πόρους. Όχι μόνον χρήματα του ΕΣΠΑ”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, θέλησε να υπενθυμίσει την απόφαση για μηνιαίο επίδομα στους ιατρούς από την Περιφέρεια.
“Είμαστε οι πρώτοι στην ιστορία του θεσμού του Περιφερειακού που το κάναμε. Αυτό έγινε από εμάς και δεν γίνεται εδώ και δεκαετίες. Και χρειάστηκε να περάσει από τη Βουλή τροπολογία που καθίσαμε γράψαμε, υποστηρίξαμε και πέρασε για να μπορούμε να κάνουμε αυτό για 80 και παραπάνω ιατρούς στα νησιά μας” ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ επιπλέον πρόσθεσε πως, “Σήμερα λειτουργούν και σε όλες τις δομές υγείας πάνω από 224 ιατροί και νοσηλευτές που πληρώνονται 100% από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειάς μας”.
Όσον αφορά το κομμάτι του εξοπλισμού, συμπλήρωσε πως, “Και εδώ είναι δεκάδες τα εκατομμύρια που δώσαμε πραγματικά στις δομές υγείας. Και μέσα στον κορωνοϊό πάρα πολλά λεφτά, αλλά και αναλώσιμα, τομογράφους και πολλά άλλα. Και τα Νοσοκομεία, αλλά και τα Περιφερειακά Ιατρεία έχουν πάρει εξοπλισμό”.
Οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας να περάσουν στις Περιφέρειες
Εκτός των ανωτέρω και εστιάζοντας στις προτάσεις της Περιφέρειας για το θέμα της υγείας και των δομών της στα νησιά, ο κ. Χατζημάρκος ξεκίνησε από τη θέση σχετικά με τη μεταφορά των δομών της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης.
“Αυτές τις ημέρες είχε σε διαβούλευση ένα νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας. Τον τελευταίο καιρό έχουμε ένα φαινόμενο που πραγματικά μας “τραυματίζει”. Έχουμε πολλές μετακινήσεις που γίνονται από νησί σε νησί για να καλυφθούν κενές θέσεις σε δομές. Από εκεί που φεύγουν ιατροί όμως, δημιουργείται ένα τεράστιο θέμα. Αυτό το θέμα δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο. Πρέπει να σταματήσει. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν” παρατήρησε αρχικά, λέγοντας στη συνέχεια πως, “Ωριμάζει και στον Β' Βαθμό Αυτοδιοίκησης και πλέον είναι πολλοί Περιφερειάρχες που το υποστηρίζουν ότι η πρωτοβάθμια υγεία πρέπει να περάσει στις Περιφέρειες”. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “Η πρωτοβάθμια υγεία μαζί με το προσωπικό που σήμερα απασχολείται σε αυτήν, μαζί με το προσωπικό που έχουν οι αντίστοιχες Υγειονομικές Περιφέρειες ώστε οι Περιφέρειες να κάνουν διαχείριση όλων των θεμάτων της πρωτοβάθμιας υγείας, αλλά και των σχετικών προϋπολογισμών”. Μάλιστα θέλησε να σχολιάσει πως “κάποιος θα πει γιατί όχι και τα Νοσοκομεία”, απαντώντας στη σχετική σκέψη πως, “δεν είμαι αρνητικός, απλώς σε αυτή τη φάση είναι μία τολμηρή απόφαση”.
Σχετικά με την ανωτέρω πρόταση πάντως για τη μεταφορά των δομών πρωτοβάθμιας υγείας στα νησιά, ο ίδιος υπήρξε ξεκάθαρος. “Έχουμε ήδη καταθέσει στη διαβούλευση τη σχετική πρόταση” ανέφερε, κάνοντας λόγο για την πρόσφατη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου του Υπ. Υγείας.
“Διάσπαση” της 2ης ΥΠΕ
Σαφής υπήρξε στην τοποθέτησή του και όσον αφορά το θέμα της διάσπασης της 2ης ΥΠΕ, ώστε να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή Υγειονομική Περιφέρεια για τα νησιά.
“Πρέπει επιτέλους να σπάσει και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Νήσων. Τα νησιά μας θέλουν ένα δικό τους σχέδιο. Γιατί θέλουν ένα δικό τους σχέδιο; Επειδή έχουν τις ιδιαιτερότητες που έχει ο νησιωτικός χώρος” ανέφερε σχετικά ο Γιώργος Χατζημάρκος, σχολιάζοντας ταυτόχρονα πως, “Εγώ δεν αισθάνομαι επικεφαλής ενός μειονεκτικού τόπου. Ίσα ίσα, τη νησιωτικότητα τη βλέπω ως ευκαιρία. Θεωρώ ότι έχουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, αν τα αξιοποιήσουμε στρατηγικά, τότε θα έχουμε ένα 100% πλεονέκτημα”.
Και πρόσθεσε πως, “Γι αυτό λέω ότι η 2η Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας πρέπει να σπάσει. Δεν έχουμε καμία δουλειά με τον Πειραιά. Τα νησιά πρέπει να είναι μία αυτοτελής Υγειονομική Περιφέρεια που το σχέδιο σε αυτήν τη νησιωτική Περιφέρεια να είναι ένα νησιωτικό σχέδιο, 100% ένα νησιωτικό σχέδιο, το οποίο να πατάει στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουμε τα νησιά”.
Κάλυψη κενών σε δομές των νησιών
Επιπλέον, ένα τρίτο αίτημα στην απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν η στελέχωση όλων των υγειονομικών δομών της χώρας.
“Ζητάμε να στελεχωθούν βεβαίως τα νησιά μας με το προσωπικό, με το οποίο πρέπει να στελεχωθούν. Συμφωνώ με την αύξηση της αμοιβής των ιατρών, γιατί πραγματικά κάποιος σήμερα φθάνει να προσληφθεί σε πολύ μεγάλη ηλικία και πραγματικά τα χρήματα που παίρνει είναι το ισχυρότερο κίνητρο για να φύγει στο εξωτερικό. Έχουμε πάρα πολλούς ιατρούς Έλληνες στο εξωτερικό και με κάποιον τρόπο πρέπει να τους επαναπατρίσουμε” πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας πως, “Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν σε όλες τις δομές Υγείας των νησιών μας”.
Αμεσότητα Αυτοδιοίκησης σε θέματα υγείας
Από την πλευρά της παράταξης “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”, ο επικεφαλής της Μανώλης Γλυνός εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής για το διαχωρισμό των νησιών από τη 2η ΥΠΕ, ενώ εξήγησε πως καλό θα ήταν η συζήτηση για την υγεία στο Νότιο Αιγαίο να αποτελούσε μία ξεχωριστή συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
“Να έρθουν οι πρωτοβάθμιες δομές υγείας μαζί με τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Νομίζω πως θα είναι μια πολύ καλή κίνηση γιατί η αμεσότητα που έχει η τοπική αυτοδιοίκηση σε τέτοια θέματα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που έχει ένα ψυχρό και μακρινό Υπουργείο. Άρα, να έρθουν οι δομές της πρωτοβάθμιας υγείας και να γίνει και ο διαχωρισμός της 2η ΥΠΕ. Να ξεχωρίσουν τα νησιά και να υπάρχει μία δική τους Υγειονομική Περιφέρεια. Συμφωνώ σε αυτά τα θέματα” τόνισε ο κ. Γλυνός, επισημαίνοντας τέλος πως, “Δεν είναι κακό να συζητήσουμε για θέματα υγείας και μπορούμε να καλέσουμε και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και να μας καταγράψουν κάποιες ελλείψεις”.
Ζήτησε ξεχωριστή συνεδρίαση
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, η επικεφαλής της Μαρία Χατζηγιάννη υπογράμμισε πως η ατζέντα της Υγείας στα νησιά πρέπει να αποτελέσει ξεχωριστό θέμα σε άλλη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και όχι να έχει αφετηρία της το θέμα των κινητοποιήσεων στην Κω.
“Θεωρώ τελείως απαράδεκτο να μπαίνει μέσα στο ίδιο ζήτημα που αφορά το θέμα των αγώνων που κάνουν αυτή τη στιγμή στην Κω και όχι μόνο τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό οι υγειονομικοί, όσον αφορά τη στελέχωση των Νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, με το αναγκαίο προσωπικό και όχι σταγόνα στον ωκεανό, κάθε φορά που επαναλαμβάνεται σε περιόδους κρίσης” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “πρέπει να μπει και θέμα θεσμικών αλλαγών όσον αφορά τον τομέα της υγείας”.
Επιπλέον, εξήγησε πως, “Πιστεύω ότι είναι τελείως διαφορετικό θέμα” λέγοντας τέλος πως, “Εμείς στεκόμαστε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις όλων των υγειονομικών, αλλά όσον αφορά το ζήτημα που έβαλε ο Περιφερειάρχης διαφωνούμε ριζικά. Ζητάμε κι εμείς να γίνει ξεχωριστή συνεδρίαση για το θέμα της υγείας και να μην συμπεριληφθεί στο σημερινό ψήφισμα για τα θέματα της Κω”.
Προτάσσει τη νησιωτικότητα
Τη συμφωνία του με το θέμα της μεταφοράς των πρωτοβάθμιων δομών υγείας στις Περιφέρειες διατύπωσε και ο επικεφαλής της παράταξης “Πνοή Δημιουργίας Νοτίου Αιγαίου”, Χαράλαμπος Κόκκινος, λέγοντα τα εξής. “Είχαμε τοποθετηθεί προ ημερών με δημόσια ανακοίνωση για τα ζητήματα υγείας. Δεν είναι λογικό αυτή τη στιγμή τρία Νοσοκομεία στην περιοχή μας και αναφέρομαι στα Δωδεκάνησα, να έχουν Διοικητές που είναι υπό παραίτηση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η υποστελέχωση που συνεχίζεται. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανάγκη από στήριξη και βέβαια κάθε δημοκρατική και πολιτισμένη κινητοποίηση που έρχεται να προτάξει τα δίκαια αιτήματα για να αναδειχθεί ο τομέας της υγείας, τη στηρίζουμε και τη βοηθάμε.
Από εκεί και πέρα, εγώ δεν είμαι αρνητικός να δοθεί στην αυτοδιοίκηση η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Φροντίδα, αρκεί να συνοδεύεται με πόρους και με προσωπικό” δήλωσε ο κ. Κόκκινος, λέγοντας κι εκείνος τέλος πως, “Πιστεύω πραγματικά ότι για τα ζητήματα της Υγείας μπορούμε να κάνουμε μία συζήτηση πιο αναλυτική και όχι υπό την πίεση του χρόνου. Αν θέλετε το συζητάμε και το λέω καλόπιστα και δημοκρατικά. Τα ζητήματα υγείας δεν χρειάζονται ούτε διαχωρισμούς, ούτε κόμματα, ούτε τσάμπα φιλονικίες”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στοχεύουν σε ισχυρούς Δήμους και ισχυρά νησιά
24 Οκτ. 2024 - 6:19 - Νίκος Καϊλης: "Η υποστελέχωση και η γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας χτυπάει κόκκινο"
3 Αυγ. 2024 - 10:20 - Ζουμ σε ακτοπλοϊκό, υποδομές, χρηματοδοτήσεις και υγεία
12 Ιουλ. 2023 - 6:20 - Απαιτεί πολιτικές για τα νησιά
18 Νοε. 2022 - 6:16 - Συνέδριο ΠΕΔ Ν. Αιγαίου: Νησιωτικότητα και άρση ανισοτήτων μεταξύ των νησιών
12 Νοε. 2022 - 9:28