Συνέντευξη στον αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη για την υπόθεση του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

“Προσαρμογή της διοίκησης στις πραγματικές ανάγκες”

Ενισχύονται διοικητικά Σύρος και Ρόδος μέσα από την αλλαγή του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, προκειμένου να εξυπηρετείται το σύνολο των νησιωτών σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα απρόσκοπτα και για όλες τις ανάγκες, αφού μέχρι σήμερα υπήρχαν κενά Τμήματα σε Επαρχεία νησιών, τα οποία και καταργούνται επισήμως.

Η πρόσφατη ψήφιση του νέου ΟΕΥ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου προχώρησε στη μεγάλη “σκιά” αντιδράσεων από Συλλόγους και εκπροσώπους υπαλλήλων της ΠΝΑι, χρεώνοντας στην Περιφερειακή Αρχή μία συγκεντρωτική λογική που – όπως τόνισαν - δεν υπηρετεί τη νησιωτικότητα και την αποκέντρωση.

Σχετικά με το “καυτό” θέμα, κλήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Ο ίδιος δίνει διευκρινίσεις όσον αφορά στις αλλαγές που έγιναν, τους λόγους που επέβαλλαν την τροποποίηση του ΟΕΥ, σχετικά με το αν υποβαθμίζονται ή όχι, οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων και αν αποδυναμώνεται η έδρα της Περιφέρειας, η Σύρος, όπως και για το αν η Περιφερειακή Αρχή αποδέχεται ή όχι, την κατάσταση με την έλλειψη προσωπικού, προσαρμόζοντας τη λειτουργίας της σχετικά.

Παράλληλα, δίνει απαντήσεις για το τι θα σημάνει η ενδεχόμενη προσφυγή κατά της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, για να μην εγκριθεί ο νέος ΟΕΥ.

Αξίζει να αναφερθεί πως προ ημερών εξέδωσαν ανακοίνωση όλοι οι έπαρχοι των Κυκλάδων, υπέρ των αλλαγών που προωθούνται με τον νέο ΟΕΥ.

  • Προσφάτως εγκρίθηκε ο ΟΕΥ από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου. Απασχόλησε έντονα το θέμα και υπήρξαν αντιδράσεις από παρατάξεις αλλά και από τους Συλλόγους Εργαζομένων. Αρχικά, ποια είναι η αναγκαιότητα τροποποίησης του Οργανισμού;

“Ο Οργανισμός της Περιφέρειας δημιουργήθηκε το 2010. Το 2010 το στελεχιακό δυναμικό της Περιφέρειας ήταν πολύ περισσότερο και οι διοικητικές ανάγκες διαφορετικές. Είναι λογικό πως μετά από 14 χρόνια λειτουργίας ενός θεσμού, θα πρέπει να υπάρξει μία προσαρμογή της διοίκησης στις σημερινές πραγματικές ανάγκες. Και οι πραγματικές ανάγκες εξυπηρετούνται μόνο με το σχέδιο που καταθέσαμε και το οποίο θεωρούμε πως είναι απολύτως λειτουργικό.

Είναι ένα σχέδιο που δεν θίγει κανέναν εργαζόμενο, δεν καταργεί κανένα Επαρχείο, δεν καταργεί καμία διοικητική δομή της Περιφέρειας. Όπως προβλέπεται στο Σύνταγμα, όπως είναι δομημένη η Περιφέρεια από την ημέρα που ιδρύθηκε έως και τώρα, παραμένει έτσι”.

  • Ποιες είναι οι κύριες αλλαγές που φέρνει ο ΟΕΥ;

“Οι βασικές αλλαγές που έγιναν και ήταν επιβεβλημένες είναι οι εξής: Καταρχήν καταργήσαμε Τμήματα που είχαν καταργηθεί από μόνα τους. Δηλαδή, υπήρχαν στο οργανόγραμμα Τμήματα σε Επαρχεία, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια, δεν είχαν υπάλληλο. Επομένως, στο οργανόγραμμα έβλεπε κάποιος ένα Τμήμα, που δεν υπήρχε υπάλληλος για να υπηρετήσει τον πολίτη. Άρα, κλείσαμε τα κλειστά και τα μεταφέραμε σε μία άλλη διοικητική δομή, μέσα από την οποία οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται.

Επίσης, βασικό είναι πως μέχρι σήμερα είχαμε 3 Γενικές Διευθύνσεις στη Σύρο, 3 στη Ρόδο και με τον νέο σχεδιασμό μας, πάμε σε 4 Γενικές Διευθύνσεις στη Σύρο και σε 4 στη Ρόδο.

Σε Σύρο και Ρόδο έχουμε 99 Τμήματα κάτω από αυτές τις Διευθύνσεις, 46 εξ αυτών στη Σύρο και 53 στη Ρόδο. Να σκεφτούμε και την πληθυσμιακή διαφορά που δείχνει πως μάλλον ευνοημένη είναι η Σύρος στην αντιστοιχία των υπαλλήλων.

Έχουμε επίσης 40 Διευθύνσεις, οι 19 στη Σύρο και οι 21 στη Ρόδο. Επιπλέον, αναβαθμίσαμε ορισμένα Επαρχεία. Για παράδειγμα της Νάξου θα έχει για πρώτη φορά οικονομική αυτοτέλεια για τοπικά θέματα με έναν μικρό προϋπολογισμό και δημιουργήσαμε δύο Τμήματα Μεταφορών – εκτός από τη Σύρο – και στη Νάξο και στη Σαντορίνη, καθώς υπάρχει όγκος δουλειάς.

Να θυμίσω ακόμη πως το 2011 υπηρετούσαν 520 υπάλληλοι στην Περιφέρεια και σήμερα 402. Οι θέσεις προϊσταμένων ήταν 150 και τώρα πάμε σε 199 θέσεις προϊσταμένων”.

  • Η κύρια κριτική που ασκείται στην Περιφερειακή Αρχή, αφορά στο ότι φέρατε έναν Οργανισμό που δεν έχει λάβει υπόψιν τη νησιωτικότητα, λειτουργεί συγκεντρωτικά και όχι αποκεντρωτικά. Τι απαντάτε;

    “Δεν έχει αλλάξει σε τίποτα το διοικητικό μοντέλο της Περιφέρειας. Όπως ήταν πριν από έναν μήνα, θα είναι και μετά την ψήφιση του νέου Οργανισμού. Οι μονάδες εδρεύουν εκεί που ήταν η έδρα τους, τα Επαρχεία στα Επαρχεία τους, οι δύο Περιφερειακές Ενότητες παραμένουν με διακριτές αρμοδιότητες, όπως ήταν, δηλαδή Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων και Περιφερειακή Ενότητα Δωδεκανήσου.

Δεν καταργήσαμε τίποτα και δεν έχει μετακινηθεί κανένας υπάλληλος από τη θέση που υπηρετούσε μέχρι τώρα. Με το μοντέλο που δημιουργήσαμε, κατά κάποιο τρόπο ισχυροποιούνται η Σύρος και η Ρόδος διοικητικά. Οι υπάλληλοι παραμένουν στα Επαρχεία τους. Διοικητικά τα Τμήματα που δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν στα Επαρχεία, θα εξυπηρετούνται από τη Σύρο και τη Ρόδο. Στα δύο αυτά νησιά υπηρετεί το 70% των υπαλλήλων της Περιφέρειας. Εδώ, δημιουργήσαμε κάποια Τμήματα διότι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε Σύρο και Ρόδο – με τον τρόπο που ήταν δομημένο το οργανόγραμμα – δεν μπορούσαν να έχουν θέσεις και εξέλιξη. Τμήματα κενά ήταν δεσμευμένα και άνθρωποι σε Σύρο και Ρόδο, που δουλεύουν δεν μπορούσαν να έχουν εξέλιξη γιατί δεν υπήρχαν Τμήματα. Αυτό κάναμε. Δίνεται η δυνατότητα σε όσους υπηρετούν σε Σύρο και Ρόδο και να εξυπηρετούν τους πολίτες και να έχουν μία εξέλιξη.

Δεν μπορεί κάποιος να είναι προϊστάμενος του εαυτού του. Είχαμε Τμήματα που ο ένας υπάλληλος προΐστατο του εαυτού του. Αυτό δεν εντάσσεται στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης”.

  • Αναφέρθηκε έντονα πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Κυκλάδων, υποβαθμίζονται. Δεδομένου πως μιλάμε για έργα στα νησιά, αυτό το ζήτημα μοιραία απασχολεί. Κινδυνολογούν όσοι σας ασκούν κριτική ότι μπορεί να επηρεαστούν έργα και η πρόοδός τους, ή όχι; Και ποια είναι η διοικητική δομή για τις Τεχνικές Υπηρεσίες;

“Είναι τοποθέτηση επιστημονικής φαντασίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει κανένα έργο απολύτως, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο.

Καταρχήν μέχρι σήμερα, παρ΄ ότι δεν είχαμε ενοποιήσει τον Οργανισμό, τα πολύ μεγάλα έργα των Κυκλάδων, εκτελούντο από την Τεχνική Διεύθυνση της Δωδεκανήσου. Γιατί; Επειδή η Τεχνική Υπηρεσία Κυκλάδων είχε αρνηθεί να εκτελέσει τα μεγάλα έργα του νομού. Ενδεικτικά, να πω και της Κέας τον βιολογικό καθαρισμό και της Σίφνου και της Σαντορίνης με τον Αθηνιό. Τα είχαμε μεταφέρει στα Δωδεκάνησα ήδη από το 2020 κι αυτό επειδή η Περιφέρεια είναι μία και ενιαία. Οι Υπηρεσίες της έχουν την υποχρέωση να υπηρετούν το σύνολο των πολιτών σε όλη τη γεωγραφική έκταση της Περιφέρειας, από το Καστελόριζο μέχρι την Κέα.

Επειδή έγινε θόρυβος, ξεκαθαρίζω πως οι Τεχνικές Υπηρεσίες παραμένουν όπως ήταν και πλέον με έναν γενικό διευθυντή. Αυτή τη στιγμή έγινε μία Γενική Διεύθυνση, αλλά στις Κυκλάδες, η Διεύθυνση παραμένει όπως ήταν δομημένη και στα Δωδεκάνησα, αντίστοιχα. Παραμένουν ίδια Τμήματα, ίδιοι υπάλληλοι, ίδιες αρμοδιότητες”.

  • Αυτή η μεταφορά αρμοδιοτήτων – καθώς όπως ειπώθηκε και από τον περιφερειάρχη μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι Κυκλάδες δήλωσαν αδυναμία για κάποια έργα -, κατά τη γνώμη σας, σημαίνει αποδυνάμωση της Σύρου, που είναι η έδρα της Περιφέρειας;

“Επαναλαμβάνω πως η διοικητική δομή της Περιφέρειας όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα δεν έχει αλλάξει καθόλου και σε τίποτα. Η έδρα είναι η Σύρος. Όμως, ουσιαστικά η έδρα της Περιφέρειας είναι και στο Καστελόριζο και στο Αγαθονήσι και στη Δονούσα και στη Σίκινο και στην Τζιά. Είναι παντού. Για εμάς όλα τα νησιά της Περιφέρειας είναι ένα νησί.

Έχουμε ξεπεράσει τις παλιομοδότικες αντιλήψεις και έχουμε κάνει τους κατοίκους του Ν. Αιγαίου, να αισθάνονται όλοι ότι ανήκουν σε μία Περιφέρεια με περιφερειακή συνείδηση που το κάθε νησί δεν έχει πλεονεκτήματα έναντι κάποιου άλλου, είτε είναι μικρό, είτε είναι μεγάλο”.

  • Χρεώνεστε πως με τις αλλαγές, αποδέχεστε τη μείωση προσωπικού. Κάνει κινήσεις η Περιφερειακή Αρχή για απόκτηση προσωπικού ή όχι;

“Ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το στελεχιακό δυναμικό που έχουμε. Πάντοτε ομόφωνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο διεκδικούμε προσωπικό και ζητάμε στελέχωση των Υπηρεσιών. Αν κάποιος θέλει περισσότερο απ΄ όλους τη στελέχωση, αυτοί είμαστε εμείς που διοικούμε. Μόνο έτσι μπορούμε να παράξουμε μεγαλύτερο έργο. Δυστυχώς, στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα, με τα μνημόνια και με όσα έχουν συμβεί δεν έχει προσληφθεί σχεδόν κανένας στο Ελληνικό Δημόσιο”.

  • Στη συνεδρίαση, ορισμένες πλευρές άφησαν να εννοηθεί πως μπορεί να μπλοκάρουν την έγκριση του Οργανισμού. Φοβάστε κάτι σχετικό; Ποια θα είναι η στάση σας;

“Η Ελλάδα είναι μία χώρα στην οποία η Δημοκρατία λειτουργεί. Κανένας δεν μπορεί να εμποδίσει κανέναν να κάνει αυτό που πιστεύει πως είναι σωστό. Όμως, εάν κάποιοι προσπαθήσουν να μπλοκάρουν το διοικητικό μοντέλο που ψηφίσαμε, για να μην εγκριθεί, θα είναι υπόλογοι απέναντι στους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Διότι τότε, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της ΕΕΤΑΑ που προβλέπει 3 Γενικές Διευθύνσεις στο Ν. Αιγαίο ενώ τώρα από 6 έχουμε δημιουργήσει 8. Αυτό σημαίνει διασπορά στη διοίκηση, περισσότερες θέσεις ευθύνης, περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης για τους υπαλλήλους και περισσότερο μισθολογικό όφελος για περισσότερο κόσμο”.