Η Σύρος μπαίνει στην Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Ν. Αιγαίου
- Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025 - 06:19
Μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Ν. Αιγαίου με τον τίτλο “Bluetonium” είναι πλέον ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια της κατά πλειοψηφίας ψήφισης του Δημοτικού Συμβουλίου επί της πρότασης του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, να αξιοποιήσουν τη σχετική συμμετοχή προς όφελος του Δήμου, της ΔΕΥΑΣ και του Λιμενικού Ταμείου για μειωμένο ενεργειακό κόστος.
Την πρόσκληση όπως και την αρχή αυτής της κίνησης έκανε η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Περιφερειακό Συμβούλιο, εγκρίνοντας προ εβδομάδων τη συμμετοχή της, στην τότε υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος “Απόλλων” του Υπ. Περιβάλλοντος.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προχθές, συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος υπενθυμίζοντας πως το εν λόγω πρόγραμμα θεσπίστηκε με νόμο του αρμόδιου Υπουργείου (5106/2024) και παρέχει τη δυνατότητα σε ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού σύστασης Ενεργειακής Κοινότητας, προκειμένου, μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό κόστος λειτουργίας τους.
“Η Περιφερειακή Αρχή αξιοποίησε τη δυνατότητα αυτή, καθώς υπάρχει κοινωνικό όφελος από το πρόγραμμα για τους πολίτες, που εξοικονομεί πόρους για τους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης, που κατά βάση, στην περίπτωση των Δήμων και των κατά τόπους ΔΕΥΑ προέρχονται από τα τέλη των δημοτών” επεσήμανε ο κ. Χατζημάρκος σε ανάλογο τόπο όπως είχε τοποθετηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Αξίζει εξ αρχής να διευκρινιστεί πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε - από κοινού με τον ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και τον αναπτυξιακό οργανισμό της Περιφέρειας με την επωνυμία “Κ2” Α.Ε. - στην ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών (Ε.Κ.Π.) με την επωνυμία “Bluetonium Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”, αντικείμενο της οποίας θα είναι “η κατ’ ελάχιστο η ιδιοκατανάλωση ενέργειας από Α.Π.Ε.”.
Θετική ματιά από τον δήμαρχο
Στην εισήγησή του, ο Αλέξης Αθανασίου εξήγησε πως η Περιφέρεια πρόκειται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα που παρέχει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών με τη συμμετοχή και ΟΤΑ α' βαθμού της επικράτειάς της, προκειμένου “να ωφεληθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από το πρόγραμμα “Απόλλων” του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα (άρθρα 103 και 104 του Ν. 5106/2024 ΦΕΚ Α'63) και παρέχει σημαντικό όφελος επί της οικονομικής ενεργειακής δαπάνης των μελών της Ενεργειακής Κοινότητας (δημοτικά κτήρια, οδοφωτισμός, αντλιοστάσια κ.α.)”.
Μέσω του προγράμματος επεσήμανε πως “ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, των Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ανέφερε ακόμη πως “όλο αυτό είναι μία πρωτοβουλία του περιφερειάρχη, του Γιώργου Χατζημάρκου και του Περιφερειακού Συμβουλίου γιατί έχει περάσει και από αυτό και έχει αποσταλεί και η απόφαση”.
Συμπλήρωσε μάλιστα πως το θέμα “θα διαβιβαστεί και σε ΔΕΥΑΣ και Λιμενικό Ταμείο για δικές τους αποφάσεις”.
“Ενεργειακή ωφέλεια έως και 60%”
Στις διευκρινίσεις που θέλησε να προβεί, σημείωσε πως “τα φωτοβολταϊκά πάρκα μπορούν να είναι οπουδήποτε στην Ελλάδα και δεν σημαίνει ότι αρχίζουμε και στήνουμε φωτοβολταϊκά πάρκα στα νησιά. Φτάνει η ζημιά που έχει γίνει από τα ήδη υπάρχοντα των ιδιωτών”, επισημαίνοντας πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης “θα έχει ετήσια συνδρομή στο συγκεκριμένο με μία μερίδα με ποσό 2.000 ευρώ”.
Πρόσθεσε, δε, πως “το μεγάλο “κλειδί σε αυτό που εισηγούμαι τώρα είναι το Ταμείο Απανθρακοποίησης, το οποίο έχει πάρα πολλά χρήματα για τέτοιες δράσεις και έργα ΑΠΕ. Δεν υπάρχουν ανεμογεννήτριες και το διευκρινίζω για να γνωρίζουμε ακριβώς τι λέμε”.
Για το όφελος στον Δήμο θέλησε να υπογραμμίσει πως “η ενεργειακή μας ωφέλεια από αυτό θα είναι από 40% έως 60% μείωση στους τρέχοντες λογαριασμούς ρεύματος. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Το θεωρώ και εγκληματικό να μην μπει κάποιος σε έναν τέτοιο προγραμματισμό.
Δεν θεωρώ πως ο Δήμος έχει να χάσει κάτι”.
Διαφωνία από αντιπολίτευση
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης κατέθεσε την πλήρη διαφωνία του, σημειώνοντας πως ουδείς διασφαλίζει πως το ενεργειακό κόστος θα είναι μειωμένο, κάτι που παρατήρησε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος.
“Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ συνδυάζει την κοινωνική πολιτική με την ενεργειακή μετάβαση. Θέλετε να μπούμε σε μία ενεργειακή Κοινότητα με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κ2 και για τους δύο τελευταίους ξέρετε πως είμαστε μετωπικά αντίθετοι με όλα όσα πρεσβεύουν αυτοί οι Οργανισμοί. Τους θεωρούμε μοντέλα ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών που θεωρητικά υπηρετούν”, δήλωσε αρχικά, υποστηρίζοντας ακόμη πως αυτό το πρόγραμμα “υπηρετεί από τους στόχους του Υπουργείου την πράσινη μετάβαση”. Και πάνω σε αυτό, τόνισε πως “εμείς αυτή τη μετάβαση την έχουμε ζήσει με τα πράσινα “χαράτσια” και την εκτίναξη της φτώχειας. Το βλέπουμε και στο νησί μας με την ανεξέλεγκτη προώθηση των ΑΠΕ που οδηγεί ακόμη και σε αλλαγή χρήσης γης, σε δυσμενείς επιπτώσεις για την αγροτική καλλιέργεια και την κτηνοτροφία, την χλωρίδα, την πανίδα και αυξάνει τους κινδύνους πλημυρρικών φαινομένων”.
Εκτός των ανωτέρω, ο κ. Καΐλης υποστήριξε πως ουσιαστικά “αυτό που μπαίνει στο τραπέζι είναι πως οι φορείς της τοπικής διοίκησης μπορούν να γίνουν πελάτες, δηλαδή να αγοράσουν ρεύμα με μειωμένες τιμές από ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Άρα, να γίνουμε καλοί πελάτες για τους επιχειρηματίες”.
Καταλήγοντας στη θέση του, ανέφερε πως η Λαϊκή Συσπείρωση τάσσεται κατά αφού “η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα έπρεπε να είναι σε ιδιώτες που έχουμε δει πως προχωρούν στην κοινωνία με ενεργειακή φτώχεια και καταστροφή περιβάλλοντος”.
Επιπλέον, ο κ. Αλμπανόπουλος σε παρόμοιο τόνο έκανε λόγο για μία βιαστική απόφαση. “Όπως έχει κατεβεί αυτό το πρόγραμμα δεν ξέρω πόση βία υπάρχει να μπούμε άμεσα μέσα. Όχι σε τόσο βιαστικές αποφάσεις. Καθόλου σίγουρο ότι θα πάρουμε φθηνότερο το ρεύμα. Καμία συγκεκριμένη τοποθέτηση για το πώς και από ποιους θα πωλείται το ρεύμα”, σημείωσε, λέγοντας πως “όπως είναι ο νόμος δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας δίνει η Ενεργειακή Κοινότητα φθηνότερα το ρεύμα από τις τιμές της αγοράς”. Πρόσθεσε δε, πως κανονικά “τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δοθούν για Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων ή των δημοτών”.
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο Δήμος έχει εξετάσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε άλλη Ενεργειακή Κοινότητα ιδιώτη ίσως, που θα μπορούσε να είναι πιο συμφέρουσα, καθιστώντας σαφές πως ο Δήμος πρέπει πρώτα να ψάξει ενδελεχώς το θέμα. Το μέλος της παράταξής του, Μαρία Μαυρίκου τόνισε πως δεν τάσσονται κατά των ΑΠΕ, αλλά η συμμετοχή σε Ενεργειακές Κοινότητες πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις και μετά από αυστηρό έλεγχο όλων των δεδομένων.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: "Ναι" στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών
17 Δεκ. 2024 - 12:32 - Επενδυτικά σχέδια Πράσινης Μετάβασης στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
29 Ιαν. 2025 - 9:25 - "Επενδύουμε στη νεολαία"
27 Ιαν. 2025 - 6:16 - Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στη Ρόδο
21 Ιαν. 2025 - 19:01 - Περιφέρεια Ν. Αιγαίου: Εργασίες στο επαρχιακό δίκτυο του Κάτω Μάννα
17 Ιαν. 2025 - 16:44