Ενημέρωση – απάντηση του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και δια βίου Μάθησης, Γιάννη Κρητικού για το θέμα της στέγασης σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Κατοικίες του στρατού και για εκπαιδευτικούς στα νησιά

Τόνισε πως η εντοπιότητα στις προσλήψεις, βοηθά στο σοβαρό θέμα και τη διαχείρισή του

Ένας σημαντικός αριθμός κατοικιών προς κάλυψη των αναγκών στέγασης και των εκπαιδευτικών στα νησιά αναμένεται να δοθεί μέσα στο 2026, στο πλαίσιο κινήσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για δωρεάν στέγη σε στρατιωτικούς, κάτι που θα ευνοήσει και δημόσιους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια σχετικής ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου, τα παραπάνω τόνισε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και δια βίου Μάθησης, Γιάννης Κρητικός, επισημαίνοντας πως το σοβαρό πρόβλημα των εκπαιδευτικών θα αντιμετωπιστεί ως έναν βαθμό.

Ο κ. Κρητικός υπενθύμισε και την προ διετίας απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου σχετικά με την πρόθεση συνεργασίας με τους Δήμους, ώστε να υποδεικνύονταν χώροι, στους οποίους θα υπήρχε ανέγερση κατοικιών για διάθεσή τους.

Σημειώνεται πως για το θέμα της στέγασης, έχουν γίνει αρκετές παρεμβάσεις τόσο από συνδικαλιστικές πλευρές, όσο και από Συλλόγους, προς τους Δήμους, για παροχή υποστήριξης, έστω και με τη διάθεση ορισμένων χώρων, για να μείνουν εκπαιδευτικοί, καθώς τα ακριβά ενοίκια στα νησιά, λειτουργούν απαγορευτικά για τη διαμονή τους.

Επιπλέον, ο κ. Κρητικός αναφέρθηκε και στη συμπερίληψη της εντοπιότητας ως κριτηρίου για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (αυξημένη μοριοδότηση), κάτι που, όπως εξήγησε, θα βοηθήσει στο πρόβλημα της στέγασης, αν στα νησιά μένουν εκπαιδευτικοί που έχουν ήδη σπίτια.

Στοιχεία για μόνιμους διορισμούς στα νησιά

Αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης, περιέγραψε μέσω στοιχείων τις μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

“Επί δεκαετίες το θέμα ήταν οι κενές θέσεις των εκπαιδευτικών. Το 2021 έγιναν για πρώτη φορά προσλήψεις μετά από πάρα πολλά χρόνια, από το 2009, λόγω μνημονίων κλπ.. Άρα, κάτι κατακτήσαμε στην εκπαίδευση με τους μόνιμους διορισμούς. Και δεν ήταν και λίγοι αυτοί οι διορισμοί”, σημείωσε αρχικά, τονίζοντας πως, “για να γνωρίζει το σώμα να πω πως το 2021 σε όλη τη χώρα έγινε πρόσληψη 11.700 εκπαιδευτικών, μιλάμε για μόνιμες θέσεις”.

Όπως πρόσθεσε, ένας σημαντικός αριθμός αφορούσε τα νησιά: “Το ¼ από αυτούς, περίπου 3.000 εκπαιδευτικοί διορίστηκαν στο Ν. Αιγαίο. Δηλαδή το 25% των προσλήψεων έγινε στο Νότιο Αιγαίο και αυτό δεν έγινε τυχαία. Τέτοιο μερίδιο, τέτοιο ποσοστό επί του συνόλου, δεν είχε καμία άλλη από τις 12 Περιφέρειες της χώρας και συνολικά από το 2019 μέχρι και το 2024, στη δική μας περιοχή, διορίστηκαν 5.000 εκπαιδευτικοί”.

Πιο αναλυτικά, εξήγησε πως, “έχουμε για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση 1.048 δασκάλους στα Δωδεκάνησα και 1.072 στις Κυκλάδες και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έχουμε 1.754 καθηγητές και καθηγήτριες στα Δωδεκάνησα και το αντίστοιχο στις Κυκλάδες, 979.

Επίσης, έχουμε και 24 άτομα ειδικού εκπαιδευτικού σκοπού, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδος”.

Αντανακλαστικά για ανέγερση κατοικιών

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Κρητικός υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανέγερση κατοικιών. “Ως Περιφερειακό Συμβούλιο, προ διετίας είχαμε τη διεκδίκηση από πλευράς μας, της ανέγερσης κατοικιών, σε συνεργασία με τους Δήμους. Είχαμε ζητήσει να παραχωρήσουν εκτάσεις, στις οποίες θα πηγαίναμε να χτίσουμε κατοικίες για να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες και φθηνά για τους δημοσίους υπαλλήλους”, ανέφερε, λέγοντας μάλιστα πως, “αυτή η απόφαση υπήρξε ομόφωνη”, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκαν οι Δήμοι. “Άρα, η Περιφερειακή Αρχή δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν έχει δείξει ευαισθησία. Την έχει δείξει πολύ πριν δυναμώσει ένα θέμα”, υποστήριξε ο κ. Κρητικός.

Από το Υπ. Εθνικής Άμυνας, σημαντική λύση με 560 κατοικίες στο Ν. Αιγαίο

Παρακάτω, μίλησε για την απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, το οποίο μεριμνά σε δύο φάσεις για ανέγερση κατοικιών ώστε να δοθούν σε στρατιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους. “Η πρόσφατη πρωτοβουλία του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αρχές του μήνα, για την ανέγερση κατοικιών για στρατιωτικούς και ταυτόχρονα και για δημοσίους υπαλλήλους είναι σημαντική. Δεν θα πάει να φτιάξει σπίτια και κτήρια το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μόνο για στρατιωτικούς. Μέσα στην προκήρυξη έχει συμπεριλάβει και λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους μέσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και εκπαιδευτικοί, ανεξάρτητα αν είναι αναπληρωτές ή μόνιμοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστοποίησε, μάλιστα, πως αυτή η προσπάθεια προχωρά. “Ψηφίστηκε και αρχίζει να υλοποιείται η δράση με τους διαγωνισμούς. Ενδεικτικά αναφέρω, 560 κατοικίες θα έχουν παραδοθεί μέσα στο 2026 στη Ρόδο, στην Κω, στην Κάρπαθο, στη Σύμη, στη Μύκονο και στη Σαντορίνη”, τόνισε, συμπληρώνοντας πως, “θα ήθελα να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη για τον αγώνα του, τη στοχευμένη δράση του ψηλά για να μπουν κάποια πράγματα μέσα και για τα υπέροχα αποτελέσματα που έχουμε. Έδωσε μάχη και για τους εκπαιδευτικούς μας”.

Αυξημένη μοριοδότηση εντοπιότητας

Τέλος, ο κ. Κρητικός φώτισε με θετική ματιά και το ζήτημα της μοριοδότησης της εντοπιότητας. “Προχθές το βράδυ η κυβέρνηση πέρασε νόμο ανάμεσα σε άλλα και για την αυξημένη μοριοδότηση της εντοπιότητας. Τα λεγόμενα 40 μόρια που δίνουν στους ντόπιους, στους μόνιμους διορισμούς. Δυστυχώς, δεν πέρασε ομόφωνα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν την ψήφισαν”, σημείωσε, εξηγώντας πως, “όταν προσληφθούν οι ντόπιοι στον τόπο κατοικίας τους, αυτόματα επειδή έχουν δικό τους σπίτι λύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό το τεράστιο πρόβλημα. Και έχουμε σοβαρούς επιστήμονες”.

Ως εκ τούτου, διευκρίνισε πως, “με το να στηρίξουμε τον ντόπιο με τη μοριοδότηση, και εδώ θα μείνει, δεν χρειάζεται να φύγει μετανάστης και το δημογραφικό χτυπάμε και το στεγαστικό αντιμετωπίζουμε και δείχνουμε εμπιστοσύνη στα δικά μας παιδιά”.