Διχάζουν οι προτάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης γύρω από την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Το "μπαλάκι" κάνει κύκλους...

Τη δημιουργία Συλλόγου Φίλων της δομής πρότεινε ο Γιάννης Δεκαβάλλας, μέσα από τον οποίο θα εξασφαλίζεται ο μισθός της υπαλλήλου

“Μπαρούτι” μύρισε το δημοτικό συμβούλιο στην τελευταία συνεδρίασή του, όπου τέθηκε επί τάπητος το αίτημα της “Πρωτοβουλίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης” για άμεσες ενέργειες του δήμου, με σκοπό τη μόνιμη και νόμιμη επαναλειτουργία της.

Αφορμή στάθηκε η πρόταση του δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα για τη σύσταση Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί μέσα από την ετήσια επιχορήγησή του η αμοιβή της υπαλλήλου της.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από τα μέλη της κίνησης τα οποία εξέφρασαν ανοιχτά τη δυσαρέσκειά τους, εκτιμώντας ότι η δημοτική αρχή αποποιείται των ευθυνών της, πετώντας το “μπαλάκι” στους ίδιους. Επεσήμαναν μάλιστα ότι πριν από κάθε απάντηση θα πρέπει να διερευνηθούν οι απόψεις των πολιτών που υπέγραψαν το αίτημα και το κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να δημιουργήσουν ένα σωματείο για την επαναλειτουργία της δομής.

Από την πλευρά του, ο κ. Δεκαβάλλας διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν είναι δεσμευτική, καθώς σε περίπτωση μη αποδοχής της εντός 15 ημερών, ο δήμος προτίθεται να την αναλάβει μέσω υπαλλήλων της οι οποίοι φυσικά, δεν θα έχουν ούτε την πείρα, ούτε και τον χρόνο για να τη λειτουργήσουν περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.

Αναντικατάστατος ο ρόλος της

Στην τοποθέτησή της, η εκπρόσωπος της ομάδας, Ελένη Βουτσίνου κατέστησε γνωστό ότι η “Πρωτοβουλία για την Παιδική Βιβλιοθήκη” ξεκίνησε από την ανάγκη των γονέων να προσφέρουν δωρεάν γνώση και ποιοτική ψυχαγωγία στα παιδιά τους. Σημείωσε δε, ότι ο ρόλος της είναι αναντικατάστατος, με την εκτίμηση ότι η Δημοτική Βιβλιοθήκη του νησιού που λειτουργεί κατά βάση πρωινές ώρες, δε δύναται να ανταποκριθεί στις συγκεκριμένες ανάγκες, από τη στιγμή που ασχολείται κυρίως με το δανεισμό βιβλίων.

Παράλληλα, έκρινε ότι στη δύσκολη αυτή περίοδο η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη μία “νίκη” που θα της χαρίσει δύναμη και αισιοδοξία.

“Η επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης θα δώσει στον δήμο την ικανοποίηση ότι κατάφερε να προσφέρει κάτι τόσο ουσιαστικό στους δημότες του αλλά και σε όλους εμάς μια λύση στην ανάγκη μας να παρέχουμε κάτι δωρεάν στα παιδιά μας, αφού οποιαδήποτε άλλη λύση για απογευματινή και ποιοτική απασχόληση των παιδιών είναι ιδιωτική και με οικονομικό κόστος” ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η βιβλιοθήκη αποτελεί μαζί με τη χορωδία της Φιλαρμονικής τη μοναδική δωρεάν προσφορά του δήμου προς τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ελάχιστες παιδικές χαρές και το κόστος των αθλητικών κέντρων.

Καταλήγοντας, έκρινε απαραίτητη την επαναλειτουργία της πολύτιμης αυτής κυψέλης πνευματικής καλλιέργειας στο νησί από εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να επιτελέσει το σκοπό της που δεν είναι άλλος από την ουσιαστική παροχή γνώσεων και στοιχείων πολιτισμού.

Δύο “σενάρια” για την άμεση επαναλειτουργία της

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Δεκαβάλλας ενημέρωσε τους αιρετούς ότι ανάμεσα στις ενέργειες της δημοτικής αρχής για την επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης περιλαμβάνεται επίσης και επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας και το Διοικητικό Συμβούλιο Οργανισμού Παιδικών & Εφηβικών Βιβλιοθηκών, με την οποία ζητούσε λύση. Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι στις συναντήσεις που πραγματοποίησε με τα μέλη της “Πρωτοβουλίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη”, έπεσαν στο τραπέζι δύο ιδέες, προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το θέμα. Η μία εξ' αυτών αφορά στη διατήρηση της τέως υπαλλήλου της Παιδικής Βιβλιοθήκης, Λούλας Κλήμη, για την οποία κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός σωματείου, αντίστοιχου με τους Συλλόγους Φίλων του Βιομηχανικού Μουσείου και της Φιλαρμονικής. Σύμφωνα με τον κ. Δεκαβάλλα, ο Σύλλογος θα έχει τη δυνατότητα να αναλάβει μέσα από την ετήσια επιχορήγησή του από το δήμο, της τάξεως των 3.000 - 5.000 ευρώ, σε συνδυασμό και με λοιπές χορηγίες ιδρυμάτων το μισθό της υπαλλήλου, το οποίο θα αγγίζει – με μειωμένο ωράριο – τις 10.000 ευρώ το χρόνο.

Παρόλα αυτά εξήγησε, ότι στην περίπτωση που τα μέλη δεν ακολουθήσουν μία κοινή οδό με το δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος παρά τις αυξημένες αρμοδιότητες και τις ελλείψεις προσωπικού θα αναλάβει προσωπικά τη δομή, προβλέποντας τη λειτουργία της τρεις φορές την εβδομάδα.

“Να λειτουργήσει με κάθε κόστος”

Την αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Παιδικής Βιβλιοθήκης με κάθε κόστος επεσήμαναν με τη σειρά τους και σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας οι οποίοι απηύθυναν ερώτημα για το αν υπάρχει η πιθανότητα στέγασης ή λειτουργίας της υπό τη σκέπη ΟΠΑΣ ή ΟΠΑΚ, ως Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών.

“Ας κόψουμε από κάπου αλλού για να μπορέσουμε να πληρώσουμε τον υπάλληλο” τόνισε η Αγγελική Πρίντεζη. Από την πλευρά του, ο Αντώνης Κρητικός σημείωσε ότι ο δήμος έχει τη δυνατότητα είτε να προσλάβει προσωπικό, δεδομένου ότι οι Κυκλάδες έχουν εξαιρεθεί από τον αποκλεισμό προσλήψεων, είτε να προχωρήσει στην υπογραφή επαναλαμβανόμενων συμβάσεων και σε διαγωνισμούς. Άμεση απάντηση έδωσε ο κ. Δεκαβάλλας, επισημαίνοντας ότι οι διαδικασίες πρόσληψης είναι χρονοβόρες και ενδέχεται να διαρκέσουν δύο ολόκληρα χρόνια. Παράλληλα, τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε πρόσφατα τη σύσταση αυτοτελούς τμήματος Κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμού, αθλητισμού και δημοτικής και παιδικής βιβλιοθήκης, με αποτέλεσμα οι δομές αυτές να είναι υπό την ευθύνη του.

Διαφορετική η φύση της Παιδικής και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο συστέγασης της Παιδικής Βιβλιοθήκης με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ερμούπολης, τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δομένικος Σαγκινέτος όσο και ο δήμαρχος διασαφήνισαν ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό εξαιτίας της διαφορετικότητας στη φύση λειτουργίας των δύο δομών. “Το παιδικό τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχει μεγάλη κίνηση, ιδιαίτερα τα απογεύματα της Δευτέρας και της Παρασκευής. Κάτι τέτοιο όμως δημιουργεί πρόβλημα στην εργασία των μελετητών. Συνεπώς, είναι δύσκολο να συνδυάσεις αυτές τις δύο δραστηριότητες μέσα στον ίδιο χώρο” σημείωσε ο κ. Δεκαβάλλας. Επιπροσθέτως, εξήγησε, ότι παρόλο που υπάρχει η πρόθεση της δημοτικής αρχής για αξιοποίηση ενός τμήματος της Παιδικής Βιβλιοθήκης ως χώρος εξυπηρέτησης υπηρεσιών, το Κεντρικό τμήμα της θα παραμείνει ως έχει.

Δεκαπενθήμερη προθεσμία μέχρι την τελική απάντηση της ομάδας

Τον προβληματισμό των μελών της “Πρωτοβουλίας για την Παιδική Βιβλιοθήκη” εξέφρασε η κ. Βουτσίνου, ερωτώμενη για το εάν η πρόταση δημιουργίας συλλόγου φίλων της δομής εξασφαλίζει τη μόνιμη λειτουργία της. “Το πάγιο αίτημά μας είναι να λειτουργήσει με το ίδιο καθεστώς που λειτουργεί και η δημοτική βιβλιοθήκη” τόνισε, ενώ παράλληλα αναρωτήθηκε αν οι δομές του δήμου θα πρέπει να περνούν στα χέρια των συλλόγων για να λειτουργήσουν. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος εξήγησε ότι σε καμία περίπτωση η λειτουργία των δομών δεν έχει υποκατασταθεί από τους Οργανισμούς ή τους Συλλόγους Φίλων, απλώς έχει ενισχυθεί από την πολυποίκιλη δράση τους. “Τα σωματεία αυτά στηρίζουν και έχουν δείξει αξιόλογο έργο. Είναι ζωντανά κύτταρα δίπλα στο δήμο. Αυτό που πρέπει να νιώσουμε όλοι σαν πολίτες είναι ότι όλοι μαζί οφείλουμε να “σπρώξουμε” μια κατάσταση. Αυτή τη στιγμή οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του δήμου είναι ασύλληπτες. Χάνεις τη μπάλα. Σε βασικά θέματα χρειάζεται η ενεργοποίηση των πολιτών” σημείωσε, εκτιμώντας ότι οι αντιπαραθέσεις δεν οδηγούν σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ολοκληρώνοντας, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να περιμένει την τελική απάντηση της ομάδας εντός 15 ημερών προτού, προβεί σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και παράλληλα, όρισε ειδική τριμελή επιτροπή, αποτελούμενη από τους Δομένικο Σαγκινέτο, Αγγελικη Πρίντεζη και Ανδρέα Τζίνη που θα εισηγηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος την πρότασή τους.