Από τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, με φόντο την κριτική που δέχεται για τις υπέρογκες απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και τις αναφορές περί μεταφοράς αρμοδιοτήτων από Κυκλάδες σε Δωδεκάνησα

Απαντήσεις “φωτιά” για ΧΥΤΑ Σύρου και Πολυχώρο

Απασφάλισε ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος αναφορικά με την κριτική που δέχεται για τις υψηλές απαιτήσεις του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου καθώς και για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από Κυκλάδες σε Δωδεκάνησα για την προώθηση υλοποίησης του Πολυχώρου Σύρου, με αφορμή δημοσιογραφικές ερωτήσεις που τέθηκαν στον ίδιο στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για έναν άκρατο λαϊκισμό από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σχετικά με την υπόθεση διαχείρισης του ΧΥΤΑ, επιστρέφοντας τις κατηγορίες του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη στον ίδιο και αναλύοντας συγκεκριμένα, τους λόγους για τους οποίους η ετήσια εισφορά του Δήμου προς τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ανέρχεται σε 1,3 εκ. ευρώ.

Επιπλέον, έδωσε σαφείς απαντήσεις για τον τρόπο διαχείρισης του έργου της δημιουργίας του Πολυχώρου σε συνάρτηση με την πηγή χρηματοδότησής του, η οποία – όπως εξήγησε – αποτελεί τον βασικό λόγο που η διαδικασία θα “τρέξει” από τα Δωδεκάνησα, αφού απαιτείται εκπαιδευμένο προσωπικό.

Λαϊκισμός και ψεύδη για τον ΧΥΤΑ

Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο Περιφερειάρχης για τη λειτουργία του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, “είναι μία κυβερνητική πρωτοβουλία για να αλλάξει η πορεία ενός τόπου σε συγκεκριμένα θέματα”. Ως εκ τούτου, τόνισε πως ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου προχωρά το έργο του, κόντρα στην “απόκρυψη της πραγματικότητας”.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών σε δημόσιες δηλώσεις του για το θέμα, δεν έχει εκθέσει την πραγματικότητα. “Η Γενική Συνέλευση αποφασίζει ένα ύψος εισφοράς. Αυτό που όμως είναι γνωστό σε εσάς είναι αυτό που δόλια διακινούν στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ότι δηλαδή η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έβαλε παράλογα υψηλές χρεώσεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης” σχολίασε αρχικά ο Γιώργος Χατζημάρκος, υπενθυμίζοντας πως, “Η πλειοψηφία των μετόχων είναι οι Δήμοι. Άρα, γιατί κατηγορείται η Περιφέρεια;”.

Ο ίδιος έκανε λόγο για “ρεσιτάλ λαϊκισμού και ρεσιτάλ παραπληροφόρησης” από τον Γιάννη Πιταούλη, γεγονός που πρόσθεσε πως είναι “πάρα πολύ στενάχωρο για έναν δημόσιο λειτουργό και πάρα πολύ ανεύθυνο”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Πέντε, έξι ή επτά φορές λέει μέσα σε μία συνέντευξη, Αντιδήμαρχος και άνθρωπος που πρέπει να έχει ευθύνη και συναίσθηση του κινδύνου, ότι είναι “άκαμπτη η Περιφέρεια”, θα πρέπει να μιλάμε για “περιφερειακά τέλη πια και όχι για δημοτικά τέλη””. Όπως υποστήριξε ο κ. Χατζημάρκος αυτές οι αναφορές είναι “απαράδεκτες” και ο Γιάννης Πιταούλης “ψευδολογεί με τέτοια άνεση”.

Σχετικά με τη στάση της Περιφερειακής Αρχής απέναντι στα παραπάνω, εξήγησε πως, “Δεν απαντήσαμε καν και είναι ένα επίπεδο που αποφασίσαμε πια να μη μας αφορά. Αυτό το επίπεδο δημόσιου διαλόγου αποφασίσαμε πια να μη μας αφορά. Είναι ντροπιαστικά χαμηλό”.

Προς ενημέρωση των δημοτών της Σύρου, ο Γιώργος Χατζημάρκος ανέλυσε κατά προσέγγιση σε τι αφορά η εισφορά ύψους 1,3 εκ. ευρώ, αποκαλύπτοντας πως ένα μεγάλο ποσό που ζητείται είναι γιατί ο ΧΥΤΑ Σύρου επί πολλά χρόνια αφέθηκε να περιέλθει σε κάκιστη κατάσταση.

“Γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι αυτό που διακινεί είναι ψευδές. Δεν λέει τι είναι το ποσό ύψους 1,3 εκ. ευρώ και γιατί το ψήφισαν οι Δήμοι. Ξέρει τι είναι αλλά δεν το λέει.

Είναι 240 περίπου χιλ. ευρώ το τέλος ταφής και είναι νόμος κυβερνητικός. Δεν έχει δικαίωμα κανείς να μην το βάλει. Περίπου 500 χιλ. ευρώ από αυτά είναι η αποκατάσταση όλων των βλαβών, αφού τίποτα δεν δούλευε εκεί. Τίποτα. Ούτε μηχανήματα, ούτε βιολογικοί. Επίσης, ένα ποσό είναι για την επέκταση του ΧΥΤΑ μέχρι να προλάβει (σ.σ. το νέο κύτταρο)” ανέφερε σχετικά, τονίζοντας μάλιστα πως η δήλωση του Γιάννη Πιταούλη περί κόστους διαχείρισης του ΧΥΤΑ με ποσό 300 χιλ. ευρώ είναι παρομοίως ψευδής για τα χρόνια που είχε την ευθύνη ο Δήμος.

“Λένε μας στοίχιζε μόνο 300 χιλ. ευρώ. Εγώ σήμερα σας λέω ότι αυτό το νούμερο που λέει είναι ψευδές. Δεν υπάρχει περίπτωση. Απλώς αν ψάξει κανείς σε άλλους κωδικούς σε καύσιμα, σε ανταλλακτικά κλπ του Δήμου, θα βρει κι άλλα ποσά” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, κλείνοντας το θέμα και επαναλαμβάνοντας πως η Περιφέρεια δεν θα συμμετέχει στον διάλογο που άνοιξε ο Δήμος και κινείται σε χαμηλό επίπεδο.

Ειδικό έργο λόγω πηγής χρηματοδότησης

Σαφής υπήρξε και ως προς το θέμα της κατασκευής του Πολυχώρου Σύρου, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τις καταγγελίες του Συλλόγου Εργαζομένων Κυκλάδων προ ημερών για μεταφορά αρμοδιοτήτων στα Δωδεκάνησα.

“Καμία μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν γίνεται. Μία διεύθυνση της Δωδεκανήσου θα δημοπρατήσει μόνο ένα έργο πολύ κρίσιμο για πάρα πολλούς συγκεκριμένους λόγους” υποστήριξε ο Περιφερειάρχης, μιλώντας για το θέμα της διεκδίκησης της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

“Τώρα έχουμε ένα πολύ ειδικό έργο. Η πηγή χρηματοδότησής του το κάνει πολύ ειδικό, γιατί είναι μία πηγή χρηματοδότησης που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, της Ευρώπης και δεν θα εμφανιστεί ξανά. Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης από την πανδημία που η Ευρώπη συνολικά αποφάσισε να χτίσει μία τέτοια πηγή χρηματοδότησης για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι ένα πάρα πολύ σφιχτό πρόγραμμα, έχει πολύ ειδικές διαδικασίες και δεν είναι διαδικασίες ΕΣΠΑ, ούτε διαδικασίες των υπολοίπων” ξεκαθάρισε, διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίον πρέπει να δουλέψει η Περιφέρεια ώστε να πάρει τη χρηματοδότηση.

“Εμείς όταν φιλοδοξούμε να αντλήσουμε από εκεί πόρους, πρέπει να κτίσουμε στο εσωτερικό μας μία μικρή μονάδα υπηρεσιακή, διοικητική η οποία να εκπαιδευτεί το συντομότερο δυνατόν στις πολύ ειδικές διαδικασίες αυτού του πολύ ειδικού χρηματοδοτικού προγράμματος” τόνισε, εξηγώντας πως αυτή η δουλειά γίνεται ήδη με αφορμή το έργο για το Εθνικό Θέατρο της Ρόδου.

“Δίνεις μία μάχη να φέρεις ένα ποσό 20 εκ. ευρώ στο νησί, να το υλοποιήσεις στο χρονοδιάγραμμα που είναι αφόρητα ασφυκτικό και δέχεσαι όλες αυτές τις χυδαίες επιθέσεις από κάποιους που δήθεν ενδιαφέρονται για το νησί τους” σχολίασε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως η ΠΝΑι έχει λίγα στελέχη και ήδη ορισμένα έχουν εκπαιδευτεί για να “τρέξουν” και τις προσπάθειες για το έργο του Πολυχώρου.

Κλείνοντας την ενημέρωσή του, σημείωσε πως σήμερα θα υπάρξει σχετική συνάντηση στο αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα της χρηματοδότησης.