Τα πολύπλευρα οφέλη του μαθητικού τουρισμού στη Σύρο

“Έσκασαν” τα πρώτα χαμόγελα

- Στα περσινά επίπεδα κυμάνθηκε η προσέλευση σχολείων για το 2013, κόντρα στην αισθητή τουριστική κάμψη - Οικονομική και ψυχολογική βοήθεια στις τοπικές επιχειρήσεις

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κινήθηκε για μία ακόμη χρονιά ο μαθητικός τουρισμός στη Σύρο, η οποία από το 2005 βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις των προορισμών για εκπαιδευτικές εκδρομές, με στόχο την υλοποίηση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων.

Λίγες ημέρες πριν από την ολοκλήρωση των σχολικών επισκέψεων στο νησί, που θα σηματοδοτήσει και επίσημα την έναρξη της εξεταστικής περιόδου, τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν μέσα από το δήμο και τους συνεργαζόμενους φορείς φαντάζουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η θερμή προσέλευση μαθητών σε μία περίοδο έντονης τουριστικής κάμψης ενισχύει το αίσθημα της αισιοδοξίας και της ελπίδας ότι η Σύρος μπορεί να στηρίζεται και να επενδύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που δύναται να ενδυναμώσει την τοπική οικονομία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι εκπαιδευτικές μονάδες που ανανεώνουν το ραντεβού τους με την πρωτεύουσα των Κυκλάδων για το επόμενο ακριβώς έτος, όπου και την επισκέπτονται με τις νέες φουρνιές παιδιών που πλαισιώνουν τα τμήματά τους.

Νιάτα και φωτεινά χαμόγελα

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του δήμου, Αλίκη Λεονταρίτη, η Σύρος πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για να συνδυάσει κανείς την εκπαίδευση με τη διασκέδαση. “Ή

συχος προορισμός, καλή φιλοξενία, καλή παροχή υπηρεσιών, ελεγχόμενος χώρος. Όλοι φεύγουν ικανοποιημένοι και αυτό πολλαπλασιάζεται”αναφέρει χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την αμέριστη χαρά της για την επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας που ξεκίνησε δειλά πριν από οχτώ χρόνια για να φτάσει σήμερα να αποτελεί παράδειγμα για άλλες νησιωτικές περιοχές. “Είναι όμορφο να γεμίζει ο τόπος νιάτα, φωτεινά χαμόγελα”, προσθέτει. Όπως υπογραμμίζει, ο δήμος θα συνεχίσει να καταβάλει προσπάθειες για τη διατήρηση, αλλά και την αύξηση του μαθητικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν την έναρξη της φετινής περιόδου ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας απήθυνε στους εμπλεκόμενους φορείς κάλεσμα ενίσχυσης της προσπάθειας, ώστε η ποιοτική παροχή υπηρεσιών στους νεαρούς επισκέπτες, να συνοδεύεται και από ειδική έκπτωση επί της αξίας των ειδών. “Θέλουμε να φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Γι' αυτό την περίοδο που αποκλείστηκαν κάποια σχολεία με το απαγορευτικό και τις απεργίες, φροντίσαμε να έχουν φαγητό, φιλοξενία και να ανοίξουμε το Αθλητικό Κέντρο για να απασχοληθούν. Αυτές οι κινήσεις κάνουν τους εκπαιδευτικούς να παίρνουν καλά στοιχεία μαζί τους και τους παροτρύνουν να έρθουν ξανά με καινούριους μαθητές” πρόσθεσε η κ. Λεονταρίτη, τονίζοντας ότι αυτό είναι μια αλυσίδα.

Ωστόσο, εξηγεί ότι η επιτυχία του προγράμματος είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας με το σύνολο των φορέων, που έχει ποικίλα οφέλη για το νησί. “Τα παιδιά τρώνε στα εστιατόρια, μετακινούνται με πούλμαν τοπικών πρακτορείων και προσλαμβάνουν ξεναγό” δηλώνει, διευκρινίζοντας ότι με εντολή δημάρχου και του προέδρου του ΟΠΑΣ, η είσοδος στους πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους του νησιού είναι ελεύθερη για τα σχολεία.

Η Σύρος έχει αποκτήσει μεγάλο όνομα”

“Ο μαθητικός τουρισμός είναι από τις σημαντικότερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού και δεν θα πρέπει να τον υποβαθμίζουμε, ούτε να τον υποτιμάμε”, δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, κρίνοντας μεγάλη επιτυχία την επιλογή του νησιού ως ιδανικός προορισμός για την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων. “Η Σύρος έχει αποκτήσει μεγάλο όνομα, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο για δύο βασικά πράγμα, τον πολιτισμό της και το περιβάλλον. Έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται ως κέντρο πολιτισμού όχι μόνο λόγω των πολιτιστικών υποδομών της, αλλά και των υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται” τονίζει. Εκτιμά δε, ότι τα οφέλη δεν είναι μόνο άμεσα. “Ο μαθητής που θα φύγει ικανοποιημένος από τη Σύρο, ενδέχεται να την επισκεφτεί ξανά πολλές φορές στη ζωή του και να γίνει πρεσβευτής της”, καταλήγει.

“Ανάσα” για τις τοπικές επιχειρήσεις

Για την πολύτιμη στήριξη που προσφέρει τα τελευταία χρόνια ο μαθητικός τουρισμός στις τοπικές επιχειρήσεις της Σύρου μιλάει στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου Ιάκωβος Αρβανίτης, επισημαίνοντας ότι είναι μία “ανάσα” για το νησί. Παράλληλα, σημειώνει ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι αφίξεις των σχολείων για το 2013 κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα. “Οπωσδήποτε αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία, διότι βλέπουμε ότι η εσωτερική τουριστική αγορά έχει αισθητή κάμψη και ιδιαίτερα για το νησί μας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει εγκλωβιστεί σε αυτήν και είναι φυσικό να επιδρούν οι επιπτώσεις της γενικότερης οικονομικής κρίσης και συγκυρίας, αφενός μεν και στους πελάτες και αφετέρου στο ευρύτερο περιβάλλον επισημαίνει, προσθέτοντας ότι οι επισκέψεις αυτές αποτελούν μια καλή ενέργεια έμμεσης διαφήμισης για το νησί, ως τουριστικός προορισμός. Αναφορικά με το αίτημα του κ. Δεκαβάλλα για έκπτωση των τιμών, εξηγεί ότι “οι ξενοδόχοι του νησιού διαμόρφωσαν μία τιμολογιακή πολιτική, αρκετή βατή και προσιτή στα οικονομικά δεδομένα, που βοήθησε στη διατήρηση των περσινών ποσοστών, συγκριτικά με άλλους προορισμούς που έχουν υποστεί μείωση”.

“Ευελπιστούμε σε μεγαλύτερη προσέλευση”

“Η επίσκεψη των μαθητών μας βοήθησε όχι μόνο οικονομικά, αλλά και ψυχολογικά, καθώς είδαμε να κυκλοφορεί κόσμος στην αγορά”, δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Γιάννης Παλαιολόγος, προσθέτοντας πως αν και οι εισπράξεις δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, υπήρχε μία ικανοποιητική κίνηση, χάρη στην οποία τα καταστήματα κατάφεραν να “ξεκολλήσουν”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συλλόγου “Τερψιχόρη” Γιώργος Χατζαντώνης κρίνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το νησί να αποτελέσει ένα δελεαστικό προορισμό για περισσότερα target group τουριστών. “Ευχόμαστε να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση σχολείων, όπως η Ρόδος, που υποδέχεται χιλιάδες λύκεια και γυμνάσια ανά την Ελλάδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τονίζει ότι οι επιχειρηματίες επισιτισμού και εστίασης ακολούθησαν το παράδειγμα των Ξενοδόχων και προχώρησαν σε μαθητικές προσφορές έως και 20%. “ Μέχρι στιγμής, κυμαινόμαστε στα ίδια επίπεδα. Ευελπιστούμε μετά το Πάσχα και πριν τις εξετάσεις να έρθουν κάποια άλλα γκρουπ που να ανεβάσουν ελάχιστα τον ετήσιο πήχη στις μαθητικές εκδρομές”, σημειώνει.