Ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Κυκλάδων, Θανάσης Δρόσος μιλάει για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Ενισχύσεις και αλλαγές με φόντο τη νησιωτικότητα

Την ουσιαστική ενίσχυση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και τη λειτουργία τους με τρόπο που θα εξυπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες των νησιωτών, ζητά ο Σύλλογος Υπαλλήλων Κυκλάδων, στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων στην Περιφερειακή Αρχή για την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της ΠΝΑΙ.

“Η αρχή μας και το προοίμιο σε όλα αυτά που ζητάμε είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών και η εφαρμογή στην πράξη, της νησιωτικότητας. Δεν είναι δυνατόν να λέμε για νησιωτικότητα, όταν δεν θέλουμε να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση στις οργανικές μονάδες και να υπάρξει ενίσχυση στα νησιά ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε”, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θανάσης Δρόσος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” επί του θέματος.

Ο ίδιος παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα των υπαλλήλων της Περιφέρειας από την πλευρά του παραρτήματος των Κυκλάδων, εξηγώντας πως στα περισσότερα από αυτά, “συνήθως είναι σύμμαχός μας η Περιφέρεια”.

Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα, για το θέμα της τροποποίησης του ΟΕΥ, “το βασικό είναι να μπορέσει να “περάσει” από την Αποκεντρωμένη στο στενό χρονικό πλαίσιο και να βγει σε ΦΕΚ” και αυτό καθώς όπως πρόσθεσε, “μετά την έγκριση, θα μπορέσει να εφαρμοστεί”.

Βασικά αιτήματα

Πρωτίστως, ο κ. Δρόσος εξήγησε τις βασικές αλλαγές που ζητά ο Σύλλογος, σημειώνοντας πως η καλύτερη λειτουργία των Υπηρεσιών, θα σημάνει αυτομάτως και ποιοτικότερες παροχές και έργο προς τους νησιώτες επιχειρηματίες και κατοίκους.

“Θέλουμε κάποιες αναβαθμίσεις από υφιστάμενα γραφεία σε τμήματα γιατί όλα αυτά τα γραφεία είναι στελεχωμένα και επιτελούν έργο οργανικής μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι με τη σημερινή κατάσταση οι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν το επίδομα προϊσταμένου”, σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας ακόμη πως “θέλουμε τη δημιουργία κάποιων νέων τμημάτων, ούτως ώστε να μπορέσει να εναρμονιστεί ο Οργανισμός της Περιφέρειας με τις απαιτήσεις που έχει το διπλογραφικό οικονομικό σύστημα”.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του Συλλόγου επεσήμανε πως με την Περιφερειακή Αρχή συμφωνούν με τα παρακάτω:

1. Με τη μετατροπή των Γραφείων Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Θήρας, Κω, Μήλου και Νάξου σε Τμήματα.

2. Με την μετατροπή των γραφείων Πολιτικής Προστασίας Νάξου, και Κω σε Τμήματα και ζητούμε και την Μετατροπή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας Θήρας σε Τμήμα.

3. Με τη μετατροπή του γραφείου Τουρισμού Νάξου σε Τμήμα Τουρισμού, Αθλητισμού, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Νάξου.

4. Με την μετατροπή των Γραφείων Πληροφορικής Κω και Νάξου σε Τμήματα.

5. Με την μετατροπή του Γραφείου Τεχνικού Ασφαλείας σε Τμήμα, ενώ επεσήμανε πως ζητούν και τη δημιουργία δύο τέτοιων τμημάτων, ένα στις Κυκλάδες (Σύρος) και ένα στα Δωδεκάνησα (Ρόδος).

Ακόμη, πρόσθεσε πως ζητούν τη δημιουργία δύο Τμημάτων Ιατρού Εργασίας, ένα στις Κυκλάδες (Σύρος) και ένα στα Δωδεκάνησα (Ρόδος), ενώ συμφωνούν με τη μετατροπή του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεμάτων σε Τμήμα Ευρωπαϊκών, Διεθνών θεμάτων και Ανάπτυξης Συνεργασιών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, διεκδικούν τη δημιουργία 2 τέτοιων Τμημάτων παρομοίως ένα στις Κυκλάδες (Σύρος)και ένα στα Δωδεκάνησα (Ρόδος).

Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως συμφωνούν και με τη μετατροπή του Γραφείου Περιφερειάρχη σε Τμήμα Γραμματείας του Περιφερειάρχη, ζητώντας τη λειτουργία δύο Τμημάτων σε Σύρο και Ρόδο, ενώ επιπρόσθετα, συναινούν και με τις τροποποιήσεις των οργανωτικών δομών των Οικονομικών Υπηρεσιών για το σκοπό της προσαρμογή τους στις απαιτήσεις εφαρμογής του διπλογραφικού συστήματος.

Τουριστική Περιφέρεια και ανάγκες

Εκτός των ανωτέρω, ο Θανάσης Δρόσος υπογράμμισε πως ο Σύλλογος συμφωνεί και με τη σύσταση του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης με την παράλληλη λειτουργία δύο Τμημάτων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, ενώ ακόμη γνωστοποίησε πως ζητούν την αντικατάσταση – σπάσιμο των Δύο Διευθύνσεων Ανάπτυξης (Κυκλάδων και Δωδεκανήσου) την επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων τους και των προβλεπόμενων ειδικοτήτων που δύναται να προΐστανται στις Οργανικές Μονάδες αυτών με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους. Στα γραπτά αιτήματα που κατέθεσε ο Σύλλογος στην Περιφέρεια, τις περιγράφει λεπτομερώς.

Αξίζει να αναφερθεί πως για τον Σύλλογο κρίνονται απαραίτητες δύο Διευθύνσεις Βιομηχανίας Ενεργείας Φυσικών Πόρων και Σχετικών με αυτές Επαγγελμάτων Δωδεκανήσου (Ρόδος) και Κυκλάδων (Σύρου) και δύο Διευθύνσεις Εμπορίου Κυκλάδων (Σύρου) και Δωδεκανήσου (Ρόδος). “Αυτό λόγω της μεγάλης αύξησης αιτημάτων για ελέγχους της αγοράς και της συνεχούς αλλαγής ρυθμιστικών πλαισίων που κάνουν αναγκαία τη δημιουργία ξεχωριστών Διευθύνσεων Εμπορίου και την πρόβλεψη ταυτόχρονα ικανού αριθμητικά και εξειδικευμένου προσωπικού στελέχωσης τους σε μια ιδιαίτερα τουριστική Περιφέρεια” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ζητούν συνεργασία

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, επεσήμανε πως απαραίτητο θα ήταν σε επόμενη τροποποίηση του ΟΕΥ, “να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός και συνεργασία” μεταξύ Περιφερειακής Αρχής και Συλλόγου, αλλά και “να συγκληθεί και να λειτουργεί η αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή ώστε να υπάρχει και καλύτερη προετοιμασία από όλους χωρίς αιφνιδιασμούς πριν την εισαγωγή θεμάτων που θα έπρεπε να έχουν συζητηθεί σε αυτήν πριν τη συζήτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.

Πάγιες θέσεις και στελέχωση

Τέλος, ο Θανάσης Δρόσος σχολίασε πως ο Σύλλογος παραμένει και εκφράζει σταθερά πάγιες θέσεις, με φόντο τη χθεσινή ή και επόμενη πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού. “Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η όποια τροποποίηση Οργανισμού να περιλαμβάνει συρρικνώσεις και καταργήσεις Οργανικών μονάδων (Διευθύνσεων, Τμημάτων και Γραφείων), επειδή προτείνεται από την κεντρική διοίκηση, καθώς η όποια τέτοια πρόταση για κατάργηση - συγχώνευση δομών μπορεί να θέσει σε κίνδυνο συναδέλφους εργαζόμενους”, υποστήριξε πρωτίστως, ενώ τόνισε ακόμη πως, “πρέπει να υπάρχει πλήρης αντιστοίχιση μεταξύ των υπηρεσιών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου” και τέλος, εξήγησε πως, “επιβάλλεται να προβλέπεται η ενίσχυση των Υπηρεσιών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων με αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των Οργανικών Μονάδων. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες σε προβληματικές περιοχές όπως είναι οι νησιωτικές”. Ο κ. Δρόσος έκλεισε τις δηλώσεις του, σημειώνοντας πως, “για να λειτουργήσει ο οποιοσδήποτε Οργανισμός χρειαζόμαστε στελέχωση”. Δυστυχώς όπως περιέγραψε, σήμερα, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας αποδυναμώνονται συνεχώς. “Συνέχεια μειωνόμαστε και δεν αντικαθίσταται το προσωπικό. Για το σύνολο της Περιφέρειας χρειαζόμαστε γύρω στα 750 με 800 προσωπικό. Αυτή τη στιγμή να είναι σκάρτα 400 άτομα και για Κυκλάδες και για Δωδεκάνησα” πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας τέλος το αυτονόητο. “Όταν ζητάμε στελέχωση των Υπηρεσιών δεν το λέμε για να προσληφθούν δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά πραγματικά υπάρχουν οργανικές μονάδες που έχουν φτάσει να είναι μονοπρόσωπες. Δεν μπορούν να δουλέψουν”, κατέληξε χαρακτηριστικά.