Οικολογική μεταφορά τοπικών προϊόντων στο Ν. Αιγαίο

  • Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022 - 14:06

Ο γαστρονομικός πλούτος της Ελλάδας αποτελεί δυναμικό πεδίο προβολής και δραστηριότητας καθώς και ζωτικό στοιχείο της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Οι παραγωγοί των νησιών του Αιγαίου αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος αυτής της παράδοσης, καλλιεργώντας, παράγοντας και μεταποιώντας μοναδικά προϊόντα χρησιμοποιώντας βιολογικές μεθόδους σε αρμονία με το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο. Στην Ιστία Αιγαίου πιστέψαμε σε αυτή τη δυναμική από την πρώτη στιγμή και θέλαμε να υποστηρίξουμε και να μεταφέρουμε αυτά τα προϊόντα με παραδοσιακό και οικολογικό τρόπο χωρίς ορυκτά καύσιμα, επεκτείνοντας αυτή τη φιλοσοφία στη θάλασσα. Κατ' αυτό τον τρόπο, όλοι μαζί δημιουργούμε καλές πρακτικές για την προστασία της Γης και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. 

Από το 2019 μεταφέρουμε προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον σχεδόν αποκλειστικά με την αιολική ενέργεια, ενώ το 2022 πετύχαμε την πρώτη παγκόσμια εφαρμογή ιστιοπλοϊκής και ηλιακής θαλάσσιας μεταφοράς στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Το καταφέραμε με την αμέριστη συμπαράσταση του δικτύου μας, την αρμονική και εποικοδομητική συνεργασία μας με την ομάδα του Dock, και τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου. Έπειτα από 1,5 χρόνο και διανύοντας πάνω από 3000 μίλια με το ηλιακό ηλεκτροκίνητο Pelago στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, το έργο μας  «Ιστιοπλοϊκή και ηλεκτροκίνητη μεταφορά οικολογικών προϊόντων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο: Ένα πιλοτικό πείραμα»  φτάνει πλέον στο τέλος του, μα η πλεύση προς την καινοτομία και την οικολογία στις θαλάσσιες μεταφορές είναι μόνο στην αρχή!

Διαβάστε εδώ για το ταξίδι του Pelago στην Ιταλία μετ' επιστροφής και τα συμπεράσματα για τα ταξίδια του.