Προσπάθειες στήριξης του πρωτογενούς τομέα αγροτικής παραγωγής

“Αγορά Αγροτών”

Αλλάζουν τα δεδομένα για το τέλος χρήσης κοινόχρηστων χώρων από τους αγρότες

Τη θετική ψήφο τους παρείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στην πρόταση του αντιδημάρχου Φώτη Ξαγοράρη, αναφορικά με την ένταξη της Σύρου - πιλοτικά - στο πρόγραμμα που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η “Αγορά Αγροτών” είναι ένα πρόγραμμα που έχει ήδη εφαρμοστεί σε τρεις πόλεις της χώρας με σημαντική επιτυχία, στο πλαίσιο του οποίου οι αγρότες κάθε περιοχής έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε δημοτικό χώρο καθημερινά και χωρίς να περιορίζονται από αυστηρό ωράριο.

Το σώμα του δημοτικού συμβουλίου απεδέχθη την πρόταση του αντιδημάρχου, καθώς αν το αίτημα του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γίνει αποδεκτό από το υπουργείο, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη θα αποτελέσει έμπρακτη στήριξη στους αγρότες του νησιού.

Εξυπηρέτηση παραγωγών και καταναλωτών

“Το θέμα της διάθεσης αγροτικών προϊόντων είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο και είχε αποφασιστεί η λειτουργία λαϊκής αγοράς, η οποία δεν ήταν δυνατόν να λειτουργήσει για διάφορους λόγους τους οποίους δεν είναι η στιγμή να αναλύσουμε”, υποστήριξε αρχικά ο κ. Ξαγοράρης, εξηγώντας ευθύς αμέσως ότι, “Αυτή τη στιγμή λειτουργεί υποτυπωδώς ένα εμπόριο από παραγωγούς όχι όμως με την έννοια της λαϊκής αγοράς, αλλά με άδειες στατικού πλανόδιου εμπορίου. Δεν θεωρώ ότι αυτό μπορεί να δώσει λύση σε αυτό που κι εμείς και ο αγροτικός σύλλογος επιζητούμε, να στηριχθεί δηλαδή ο πρωτογενής τομέας και να δοθεί φθηνό προϊόν στους κατοίκους”.

Αυτό άλλωστε ήταν το πάγιο αίτημα των παραγωγών του τόπου, όπως είχαν κάνει γνωστό μέσω δηλώσεων που είχαν παραχωρήσει στην εφημερίδα.

Ελεύθερη διάθεση για ντόπιους παραγωγούς

Στη συνέχεια, ο κ. Ξαγοράρης λέγοντας πως ήδη το πρόγραμμα “Αγορά Αγροτών” λειτουργεί σε κάποιες περιοχές της χώρας, παραχώρησε κάποια στοιχεία για τις δυνατότητες που θα παρέχονται στους αγρότες. Δυνατότητες που όπως διασαφήνισε “λύνουν” τα χέρια των παραγωγών και διαμορφώνουν μία κατάσταση διάθεσης των προϊόντων όπως οι ίδιοι την επιθυμούσαν εξ αρχής, σε αντίθεση μάλιστα με τους περιορισμούς που θα έθετε η λαϊκή αγορά. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι, δικαίωμα διάθεσης προϊόντων θα έχουν μόνο οι ντόπιοι παραγωγοί που είναι αγρότες, θα αποκλείονται οι επαγγελματίες και η αγορά θα λειτουργεί σε χώρο του δήμου καθώς, την υποδομή θα την παρέχει ο ίδιος ο δήμος, έναντι ενός μικρού ποσού αντιμισθίας που θα καλούνται να καταβάλουν οι παραγωγοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ωράριο δε θα υπάρχει και σύμφωνα με όσα σχολίασε ο κ. Ξαγοράρης, πρόκειται για μία σκέψη που αν γίνει πράξη, “θα εξυπηρετήσει τους παραγωγούς γιατί είναι αυτό που ήθελαν”.

Δεδομένη η επιθυμία

Το σύνολο των παρευρισκομένων δημοτικών συμβούλων ενέκριναν την πρόταση του κ. Ξαγοράρη. Ωστόσο, ένα εύλογο ερώτημα διατύπωσε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης. Το ζήτημα, όπως εξήγησε, είναι να μπορέσει ο δήμος να συντάξει έναν φάκελλο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα, ο οποίος όμως θα πείθει για την ένταξη της Σύρου στο πιλοτικό πρόγραμμα. Διασαφηνίζοντας την αρχική παρατήρησή του, εξήγησε ότι, το νησί, συγκριτικά με άλλους τόπους δεν φημίζεται για την τεράστια παραγωγή του. Επισημαίνοντας την πλήρη συμφωνία του με την πρόταση της δημοτικής αρχής, τόνισε ταυτόχρονα, ότι χρειάζεται να υπάρξουν επιχειρήματα που θα στηρίξουν την ανωτέρω σκέψη, προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς. Απαντώντας στις επισημάνσεις του κ. Βρούτση, ο αντιδήμαρχος, σημείωσε ότι υπάρχει η θέληση της δημοτικής αρχής και φυσικά η Σύρος παράγει πολλά προϊόντα σε σημαντικές ποσότητες για το μέγεθός της, συγκριτικά με άλλες περιοχές. Εκτός των άλλων, είναι πρωτεύουσα του νομού και αξίζει να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας.

Ικανοποιήθηκε το δίκαιο αίτημά τους

Στην αναπροσαρμογή του τέλους που καταβάλλουν οι αγρότες που συμμετέχουν στο υπαίθριο στάσιμο εμπόριο προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σύρου – Ερμούπολης μετά από το δίκαιο αίτημα των παραγωγών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι, παράπονα σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είχαν εκφράσει οι αγρότες στην “Κοινή Γνώμη” καθώς σύμφωνα με όσα είχαν υποστηρίξει πλήρωναν τη χρήση λίγων τετραγωνικών μέτρων “χρυσάφι”.

15 ευρώ το τετραγωνικό... ετησίως

Το θέμα εισηγήθηκε κατά τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου και αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος τόνισε ότι το τέλος πρέπει να διαμορφωθεί “σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας”, να λαμβάνεται δηλαδή υπόψιν αφενός “το όφελος που έχουν όσοι χρησιμοποιούν τον κοινόχρηστο χώρο” και αφετέρου, “ο βαθμός μεταβολής των οικονομικών συνθηκών κατά το χρονικό διάστημα που παρήλθε από την έκδοση της προηγούμενης απόφασης”.

Το τέλος χρήσης των κοινόχρηστων χώρων είχε καθοριστεί αρχικά με ανάλογη απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο, στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, μηνιαίως, ποσό που ετησίως ανέβαζε πολύ υψηλά τα χρήματα που όφειλαν να καταβάλουν οι παραγωγοί. Κατά συνέπεια, ο κ. Ρούσσος πρότεινε να καθοριστεί το τέλος στα 15 ευρώ ανά τετραγωνικό, ετησίως. Η παρέμβασή του έγινε δεκτή, με αποτέλεσμα να ανακουφιστούν στο εξής οι αγρότες που διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω της συμμετοχής τους στο πλανόδιο ή στατικό εμπόριο.

Ετικέτες: