Ακρίβεια, μετακινήσεις και υποστελέχωση στο Ν. Αιγαίο
- Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022 - 06:20
- / Eνημέρωση: 5 Οκτ. 2022 - 19:00
Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και συνδέονται κυρίως με την ακρίβεια στις μετακινήσεις και τη διαμονή στα νησιά, αλλά και με την υποστελέχωση των Υπηρεσιών έθεσαν επί τάπητος οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών Οργάνων, ΣΥΝΑΝΚ και ΟΣΥΑΠΕ, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από το Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.
Για τα προβλήματα των υπαλλήλων ειδικότερα στις Κυκλάδες, τα οποία αναγνωρίζει και η Περιφερειακή Αρχή, μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΝΚ, Θανάσης Δρόσος, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε και η τοποθέτηση της προέδρου της ΟΣΥΑΠΕ, Βέτας Πανουτσάκου.
Να αναγνωριστεί εμπράκτως η νησιωτικότητα
Αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΝ τόνισε πως θα πρέπει να αναγνωριστεί στην πράξη η νησιωτικότητα, ώστε με αυτόν τον τρόπο, να στηριχθούν και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και σαφώς οι υπάλληλοι σε αυτές.
“Έχουμε τις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας, αλλά τα γενικότερα προβλήματα είναι προβλήματα όλων των συναδέλφων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και γενικότερα όλων των Ελλήνων που ζουν όλα αυτά τα χρόνια τις συνθήκες της κρίσης” υπογράμμισε αρχικά ο Θανάσης Δρόσος, λέγοντας παρακάτω πως σε συνέχεια των ενεργειών του Συλλόγου τα προηγούμενα χρόνια, το σημερινό Δ.Σ. επανήλθε με σαφή αιτήματα, αναδεικνύοντας πρωτίστως τα προβλήματα.
“Το πρόβλημά μας είναι ότι θέλουμε να γίνει κατανοητό πλέον σε κεντρικό επίπεδο ότι η νησιωτικότητα που την προβλέπει το Σύνταγμα, ουσιαστικά σε εμάς είναι κενό γράμμα. Και είναι κενό γράμμα διότι η ακρίβεια στα νησιά τα δικά μας έχει χτυπήσει στην κυριολεξία κόκκινο πέρα από το γενικότερο πλαίσιο του πληθωρισμού που έχει φτάσει στο 12% πλέον και αυτό είναι καταγεγραμμένο και είναι το υψηλότερο εδώ και 20 – 25 χρόνια. Στα νησιά μας ειδικά με το κόστος το μεταφορικό, δηλαδή των καυσίμων να έχει πάει στο ταβάνι, όλα έχουν ακριβύνει. Από τα εισιτήρια μέχρι όλα τα προϊόντα που τα βρίσκουμε σε τρομερά υψηλότερες τιμές από τις άλλες περιοχές της χώρας. Διότι οι ακτοπλόοι με μία απόφαση, ακριβαίνουν τα κόμιστρα τόσο στα εισιτήρια, όσο και στα φορτηγά” σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ακολούθως πως, “Αυτό μας βρίσκει εμάς, να είμαστε σε μία τραγική κατάσταση και εν όψει του χειμώνα που έρχεται να μην ξέρουμε πώς να ανταπεξέλθουμε”.
Τρία κύρια ζητήματα
Αμέσως μετά, ο Θανάσης Δρόσος εξέθεσε τα τρία βασικά και κύρια ζητήματα για τον Σύλλογο, ενώ γνωστοποίησε πως γι αυτά έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με την Περιφερειακή Αρχή.
“Το πρώτο θέμα αφορά στο επίδομα προβληματικών περιοχών. Αυτή τη στιγμή αυτό που παίρνουμε είναι στα 100 ευρώ. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει οπωσδήποτε ένας διπλασιασμός γιατί είναι μία απόφαση που μπορεί να βοηθήσει τους συναδέλφους και να επιβιώσουν στην κυριολεξία, αλλά και να λειτουργήσει σαν κίνητρο παραμονής συναδέλφων, αλλά και προσέλευσης νέων στα νησιά” ανέφερε πρωτίστως, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Βεβαίως ζητούμε και την οριστική κατοχύρωση πλέον του ότι οι Κυκλάδες ανήκουν στις προβληματικές περιοχές διότι υπάρχει αυτό το τριπλό πρόβλημα. Και στην επικοινωνία με τον Πειραιά και στην επικοινωνία όλων των υπολοίπων νησιών με την έδρα και των νησιών μεταξύ τους”. Ως εκ τούτου τόνισε πως, από το κεντρικό κράτος, “Πρέπει να υπάρξει αναγνώριση αυτής της δυσκολίας έμπρακτα”.
“Δεύτερον έχουμε ξεκινήσει και ζητάμε την αύξηση της αποζημίωσης εκτός έδρας. Τα 40 ευρώ που λαμβάνουμε πιστεύουμε ότι πρέπει να αυξηθούν κατά ένα 30% ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε στοιχειωδώς την ακρίβεια που συναντάμε στα νησιά όταν πηγαίνουμε εκτός έδρας και αντίστοιχα, μία αύξηση στο ξενοδοχείο που αυτή τη στιγμή είναι 60 ευρώ ή 80 ευρώ ανάλογα με το τι θέση έχει ο κάθε συνάδελφος” πρόσθεσε παρακάτω ο πρόεδρος του ΣΥΝΑΝΚ, εξηγώντας μάλιστα πως αυτά τα ποσά σε τουριστικά νησιά και με φόντο τα υψηλά ποσά ενοικίων σε καταλύματα δεν καλύπτουν. “Αυτά τα χρήματα και κυρίως το 5μηνο της σεζόν στα νησιά των Κυκλάδων, ξέρουμε πως είναι απαγορευτικά. Δεν καλύπτουν” υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
“Το τρίτο θέμα που θέτουμε είναι η παλιά πρόνοια που υπήρχε σχετικά με τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού να δίνουν επίδομα σίτισης και στέγασης στους υπαλλήλους. Υπήρξε ένας περιορισμός και μπήκαν πληθυσμιακά κριτήρια” σχολίασε ο κ. Δρόσος, εξηγώντας πως αυτή η κατάσταση είχε σαν αποτέλεσμα “τον αποκλεισμό νησιών όπως η Σύρος, η Νάξος, η Ρόδος και η Κως”.
“Αυτό δινόταν μόνον σε είδος. Δηλαδή θα έπρεπε η Υπηρεσία να βρει σπίτι να το νοικιάσει και να πάει κάποιος υπάλληλος να μείνει. Αυτό αναγνωρίζει το κεντρικό κράτος. Εμείς, ζητάμε να σταματήσουν οι κόφτες, να δοθεί σε όλους τους συναδέλφους και ανεξάρτητα από το ποιο νησί υπηρετούν, διότι αναγνωρίζουμε ότι οι συνθήκες είναι ίδιες σε όλα τα νησιά και μιλάμε για την ακρίβεια. Πρέπει αυτή η βοήθεια να δίνεται και σε χρήματα”.
Αναφορικά με όλα τα παραπάνω, ο πρόεδρος γνωστοποίησε την ανταπόκριση της Περιφερειακής Αρχής.
“Σε αυτά τα τρία θέματα, εκτός από το θέμα σίτισης και στέγασης στα δύο πρώτα η Περιφερειακή Αρχή συμφωνεί. Για το θέμα των εκτός έδρας μάλιστα είχαν βγάλει και μία απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου και ζητά αύξηση της αποζημίωσης, αίτημα που το έχει προωθήσει στα συναρμόδια Υπουργεία. Δεν ξέρουμε τι απάντηση έχουν δώσει” τόνισε σχετικά, λέγοντας ακολούθως πως, “έχουμε ακούσει πως θα επικαλεστούν το δημοσιονομικό πρόβλημα και δεν θα το δεχτούν ούτε αυτό”.
Σχετικά με το επίδομα σίτισης και στέγασης, σημείωσε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία απάντηση για το αν θα προωθηθεί. Τέλος, για το επίδομα προβληματικών περιοχών, γνωστοποίησε πως, “το δέχονται και έχουν πει ότι θα το θέσουν στο προσεχές συνέδριο της ΕΝΠΕ για να βγει και απόφαση του Συνεδρίου”.
Μίνι τροποποίηση Οργανισμού
Επιπλέον, ένα ακόμη αίτημα του ΣΥΝΑΝΚ αφορά στην απόδοση επιδόματος θέσης ευθύνης, σε όσα νησιά έχουν γραφείο και λειτουργούν σαν Τμήμα. “Έχουμε ζητήσει μία μικρή τροποποίηση του Οργανισμού της Περιφέρειας ούτως ώστε κάποιες οργανικές μονάδες που είναι σε επίπεδο γραφείου και βρίσκονται στα νησιά και είναι στελεχωμένα και εν τοις πράγμασι αποτελούν οργανικές μονάδες επιπέδου τμήματος, δηλαδή σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν, ουσιαστικά να γίνουν τμήματα” παρατήρησε ο Θανάσης Δρόσος, σημειώνοντας σχετικά πως, “Με αυτόν τον τρόπο οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά να πάρουν το επίδομα της θέσης ευθύνης, δηλαδή να μην έχουν μόνον την ευθύνη αλλά να παίρνουν και το επίδομα σαν ενίσχυση και σαν μία αναγνώριση του έργου που επιτελούν”.
Τραγική υποστελέχωση
Ακολούθως ο Σύλλογος θίγει το σοβαρό θέμα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.
“Επίσης, έχουμε καταγράψει την τραγική υποστελέχωση που έχει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τις Κυκλάδες. Αυτή τη στιγμή σε όλες τις Κυκλάδες υπηρετούμε περίπου 170 συνάδελφοι. Ο βασικός όγκος είναι στη Σύρο, δηλαδή περίπου 85 – 90 άτομα και οι υπόλοιποι είναι μοιρασμένοι. Οι χειρότερες Περιφερειακές Ενότητες είναι η Κέα και η Κύθνος. Υπηρετούν δυο συνάδελφοι στην Κέα, ένας στην Κύθνο, ενώ ακόμη στην Άνδρο είναι οκτώ, στην Τήνο τρεις, περίπου 30 – 32 στη Νάξο και 6-7 στην Πάρο, 15 στη Σαντορίνη και 6-7 στη Μήλο. Στη Μύκονο δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος από την αρχή, ενώ υπάρχουν υπηρεσίες της Περιφέρειας στο νησί”.
Δεδομένης της συγκεκριμένης κατάστασης, ο κ. Δρόσος εξήγησε πως ο Σύλλογος έχει σαφείς προτάσεις και αιτήματα.
“Έχουμε καταγράψει με βάση τις προτάσεις των συναδέλφων και των προϊσταμένων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας, τα κενά, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις έτοιμες με βάση τις ειδικότητες που ζητάμε” ανέφερε, εξηγώντας πως, “αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ούτε μηχανικούς, ούτε γεωτεχνικούς (γεωπόνους, κτηνιάτρους, γεωλόγους), ούτε δασολόγους και δυστυχώς το Υγείας είναι τραγική η υποστελέχωση. Δεν υπάρχουν επόπτες υγείας και ψυχολόγοι στην Περιφέρεια, ούτε έχουμε γιατρό εργασίας, ούτε τεχνικό ασφαλείας”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο, “όλα αυτά τα έχουμε καταγράψει και τα έχουμε κοινοποιήσει στην Περιφερειακή Αρχή και περιμένουμε και αυτή να το αναδείξει σαν θέμα. Το αναγνωρίζει αλλά η πρόφαση είναι τουλάχιστον για τις προσλήψεις πως αν ζητήσουν, θα τις κόψουν από την κυβέρνηση”.
Ο ίδιος έθιξε και το θέμα των προκηρύξεων, σημειώνοντας πως, “παλαιότερα έβαζαν και θέσεις πολυτέκνων που δεν έρχονταν”, ενώ σήμερα, γνωστοποίησε πως η Περιφερειακή Αρχή “έκανε μια κίνηση ώστε να τους επιτρέψουν να επιλέξουν από τους επιλαχόντες”.
Σχετικά με τα παραπάνω πρόσθεσε πως, “δεν έχουμε δει αποτέλεσμα επί αυτών” ενώ όσον αφορά τη λύση της κινητικότητας, ο κ. Δρόσος, εξήγησε πως, “δεν έρχεται από εκεί προσωπικό, γιατί δεν ζητούν”.
“Εμείς λέμε πως πρέπει να δοθούν τα παραπάνω οικονομικά κίνητρα ώστε να μπορέσει να έρχεται κόσμος” δήλωσε ο πρόεδρος.
Θέματα νομικής υποστήριξης
Επιπλέον, ο Σύλλογος βάζει ψηλά και το θέμα της νομικής κάλυψης και υποστήριξης των υπαλλήλων. “Η νομική υποστήριξη είναι πολύ προβληματική στην τωρινή εφαρμογή της” ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “Πρέπει να υπάρξει άρνηση του δικηγόρου που έχει η Περιφέρεια ως συνεργάτη, ότι δηλαδή ο ίδιος δεν μπορεί να συμμετάσχει στο δικαστήριο και με απόφαση οικονομικής επιτροπής βγαίνει ένα ποσό, το οποίο το παίρνει ο συνάδελφος στη συνέχεια. Όμως, μέχρι να φτάσει στον τελικό βαθμό εκδίκασης και να μην υπάρξει έγκληση από την Υπηρεσία εναντίον του, αν καταδικασθεί πρέπει να τα επιστρέψει”. Σύμφωνα με τον κ. Δρόσο το κενό στο συγκεκριμένο θέμα εστιάζεται στο ότι “δεν υπάρχει στήριξη όταν γίνει κάποια αγωγή σε αστικό επίπεδο”.
Tέλος, ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα αιτήματα για λήψη vouchers από υπαλλήλους της Περιφέρειας που έχουν μικρά παιδιά, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως θα πρέπει να συγκληθεί άμεσα η αρμόδια Επιτροπή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε να συζητήσει τις προτάσεις τους.
Στήριξη από Κυκλαδίτες και γενικότερο κάλεσμα για πόλεμο και ακρίβεια
Στον επίλογο της συνέντευξης του, ο κ. Δρόσος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι νησιώτες των Κυκλάδων, πρέπει να στηρίξουν τα αιτήματά τους. “Ζητάμε στην πράξη τη στήριξη και του κόσμου των Κυκλάδων. Πρέπει να καταλάβουν πως εμείς εδώ ερχόμαστε να υπηρετήσουμε τα νησιά. Άρα, όταν εμείς θα μπορούμε να μείνουμε εδώ και να ανταπεξέλθουμε στα καθήκοντά μας, αυτό είναι προς όφελος των νησιωτών. Αυτό είναι ξεκάθαρο” υπογράμμισε σε απόλυτο τόνο, σημειώνοντας παράλληλα πως, ο Σύλλογος στη Γενική Συνέλευσή του, χθες, έλαβε και μία ακόμη απόφαση.
“Θέλουμε να αναπτύξουμε μία πρωτοβουλία και με άλλα Σωματεία στη Σύρο, με θέματα συγκεκριμένα. Το ένα είναι το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία και το συνεπακόλουθο πρόβλημα της ακρίβειας. Η κατάληξη θα είναι ένα κοινό κάλεσμα σε μία ανοικτή συγκέντρωση που να καλούμε τους Συριανούς να συμμετέχουν και να δούμε πώς θα πάρουμε πρωτοβουλίες πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Είναι ένα πρόβλημα σοβαρό και γενικότερου επιπέδου που αφορά όλους μας” ξεκαθάρισε ο Θανάσης Δρόσος, λέγοντας μάλιστα πως ο ΣΥΝΑΝΚ θα έχει συμμετοχή σε πανελλαδική απεργία στις αρχές Νοέμβρη.
“Τέλος στις 9 Νοέμβρη υπάρχει γενική πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ. Εμείς καλούμε να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι σε αυτήν” τόνισε χαρακτηριστικά.
Στήριξη από ΟΣΥΑΠΕ
Τη στήριξή της στον αγώνα και τις διεκδικήσεις του ΣΥΝΑΝΚ εξέφρασε η ΟΣΥΑΠΕ, μέσω της προέδρου της, Βέτας Πανουτσάκου.
“Από την πλευρά της Ομοσπονδίας ήρθαμε στη Σύρο για να ακούσουμε τους συναδέλφους στη γενική συνέλευση, όπου τέθηκαν ζητήματα και ερωτήσεις. Υπήρξε ένας καλός διάλογος” ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας παρακάτω πως, “Ήρθαμε να ενισχύσουμε την αναγκαιότητα της διεκδίκησης όλων των αιτημάτων και του διεκδικητικού πλαισίου που παρουσίασε πριν ο πρόεδρος του Συλλόγου και του γενικότερου που έχουμε βάλει σαν Ομοσπονδία”.
Σύμφωνα με την ίδια τα κύρια αιτήματα αποτυπώνονται και στο πλαίσιο της απεργίας στις 9 Νοέμβρη, αναφορικά με την οποία απηύθυνε κάλεσμα. “Με αυτήν την έννοια απευθύναμε ένα κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία” ανέφερε, λέγοντας ακόμη πως, “Τα αιτήματα αυτά κυρίως σχετίζονται με τους μισθούς, τη διεκδίκηση αύξησης στους μισθούς κατά 20%, παίρνοντας υπόψιν ότι έχουμε χάσει πάνω από 40% αυτά τα χρόνια, του 13ου και του 14ου μισθού”. Σύμφωνα με όσα ανέφερε η πρόεδρος, “Η επιστροφή στην κανονικότητα θα έπρεπε να φέρνει και κατάργηση των αντεργατικών νόμων”, εξηγώντας μάλιστα πως η Ομοσπονδία θέτει προς διεκδίκηση και άλλα αιτήματα και μέτρα ενάντια στην ακρίβεια.
“Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Οι υπάλληλοι δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας” τόνισαν από κοινού οι δύο πρόεδροι, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη Τύπου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Να απαντηθούν ουσιαστικά τα προβλήματα της νησιωτικότητας
3 Φεβ. 2022 - 6:20 - “Δεν αρκεί η καταγραφή των προβλημάτων”
14 Σεπ. 2016 - 6:19 - Γενική συνέλευση του ΣΥΝΑΝΚ και θέσεις για το σχέδιο νόμου των ΟΤΑ
13 Σεπ. 2016 - 19:09 - Σύρος: Αντιδρούν στις αυξήσεις των τελών και οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου
12 Νοε. 2024 - 16:19 - Οι υπάλληλοι της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ζητούν να εξεταστεί η δυνατότητα κινήτρων στέγασης και σίτισης
17 Οκτ. 2024 - 13:51