Ο Σύλλογος υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την πρόταση τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

  • Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024 - 10:11

Με την ψήφιση, για πρώτη φορά, από Ίδρυσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας, της πρότασης τροποποίησης του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (OEY) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο στις 27-06-2024, αποτυπώνεται πλέον και έμπρακτα η βούληση της περιφερειακής αρχής για τη διοικητική υποβάθμιση των υπηρεσιών των Κυκλάδων και την λειτουργία των κρισιμότερων και παραγωγικών λειτουργιών των Π.Ε. των Κυκλάδων, υπό την εποπτεία υπηρεσιών της Δωδεκανήσου.

Το γιατί προχώρησε η Διοίκηση αιφνιδιαστικά χωρίς ουσιαστικό διάλογο σε αυτήν την Τροποποίηση και ενώ σε καμία άλλη Περιφέρεια δεν υπάρχει αντίστοιχη Οργανωτική Δομή είναι κάτι που προσπάθησαν να αιτιολογήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά απέτυχαν παταγωδώς, τόσο ο Περιφερειάρχης όσο και οι μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού Περιφερειακοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που πήραν τον λόγο.

Με σοβαρότητα και σε αντίθεση με την Διοίκηση ,στον λιγοστό χρόνο που είχαμε , μέσα από διαλογικές δράσεις και εμπεριστατωμένα κείμενα, ενημερώσαμε τους συναδέλφους, την τοπική κοινωνία των Κυκλάδων, τους βουλευτές της Περιφέρειας και τους Περιφερειακούς Συμβούλους για τις αλλαγές που θα προκύψουν από τον νέο ΟΕΥ. Ειδικότερα όσον αφορά στους Περιφερειακούς Συμβούλους φροντίσαμε να είναι σε απόλυτη γνώση τους και να κατανοήσουν πλήρως τι θα κληθούν να ψηφίσουν ώστε να μην δικαιούται κανείς να ομιλεί εκ των υστέρων με επιχειρήματα του τύπου, δεν ήξερα, δεν γνώριζα, δεν διάβασα!

Ο Σύλλογός μας, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι είναι ενεργός και έχει φωνή, εκπροσωπώντας τους υπαλλήλους της Περιφέρειας που υπηρετούν στις Κυκλάδες, προχώρησε και σε επιτόπου παρέμβαση κατά τη συζήτηση του νέου ΟΕΥ στη Ρόδο, έστω και στον λίγο χρόνο που μας δόθηκε.

Στην ολιγόλεπτη προθεσμία που δόθηκε στον Προέδρο του ΣΥΝΑΝΚ, τοποθετηθήκαμε με σοβαρότητα και με επιχειρήματα που δεν μπόρεσε κανείς να αποκρούσει από την Περιφερειακή αρχή, αποδομώντας πλήρως την πρόταση τροποποίησης και αιτιολογώντας τα προβλήματα που θα δημιουργήσει ο νέος ΟΕΥ. Ταυτόχρονα καυτηριάσαμε τον τρόπο που η Τροποποίηση εισήχθη στα όργανα χωρίς δλδ καμία σοβαρή προεργασία και διάλογο με όλους τους φορείς και εργαζομένους όπως θα έπρεπε και όπως επιβάλλεται σε μια τόσο μεγάλη παρέμβαση που αφορά στη Λειτουργία της Περιφέρειας . Τέλος, καταθέσαμε πρόταση για απόσυρση και επαναφορά του σοβαρότατου αυτού θέματος σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο προκειμένου να ενεργοποιηθεί η γνωμοδοτική επιτροπή για την τροποποίηση του Οργανισμού. Η επιτροπή που αυτή η Περιφερειακή Αρχή δημιούργησε αλλά έθεσε για τους δικούς της λόγους στο Περιθώριο και που «αντικαταστάθηκε» υπό τις οδηγίες – κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη, όπως εντέλει φάνηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, από τη Γενική Διευθύντρια Εσωτερικής Λειτουργίας και την ειδική Σύμβουλο του Περιφερειάρχη. Τις «κυρίες ΟΕΥ» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης !

Όταν η τροποποίηση του Οργανισμού ετοιμάζεται από «ειδικούς»; Συμβούλους χωρίς διάλογο με τους επίσημους εκπροσώπους των εργαζόμενων (ΣΥΝΑΝΚ και ΣΥΠΝΑΠΕΔ) σε συνεργασία με όσους Περιφερειακούς Συμβούλους γνωρίζουν και είναι μέλη της προαναφερόμενης Γνωμοδοτικής επιτροπής, μοιραίο είναι να οδηγηθούν σε σοβαρότατα λάθη και παραλείψεις.

Έκτοτε παρακολουθήσαμε σχεδόν καθημερινά, Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Έπαρχους και Περιφερειακούς Συμβούλους, να έχουν επιδοθεί με ιδιαίτερο ζήλο σε ένα αγώνα να πείσουν την κοινή γνώμη για το «θετικό αντίκτυπο» του νέου ΟΕΥ. Διαπιστώνουμε όμως (δυστυχώς όχι με έκπληξη ) ότι ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζουν ακριβώς τι τελικώς ψήφισαν και επειδή πάσχουν από επιχειρήματα προχωρούν σε επιθέσεις με ιδιαίτερα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εναντίον υπαλλήλων, Υπηρεσιών και εκλεγμένους εκπροσώπους των Εργαζομένων στην Περιφέρεια.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καταργείται η αντιστοίχιση των Οργανικών Μονάδων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα εις βάρος των Κυκλάδων με αποτέλεσμα την προφανή και πρωτοφανή, οργανωτική και διοικητική υποβάθμιση των Κυκλάδων και της Έδρας (Σύρος) της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου . Ο Σύλλογος των εργαζομένων στις Π.Ε Κυκλάδων (ΣΥΝΑΝΚ) τοποθετήθηκε διεξοδικά , με αποδείξεις, επί του θέματος , αλλά οι μόνοι που δεν το βλέπουν , είναι …..οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας, με πρωτεργάτες τους περιφερειακούς Συμβούλους των Κυκλάδων(!!!) που κλήθηκαν μάλιστα να κάνουν και δεύτερη δήλωση «συμμόρφωσης» μέσω δελτίου τύπου και να αποδοκιμάσουν παρέμβαση έτερου υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου με την Παράταξη τους. ( Δείτε με ctrl+click εδώ)

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων των Κυκλάδων εδώ και χρόνια ΕΙΧΕ αναδείξει την σκόπιμη υποβάθμιση Υπηρεσιών των Κυκλάδων (ctrl+click εδώ και εδώ ) κάτι που επιτυγχάνεται ΤΩΡΑ και για πρώτη φορά από την Δημιουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου , με την ψήφιση του Οργανισμού αν αυτός εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στην οποία και θα παρέμβουμε και εμεις και πληθος αλλων Συλλογικών φορέων για να μην συμβεί .

Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης των Κυκλάδων, δεν είναι μόνο η ποσοστιαία και πρωτοφανής, αποδυνάμωση των Υπηρεσιών των Κυκλάδων αλλά και η Ποιοτική. Κρίσιμες και σημαντικότατες Διευθύνσεις στις Κυκλάδες υποβαθμίζονται όπως η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων και τα τρία υπαγόμενα σε αυτή τμήματα τα οποία ασκούσαν διακριτές αρμοδιότητες καθώς και τα τμήματα Δημόσιας Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Σε αντικατάσταση αυτών δημιουργείται ένα Τμήμα Δημόσιας Υγείας Κυκλάδων με έδρα τη Σύρο και το οποίο θα ασκεί όλες τις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης σε επίπεδο Νομού. Αυτή η χωρίς προηγούμενο διοικητική επιλογή, ασύμβατη με τα αντίστοιχα Οργανογράμματα Εσωτερικής Υπηρεσίας άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, ηπειρωτικών αλλά και νησιωτικών, θα έχει ως κύριο αποτέλεσμα την απώλεια υγειονομικών υπαλλήλων του ήδη υποστελεχωμένου ανθρώπινου δυναμικού της Δ/νσης Δ/Υ. Να υπενθυμίσουμε ότι τα νησιά όλης της Π.Ν.Α , εξυπηρετούνται- παρά την οργανική πρόβλεψη για 35 θέσεις- από 15 ΕΔΥ, 14 μόνιμους και 1 συμβασιούχο (8 για τα Δωδεκάνησα και 7 για τις Κυκλάδες).Ποσοστό λιγότερο κι από 50%! Οι Επόπτες Δημόσιας Υγείας των Π.Ε. των νήσων (οι 4 από τους 7) θα ενταχθούν σε Τμήματα στις Π.Ε. που περιλαμβάνουν υπαλλήλους ετερόκλητων Δ/νσεων και αντικειμένων (π.χ. Υγείας, Συγκοινωνιών κλπ), χωρίς υπηρεσιακή συνοχή και ομοιογένεια και κυρίως με πλήρη υποβάθμιση έως και τα όρια του αφανισμού του ελεγκτικού υγειονομικού τους ρόλου, όπως αυτός ορίζεται από την κείμενη υγειονομική νομοθεσία.

Επίσης, υποβαθμίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων (αντικαθίσταται από τμήματα, ενώ 4 νέες Τεχνικές Διευθύνσεις που δημιουργούνται θα έχουν πλέον έδρα τη Ρόδο), όπως και η Διεύθυνση Ανάπτυξης Κυκλάδων, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κυκλάδων, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής κ.α.

Επιτέθηκαν Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Πλειοψηφίας μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο , ενάντια σε Υπηρεσίες και υπαλλήλους που οι ίδιοι προΐστανται, ενάντια σε ανθρώπους, οι οποίοι χρόνια τώρα δίνουν καθημερινό αγώνα χωρίς ουδεμία ουσιαστική στήριξη από τη Διοίκηση . Δεν έχουν ακόμη σαν Διοίκηση , αξιοποιήσει τα υπάρχοντα εργαλεία που είναι αποκλειστικά της δικής τους αρμοδιότητας για την στήριξη των Υπαλλήλων όπως η χορήγηση του επιδόματος Σίτισης- Στέγασης σε όσους το δικαιούνται σύμφωνα με το άρθρο 32 του ν. 4483/17 «παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους από ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών Δεν έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες, για στελέχωση και ενίσχυση των κεντρικών και περιφερειακών Οργανικών Μονάδων της Νησιωτικής μας Περιφέρειας κατ’ εξαίρεση , σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 του Συντάγματος για την Νησιωτικότητα. Δεν έχουν καν προχωρήσει σε όσα είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν κατά παράβαση του ν. 3850/2010, της 43726/2019 ΚΥΑ και του ΠΔ 398/1994.(Χορήγηση ΜΑΠ- προληπτικές εξετάσεις, δημιουργία και στελέχωση ΕΣΥΠΠ σε κάθε Π.Ε., προσλήψεις τεχνικού και γιατρού εργασίας με μόνιμη σχέση εργασίας). κ.α

Επιτέθηκαν σε εμάς σαν Υπαλλήλους που πετύχαμε στόχους, όπως το να είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εκείνη με τη μεγαλύτερη απορρόφηση πόρων από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους (ΠΔΕ), την ίδια στιγμή που έχουμε μειωθεί κατά 23% από το 2011 (402 υπάλληλοι από 520).

Μη σταματώντας εκεί, η Περιφερειακή αρχή , επιλέγει να «επιβραβεύσει» το ανθρώπινο Δυναμικό , περιορίζοντας περαιτέρω τα διαθέσιμα «εργαλεία», για την επίτευξη των καθηκόντων τους, μειώνοντας τα Τμήματα, με τις Κυκλάδες να υφίστανται τη μεγαλύτερη μείωση αφαιρώντας δια παντός τη δυνατότητα στελέχωσης των νησιών με εξειδικευμένο προσωπικό, υποβαθμίζοντας τον ρόλο των ελεγκτικών μηχανισμών που ασκούνε κυρίως τα περιφερειακά τμήματα, στα δημόσια έργα, στο περιβάλλον, στη δημόσια υγεία, στον πρωτογενή τομέα, απειλώντας την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί με καμία λογική η υποβάθμιση του ρόλου της νησιωτικότητας, με τη συγκεντροποίηση και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στη Ρόδο, όταν όλοι γνωρίζουμε τη δυσκολία που υπάρχει στη σύνδεση των νησιών μεταξύ τους. Το γεγονός ότι η Διοίκηση στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του κατακερματισμού της χωρικής αρμοδιότητας στα 48 νησιά (!!!) μέσω της «ψηφιοποίησης»!, μόνο ως κακόγουστη φάρσα μπορεί να θεωρηθεί (χαρακτηριστικές είναι οι ανακοινώσεις των σχετικών Ομοσπονδιών βλ ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΕΔΥ, ΕΜΔΥΔΑΣ και ΟΣΥΑΠΕ).

Οι συνέπειες που θα έχουν αυτές οι αλλαγές στους εργαζομένους στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, είναι δυσμενείς σε όλα τα επίπεδα, καθώς θα κληθούν να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον πολύ χειρότερο από το ήδη προβληματικό όπως έχει διαμορφωθεί την τελευταία δεκαετία, εντείνοντας την τάση των υπαλλήλων να ψάχνουν τρόπους να φύγουν από την Περιφέρεια, αντί να προσφέρονται κίνητρα να παραμείνουν ή και να έλθουν νέοι.

Στον νέο ΟΕΥ, η αύξηση των οργανικών μονάδων Γενικών Διευθύνσεων συνοδευόμενη από αποδεκατισμό των Τμημάτων, εξυπηρετεί κυρίως σκοπούς άλλης «τακτοποίησης», καθώς τα Τμήματα είναι αυτά που συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και είναι αυτά που παράγουν αποτέλεσμα, ενώ οι Γενικές Διευθύνσεις έχουν επιτελικό και εποπτικό ρόλο. Άλλωστε η Διοίκηση αρνείται να προχωρήσει σε κρίσεις για την επιλογή των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Περιφέρειας, επιλέγοντας την βολική για αυτήν διαδικασία της τοποθέτησης μέσω αναπλήρωσης, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του Συλλόγου μας.

Όσο και αν προσπαθήσει η Διοίκηση να κάνει το άσπρο μαύρο, παραμένουν ως γεγονότα τα εξής:

  1. Ο νέος ΟΕΥ μετατρέπει τη Ρόδο σε έδρα της Περιφέρειας και κέντρο λήψης αποφάσεων για όλες τις παραγωγικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες που έχουν οικονομικό «ενδιαφέρον».

  2. Η διάρθρωση του νέου ΟΕΥ δεν βασίστηκε στις πραγματικές ανάγκες που δημιουργεί η νησιωτική ιδιαιτερότητα ούτε και η Τραγική Υποστελέχωση για την οποία έχει ευθύνη και η Διοίκηση Το επιχείρημα ότι καταργούνται τμήματα που ήταν «ήδη κλειστά» επειδή δεν ήταν στελεχωμένα είναι κοροϊδία για τους πολίτες γιατί τα τμήματα υπήρχαν προκειμένου να καλύψουν συγκεκριμένες ανάγκες και που πλέον οι αρμοδιότητες αυτών συγχωνεύτηκαν με άλλες στον νέο Οργανισμό. Τα τελευταία χρόνια η Διοίκηση δεν έχει κάνει καμία απολύτως ενέργεια προκειμένου να μην κλείσουν τα τμήματα αυτά, αντιθέτως τα απαξίωσε. οδηγώντας τελικά στην οριστική τους κατάργηση.

  3. Γιατί αλήθεια η περιφερειακή αρχή δεν παραδειγματίστηκε αν και γνώριζε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον ΟΕΥ της, που πρόσφατα εγκρίθηκε(ΦΕΚ Β 3085/03.06.2024), για την πλήρη αντιστοίχιση των Οργανικών Μονάδων στα Διοικητικά κέντρα και χωρίς τη διάλυση των Επαρχείων της και δεν προχώρησε ομοίως σαν Νησιωτική Περιφέρεια , αλλά διάλεξε τον δρόμο της υποβάθμισης των Κυκλάδων και των Υπηρεσιών τους , με την μη αντιστοίχιση και των Οργανικών Μονάδων στα Διοικητικά Κέντρα των Δυο Νομών;

Μέρες τώρα αρκετή λάσπη χύθηκε προκειμένου να σπιλωθούν υπάλληλοι και Διευθύνσεις και να δικαιολογηθούν στα μάτια του κόσμου η υποβάθμιση των Κυκλάδων και των Υπηρεσιών τους . Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τι έργο παρέχουν οι Υπηρεσίες των Κυκλάδων όλα αυτά τα χρόνια. Και γνωρίζουν πολύ καλά την υποστελέχωση στην οποία συνέβαλλε με την αδιαφορία της η Περιφερειακή Αρχή, γιατί περνούν και βλέπουν τα γραφεία και τις υπηρεσίες να αδειάζουν. Απαιτούν την εξυπηρέτηση στον τόπο τους, στο νησί τους. Δεν θέλουν να περιμένουν από την Σύρο ή ακόμη χειρότερα από την Ρόδο!!! την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους . Διότι αυτό κάνουν δυστυχώς με τον ψηφισμένο Οργανισμό της Π.Ν.Α με την συνυπογραφή και των Κυκλαδιτών Περιφερειακών Συμβούλων που δεν τολμούν να πουν κουβέντα τρέμοντας εκείνοι και όχι υπάλληλος όπως αναφέρθηκε από τον Περιφερειάρχη , μήπως ξεκολλήσουν από την καρέκλα τους.

Η τροποποίηση αυτή είναι εκτρωματική, με πλήθος νομοθετικών καταστρατηγήσεων, νομικών υπερβάσεων και ασαφειών. Δεν είναι τυχαίο που για πρώτη φορά στην ιστορία Τροποποιήσεων Οργανισμού της Περιφέρειάς μας δεν υπάρχει Επιστημονικός και Συλλογικός φορέας εργαζομένων που δεν έχει αντιδράσει (Σύλλογοι εργαζομένων σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων, η Πανελλήνια Ένωση Εποπτών Δημόσιας Υγείας (Π.Ε.Ε.Δ.Υ.) κ.α.

Για όλα τα παραπάνω τόσο εμείς όπως και πλήθος άλλων Συλλογικών και Επιστημονικών Φορέων θα τον προσβάλλουμε σε όλα τα επίπεδα όπως προβλέπεται από την Νομοθεσία .