“Μάχη” για μείωση των εισφορών του 2023
- Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 29 Αυγ. 2022 - 17:00
Αγώνα για να επιτύχουν μείωση των ετήσιων εισφορών που ζητά ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου έδωσαν τα νησιά της Σύρου και της Πάρου - στην τακτική Γενική Συνέλευση στη Ρόδο -, οι εκπρόσωποι των οποίων ανέφεραν σε όλους τους τόνους πως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις του Φορέα για το 2023, όπως αυτές ήδη έχουν γνωστοποιηθεί.
Η τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου συζητήθηκε το πρωί της Παρασκευής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρόδου, με την παρουσία εκπροσώπων πολλών νησιών από τις δύο γεωγραφικές ενότητες, προκειμένου να διαμορφωθεί μία οικονομική ατζέντα που θα είναι διαχειρίσιμη από πλευράς Δήμων, αλλά και θα βελτιώνει τις υποδομές των νησιών στο πολύ κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μετά από έντονες αντιδράσεις και συζήτηση σε υψηλούς τόνους ανάμεσα στον Δήμαρχο Πάρου, Μάρκο Κωβαίο, την Αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αγγελική Πρίντεζη και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ, Γιώργο Χατζημάρκο, τέθηκε επί τάπητος πρόταση από τον Δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη για μείωση της ετήσιας εισφοράς κατά 25%.
Τελική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης υπήρξε η οριζόντια μείωση της ετήσιας εισφοράς που θα δώσουν οι Δήμοι σε ποσοστό 21,22% για το έτος 2023, με τον Περιφερειάρχη να διευκρινίζει πως εντός της τρέχουσας εβδομάδας, θα προωθηθούν στις Δημοτικές Αρχές, οι νέοι πίνακες με τις απαιτήσεις που έχει ο Περιφερειακός Φορέας από αυτές.
Γ. Χατζημάρκος: Μας απασχολεί τί δομές θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές
Πολλά υπήρξαν τα θέματα που συζήτησε και ενέκρινε η Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, με τον Περιφερειάρχη να κάνει εξ αρχής μία ξεκάθαρη τοποθέτηση αναφορικά με το έργο του Περιφερειακού Φορέα και να διευκρινίζει σε απόλυτο τόνο πως η διαχείριση των απορριμμάτων στα νησιά πρέπει να προχωρήσει και ο ίδιος – ακόμη κι αν αυτό απαιτηθεί – θα συγκρουστεί με όσες πλευρές βάζουν φρένο σε αυτές τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε ο Γιώργος Χατζημάρκος, τα νησιά οφείλουν να προχωρήσουν σε έργα που θα βελτιώνουν την κατάσταση που επικρατεί μέχρι σήμερα και θα χαρίζουν μέλλον στο Νότιο Αιγαίο. Ο ίδιος, στο πλαίσιο ενός σύντομου απολογισμού για τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου εξήγησε πως δρομολογεί λύσεις ώστε τα νησιά να μην αποτελούν πλέον αιτία και αφορμή καταβολής προστίμων προς την Ε.Ε. αναφορικά με τα θέματα διαχείρισης αποβλήτων.
Επιπλέον, τόνισε πως ο ΦΟΔΣΑ “κλείνει” το σχέδιο διαχείρισης σε όλα τα νησιά και προχωρά σε έργα, άκρως απαραίτητα γι αυτά, βάσει του τεχνικού προγράμματος.
“Μας απασχολεί τι δομές θα παραδώσουμε στις γενιές που έρχονται” σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Χατζημάρκος, διευκρινίζοντας μάλιστα εξ αρχής πως τα ποσά που ζητούνται από κάθε Δήμο ως ετήσια εισφορά για το 2023 έχουν συνταχθεί από αρμόδια εταιρεία που συνεργάζεται ο ΦΟΔΣΑ, ο οποίος προς το παρόν δεν διαθέτει προσωπικό. Μάλιστα ο κ. Χατζημάρκος τόνισε πως υπάρχουν ΧΥΤΑ σε πολύ κακή κατάσταση και εκκρεμότητες που συνοδεύουν τα νησιά στο κομμάτι της διαχείρισης, που αν ήταν στο χέρι του, ενδεχομένως να ζητούσε υψηλότερα ποσά, ώστε να δρομολογηθούν λύσεις.
Οι απαιτήσεις από κάθε Δήμο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία που έχει παρουσιάσει ο Φορέας για κάθε νησί και συγκεκριμένα οι απαιτήσεις που διατηρεί από κάθε Δήμο, προκειμένου να προχωρήσει σε διαχείριση και έργα σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των αποβλήτων.
Σημειώνεται πως μετά από την πρόταση μείωσης των ετήσιων εισφορών κατά 21,22% τα κατωτέρω ποσά θα μειωθούν ελαφρώς. Τις τελικές χρεώσεις θα τις ανακοινώσει ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ εντός της εβδομάδας.
Ειδικότερα η Σύρος για το 2013 καλείται να πληρώσει 1.705.566,78 ευρώ, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων 986.525,09 ευρώ, ο Δήμος Θήρας 210.371,50 ευρώ, ο Δήμος Πάρου 984.288,81 ευρώ, ο Δήμος Μυκόνου 3.304.888,15 ευρώ, ο Δήμος Άνδρου 98.160,06 ευρώ, ο Δήμος Τήνου 93.559,70 ευρώ, ο Δήμος Μήλου 67,120,15 ευρώ, ο Δήμος Σίφνου 192.902, 19 ευρώ, ο Δήμος Κέας 177.936,45 ευρώ, ο Δήμος Ιητών, 167.850, 31 ευρώ, ο Δήμος Αμοργού 151.891,55 ευρώ, ο Δήμος Κύθνου 110.957,32 ευρώ, ο Δήμος Σερίφου 111.638,96 ευρώ, ο Δήμος Αντιπάρου 119.559,61 ευρώ, ο Δήμος Κιμώλου 9.668,15 ευρώ, ο Δήμος Φολεγάνδρου 57.244,42 ευρώ, ο Δήμος Σικίνου 21.558,90 ευρώ και ο Δήμος Ανάφης 34.978,93 ευρώ.
Στον ίδιο πίνακα ακολουθούν τα ποσά για τα Δωδεκάνησα, μαζί με τα οποία το συνολικό ύψος της ετήσιας εισφοράς των Δήμων στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ανέρχεται σε 20.929.897,84 ευρώ.
Δυναμικές τοποθετήσεις από Σύρο και Πάρο
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε από την πλευρά της Σύρου και της Πάρου πως τα ποσά που ζητά ο Περιφερειακός Φορέας είναι πολύ υψηλότερα των ποσών που δαπανούσαν κατά το παρελθόν οι δύο Δήμοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε αυτά. Ως εκ τούτου, τόσο η κα Πρίντεζη, όσο και ο κ. Κωβαίος με έντονες τοποθετήσεις ξεκαθάρισαν πως οι Δήμοι δεν διαθέτουν προϋπολογισμούς που να μπορούν να αντέξουν τις εν λόγω απαιτήσεις, ζητώντας μειώσεις σε μεγάλο βαθμό. Παράλληλα όμως, αναγνώρισαν πως στο συγκεκριμένο κομμάτι οι ΧΥΤΑ συνοδεύονται από μεγάλες εκκρεμότητες. Ειδικότερα, η κα Πρίντεζη ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα μέλη του οποίου διαφώνησαν κάθετα με τις απαιτήσεις του Φορέα.
Η ίδια αιτήθηκε μάλιστα διευκρινίσεις και για τα ποσά που ζητήθηκαν για το έτος 2022, σχολιάζοντας και για το προηγούμενο διάστημα πως δεν έγιναν έργα στον ΧΥΤΑ και ως εκ τούτου, δεν μπορεί ο Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ να τα “κρατά”. Μίλησε κυρίως για τον ΦΠΑ των έργων που δεν εκτελέστηκαν λέγοντας πως το ποσό των 80.000 ευρώ πρέπει να επιστραφεί στον Δήμο. Η Αντιδήμαρχος υποστήριξε ακόμη πως ο ΧΥΤΑ σήμερα, παρουσιάζει χειρότερη εικόνα από την περίοδο που η διαχείρισή του ήταν στον Δήμο, κάτι που είχε ειπωθεί και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Η κα Πρίντεζη τόνισε πως αν δεν αναζητηθούν από άλλες πλευρές χρήματα, ο Δήμος δεν μπορεί να έρθει να χαρατσώσει μέσω των τελών τους δημότες, ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στον Περιφερειακό ΦΟΔΣΑ.
Τα παραπάνω ενόχλησαν τον Περιφερειάρχη, ο οποίος εξήγησε πως δεν δέχεται αυτό το επιχείρημα από την κα Πρίντεζη, ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε πως αν ο Δήμος αναπτύξει αυτή τη συζήτηση προς τους δημότες, τότε και ο ίδιος θα ζητήσει δημοσίως τα στοιχεία για όλα τα τελευταία δέκα έτη, ώστε να δουν οι πολίτες τι καλύπτονταν με τα δημοτικά τέλη.
Σε ανάλογο τόνο τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως “δεν βγαίνουν τα νούμερα” σε σχέση με τους προϋπολογισμούς του Δήμου, ενώ έθιξε και την απόφαση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου να πηγαίνει σε κάποιες αναθέσεις για να καλύψει ανάγκες, λέγοντας ουσιαστικά ότι με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος δεν μπορεί να ωφεληθεί στο οικονομικό κομμάτι. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, η απουσία διαγωνισμών δεν οδηγεί σε περιορισμό δαπανών.
Στην ίδια συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τοποθετήθηκαν και άλλοι Δήμαρχοι, όπως ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας. Από την πλευρά του, από ψύχραιμη σκοπιά τόνισε πως δυστυχώς οι Δήμοι στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και χρόνια, έχουν κρύψει πολλά κάτω από το χαλί.
Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Δήμου Σύρου – Ερμούπολης: Κατανοούμε τις εκκρεμότητες, τη δυσκολία της εποχής και σεβόμαστε τους δημότες
Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Αγγελική Πρίντεζη που εκπροσώπησε στον Δήμο στη Ρόδο, δήλωσε τα εξής: “Με μια ισχυρή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας συμβουλίου της 22ας/8/2022 εκθέσαμε τις απόψεις μας και διαφοροποιηθήκαμε με αρνητική ψήφο. Ο κύριος λόγος αφορά τη μεγάλη αύξηση του ποσού που υπολογίσθηκε να καταβάλει ο Δήμος μας ύψους 1.705.566,78 όταν τα ανταποδοτικά μας έσοδα κυμαίνονται στο ποσό των 2.479.847,58 (εκτέλεση του 2021) και τα μέχρι τώρα δεδομένα για το 2022, καθώς τα προβλήματα της ενεργειακής κρίσης λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία, δε συνάδουν με θεαματικές αυξήσεις εσόδων. Τα λειτουργικά έξοδα της καθαριότητας (αφαιρούνται από τα ανταποδοτικά έσοδα) σύμφωνα με την εκτέλεση του 2021 ανέρχονται στο ποσό των 1.538.192,78 ευρώ και το κόστος δημοτικού φωτισμού, συντήρησης, επισκευών στα 241.105,43 ευρώ.
Η παραπάνω μικρή απεικόνιση σκοπό έχει να δείξει τη δυσκολία καταβολής στον Φορέα του υπέρογκου ποσού που προϋπολογίζει για το 2023 και αυτό αναλύσαμε στη Γενική Συνέλευση”.
Εκτός των ανωτέρω, η κα Πρίντεζη αναγνώρισε την ανάγκη ύπαρξης και προώθησης βελτιώσεων στον ΧΥΤΑ. “Δεχθήκαμε την ανάγκη παρεμβάσεων, εργασιών και συντηρήσεων στο κύτταρο του ΧΥΤΑ στο Κοράκι, αλλά ζητήσαμε αυτές να υλοποιηθούν σε βάθους χρόνου ώστε να μπορέσει ο Δήμας μας να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο αφού από τα ανταποδοτικά του έσοδα αδυνατεί να τα καταβάλει”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Τονίσαμε ότι δεν μπορούμε να κόψουμε μισθούς, υπερωρίες, έκτακτες προσλήψεις και εν τέλει να απολύσουμε κόσμο για να πληρώσουμε το ποσό των 1.700.000 ευρώ”.
Κλείνοντας τις δηλώσεις της, η κα Πρίντεζη ξεκαθάρισε πως, “Ο Δήμος μας θα αναζητήσει χρηματοδότηση όπως μας πρότεινε στη συνεδρίαση ο κ. Χατζημάρκος από το κεντρικό κράτος και στον βαθμό του δυνατού, θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης άμεσες και έμμεσες για την αύξηση της ανακύκλωσης στο νησί”.
Με φόντο την κριτική που δέχθηκε από τον Περιφερειάρχη για την τοποθέτησή της, η Αντιδήμαρχος θέλησε να ξεκαθαρίσει τα εξής: “Το δημοτικό μας συμβούλιο, ο Δήμος μας δεν λαϊκίζει, δεν αναζητά ή δεν προκαλεί «συγκρούσεις», δεν αντιτίθεται στο «καλύτερα αύριο» του Φορέα, των νησιών μας. Δεν μας ταιριάζει η έκφραση «το δάχτυλο ή το χέρι θα κοπεί αν είναι ανάγκη το υπόλοιπο σώμα να είναι υγιές». Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει, υλοποιεί και διεκδικεί το δίκαιο για τους δημότες, τις επιχειρήσεις και τους επισκέπτες μας και αυτό έπραξε με τη μειοψηφία του για την τιμολογιακή πολιτική του ΦΟΔΣΑ”.
Μ. Γραφάκος: 600 εκατ. ευρώ για διαχείριση αποβλήτων
Πολύτιμη υπήρξε η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκου στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα περιβάλλοντος ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021 – 2027. Πρόκειται για μία άκρως θετική εξέλιξη, καθώς όπως χαρακτηριστικά εξήγησε “ξεκινά ένας νέος κύκλος δημοπρατήσεων και έργων με πρώτη την Τήνο”, σημειώνοντας με αισιοδοξία πως μέχρι το τέλος του 2023, στόχος είναι να έχουν βγει στον αέρα και να έχουν συμβασιοποιηθεί πολλά έργα για πολλές περιοχές.
Ο κ. Γραφάκος εξήρε το έργο του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ενώ αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης προέβη σε έναν συνοπτικό απολογισμό των ενεργειών του Φορέα μέχρι σήμερα αναφορικά με όλα τα νησιά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Γιώργος Χατζημάρκος: Ιστορικής σημασίας για το μέλλον των νησιών η σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης
22 Νοε. 2024 - 16:55 - Στη Σύρο πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου
31 Οκτ. 2024 - 8:12 - Γ. Χατζημάρκος: "Να συγχαρώ τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης για την πρόταση του σχεδιου ΣΒΑΑ"
24 Σεπ. 2024 - 8:09 - Γιώργος Χατζημάρκος: Ζητά αύξηση του προϋπολογισμού για την ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων
16 Ιουλ. 2024 - 8:35 - Έλεγχος για τη "νόσο της Νάξου" σε 2.500 μαθητές του νησιού
31 Μαΐου. 2024 - 6:18