“Να σταθούμε αντάξιοι στην προσωπικότητα του Δημητρίου Βικέλα”
- Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024 - 06:20
Προτάσεις με πολιτικό υπόβαθρο και ρεαλιστικές ως προς την υλοποίησή τους, οι οποίες θα αναδείξουν σημαντικά τη γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα, τη Σύρο, πανευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως, καταθέτει ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης προς πάσα αρμόδια πλευρά, με αφορμή την αθλητική εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αλλά και την… παράλειψη των συναρμόδιων πλευρών να εντάξουν την πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, στη φετινή Λαμπαδηδρομία.
Ο Γιώργος Λεονταρίτης που υπήρξε ο πρώτος που αντέδρασε άμεσα για τη μη συμπερίληψη της Σύρου στους σταθμούς της Ολυμπιακής Φλόγας, επανέρχεται με επιπλέον προτάσεις για τον τόπο που γεννήθηκε και έζησε, ο ένας εκ των δύο βασικών οραματιστών της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας.
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, μιλάει αναλυτικά για την κατάσταση των βασικών αθλητικών υποδομών της Σύρου, επισημαίνοντας με αιχμηρό τρόπο, τις ευθύνες των αρμοδίων, ανάμεσα στους οποίους δεν είναι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, η οποία ωστόσο, μεριμνά για νέα γήπεδα και στάδιο στίβου στο νησί.
· Πραγματοποιήσατε δημόσια μία τοποθέτηση που περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάδειξη του νησιού και τη σύνδεσή του με τον Δημήτριο Βικέλα. Ποιες είναι αυτές και τι ενέργειες θα κάνετε για την υλοποίησή τους;
“Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για τη Σύρο και την Ελλάδα ότι ένας από τους δύο συνδιοργανωτές είναι ο Συριανός, ο Έλληνας, Δημήτριος Βικέλας. Δυστυχώς, κατά την εκτίμησή μου, δεν έχουν αποδοθεί οι δέουσες τιμές στο συγκεκριμένο πρόσωπο, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πολύ θετικό αντίκτυπο, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τη χώρα. Θα πρέπει να γίνει γνωστό παγκοσμίως ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται σήμερα, χάρη στην πρωτοβουλία ενός Έλληνα και ενός Γάλλου. Αυτός ο Έλληνας τυγχάνει να είναι δημότης Σύρου. Λυπάμαι που το λέω αλλά ακόμη και σήμερα, στο νησί μας υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται χάρη στις πρωτοβουλίες του Δημήτριου Βικέλα και του Γάλλου Πιερ ντε Κουμπερτέν.
Αναμφισβήτητα έχουν γίνει κάποια πράγματα στον τόπο για τον Δημήτρη Βικέλα, θεωρώ όμως πως είναι ελάχιστα μπροστά στη διάσταση που πρέπει να πάρουν οι πρωτοβουλίες μας ώστε να γίνει παγκοσμίως γνωστό ποιος ήταν και από πού προέρχεται.
Οι προτάσεις μου είναι τρεις: Η πρώτη και η σημαντικότερη, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα να γίνει παγκοσμίως γνωστός ο Δημήτριος Βικέλας και η Σύρος είναι πως μετά το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, ο πρώτος σταθμός σε κάθε Ολυμπιακό έτος, πρέπει να είναι το “σπίτι” του ιδρυτή, δηλαδή η Σύρος. Από εδώ να αρχίσει η παγκόσμια διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας. Στην εκδήλωση στο θέατρο “Απόλλων” στο άκουσμα αυτής της πρότασης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος απάντησε θετικά. Η δεύτερη πρόταση, την οποία και εγγράφως θα αποστείλω στο Δημοτικό Συμβούλιο της Σύρου, αφορά την αδελφοποίηση των πόλεων του Δημητρίου Βικέλα και του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Θα είναι κάτι θετικό ώστε από κοινού σε κάθε Ολυμπιάδα να μπορούν να γίνονται δράσεις και να παρουσιάζονται αυτές οι δύο προσωπικότητες που αναβίωσαν ξανά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η τρίτη πρόταση αφορά στο να ονομαστεί το πανελλήνιο πρωτάθλημα κλασικού στίβου στην Ελλάδα, Δημήτριος Βικέλας. Ο Βικέλας είναι ο κλασικός αθλητισμός. Άρα, με αυτό τον τρόπο όλοι οι αθλητές θα μάθουν την ιστορία αυτού του οραματιστή. Θα σταλεί ως πρόταση στον ΣΕΓΑΣ”.
· Πώς φαντάζεστε να συνεχίζει η αθλητική εβδομάδα “Δημήτριος Βικέλας” στη Σύρο; Πρέπει να θεσμοθετηθεί; Πρέπει να εξελιχθεί;
“Να πω αρχικά, πως ως χωρικός αντιπεριφερειάρχης αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και τιμή που η Ιερή Φλόγα θα περάσει από τρία νησιά των Κυκλάδων, της Περιφέρειάς μας, αλλά παραμένει η πικρία για το ότι κανένας εκ των συναρμόδιων, δεν σκέφτηκε να περάσει η Φλόγα και από τη γενέτειρα του Δημητρίου Βικέλα, τη Σύρο.
Κατά την άποψή μου, καλώς άρχισαν αυτές οι εκδηλώσεις. Δεδομένων των αναλογιών για τον χρόνο που προετοιμάστηκαν, είχαν ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Η έλευση τόσων ολυμπιονικών και παραολυμπιονικών στο νησί μας, αναμφισβήτητα είναι ένα θετικό γεγονός. Αυτό το γεγονός όμως, πρέπει να θεσμοθετηθεί. Το ακούσαμε πολλές φορές, αλλά θα περιμένουμε να το δούμε, γιατί μόνον τότε, θα έχει κατοχυρωθεί αυτή η αθλητική εβδομάδα.
Σίγουρα είναι απαραίτητη και η αναβάθμισή της. Πιστεύω πως την επόμενη φορά που θα έχουμε μία αθλητική εβδομάδα, θα διοργανωθεί με καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις, ώστε να είναι αντάξια της προσωπικότητας του Δημητρίου Βικέλα”.
· Πέραν της αθλητικής γιορτής, στο προσκήνιο παραμένουν τα σοβαρά προβλήματα των αθλητικών υποδομών της Σύρου (μπάσκετ, στίβος, κολύμβηση, βόλεϊ). Περισσότεροι από 200 γονείς, απέστειλαν επιστολή στον αν. υπουργό Αθλητισμού και τον δήμαρχο. Πώς κρίνετε αυτή την κίνηση;
“Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι οι πολίτες βγαίνουν μπροστά. Πάντα μου άρεσαν οι δράσεις των ενεργών πολιτών, οι οποίοι έχουν άποψη και την εκφράζουν δημόσια. Αναμφισβήτητα επικροτώ αυτή την κίνησή τους που διεκδικούν αθλητικές εγκαταστάσεις για τα παιδιά τους. Προς το περιεχόμενο, μπορούν να υπάρξουν διάφορες προσεγγίσεις. Επί της αρχής, συμφωνώ με την πρωτοβουλία τους”.
· Στο ερώτημα τι έχουν κάνει οι αρμόδιες αρχές για τις αθλητικές υποδομές, στο “κάδρο” μπαίνει και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ποια η ευθύνη σας, η αρμοδιότητά σας και ποιες οι κινήσεις σας;
“Θα υπερτονίσω ξανά πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία ευθύνη και καμία αρμοδιότητα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Απολύτως καμία. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα ανήκουν στο Υπουργείο Αθλητισμού και στους Δήμους. Είναι ξεκάθαρο από τη νομοθεσία.
Το ότι η Περιφερειακή Αρχή με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νεολαία πρωτίστως, έχει ανακατασκευάσει και έχει κατασκευάσει νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο σύνολο των νησιών του Ν. Αιγαίου, ξαναλέω πως οφείλεται στο αίσθημα ευθύνης που νιώθουμε και όχι στην αρμοδιότητά μας.
Χαίρομαι που έχουμε σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις σχεδόν σε όλα τα νησιά του Ν. Αιγαίου, αλλά δεν είναι αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητά μας, όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί, για να βγάλουν τις ευθύνες από πάνω τους”.
· Σε δημόσια δήλωσή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου είπε πως θα ζητηθεί συνδρομή από την Περιφέρεια για τις αθλητικές υποδομές. Τι απαντάτε;
“Η απάντηση που δίνω τόσο στον φίλο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, όσο και προς οποιονδήποτε άλλον είναι πως μέχρι σήμερα, αν έχουν γίνει 6 νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο νησί, έχουν γίνει στο σύνολό τους από την Περιφέρεια. Η συνδρομή μας είναι στο 100%.
Μελλοντικά, για οτιδήποτε άλλο, χρειάζεται να είναι συγκεκριμένος ο Δήμος, ώστε να συζητήσουμε και στο μέτρο του δυνατού να συμβάλουμε”.
· Αυτή τη στιγμή ο θλιβερός… πρωταγωνιστής των αθλητικών υποδομών στο νησί είναι η Κλειστή Αίθουσα του μπάσκετ. Παραμένει “κουφάρι” και διαλύθηκε η εργολαβία. Είχε ζητήσει ο Δήμος να στηρίξετε σε οποιοδήποτε επίπεδο;
“Να διευκρινίσω πως για το θέμα του Κλειστού γηπέδου μπάσκετ της Σύρου, ουδέποτε ζητήθηκε η συνδρομή του Δήμου από την Περιφέρεια. Και εννοώ και από τις τελευταίες τρεις Δημοτικές Αρχές Μαραγκού, Λειβαδάρα και μέχρι σήμερα του κ. Αθανασίου, με τον οποίο ως τώρα δεν έχει γίνει καμία επίσημη συζήτηση. Ουδέποτε μας ζητήθηκε συνδρομή.
Αντιθέτως, όταν είχαμε εξαγγείλει μία σειρά από αθλητικά έργα για το νησί, στις συζητήσεις με την τότε Δημοτική Αρχή (Μαραγκού), μας είχε πει η πλευρά της, πως αυτό το έργο θα το αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Δήμος και πως θα το ενέτασσε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ. Ως Περιφέρεια δεν είχαμε καμία δυνατότητα να συμμετέχουμε για το κλειστό του μπάσκετ. Είναι το μόνο έργο που δεν ασχοληθήκαμε και είναι και το μόνο αθλητικό έργο που έχει τελματώσει. Λυπάμαι πολύ που το 2024, οι ομάδες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων είναι “άστεγες” και ταξιδεύουν σε γειτονικά νησιά για να παίξουν. Πρέπει να αναζητηθεί λύση”.
· Απόλυτη εγκατάλειψη αποπνέει και το στάδιο Πευκακίων. Σε αυτό ζητήθηκε η συνδρομή σας;
“Ποτέ και από κανέναν δεν μας ζητήθηκε να κατασκευάσουμε στάδιο κλασικού αθλητισμού στη Σύρο. Η πρωτοβουλία ήταν καθαρά δική μας όταν διαπιστώσαμε πως η εργολαβία για τα Πευκάκια διαλύθηκε και είχαμε παρέμβαση του Υπ. Πολιτισμού. Τότε, από μόνοι μας, χωρίς να αιτηθεί κανένας, πήραμε την πρωτοβουλία να καλύψουμε αυτό το κενό με την κατασκευή ενός σύγχρονου σταδίου 200 μ. στο παλιό γήπεδο Βάρης, που ήταν και ο μοναδικός δημόσιος διαθέσιμος χώρος για αθλητική εγκατάσταση. Ένα έργο πολύ δύσκολο λόγω συνθηκών όπως ενδεικτικά οι ανατιμήσεις στα υλικά κ.α..
Το αισιόδοξο είναι πως ξεπεράσαμε αυτές τις δυσκολίες αθόρυβα και πολύ πιο σύντομα απ' ό,τι ευελπιστούν όλοι, αυτό το στάδιο θα δοθεί στη νεολαία. Η προσπάθειά μας είναι να παραδοθεί πριν την έναρξη του καλοκαιριού”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Στο “τιμόνι” της ΕΝΠΕ ο Γιώργος Χατζημάρκος
20 Δεκ. 2024 - 6:19 - Γ. Λεονταρίτης: "Αναγνωρίστηκαν οι ικανότητες και οι αξίες του Γιώργου Χατζημάρκου"
19 Δεκ. 2024 - 15:12 - Στην Αλεξανδρούπολη ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτης στο συνέδριο της ΕΝΠΕ
18 Νοε. 2024 - 15:06 - Τελευταίες “πινελιές” για συνολική αναβάθμιση
7 Νοε. 2024 - 6:14 - Διεκδικήσεις για την αναβάθμιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης
29 Οκτ. 2024 - 6:19