Ευθείες βολές του Αντ. Κρητικού προς τον Γ. Δεκαβάλλα αναφορικά με τη “χρονική εξυπηρέτηση” ανθρώπων που εργάζονται στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Θεωρώ ότι μεθοδεύονται κάποια πράγματα”

Γ. Δεκαβάλλας: “Πρόθεσή μου είναι η κυρία να επαναπροσληφθεί στην ίδια θέση”

“Θεωρώ απαράδεκτο επειδή καταργήθηκε μία θέση αντιδημάρχου και έμμισθων θέσεων και άρα, πρέπει να καταργηθούν θέσεις συνεργατών, να μεθοδεύονται με άλλο τρόπο προσλήψεις του προσωπικού αυτού μέσα στο δήμο”.

Τα ανωτέρω υποστήριξε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αντώνης Κρητικός, στο πλαίσιο της έγκρισης της τροποποίησης του προϋπολογισμού του ΟΠΑΣ, προκειμένου να συμπεριληφθεί κωδικός με δαπάνη για την πληρωμή υπαλλήλου που – κατά κοινή ομολογία αιρετών στην ίδια συνεδρίαση – έχει προσφέρει υπηρεσίες στον Οργανισμό επί δύο μήνες, αν και σύμφωνα με το νόμο, θα έπρεπε να είχε απολυθεί αφού ακόμη δεν υφίσταται η θέση του πέμπτου αντιδημάρχου. Θέση που έχει ως αποτέλεσμα, την αύξηση και του αριθμού των ειδικών συνεργατών του δημάρχου.

Στις αιχμές που άφησε ο νέος δημοτικός σύμβουλος, για “χρονική εξυπηρέτηση” υπαλλήλων από την πλευρά του δήμου, έως την ημερομηνία που σύμφωνα με τον “Καλλικράτη” θα μπορέσει να προσληφθεί ένας ακόμη ειδικός συνεργάτης, ο δήμαρχος παίρνοντας το λόγο απάντησε πως, τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα, “ορίζουν” τον αριθμό των ειδικών συνεργατών ο οποίος συναρτάται με εκείνον των αντιδημάρχων. Μάλιστα, ο κ. Δεκαβάλλας παραδέχθηκε το λάθος του, επισημαίνοντας ότι δεν έχει δημοσιευθεί το ΦΕΚ με το νέο αντιδήμαρχο και είναι δική του ευθύνη που βιάστηκε να τον ορίσει, επιβεβαιώνοντας κατά ένα τρόπο τους ισχυρισμούς του αντιπολιτευόμενού του, προχωρώντας στη γνωστοποίηση της πρόθεσής του, να προσλάβει εκ νέου τη συγκεκριμένη υπάλληλο την κατάλληλη χρονική στιγμή.

“Θεωρήσαμε σωστό να της αναθέσουμε ένα ποσόν”

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, εισηγήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση των μελών. Λέγοντας ότι το ζήτημα “έρχεται ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα, για να εγκριθεί η αμοιβή υπαλλήλου που εργαζόταν ως συνεργάτιδα του δημάρχου, η οποία είχε παραχωρηθεί στον ΟΠΑΣ και είχε αναλάβει την οργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων “Σύρος – Πολιτισμός” καθώς επίσης και την οργάνωση και προβολή του “Συριανού Καρναβαλιού 2013”. Ο πρόεδρος, μάλιστα τόνισε πως: “Θεωρήσαμε ότι είναι σωστό να της αναθέσουμε ένα ποσό με κάποια σύμβαση”, εξηγώντας ότι ο λόγος που δεν είχε προβλεφθεί ανάλογος κωδικός στον προϋπολογισμό εξ αρχής, είναι “επειδή θεωρήσαμε ότι θα παραμείνει ως συνεργάτιδα του δημάρχου. Μείναμε ξεκρέμαστοι κι εμείς και η συγκεκριμένη υπάλληλος”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά την τοποθέτησή του, το μέλος της μειοψηφίας, Βεντούρης Πρίντεζης, πρόσθεσε ότι: “Καλό θα ήταν το θέμα να μην έρθει μετά από δύο μήνες”, προτείνοντας να εξετασθεί πιθανή αντικατάσταση της υπαλλήλου με άλλο άτομο από το προσωπικό του ΟΠΑΣ, σε ενδεχόμενη μη αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων και άρα, των ειδικών συνεργατών του δημάρχου. Ο κ. Πρίντεζης, συμπλήρωσε όμως ότι “είναι γνωστό το έργο που κάνει η συγκεκριμένη υπάλληλος” αλλά και πόσο αποδοτική είναι σε ό,τι αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει.

“Οι προσλήψεις, με διαφάνεια”

Ορμώμενος από τα παραπάνω, ο Αντώνης Κρητικός διατυπώνοντας με σαφήνεια τη θέση του, ανέφερε: “Δεν είναι κάτι προσωπικό απέναντι σε συγκεκριμένο άτομο. Εκτιμώ ότι ο ΟΠΑΣ έχει αρκετό και ικανό προσωπικό ώστε να οργανώσει το καρναβάλι. Δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε άτομα τα οποία σήμερα υπάρχουν ως συνεργάτες αντιδημάρχου ή σύμβουλοι δημάρχου και δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι”, προσθέτοντας πως: “Από εκεί και πέρα επειδή θεωρώ ότι έχει ακολουθηθεί μεθόδευση από πλευράς διοίκησης του δήμου ή του ΟΠΑΣ - όποιος θέλει ας αναλάβει την ευθύνη σχετικά με την πρόσληψη ή συνεργασία με συγκεκριμένα άτομα – και δεν αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά αναφέρομαι και σε άλλες περιπτώσεις με προσλήψεις και στην ΚΕΜΑΕ, δηλώνω ότι είμαι κάθετα αντίθετος σε τέτοιες περιπτώσεις”.

Επίσης, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα προσωπικής διαφωνίας με το συγκεκριμένο πρόσωπο, διασαφήνισε ότι: “Οι προσλήψεις θα πρέπει να γίνονται με διαφάνεια και όχι εξυπηρετώντας συνεργάτες αντιδημάρχων σε συγκεκριμένες θέσεις προκειμένου να καλυφθούν ή να βρουν δουλειά συγκεκριμένα άτομα ενώ ο κόσμος έξω υποφέρει από ανεργία και υπάρχει μεγάλο πρόβλημα”.

“Θα επαναπροσληφθεί όταν δημοσιευθεί ο πραγματικός πληθυσμός”

Στη συνέχεια, παίρνοντας το λόγο ο Γιάννης Δεκαβάλλας, υπογράμμισε: “κ. Κρητικές γι αυτά που λέτε τώρα πρέπει να έχετε γνώση. Αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ήσασταν δύο χρόνια. Επιτρέπεται να λέτε τέτοια πράγματα; Ποιοι ήταν αυτοί οι συνεργάτες; Γνωρίζετε σύμφωνα με το νόμο να έχουν συνεργάτες οι αντιδήμαρχοι;”, υποστηρίζοντας ακολούθως ότι: “Θεωρώ απαράδεκτο να μην είναι ενημερωμένοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για βασικά θέματα λειτουργίας του δήμου. Δεν έχει κανένας αντιδήμαρχος σύμφωνα με το νόμο κανένα συνεργάτη ή δημοτικό σύμβουλο. Ο νόμος πρόβλεπε τέσσερις συνεργάτες δημάρχου με βάση την πληθυσμιακή εικόνα που έχει αυτή τη στιγμή ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης”.

Επισημαίνοντας δε πως: “Κακώς έγινε νωρίτερα ο ορισμός αντιδημάρχου” και παραδεχόμενος ότι “Ήταν δικό μου λάθος”, εξήγησε ότι: “Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συνεργάτες δικοί μου και θα μπορέσουμε να έχουμε και τρίτο όταν δημοσιευθεί ο πραγματικός πληθυσμός της χώρας. Η συγκεκριμένη κυρία θέλω να σας πω ότι ήταν τύποις σύμβουλος δημάρχου, της έδωσα θέση με καθήκοντα πολιτισμού και την έχω παραχωρήσει από την αρχή αυτής της θητείας στον ΟΠΑΣ, όπου έχει προσφέρει σύμφωνα με όσα μου έχει πει ο κ. Κεράνης αλλά και άλλα μέλη του Οργανισμού ένα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο. Αμέσως μετά την επικύρωση του πληθυσμού, πρόθεσή μου είναι η κυρία να επαναπροσληφθεί στην ίδια θέση του ειδικού συνεργάτη”, τόνισε.

“Απασχολούσατε άτομο που έπρεπε να απολυθεί”

Ωστόσο, η λογομαχία, δεν τερματίστηκε στις διευκρινίσεις που παραχώρησε ο δήμαρχος για το εν λόγω θέμα. Αντίθετα, ο κ. Κρητικός εστιάζοντας στην ουσία των ενεργειών της δημοτικής αρχής, υποστήριξε: “Ο καθένας για τη δουλειά που έχει κληθεί να κάνει, την υπηρετεί σωστά. Δεν αντιλέγω. Θεωρώ όμως ότι επειδή καταργήθηκε μία θέση αντιδημάρχου και έμμισθων θέσεων και άρα, πρέπει να καταργηθούν και θέσεις συνεργατών, να μεθοδεύονται με άλλο τρόπο προσλήψεις του προσωπικού αυτού μέσα στο δήμο είναι απαράδεκτο. Με απασχολεί το θέμα της μεθόδευσης για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων ατόμων”, επεσήμανε για ακόμη μία φορά, υπογραμμίζοντας πως: “Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Δήμαρχο που με επιβεβαιώνει ως προς το θέμα της μεθόδευσης, παραδεχόμενος ότι αμέσως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ με το νέο αντιδήμαρχο ότι θα προσλάβει ξανά το συγκεκριμένο άτομο και γι αυτό το λόγο θέλει να εξυπηρετήσει χρονικά συγκεκριμένα πρόσωπα”. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του και απευθυνόμενος στο δήμαρχο, σχολίασε: “Αν θεωρείτε εσείς απαράδεκτο δημοτικός σύμβουλος να μη γνωρίζει τις διαδικασίες του δήμου, θεωρώ κι εγώ απαράδεκτο εσείς ως δήμαρχος και δη δικηγόρος να μη γνωρίζετε ότι η ισχύς της καταμέτρησης του πληθυσμού ισχύει από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ. Κακώς θεωρήσατε λοιπόν ότι από 1/1/2013 παρά το ότι δεν υπήρχε δημοσίευση, θα μπορούσατε να συνεχίσετε να απασχολείτε προσωπικό ενώ έπρεπε να έχει απολυθεί. Είναι καθαρά δική σας η ευθύνη”.