Πρόταση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για έναν ειλικρινή διάλογο όσον αφορά τις περιοχές NATURA 2000

Αμετακίνητα αντίθετοι απέναντι στον προσχηματικό διάλογο

Έναν “ειλικρινή διάλογο” με την εταιρεία που έχει αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 στα νησιά των Κυκλάδων απαιτεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, προκειμένου να προασπιστεί η ιδιοκτησία των πολιτών σε αυτές και να υπάρξει σεβασμός στο περιβάλλον.

Επί του σοβαρού θέματος έκανε ενημέρωση στη χθεσινή συνεδρίαση του οργάνου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, σε συνέχεια εγγράφου – πρόσκλησης της εταιρείας που εκπονεί τον σχεδιασμό και που απευθύνεται στον α΄ βαθμό της αυτοδιοίκησης, ζητώντας τους να καταθέσουν προτάσεις. Στο περιεχόμενο της ίδιας ανακοίνωσης, έγινε αναφορά στη διακοπή της διαβούλευσης που είχε ξεκινήσει στη Σύρο στις 13 Δεκεμβρίου “με ευθύνη του Γιώργου Λεονταρίτη”, θέμα στο οποίο απάντησε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης.

Σαφής στην τοποθέτησή του υπήρξε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος σε απόλυτο τόνο, σημείωσε πως ο διάλογος για τις περιοχές NATURA 2000 θα πρέπει να γίνει σε βάση ειλικρίνειας και επιστημονικών δεδομένων, που δεν θα προσβάλλουν τη νοημοσύνη των νησιωτών.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, ο οποίος όπως είχε δεσμευθεί, ο Δήμος συγκέντρωσε όλες τις προτάσεις των ενδιαφερόμενων φορέων και πλευρών της Σύρου για το σχέδιο NATURA 2000, προκειμένου να τις καταθέσει στην εταιρεία και το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως αν δεν υπάρξει συναίνεση για το θέμα, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε πρόταση που είναι στον “αέρα”, σεβόμενη όπως είπαν οι εκπρόσωποί της το περιβάλλον.

Άλλωστε τονίστηκε πως το σχέδιο της εταιρείας προβλέπει να “δεσμευτεί” το 45% της έκτασης του νησιού της Σύρου, με ό,τι αυτό θα σημάνει για τη συγκέντρωση σε όλο το υπόλοιπο τμήμα της Σύρου, αν δεν υπάρξει αντίδραση.

Καμία συμμετοχή σε διάλογο – απάτη

Σαφής υπήρξε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στην τοποθέτησή του, όσον αφορά το “καυτό” θέμα, για το οποίο έχει αντιδράσει μεγάλη μερίδα των πολιτών της Σύρου, δεδομένου του εμπαιγμού που υπάρχει στο προσκήνιο, δηλαδή να το εν λόγω σχέδιο της εταιρείας να μην επιτρέπει μικρή κατοικία, αλλά να “ευλογεί” την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων έως και 150 κλινών. Ειδικότερα, ο κ. Λεονταρίτης επεσήμανε πως σήμερα στη χώρα υπάρχουν 49 περιοχές NATURA για τη θεσμοθέτηση των οποίων έχουν ανατεθεί μέχρι στιγμής μελέτες για 14 περιοχές. Ο ίδιος μίλησε για προχειρότητα από πλευράς της εταιρείας, εκπρόσωποι της οποίας ήρθαν στη Σύρο τον περασμένο Δεκέμβριο προκειμένου να μιλήσουν για το περιεχόμενο της μελέτης. Υπενθύμισε μάλιστα πως οι αντιδράσεις του κόσμου προκλήθηκαν από την “προσχηματική διαδικασία” που ακολούθησε η εταιρεία τότε, αφού χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, επιδίωξε να “περάσει” τον σχεδιασμό της. Ο ίδιος επεσήμανε πως επί της ουσίας επιβεβαιώνονται τα λεγόμενά του για κατ΄ επίφαση διαβούλευση σχετικά με τις περιοχές NATURA 2000, αφού στην ανακοίνωση της εταιρείας την περασμένη Παρασκευή, ουσιαστικά η ίδια καλούσε τους Δήμους και τους Δημάρχους να συμμετάσχουν σε μία ουσιαστική διαδικασία και να καταθέσουν προτάσεις και παρατηρήσεις.

Ο κ. Λεονταρίτης ξεκαθάρισε πως η Περιφερειακή Αρχή υπερασπίζεται απόλυτα το περιβάλλον των νησιών και στέκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας που ζητά σαφή ενημέρωση και επιστημονικά δεδομένα. “Η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας προφυλάσσεται από το Σύνταγμα” σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την φοβερή “παραφωνία” της εταιρείας, να επιτρέπει την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων μέχρι 150 κλίνες και να μην αφήνει έναν απλό ιδιοκτήτη να κτίσει μία απλή κατοικία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πήρε τον λόγο ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια και τα νησιά δεν θα μπουν σε κανέναν προσχηματικό και ψεύτικο διάλογο, αν η εταιρεία δεν αποφασίσει εξ αρχής να θέσει εκτός τις προβλέψεις για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Μάλιστα, υπενθύμισε πως είναι άκρως επικίνδυνος για τα νησιά ο τρόπος με τον οποίον η εταιρεία “τρέχει” χωρίς ουσιαστική επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες, το θέμα της θεσμοθέτησης των περιοχών NATURA 2000.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Περιφέρεια θα μπει στον διάλογο υπό την προϋπόθεση πως πέραν των ΑΠΕ και των ανεμογεννητριών που πρέπει να τεθούν εκτός σχεδιασμού, η εταιρεία αποφασίσει να περιμένει και για την ολοκλήρωση των ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στα νησιά.

Μία “φωνή” το Ν. Αιγαίο

Τη σύμφωνη γνώμη τους με τις τοποθετήσεις του περιφερειάρχη και του χωρικού αντιπεριφερειάρχη εξέφρασαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ειδικότερα, ο Μανώλης Γλυνός από την “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” τόνισε πως δεν θα δεχθεί κανέναν εμπαιγμό απέναντι στους νησιώτες, ενώ επεσήμανε πως θα πρέπει να προασπιστεί η περιουσία των πολιτών. Επιπλέον, από την ίδια παράταξη, ο περιφερειακός σύμβουλος, Τζώρτζης Μακρυωνίτης πρότεινε να υπάρξει απόφαση από την Περιφέρεια ώστε η θέση των νησιωτών να στηριχθεί νομικά και άρα να υπάρξει αντίστοιχη βοήθεια και συνδρομή. Ο ίδιος αναγνώρισε το έλλειμμα διαβούλευσης που υπήρξε από την εταιρεία και σημείωσε ότι επειδή έχει αναφερθεί πως η μελέτη πρέπει να κατατεθεί μέχρι 1η Μαρτίου του 2023, θα πρέπει να υπάρξουν αντανακλαστικά για το τι θα κατατεθεί.

Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο Χαράλαμπος Κόκκινος από την ελάσσονα μειοψηφία, ενώ ακολούθησαν οι τοποθετήσεις του δημάρχου Νίκου Λειβαδάρα, της δημάρχου Κέας, Ρένας Βελισσαροπούλου καθώς και της δημάρχου Φολεγάνδρου, Ευθαλίας Παπαδοπούλου.

Ειδικότερα, ο κ. Λειβαδάρας μίλησε για τις προσπάθειες που έκανε ώστε άμεσα να ενημερωθεί η ΠΕΔ Ν. Αιγαίου και να υπάρξει κινητοποίηση στις Κυκλάδες, προκειμένου να μην προκύψουν προβλέψεις που θα βλάψουν το περιβάλλον και τις ιδιοκτησίες. Ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα και σε εξόφθαλμα λάθη που διαπιστώνονται στον σχεδιασμό της εταιρείας – τουλάχιστον όσον αφορά τη Σύρο-, λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν έχει αποτυπωθεί ο ΧΥΤΑ Σύρου, αλλά και δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος, ο οποίος υπενθύμισε πως οι πολίτες διαφωνούν με τη “διαβούλευση” της εταιρείας και έχουν ψηφίσει ένα κείμενο διαμαρτυρίας (400 υπογραφές). Από την πλευρά της η κα Βελισσαροπούλου έθεσε επί τάπητος τους προβληματισμούς όσον αφορά στον αγροτικό τομέα και τα εμπόδια που αυτή η εταιρεία βάζει στην ενασχόληση των πολιτών με τον πρωτογενή τομέα, που στα μικρά νησιά κατέχει μεγάλη θέση.

Τέλος, για το θέμα μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, ο οποίος σχολίασε πως θα πρέπει να προσέξουν οι νησιώτες “να μην περάσει το θέμα της θεσμοθέτησης νύχτα”, δεδομένου πως ακολουθούν εκλογές. Τοποθετήσεις έκαναν και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου όπως και ο εκπρόσωπος του Κυνηγετικού Συλλόγου Σύρου, Φίλιππος Μώτος, αλλά και πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι.

Συνολικά οι ομιλητές συμφώνησαν πως θα πρέπει να γίνει μία συζήτηση ουσιαστική και μάλιστα στον χώρο των νησιών.

Ετικέτες: