Συνέντευξη του Γιώργου Λεονταρίτη για την εκ νέου υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με το συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”

“Μαζί μετράμε πρωτιές για τα νησιά”

Με “οπλοστάσιό” του το παραχθέν έργο για τα νησιά και με την πεποίθηση πως “το Νότιο Αιγαίο μπορεί να συνεχίσει να μετρά πρωτιές και στην επόμενη θητεία όσον αφορά στην ανάπτυξή του και άρα, την ευημερία των πολιτών”, δηλώνει εκ νέου υποψήφιος στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τον συνδυασμό “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”, ο επί δύο θητείες αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Μετρώντας πλέον αντίστροφα για την αυτοδιοικητική κάλπη του Οκτωβρίου, ο κ. Λεονταρίτης γνωστοποιεί επίσημα την υποψηφιότητά του στο πλευρό του περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, δίνοντας απαντήσεις τόσο για τα πεπραγμένα της Περιφέρειακής Αρχής, όσο και για σοβαρά θέματα που απασχολούν τους νησιώτες. Παράλληλα, τοποθετείται απέναντι στην κριτική που έχει ασκηθεί μέχρι σήμερα προς την παράταξή του, ενώ δεσμεύεται πως αν τον εμπιστευθούν ξανά οι πολίτες, θα συνεχίσει με αμείωτο ζήλο για το καλό της Σύρου, των Κυκλάδων και του Ν. Αιγαίου.

  • Γνωστοποιήσατε την υποψηφιότητά σας και δηλώνετε την πρόθεσή σας να συνεχίσετε στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με τον Γιώργο Χατζημάρκο. Με φόντο την πορεία σας τις τελευταίες δύο θητείες ήταν μία απόφαση αναμενόμενη; Υπήρξε φημολογία για υποψηφιότητά σας σε Δήμο ή και σε κεντρικό επίπεδο. Τι απαντάτε;

“Ήταν μία δεδομένη απόφαση. Προειλημμένη, αταλάντευτη, καθαρή, συνειδητή επειδή η αγάπη μου για τα νησιά είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και η πολιτική θέση μου, πως, η αυτοδιοίκηση είναι ένας πολύ υγιής δημοκρατικός θεσμός που μπορεί να προσφέρει πολλά στην κοινωνία.

Όσον αφορά τη φημολογία, να πω πως το βουλευτικό αξίωμα δεν το είχα ποτέ στις προτεραιότητές μου. Ποτέ. Όσον αφορά για όσους λένε ότι θα έβαζα υποψηφιότητα για δήμαρχος, να πω το εξής: Με απόλυτο σεβασμό στο θεσμό του δημάρχου και του α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης που λατρεύω, πιστεύω ακράδαντα πως μέσα από την Περιφέρεια και τη θέση που κατέχω, μπορώ να είμαι πιο χρήσιμος για τη Σύρο και τις Κυκλάδες. Είναι συνειδητή επιλογή. Επιθυμώ οι συμπολίτες μου να με θυμούνται για τα έργα και όχι για τους τίτλους.”.

  • Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας σας, τι ξεχωρίζετε για το έργο της Περιφέρειας στα νησιά;

“Αναμφισβήτητα η οποιαδήποτε παρέμβαση προς όφελος της κοινωνίας είναι θετική σε οποιονδήποτε τομέα. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση γιατί στη θητεία μας, από το 2014 μέχρι σήμερα, μπορέσαμε να κάνουμε παρεμβάσεις σε τομείς που δεν είναι της αρμοδιότητάς μας, αλλά είναι οι τομείς που καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της κοινωνίας. Αναφέρομαι σε παρεμβάσεις στα σχολικά συγκροτήματα των νησιών, για να προσφέρουμε στα παιδιά καλύτερες συνθήκες που τις αξίζουν και φυσικά στις παρεμβάσεις όλων των αθλητικών χώρων των νησιών. Οι παρεμβάσεις απευθύνονται στη νεολαία μας. Όλα αυτά, τα θεωρώ σημαντικά έργα για το μέλλον της κοινωνίας.”.

  • Με ανακοινώσεις της η Περιφέρεια, έκανε γνωστές σχεδόν σε καθημερινή βάση, παρεμβάσεις και έργα για βελτίωση των υποδομών στα νησιά. Ποιες διακρίνετε; Υπήρξε συνεργασία και με τους Δήμους. Πώς κρίνετε αυτή τη “συνύπαρξη”;

“Τη συνεργασία μας με τον α΄ βαθμό αυτοδιοίκησης θα την αποδείξω με μία φράση: Δεν έχουμε αρνηθεί καμία πρόταση από Δήμο για να στηρίξουμε. Έχουμε υλοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων από τους Δήμους και αυτό αποδεικνύει το μέγιστο βαθμό συνεργασίας που έχουμε επιτύχει. Νομίζω ότι είναι πρωτόγνωρη η συνεργασία μας στα χρονικά της πολιτικής ζωής του Ν. Αιγαίου. Επίσης, θεωρώ πως πρωτόγνωρη είναι και η άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο Περιφερειακών ενοτήτων, των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι είμαστε μία Περιφέρεια και όχι δύο διαφορετικές και πορευτήκαμε με το δόγμα: “Όλα τα νησιά, ένα νησί”.

Σε θέματα υποδομών είμαστε περήφανοι γιατί διαπιστώνουν οι συμπολίτες μας τα αποτελέσματα. Δεν είναι λόγια που λέμε εμείς. Έχουμε κάνει σημαντικά πράγματα. Μία ανάλυση δεν χωράει σήμερα για όσα έχουν ολοκληρωθεί. Επιγραμματικά να πω μόνο πως στο οδικό δίκτυο των νησιών των Κυκλάδων έχει γίνει μία εντυπωσιακή παρέμβαση. Για πρώτη φορά στο νομό, τα έργα εκτελούνται όπως σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Με άσφαλτο κλειστού τύπου, με διαγράμμιση. Επίσης, ήδη έχουμε ξεκινήσει το έργο για τον ηλεκτροφωτισμό του οδικού δικτύου. Σε ορισμένα νησιά έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι αντικαταστάσεις με φωτιστικά τύπου LED και συνεχίζουμε και στα υπόλοιπα. Στη Σύρο, ο ηλεκτροφωτισμός ξενικά τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου. Θα αλλαχθούν 734 φώτα παλιού τύπου και θα τοποθετηθούν νέα, LED, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του νησιού.”.

  • Οι νησιώτες νιώθουν ευάλωτοι και αφημένοι στην τύχη τους, όσον αφορά θέματα όπως οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, το αυξημένο κόστος των εισιτηρίων, η απώλεια των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η μη εύκολη διαμονή ιατρών και πολλά άλλα. Τι πρόσημο βάζετε στην Περιφερειακή Αρχή για τις παρεμβάσεις της αναφορικά με όλα αυτά;

“Όχι μόνον για όσα αναφέρατε, αλλά και για θέματα πολύ σημαντικά ακόμη, παρόλο που η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα, πρωτοστάτησε και διεκδίκησε για τους νησιώτες και θα συνεχίσει να το κάνει. Όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, παρότι δεν εμπίπτουν στη δική μας αρμοδιότητα είναι και δικά μας προβλήματα και αισθανόμαστε ότι έχουμε υποχρέωση να διεκδικήσουμε λύσεις. Το κάναμε στην πράξη. Διεκδικήσαμε και βρήκαμε λύση με τα χορτολιβαδικά που διακινδύνευαν περιουσίες χιλιάδων νησιωτών. Στις Κυκλάδες ιδιαίτερα με τα δημόσια κτήματα, εκεί που το κράτος διεκδικούσε τη γη των πολιτών και οι ίδιοι έπρεπε να αποδείξουν ότι είναι ιδιοκτήτες των περιουσιών τους, πετύχαμε νομοθετική ρύθμιση με την οποία τακτοποιήθηκε το θέμα. Επίσης, για θέματα ακτοπλοΐας και όσα προαναφέρατε, πιέζουμε συνεχώς και διεκδικούμε στο μέτρο του δυνατού. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Πραγματικά υπάρχει ανισότητα σε βάρος των νησιωτών και πρέπει να αμβλυνθεί. Το Μεταφορικό Ισοδύναμο είναι ένα πάρα πολύ καλό μέτρο, αλλά έχει μεγάλη καθυστέρηση η απόδοση της αποζημίωσης προς τους πολίτες. Διεκδικούμε βελτίωση. Ακόμη, οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ πρέπει να επανέλθουν οπωσδήποτε στα νησιά μας. Μας τους στέρησαν αδίκως. Η στελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου, της Νάξου και της Σαντορίνης και όλων των υγειονομικών δομών στα νησιά είναι απαραίτητη. Το έχουμε πει πως το σύστημα υγείας στα νησιά, δεν αντιμετωπίζει μόνο τις ανάγκες των νησιωτών αλλά και των επισκεπτών. Στις Κυκλάδες, υποδέχεται 7 εκατομμύρια ανθρώπους. Ως Περιφέρεια στηρίξαμε πολύ δυναμικά και στην πανδημία. Είμαστε η πρώτη Περιφέρεια που εφάρμοσε το κίνητρο προς τους ιατρούς που θα υπηρετήσουν στα νησιά μας, με το επίδομα των 450 ευρώ μηνιαίως σε κάθε έναν. Και αυτό από το 2015.”.

  • Σε όσους υποστηρίζουν πως στη θητεία σας αποδυναμώθηκε η Σύρος ως έδρα του Ν. Αιγαίου, τι απαντάτε;

“Από το 2014 που ανέλαβε περιφερειάρχης ο Γιώργος Χατζημάρκος και εγώ χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, μέχρι και σήμερα, δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Όλες οι διευθύνσεις που υπήρχαν στη Σύρο συνεχίζουν και λειτουργούν και όλες οι Υπηρεσίες όπως ήταν κατανεμημένες δίκαια μεταξύ Σύρου και Ρόδου, συνεχίζουν και δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου παραμένει η Σύρος. Μόνο κακόβουλοι και κακοπροαίρετοι το αναδεικνύουν, γιατί δεν έχουν τι άλλο να πουν. Το αναδεικνύουν, αλλά δεν μπορούν να το τεκμηριώσουν. Είναι άνευ νοήματος να το σχολιάζουμε περαιτέρω”.

  • Αν και υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η παράταξή σας φαίνεται να βαδίζει “μόνη” της στον δρόμο για την κάλπη. Τι έχετε να σχολιάσετε επ΄ αυτής της διαπίστωσης και φυσικά γιατί να σας στηρίξει ξανά ο κάθε νησιώτης;

“Ως πολιτικό πρόσωπο αισθάνομαι στεναχώρια γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή υγιείς πολιτικοί σχηματισμοί να αναμετρηθούν πολιτικά με τη δική μας περιφερειακή παράταξη στις προσεχείς εκλογές. Είναι πολιτικό έλλειμμα. Θα επιθυμούσα να έχουμε απέναντί μας υγιείς πολιτικές παρατάξεις με θέσεις και κριτικό λόγο. Το λέω κυρίως για τους συνδυασμούς που ανακοινώθηκαν τελευταία διότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι μία παραδοσιακή δύναμη, γνωστή για τις θέσεις της. Η παρουσία τους δεν είναι αντάξια κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται ουσιαστικά τη δημοκρατία.

Άρα, οι συμπολίτες μας να επιλέξουν πολύ αυστηρά την ημέρα των εκλογών. Εμείς τους καλούμε να κρίνουν το έργο μας. Είμαστε η 1η Περιφέρεια σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Ελλάδα, η 1η Περιφέρεια σε ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat και η 1η Περιφέρεια σε τουριστική ανάπτυξη στην Ελλάδα (1η σε τουριστικό εισόδημα, 1η σε διανυκτερεύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος). Τους καλούμε να κρίνουν το έργο μας και να μην υπερισχύσουν “κριτήρια” όπως η συγγένεια, οι φιλικές σχέσεις. Οι πολίτες να μας κρίνουν για τον τρόπο που διοικήσαμε. Από την πλευρά μας, με ευθύνη θέλουμε να συνεχίσουμε δυναμικά για τα νησιά και τους νησιώτες. Δεσμευόμαστε γι αυτό. Παραλάβαμε μία Περιφέρεια με προβλήματα και σήμερα μετράμε πρωτιές.”.