Τυπικός ο ρόλος της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διαβούλευση ντεκόρ;

- Γ. Δεκαβάλλας: “Δε νομίζω ότι μπορούν να έχουν επαφή εύκολα οι πολίτες για όλα τα θέματα όπως ο προϋπολογισμός”- Ν. Παγίδας: “Είναι θέμα πολιτικής του δήμου αν τα συμπεράσματα της διαβούλευσης θα τα προωθήσει και θα τα εφαρμόσει”

Συμπληρώθηκαν ήδη δύο και πλέον έτη από την αρχή της πρώτης καλλικρατικής θητείας στο πλαίσιο της οποίας υφίσταται και συνεδριάζει η επιτροπή διαβούλευσης του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Όπως είναι ευρύτερα γνωστό στην εν λόγω επιτροπή συμμετέχουν 33 εκπρόσωποι φορέων του τόπου, 16 δημότες καθώς και ο δήμαρχος που προεδρεύει αυτής. Ο σκοπός της ύπαρξης και λειτουργίας της επιτροπής δεν είναι άλλος από τη συζήτηση μείζονος σημασίας θεμάτων που αφορούν στον τόπο, με στόχο την κατάθεση προτάσεων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία ωστόσο όπως αποδεικνύεται, είναι εν τέλει αποκλειστικά ζήτημα δημάρχου και δημοτικής αρχής αν θα προωθηθούν σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου και θα ληφθούν υπόψιν.

Με δεδομένο το γνωμοδοτικό χαρακτήρα της επιτροπής, η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει τη θέση του δημάρχου Γιάννη Δεκαβάλλα και του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου, Νίκου Παγίδα σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας αυτής αλλά και αναφορικά με το πώς θα μπορούσαν οι φορείς να συμμετέχουν ουσιαστικά και να καταθέτουν τη θέση τους για σοβαρά θέματα που αφορούν το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όσων δημοτών και επιχειρηματιών εκπροσωπούν.

Διαβούλευση ίσον... καλένδες;

Αξίζει αρχικά να τονισθεί πως, η θητεία της επιτροπής διαβούλευσης δεν υπερβαίνει τη θητεία της δημοτικής αρχής και όπως ανέφερε ο κ. Δεκαβάλλας, σύμφωνα με όσα ορίζει ο κανονισμός σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ληφθεί απόφαση για την αντικατάσταση μελών αφού συμπληρώθηκαν τα δύο πρώτα χρόνια.

Έργο της επιτροπής είναι “να γνωμοδοτεί σχετικά με αναπτυξιακά προγράμματα του δήμου και των τεχνικών προγραμμάτων, για θέματα γενικότερου τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά και να διατυπώνει γνώμη για την επίλυση προβλημάτων και να καταθέτει προτάσεις”.

Τυπικά οφείλει – όπως και το έχει πράξει – να συνεδριάζει μία φορά το χρόνο για τον προϋπολογισμό, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης αλλά και μία φορά το τρίμηνο για σοβαρά θέματα του νησιού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως ο “διακοσμητικός” ρόλος της επιτροπής, ο οποίος έχει στηλιτευθεί αρκετές φορές κυρίως από την αντιπολίτευση των μελών του δημοτικού συμβουλίου, - τα οποία χαρακτηριστικά τονίζουν ότι “διαβούλευση σημαίνει παραπομπή ενός θέματος στις καλένδες” -, πηγάζει κατά κύριο λόγο από το γνωμοδοτικό χαρακτήρα, ο οποίος όμως δύναται να περιοριστεί αν η δημοτική αρχή, φροντίζει να προβάλει τις αποφάσεις της επιτροπής αφού αποτελούν επίσημα τη θέση των φορέων του τόπου.

“Η διαβούλευση στη Σύρο 23 χρόνια”

Στην ανωτέρω κριτική που ασκείται κατά καιρούς σχετικά με τον τυπικό ρόλο της επιτροπής διαβούλευσης, ο Γιάννης Δεκαβάλλας μιλώντας στην εφημερίδα, επισημαίνει, “Τη διαβούλευση τη “χρησιμοποιώ” για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου εδώ και 23 χρόνια. Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως με το Νεώριο κ.α. Καλούσα τους σημαντικότερους φορείς στο δήμο και συζητούσαμε τα σοβαρά θέματα”, προσθέτοντας ότι “Η επιτροπή διαβούλευσης ως θεσμοθετημένο όργανο έχει την αρμοδιότητα να αποφαίνεται για συγκεκριμένα θέματα δεσμευτικά και με την έννοια αυτήν, έχει τυπικό χαρακτήρα”. Επίσης, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ίδιος, δεν είναι όλα τα θέματα προσιτά στο σύνολο των μελών. “Δε θεωρώ ότι μπορούν να έχουν τόσο εξειδικευμένη άποψη γύρω από ζητήματα του δήμου οι φορείς προκειμένου να αποφαίνονται σε τεχνικά ζητήματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του δήμου ή παρόμοια θέματα” τονίζει παρακάτω, εξηγώντας ότι είναι αναμφισβήτητα καλύτερο να υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης θεμάτων από τους φορείς και εκτός οργάνου.

Προβλήματα στα πολυμελή όργανα

Η συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης, όπως υποστηρίζει παρακάτω, συναντά και πολλά προβλήματα εξαιτίας της “φύσης” της. “Ένα μεγάλο πρόβλημα του οργάνου είναι ότι απαρτίζεται από πολλά μέλη. Η πράξη μας έχει δείξει ότι τα πολυμελή όργανα δεν έχουν ευελιξία και δεν μπορούν να έχουν μεγάλη αποτελεσματικότητα λειτουργίας” υποστηρίζει ο κ. Δεκαβάλλας, συμπληρώνοντας ότι πιο αποτελεσματική θα ήταν η επιτροπή “αν είχε λιγότερα μέλη, τα οποία δήλωναν πως ενδιαφέρονται να συμμετέχουν και όχι να προέρχονται από κλήρωση. “Αυτό είναι ένα γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην απαρτία” διασαφηνίζει, υποστηρίζοντας επιπλέον πως, “Δε νομίζω ότι μπορούν να έχουν επαφή εύκολα όλοι οι πολίτες για όλα τα θέματα όπως για παράδειγμα ο προϋπολογισμός”.

Σε σχετική ερώτηση αν θα έπρεπε να συνεδριάζει τακτικότερα το όργανο και να λαμβάνει υπόψιν του απόψεις από τους εκπροσώπους για μείζονος σημασίας ζητήματα όπως είναι το ακτοπλοϊκό, ο δήμαρχος τόνισε, “Σίγουρα ναι. Θα μπορούσε να γίνεται κάτι τέτοιο. Βέβαια δεν είναι ανάγκη να συνεδριάζει γι αυτά η επιτροπή διαβούλευσης αλλά μπορεί να γίνεται συνάντηση με φορείς πιο άμεσα”.

Εξαρτάται από την πρόθεση του δήμου

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Νίκος Παγίδας, ένα μέλος εκ των συμμετεχόντων στην επιτροπή, εξηγεί ότι η αποδοτικότητα της επιτροπής συναρτάται με την πολιτική που ασκεί ο δήμος. “Το θέμα που επικεντρώνουμε την προσοχή μας είναι το ουσιαστικό κομμάτι και όχι το θεσμικό. Είναι θέμα πολιτικής του δήμου όσον αφορά στα συμπεράσματα της διαβούλευσης, αν θα τα προωθήσει και θα τα εφαρμόσει”, υπογραμμίζει, προσθέτοντας παρακάτω ότι, “Γνωμοδοτικός ή όχι, ο ρόλος του οργάνου, εφόσον αντιπροσωπεύει μία μεγάλη πλειοψηφία σαφώς και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν. Διακοσμητικό χαρακτήρα έχει ένα όργανο ανάλογα με τη χρήση που του κάνει κάποιος” τονίζει.

Μάλιστα ο κ. Παγίδας κληθείς να απαντήσει αν ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης “ακούει” την επιτροπή όποτε κρίνεται απαραίτητο, σημειώνει, “Δεν το έχω δει. Είναι ορισμένα πράγματα αντιφατικά και ίσως να αλλάζουν κάποιες αποφάσεις στην πορεία”. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ανέφερε επίσης ότι, θα ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό αποτελεσματικότερη η λειτουργία της εν λόγω επιτροπής αν “τα πρακτικά της συνεδρίασης ήταν συγκεκριμένα και γνώριζαν όλοι τί συζητούν”.

Άμεση και τακτικότερη ενημέρωση

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, διατύπωσε τη γνώμη που θέλει απαραίτητα “να αναλύονται άμεσα θέματα όπως το ακτοπλοϊκό που είναι πολύ σοβαρά και έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία”.
“Πρόσφατα συνυπογράψαμε μία απόφαση, καθώς είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Προσωπικά στο ακτοπλοϊκό πεδίο πιστεύω ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα και πρέπει να προλάβουμε” δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι επί της ουσίας, “ Διαβούλευση σημαίνει να καταθέσουν τη γνώμη τους οι φορείς και όχι μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι ή ακόμη και οι βουλευτές παλαιότερα, οι οποίοι θα συζητήσουν στο συμβούλιο ξανά τι πρόκειται να γίνει όσον αφορά σε ένα θέμα. Θα μπορούσε να υπάρχει ανά μήνα μία γενικότερη ενημέρωση και φυσικά να ακολουθείται μία δημοκρατική διαδικασία. Να δίνεται η δυνατότητα στους φορείς πρώτα να εξετάζουν ένα θέμα και μετά να πραγματοποιείται η συνεδρίαση. Πολλά γίνονται τελευταία ώρα γιατί “θέλουμε” τη διαβούλευση για ντεκόρ. Κάτι ανάλογο γίνεται και με τους βουλευτές. Συζητούν μία εβδομάδα πριν, χωρίς ουσιαστικά να διαβουλεύονται. Είναι κοροϊδία”, υποστήριξε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του και λέγοντας πως τουλάχιστον, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της επιτροπής στα πρακτικά, “αν μη τι άλλο τουλάχιστον καταγράφεται η άποψη των φορέων.”.