Πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο η γενική συνέλευση των μετόχων του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ

  • Δευτέρα, 29 Αυγούστου, 2022 - 18:15

Πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στις 26 Αυγούστου 2022, η Γενική Συνέλευση των μετόχων του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ με κύρια θέματα:

  • τον απολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής του 2021,
  • την επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής για το 2022 και
  • τον καθορισμό των εισφορών των μελών  και της τιμολογιακής πολιτικής για το 2023

Τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης εκπροσώπησε η Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κα Αγγελική Πρίντεζη,  η οποία, υποστηρίζοντας την ισχυρή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσε αρνητική ψήφο για την προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική του 2023, σύμφωνα με την οποία εξαπλασιάζονται τα χρήματα που πρέπει να καταβάλει ο Δήμος μας για την ταφή των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ σε σχέση με το ποσό που κατέβαλλε επί σειρά ετών.

Επιπλέον, η προτεινόμενη τιμολογιακή πολιτική για το 2023 θα προκαλέσει υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοτών, καθώς απαιτεί το ποσό άνω του 1,7 εκ. € από τα  συνολικά έσοδα τελών καθαριότητας ύψους 2,4 εκ. €, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το ποσό αυτό πρέπει να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων της καθαριότητας ύψους 1,5 εκ €, το λειτουργικό κόστος της υπηρεσίας και  το κόστος  του δημοτικού φωτισμού.

Τονίστηκε, επίσης, η ανάγκη παρεμβάσεων, εργασιών και συντηρήσεων στο κύτταρο του ΧΥΤΑ στο Κοράκι. Ωστόσο προτάθηκε, από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, οι παρεμβάσεις αυτές να υλοποιηθούν σε βάθος χρόνου προκειμένου να μπορεί ο Δήμας μας να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο, δεδομένου ότι αδυνατεί να τις καλύψει από τα ανταποδοτικά έσοδα της υπηρεσίας καθαριότητας.

Εντέλει ζητήθηκαν αντικειμενικά και ορθολογιστικά κριτήρια στον υπολογισμό της ετήσιας εισφοράς.

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μαζί με τον Δήμο Πάρου, αφού έθεσαν τα παραπάνω ζητήματα, καταψήφισαν τα σχετικά θέματα της Γενικής Συνέλευσης.

Στο  τέλος της συνεδρίασης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος πρότεινε μείωση 21,2%, η οποία έγινε αποδεκτή κατά πλειοψηφία και θα αποσταλεί στους Δήμους με νεότερη ενημέρωση την επόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο Δήμος θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης άμεσες και έμμεσες για την αύξηση της ανακύκλωσης στο νησί, καθώς η αύξηση της ανακύκλωσης ισούται με μείωση των υλικών ταφής στο κύτταρο με απευθείας αποτύπωση στη μείωση του τέλους ταφής.

Η Δημοτική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη  την παρούσα οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αποφάσισε να μειοψηφήσει δια του εκπροσώπου της στη Γενική Συνέλευση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, καθώς η εφαρμογή της προτεινόμενης εισφοράς θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τελών καθαριότητας για τις κατοικίες και τα καταστήματα.

 

Ετικέτες: