Δύο παραιτήσεις από σημαντικές θέσεις στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Ντόμινο” αλλαγών

- Γ. Κεράνης και Σπ. Δουράτσου μιλούν για τις αποφάσεις που πήραν - Γ. Δεκαβάλλας: “Εξυπηρετούνται δήμοι της Αττικής που μειώθηκε ο πληθυσμός τους” - Α. Βαφία: “Θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο για το νέο αντιπρόεδρο του ΟΠΑΚ”

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιδημάρχου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπέβαλε ο Γιάννης Κεράνης και από την αντιπροεδρία του ΟΠΑΚ και την προεδρία της δημοτικής επιτροπής κοινωνικού έργου και αρωγής η Σπεράντζα Δουράτσου.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, μπορεί να οδηγήθηκαν στην ανωτέρω απόφαση, σε καμία περίπτωση όμως οι λόγοι του ενός και με του άλλου δεν συμπίπτουν, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στην “Κοινή Γνώμη”.

Όσον αφορά στο πρόσωπο του προέδρου του ΟΠΑΣ, η εξέλιξη αυτή προέκυψε λόγω της τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης με την οποία η νέα πληθυσμιακή απογραφή “πιάνει τόπο” από την επόμενη καλλικρατική θητεία, αφήνοντας το δήμο Σύρου – Ερμούπολης προς το παρόν, στην κατηγορία των περιοχών με πληθυσμό κάτω των 20 χιλιάδων κατοίκων.

Αναφορικά με το γεγονός τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος τόνισε ότι αυτή η απόφαση αναμένεται να συντηρήσει τη διαμάχη που έχει ήδη ξεσπάσει ανάμεσα σε... χαμένους και κερδισμένους πληθυσμιακά δήμους.

Σχετικά με την απόφαση της Σπεράντζας Δουράτσου, η ίδια δηλώνοντας κάθετα ότι δεν υπάρχει εσωτερική διαφωνία με την παράταξή της, εξήγησε ότι οι λόγοι που την οδήγησαν να παραιτηθεί από τις δύο θέσεις, διατηρώντας μόνο τη θέση της στο δημοτικό συμβούλιο καθώς και εκείνη στη δημοτική επιτροπή υγείας είναι αυστηρά “προσωπικοί”.

Τι σημαίνει η πρακτική εφαρμογή της τροπολογίας

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, στο πλαίσιο της νέας τροπολογίας που κατέθεσε σχετικά με τα πληθυσμιακά δεδομένα της πρόσφατης απογραφής, ορίζει ξεκάθαρα πως οι αλλαγές, θετικές ή αρνητικές συνέπειες που προκύπτουν για τους δήμους από την εφαρμογή της εν λόγω τροπολογίας, θα ισχύσουν είτε από το 2014, είτε με την έναρξη της νέας αυτοδιοικητικής θητείας. Ειδικότερα, ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με βάση τα προαναφερθέντα, αν και έχει περισσότερους από 20.000 μόνιμους κατοίκους, ωστόσο, σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού θα έχει “απώλειες”. Συγκεκριμένα, θα εξακολουθήσει να διατηρεί τέσσερις θέσεις αντιδημάρχων, εκ των οποίων οι δύο θα είναι έμμισθες και μικρότερο αριθμό ειδικών συμβούλων (χάνεται μία θέση). Βέβαια, η σημαντικότερη συνέπεια αφορά στην απώλεια χρηματικών ποσών από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, που σύμφωνα με τις δηλώσεις του δημάρχου, υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Βγαίνει από τη δύσκολη θέση ο Γ. Δεκαβάλλας

Η παραπάνω απόφαση αυτόματα έθετε τον Γιάννη Δεκαβάλλα ενώπιον της επιλογής ενός προσώπου από τους πέντε αντιδημάρχους, το οποίο θα έπρεπε να διατηρηθεί ως απλός δημοτικός σύμβουλος. Ωστόσο, ο κ. Κεράνης θέλοντας σύμφωνα με όσα σχολίασε “να βγάλει από τη δύσκολη θέση το δήμαρχο”, υπέβαλε την παραίτησή του. “Η επιλογή να είμαι ο πέμπτος αντιδήμαρχος ήταν καθαρά για επικοινωνιακούς λόγους που θα εξυπηρετούσαν τον ΟΠΑΣ δεδομένης της βαρύτητας που δίνεται από τη δημοτική αρχή στο πεδίο του Πολιτισμού αφού πολλές φορές ερχόμαστε σε επικοινωνία με σημαντικούς ανθρώπους”, δήλωσε ο κ. Κεράνης εξηγώντας παρακάτω ότι, “δεν τίθεται σημαντικό ζήτημα”. Πρόθεσή του άλλωστε, όπως συμπλήρωσε, υπήρξε η επιλογή να μη δημιουργηθεί πρόβλημα μεταξύ των αντιδημάρχων. “Πρότεινα αμέσως να είμαι εγώ ο αντιδήμαρχος που θα χάσει τη θέση του χωρίς να υπάρξει πρόβλημα”, υποστήριξε, συνηγορώντας ταυτόχρονα στο σχόλιο που θέλει με αυτή την ενέργειά του να βγάζει από τη δύσκολη θέση της επιλογής τον κ. Δεκαβάλλα. “Βεβαίως και τον βγάζω από τη δύσκολη θέση από τη στιγμή που όπως σας εξήγησα είχα τη συγκεκριμένη θέση για λόγους που θα εξυπηρετούσαν τους στόχους του ΟΠΑΣ. Δεν υπήρχε λόγος να μπούμε στη διαδικασία να μοιράσουμε τίποτε”.

Διχάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Για το θέμα της εφαρμογής των συνεπειών της πληθυσμιακής απογραφής από την επόμενη θητεία, μίλησε στην εφημερίδα και ο Γιάννης Δεκαβάλλας. “Είναι ανεπίτρεπτη αυτή η παρέμβαση και θα οδηγήσει το επόμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο τέλος του Μάη σε μεγάλη αναταραχή” σχολίασε, τονίζοντας ότι “Θα διχαστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση” αφού υπάρχουν δήμοι στους οποίους μειώνεται ο πληθυσμός και χάνουν αυτόματα κάποια “προνόμια”. Κυρίως, αυτοί οι δήμοι ανήκουν στην Αττική και άσκησαν έντονη πίεση για τη χρονική στιγμή που θα αλλάξουν τα δεδομένα σύμφωνα με τη νέα απογραφή”.

“Δεν τίθεται θέμα εσωτερικής διαφωνίας”

Η δεύτερη παραίτηση στην παράταξη της δημοτικής πλειοψηφίας ήρθε από την πλευρά της δημοτικής συμβούλου, Σπεράντζας Δουράτσου. Το θέμα τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του ΟΠΑΚ χθες το πρωί, από μέλος της μειοψηφίας του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού. Η ίδια όπως εξήγησε, θέλησε να παραμείνει μόνο ως απλή δημοτική σύμβουλος και να διατηρήσει την προεδρία της επιτροπής Υγείας στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης, διευκρινίζοντας ότι οι λόγοι είναι προσωπικοί και πόρρω απέχουν από τη φημολογία περί εσωτερικών διαφωνιών με τη δημοτική αρχή. “Δεν έχω κανένα θέμα με το δήμαρχο, την κ. Βαφία και την πλειοψηφία. Οι λόγοι είναι προσωπικοί” υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δουράτσου.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος του ΟΠΑΚ, Άννα Βαφία για το ίδιο θέμα, σημείωσε ότι, “είναι προσωπικοί οι λόγοι και ο ΟΠΑΚ επίσημα θα εξετάσει το θέμα αφού λάβει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο”. Παρόμοιες ήταν και οι δηλώσεις του δημάρχου, ο οποίος τόνισε ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα με την κ. Δουράτσου και την ευχαριστώ πολύ για το αξιόλογο έργο που προσφέρει και θα συνεχίσει να προσφέρει ως δημοτική σύμβουλος και ως πρόεδρος της επιτροπής Υγείας”.

Σημειώνεται πως η αντικατάσταση της κ. Δουράτσου από άλλο μέλος θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο οποίο θα ληφθεί νέα απόφαση για την πλήρωση των θέσεων.

Ετικέτες: