Διεκδικεί χρήματα για τα νησιά από το τέλος στις διανυκτερεύσεις
- Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2024 - 06:20
Στη διεκδίκηση απόδοσης του 75% των εσόδων που θα έχει το ελληνικό κράτος από τις εισπράξεις του τέλους ανθεκτικότητας στο Ν. Αιγαίο, - το οποίο επιβάλλεται από φέτος στις διανυκτερεύσεις συνολικά σε όλα τα τουριστικά καταλύματα της χώρας -, προκειμένου αυτό να επιστρέφει ανταποδοτικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προχωρούν η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ειδικότερα, το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση που αντικατέστησε τον φόρο διαμονής και το οποίο θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 30 του Ν.5073/2023 (ΦΕΚ Α΄204/11/12/2023), εκτιμάται πως θα αποφέρει πολύ μεγάλα έσοδα στο κράτος, εκ των οποίων το μεγάλο ποσοστό προέρχεται από τα νησιά του Ν. Αιγαίου (ίσως και 160 -170 εκατ. ευρώ).
Σε αυτή την κατεύθυνση και επειδή σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος στη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Σύρο, την Παρασκευή το μεσημέρι, κάθε τέλος οφείλει να λειτουργεί ανταποδοτικά, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα ζητήσει να της επιστρέφεται το 75% αυτού, ώστε να μετατρέπεται σε έργα και υποδομές για τα νησιά.
Εξ αρχής υπενθυμίστηκε πως στην επικράτεια της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου βρίσκεται το 36,82% των 5αστερων ξενοδοχείων της χώρας και το 25,29% των 4αστερων, κατηγορίες στις οποίες το τέλος ανθεκτικότητας εφαρμόζεται στις υψηλότερες τιμές (10 ευρώ και 7 ευρώ αντίστοιχα) ενώ επίσης, τονίστηκε πως το ύψος του τέλους συγκριτικά με τον φόρο διαμονής είναι σχεδόν τριπλάσιο.
Ο Γιώργος Χατζημάρκος κατέστησε σαφές πως το Ν. Αιγαίο διαχρονικά είναι “ριγμένο” στις χρηματοδοτήσεις, ενώ η γεωγραφική ασυνέχεια δεν βοηθά στην ανάπτυξη μεγάλων έργων όπως στην ηπειρωτική χώρα και ως εκ τούτου, σημείωσε πως είναι πολιτικά δίκαιη και ορθή η διεκδίκηση αυτών των εσόδων που αντιστοιχούν στα νησιά.
Τα έσοδα από το Ν. Αιγαίο να επιστρέφονται στα νησιά
Πιο αναλυτικά, ο περιφερειάρχης επεσήμανε πως κρίνεται αναγκαία η ανταπόκριση του κράτους σε όσα θα ζητήσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για πολύ συγκεκριμένους λόγους τους οποίους και ανέπτυξε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις ανάγκες των νησιών σε υποδομές.
“Ο τουλάχιστον τριπλασιασμός και πιθανότατα τετραπλασιασμός των εσόδων της ΑΑΔΕ από το τέλος επί των διανυκτερεύσεων ανά δωμάτιο στα τουριστικά καταλύματα σε σχέση με τα έσοδα του προηγούμενου φόρου, σε συνδυασμό με τη φάση του εσόδου ως τέλους αντί φόρου, καθώς και ο σκοπός θέσπισής του που αφορά στην ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, συνεπάγονται την εύλογη διάθεση των πόρων αυτών στις περιοχές της χώρας σε ανταποδοτικό επίπεδο”, εξήγησε χαρακτηριστικά, καλώντας όλες τις παρατάξεις να συναινέσουν στη συγκεκριμένη κατεύθυνση διεκδίκησης.
“Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναλαμβάνει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε έναν από τους Δήμους των νησιών”, πρόσθεσε, εξηγώντας πως, “εισηγούμαστε την καθιέρωση της απόδοσης στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου του 75% του αποδιδόμενου τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, του άρθρου 30 του Ν. 5073/2023 που εισπράττεται στην επικράτειά της, για την αξιοποίησή τους για σκοπούς βιώσιμης ανάπτυξης και για το περιβάλλον, που θα επιτρέψει τον ταχύτερο μετασχηματισμό της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε πρότυπο παγκόσμιο βιώσιμο προορισμό και θα ανταποδώσει στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες τα οφέλη από τη συγκέντρωση των εσόδων από τα τέλη”.
Επεσήμανε δε, πως το αποδιδόμενο τέλος ανθεκτικότητας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (75% των εισπραττόμενων ετησίως από την επικράτειά της), “θα πρέπει να εγγράφεται σε ειδικό λογαριασμό και με κωδικοποίηση ανά νησί, ενώ θα διατίθεται για βιώσιμα αναπτυξιακά έργα και δράσεις αντιστοίχως στον τόπο από τον οποίο εισπράχθηκε κατά απόλυτη ανταποδοτική κατανομή”.
“Δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος χωρίς το στοιχείο της ανταπόδοσης”
Ο περιφερειάρχης επανέλαβε αρκετές φορές πως, το θέμα με τις χρηματοδοτήσεις “είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα στο Ν. Αιγαίο” και ως εκ τούτου, “πρέπει να στηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός αντικατάστασης της χρηματοδοτικής διαφοράς που υπάρχει μέχρι σήμερα για την Περιφέρειά μας σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να καλυφθεί το κενό”.
“Είναι ανήθικο και πολιτικά και δημοσιονομικά να μην επενδύονται αυτά τα χρήματα, εκεί όπου εισπράττονται”, πρόσθεσε ο Γιώργος Χατζημάρκος.
Με τα παραπάνω συμφώνησαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, κάνοντας όμως ορισμένες παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης “Νέα Εποχή στο Νότιο Αιγαίο”, Νικηφόρος Παπανικόλας υπογράμμισε πως πράγματι, “δεν μπορούμε να μιλάμε για τέλος χωρίς το στοιχείο της ανταποδοτικότητας”, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα και “μέτρο φοροεισπρακτικού χαρακτήρα, καθώς τα χρήματα πηγαίνουν στον εθνικό προϋπολογισμό και το τέλος αυτό βάλλει ευθέως τον ανταγωνισμό του τουριστικού μας προϊόντος”. Κατά συνέπεια, συναίνεσε να ζητηθεί το 75% των εσόδων που θα έχει το κράτος από το Ν. Αιγαίο. “Τα νησιά μας εισφέρουν πολύ στο ΑΕΠ και πρέπει με κάποιο τρόπο τα χρήματα αυτά να επιστρέφονται. Πρέπει όμως, να υπάρχει ευρεία συναίνεση και η οποιαδήποτε διεκδίκηση να είναι προϊόν συναίνεσης και των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης”, σχολίασε, ζητώντας παρακάτω να υπάρξει ανάλογη στάση και από τους Δήμους.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτοί Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο”, Χρύσα Καραγιάννη τόνισε πως, “ορθά διεκδικούμε από έναν κεντρικό κουμπαρά, το ποσοστό των χρημάτων που αντιστοιχεί στις περιοχές μας, και είμαστε απόλυτα σύμφωνοι σε αυτό. Επίσης, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με την ανάγκη για βιώσιμη μετάβαση του τουρισμού αλλά σε επιμέρους παραμέτρους δε συμφωνούμε απόλυτα”. Η ίδια επέμεινε να υπάρξει η διευκρίνιση στην πρόταση για έργα όσον αφορά στο περιβάλλον.
Τέλος, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, η Μαρία Χατζηγιάννη, ανέφερε πως η κυβέρνηση μειώνει ολοένα και περισσότερο την κρατική επιχορήγηση σε Δήμους και Περιφέρειες, γιατί τόνισε πως επιλέγει να χρηματοδοτεί προτεραιότητες που κινούνται σε βάρος των πολλών. Ωστόσο, επεσήμανε πως συμφωνεί με την ανωτέρω διεκδίκηση για τη βελτίωση των υποδομών στα νησιά.
Αξίζει να αναφερθεί πως σε σημαντικές τοποθετήσεις προέβησαν τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, όσο και ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, που παρακολούθησε τη συνεδρίαση, τονίζοντας μάλιστα πως θα μεταφέρει το θέμα και στην ΠΕΔ Ν. Αιγαίου.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Πρωτιά Ν. Αιγαίου στους τουριστικούς δείκτες εισπράξεων και διανυκτερεύσεων
29 Μαΐου. 2017 - 6:21 - Ν. Αιγαίο: Ψηφιακή ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος των νησιών με 1,4 εκατ. ευρώ
8 Ιαν. 2025 - 8:18 - Ο χρόνος που κύλησε στα νησιά του Ν. Αιγαίου
3 Ιαν. 2025 - 6:19 - Γιώργος Χατζημάρκος: “Μπορούμε να κάνουμε με πράξεις το 2025, μια χρονιά ορόσημο για όλα τα νησιά μας”
30 Δεκ. 2024 - 11:22 - Στο “τιμόνι” της ΕΝΠΕ ο Γιώργος Χατζημάρκος
20 Δεκ. 2024 - 6:19