Ν. Αιγαίο: Η Τήλος στο πρόγραμμα Youth Horizons

  • Σήμερα - 19:30

Η Τήλος, το μικρό νησί των Δωδεκανήσων συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα Youth Horizons – Απελευθερώνοντας τις δυνατότητες των νέων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προκλήσεις.   

Φέτος, το πρόγραμμα “Youth Horizons – Unleashing Youth Potential in Regions Facing Challenges”, με στρατηγικό υποστηρικτή τον “Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση” και χορηγό επικοινωνίας τη “LiFO” θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαφορετικά σημεία της Ελλάδας που επιλέχθηκαν για τη συμβολική τους σημασία.

Η δράση τελεί υπό την αιγίδα του Κογκρέσου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και υποστηρίζεται από σημαντικούς εθνικούς φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), και τοπικούς φορείς με διεθνή δράση, όπως το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο. 

Το πρόγραμμα αποτελεί μια εμβληματική πρωτοβουλία ουσιαστικής ενδυνάμωσης νέων σε περιοχές που βιώνουν σημαντικές προκλήσεις. Ο πρώτος σταθμός του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στις 10:30 π.μ., στο ξενοδοχείο Ilidi Rock στην Τήλο, με τη διοργάνωση ενός μονοήμερου και διαδραστικού youth summit. 

Ειδικότερα, οι δράσεις περιλαμβάνουν τη σύγκληση τριών ημερήσιων youth summits που θα διεξαχθούν στους Δήμους Εορδαίας, Τήλου και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας. Η ενδυνάμωση της τοπικής νεολαίας, η διαβούλευση για τοπικά θέματα υψίστης σημασίας, η διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων και η υποστήριξη της κοινότητας για την ίδρυση Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας συνθέτουν τους κυριότερους στόχους αυτής της δυναμικής πρωτοβουλίας. Οι περιοχές έχουν επιλεγεί εξαιτίας των περίπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν καθημερινά, όπως είναι η πράσινη μετάβαση, ο κίνδυνος ερημοποίησης και η διαχείριση φυσικών καταστροφών. 

Ουσιαστικά, σκοπός του προγράμματος είναι να μπει η νεολαία στο προσκήνιο και να βρεθεί στον πυρήνα των συζητήσεων και των δράσεων, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει. Στον Δήμο Τήλου, μέσω ενός ανοιχτού διαλόγου, θα συζητηθούν οι ανάγκες, ο ρόλος και οι ευκαιρίες της νεολαίας σχετικά με τις συνθήκες ζωής σε ένα ακριτικό νησί. 

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν για μια πλειάδα ενδιαφερόντων υπο-θεματικών, συνεισφέροντας ενεργά στην ποιότητα και το περιεχόμενο των συζητήσεων. Ταυτόχρονα, η επιδιωκόμενη πολυφωνία των απόψεων και ο συγκερασμός διαφορετικών οπτικών θα επιτρέψουν τη γόνιμη ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων. Τέλος, η παρουσίαση του θεσμού των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας στοχεύει στην ενεργοποίηση των νέων της περιοχής αλλά και στο να τους ενθαρρύνει ως προς την εξεύρεση  πρακτικών ενεργούς συμμετοχής. 

ertnews.gr

Ετικέτες: