“Ανάπτυξη για ποιον;”
- Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2013 - 06:00
Ανάπτυξη που δεν “ερμηνεύεται” σε συνάρτηση με το όφελος του λαού, δεν μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τους πολίτες.
Το συγκεκριμένο συμπέρασμα απορρέει ως βασική θέση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Γιάννη Δεναξά, μέσα από τις απαντήσεις που κλήθηκε να παραχωρήσει στα ερωτήματα που του τέθηκαν στο πλαίσιο της παρούσας συνέντευξης.
Ο αιρετός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με το Κομμουνιστικό Κόμμα, έκανε σαφή τη θέση του αναφορικά με τα τεκταινόμενα στα κοινά του τόπου, σχολίασε τη στάση των υπόλοιπων παρατάξεων ενώ διατύπωσε την πολιτική του τοποθέτηση όσον αφορά στο χώρο των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας, στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου να εγκρίνει το master plan του λιμανιού της Ερμούπολης ενώ τέλος, μίλησε και για όσα διαδραματίζονται στο χώρο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.
Αναλυτικά οι θέσεις του Γιάννη Δεναξά έχουν ως εξής:
- Ποια είναι η θέση σας για την πορεία της δημοτικής αρχής τα πρώτα δύο χρόνια της καλλικρατικής θητείας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεδομένης της αρνητικής ψήφου που παραχωρήσατε στο δημοτικό συμβούλιο, πώς κρίνετε την οικονομική διαχείριση που ακολουθεί;
“Δεν έχει αλλάξει τίποτα στα δύο χρόνια επανεκλογής της Τοπικής Διοίκησης. Για εμάς η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ και καιρό έχει τελειώσει. Αυτός είναι ο λόγος που τη χαρακτηρίζουμε Τοπική Διοίκηση γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός αρμόζει αφού αποδέχεται όλες τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας. Με αυτό το σκεπτικό καταψηφίσαμε και τον προϋπολογισμό του δήμου γιατί κινείται στη λογική των περικοπών από τους ΚΑΠ προς τους δήμους. Συγχρόνως, όλοι οι προϋπολογισμοί κατά 40% και πάνω, είναι έσοδα από εισπράξεις και εισφορές των δημοτών. Κατά τη θέση μας, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να διεκδικεί την οικονομική αυτοτέλειά της και να απορρέουν όλα τα έσοδα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να μην επιβαρύνεται ο δημότης”.
- Πώς πιστεύετε ότι θα πορευθεί ο θεσμός της Α΄βαθμιας Αυτοδιοίκησης; Παρατηρούμε ότι “συρρικνώνονται” οι χρηματοδοτήσεις, παρουσιάζονται νέες περικοπές και αναλαμβάνουν πολλές αρμοδιότητες και υπηρεσίες οι ΟΤΑ.
“Η εμπειρία μέχρι στιγμής τι έχει δείξει; Και μιλάω και για άλλα κράτη μέλη της Ευρώπης, χώρες δηλαδή στις οποίες έχει εφαρμοστεί ο δικός τους “Καλλικράτης”.. Δυστυχώς, η κεντρική εξουσία, χρησιμοποιεί την Τοπική Διοίκηση για να εφαρμόσει την πολιτική της, η οποία δεν επιβάλλει τίποτε άλλο από το πέρασμα των δημοσίων υπηρεσιών στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Αυτό έχει αποδειχθεί και ας πάρουμε ως παράδειγμα τη Δανία. Εκεί έχουν κλείσει σχολεία, Νοσοκομεία, έχουν γίνει τρομερές απολύσεις προσωπικού. Αυτό θέλουν να εφαρμόσουν σήμερα και σε εμάς. Περνάει σταδιακά μέσα από τις αλλεπάλληλες περικοπές προς τους δήμους, οι οποίοι όπως και ο δικός μας ίσως αναγκαστεί για να “επιβιώσουν” οι δομές, να τις παραχωρήσει στην ιδιωτική πρωτοβουλία”.
- Παρατηρείται έντονα μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων να προχωρούν οι μειώσεις και στις αποδοχές που λάμβαναν μέχρι στιγμής αιρετοί που είχαν συγκεκριμένες έμμισθες θέσεις. Με αφορμή αυτό το γεγονός, θεωρείτε ότι ευνοούνται στην ενασχόλησή τους με τα κοινά μόνο οι “έχοντες” ή όχι;
“Αυτό που αναφέρετε εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται. Είναι μία λογική κι αυτή που θέλει τον απλό πολίτη να μην του δίνεται η δυνατότητα να ασχολείται με τα κοινά και να μπορεί να συμμετέχει μόνο μία κοινωνική ομάδα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σώσει το καπιταλιστικό σύστημα που έχει γεννήσει αυτή την κρίση, είναι οι αρμοδιότητες κυρίως κοινωνικών υπηρεσιών να περάσουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Με αυτή τη λογική γίνονται και αυτές οι περικοπές”.
- Στις τελευταίες συνεδριάσεις ήρθαν προς έγκριση κάποια σοβαρά θέματα. Ένα εξ αυτών ήταν και η ψήφιση του master plan του λιμένα της Ερμούπολης. Ως “Λαϊκή Συσπείρωση” καταψηφίσατε χωρίς ωστόσο να επιχειρηματολογήσετε. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με τα παραπάνω;
“Ορισμένα ζητήματα επαναλαμβάνονται στις συνεδριάσεις. Η θέση μας είναι σταθερή. Η βασική μας αρχή λέει ότι δεν μπορεί ένας δήμος από μόνος του να προχωρήσει σε ένα σχεδιασμό ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με την κεντρική εξουσία που έχει τη δύναμη να λειτουργήσει προς όφελος των πολλών και να φέρει την οικονομική ανάπτυξη. Άρα, αν δεν υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός για το τι θέλουμε ως χώρα, πώς μπορούμε από μόνοι μας ως δήμος να πάρουμε την απόφαση; Είναι σαν να είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος. Τέτοιου είδους αποφάσεις παίρνονται με κεντρικό σχεδιασμό και ανάλογα με τις δυνατότητες που έχεις σαν τόπος. Πώς δηλαδή ως τόπος έχεις τη δυνατότητα να συνεισφέρεις στη χώρα για τη συνολική ανάπτυξη. Με την έγκριση του master plan του λιμανιού επί της ουσίας κρύβεται η ιδιωτικοποίησή του. Χωρίς master plan δεν είναι εφικτή η ιδιωτικοποίηση και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι”.
- Πρακτικά όμως αν εξετάσετε το θέμα, πιστεύετε ότι θα ωφελήσει τον τόπο η μεταφορά του λιμανιού στη νέα θέση;
“Ακόμη και σε αυτό το ερώτημα σας λέω ότι είναι δύσκολο να κρίνουμε μεμονωμένα. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα στο σημείο που υφίσταται ήδη. Ένα από αυτά είναι το έντονο κυκλοφοριακό ζήτημα. Όμως η μεταφορά του, δεν συνεπάγεται αυτομάτως την ανάπτυξη του τόπου. Χρειάζεται συνολική εξέταση”.
- Ένας ακόμη “πονοκέφαλος” για τους κατοίκους και τους νησιώτες αποτελεί η υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Απειλείται και η υπόσταση του Νοσοκομείου Σύρου και όχι μόνο. Πως κρίνετε την αντιμετώπιση του θέματος από το δημοτικό συμβούλιο;
“Η Υγεία αυτή τη στιγμή “βιώνει” ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα που έχει δημιουργήσει η κρίση του οικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού. Βλέπουμε περικοπές στο χώρο της Υγείας, συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και πολλά άλλα. Πρέπει να εστιάσουμε στο ερώτημα “Τι Υγεία θέλουμε και για ποιον;”. Αν δεν υιοθετηθεί η οπτική γωνία εξέτασης των ζητημάτων Υγείας που σας εξηγώ, οποιαδήποτε μορφή αντίδρασης και να έχουμε θα είναι αναποτελεσματική. Δηλαδή τι θέλουμε; Ένα Νοσοκομείο που θα πληρώνει ο ασθενής που ο ίδιος φορολογείται για να έχει υποτίθεται δωρεάν και δημόσια ποιοτική υπηρεσία Υγείας; Κάθε άλλο. Χρειαζόμαστε μία Υγεία που θα προσφέρεται δωρεάν στους πολίτες”.
- Σε πρώτο πλάνο είναι και το μέλλον του ναυπηγείου. Μιλάμε βέβαια για μία ιδιωτική επιχείρηση που απασχολεί πολλούς εργαζομένους. Πώς σχολιάζετε τα τεκταινόμενα κατά το πρόσφατο παρελθόν αλλά και το τρέχον χρονικό διάστημα;
“Γενικότερα η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία περνά μία κρίση στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο το Νεώριο. Πρέπει να γνωρίζετε όμως ότι αυτό υπαγορεύεται από τις εντολές και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποφασίσει για τη λειτουργία ενός μόνο ναυπηγείου στην Ελλάδα. Αν συνυπολογίσετε και την κρίση που έχει φέρει ο καπιταλισμός, μεγαλώνει το πρόβλημα σε αυτόν τον κλάδο της βιομηχανίας. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνα κινητοποιούνται για να μείνουν εν ζωή. Συγχρόνως όμως, ξεκαθαρίζεται στους εργαζομένους ότι για οριστική λύση θα πρέπει να δουν προς την κατεύθυνση του ενιαίου δημόσιου ναυπηγοεπισκευαστικού φορέα. Μόνο αυτή είναι η λύση για εκείνους. Η ιδιωτική πρωτοβουλία “σήμερα” μπορεί να διατηρεί καλά ένα ναυπηγείο, αλλά “αύριο” ενδεχομένως όχι. Στο ίδιο θέμα, θέλω να αναφέρω ακόμη, ότι θα πρέπει να σταματήσει η διακρατική συμφωνία με την Κίνα αφού χρηματοδοτούνται οι Έλληνες πλοιοκτήτες για να κάνουν επισκευές και κατασκευές στα ναυπηγεία της Κίνας”.
- Περνώντας στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βλέπουμε ότι έχουν εισέλθει στον πολιτικό στίβο νέοι άνθρωποι στις δύο παρατάξεις. Η κοινή λογική λέει ότι εκείνοι θα φέρουν νέες ιδέες και θα προκαλέσουν τις αλλαγές. Συμφωνείτε;
“Κατά 50% συμμετέχουν νεοεισερχόμενοι άνθρωποι στα κοινά στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Θα σας αντιστρέψω το ερώτημα. Ο νέος ή ο παλιός θα φέρει καινούργιες ιδέες προς όφελος ποιου; Αυτό είναι το ζήτημα. Θα είναι για το λαό ή για το σύστημα; Δυστυχώς, η πλειοψηφία των νέων κινείται σε αυτή τη λογική. Μπορεί να διαφωνούν στον τρόπο αλλά αποδέχονται το σύστημα”.
- Πώς κρίνετε την αντιπολίτευση που ασκεί το σύνολο της μειοψηφίας προς τη δημοτική αρχή;
“Η κάθε παράταξη ή ο κάθε σύμβουλος ψηφίζει τα ίδια πράγματα αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Δεν περιμέναμε διαφορετική στάση από τους συνδυασμούς και τους επικεφαλής. Γνωρίζουμε και τον κ. Πάπιτση και τον κ. Απέργη και τον κ. Δεκαβάλλα αλλά και τον κ. Τζίνη. Η διαφωνία τους είναι στην τακτική και όχι στο στόχο”.
- Αξιολογείστε την πορεία της παράταξής σας στα πολιτικά πράγματα του δήμου και πείτε μας αν για κάθε θέμα όπως προκύπτει από τις απαντήσεις σας ακολουθείτε τη “γραμμή” του κόμματος στο οποίο ανήκετε.
“Η πορεία της παράταξης μέσα στο δήμο δεν μπορεί να αξιολογηθεί ούτε θετικά, ούτε αρνητικά. Μπορώ να πω ότι αποκτούμε εμπειρία στην Τοπική Διοίκηση. Η πολιτική μας απαντά στην πολιτική του δήμου. Εκείνη πηγάζει από το κεντρικό κράτος, άρα, κι εμείς οργανωμένα αποφασίζουμε ποια θα είναι η στάση μας απέναντι σε αυτή την πολιτική. Προσωπικά ποτέ δεν έπαψα να υποστηρίζω ότι ανήκω στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Τα 3/4 των αποφάσεων ανήκουν στο κόμμα. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε διαδικαστικά ζητήματα και άρα κρίνουμε κατά συνείδηση αφού τα εξετάσουμε ως ομάδα”.
- Η “Λαϊκή Συσπείρωση” θα συμμετάσχει και στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στον ενιαίο δήμο;
“Σαν Κομμουνιστικό Κόμμα θα συμμετέχουμε στις επόμενες εκλογές. Όσο για το ποιος θα είναι δημοτικός σύμβουλος, θα αποφασισθεί από τα συλλογικά όργανα στα οποία συμμετέχω κι εγώ”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Νέα Αριστερά Κυκλάδων: Παρέμβαση στον υπουργό για την πτήση Αθήνα - Σύρος
17 Ιαν. 2025 - 8:12 - Αρνητικό πρόσημο στην ανακύκλωση το 2024
17 Ιαν. 2025 - 6:20 - Οι σημερινές ανάγκες σύνδεσης των Κυκλάδων σε ημερίδα του ΣΕΕΝ
17 Ιαν. 2025 - 6:19 - O υπουργός Εθνικής Οικονομίας στη Σύρο για την εκδήλωση κοπής πίτας της Νέας Δημοκρατίας
16 Ιαν. 2025 - 17:02 - “Ακτινογραφία” στις εργασίες αποκατάστασης των ταφικών μνημείων
16 Ιαν. 2025 - 6:20