“Υπηρεσία μίας στάσης”
- Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2013 - 06:00
Την ίδρυση “Υπηρεσίας μίας στάσης” για τους μετανάστες που ζουν στα νησιά, αιτήθηκε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.
Πρόκειται για μία πρόταση που εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Σύρου, Νίκος Αλπμανόπουλος μετά από την ομόφωνη απόφαση που πήραν τα μέλη του συμβουλίου, με σκοπό τη διευκόλυνση των νόμιμων μεταναστών σε απλές διαδικασίες ώστε να αποφεύγεται η γραφειοκρατία.
Θετικοί οι δημοτικοί σύμβουλοι
Ειδικότερα, ο κ. Αλμπανόπουλος τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έρχεται στο “τραπέζι” του δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να ενισχυθεί από τη σύμφωνη γνώμη των αιρετών, ώστε ακολούθως, να κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ο ίδιος, εξήγησε ότι αφορά σε μία “υπηρεσία”, στην οποία θα απευθύνονται οι αλλοδαποί κάτοικοι των νησιών και από την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν απαραίτητα έγγραφα που τους χρειάζονται, αποφεύγοντας τον Γολγοθά της γραφειοκρατίας. Αναφορικά με την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών, που δεν προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (καθώς αυτή η υπηρεσία δεν αφορά αυτούς), ο αντιδήμαρχος σημείωσε, “Δεν είναι δυνατόν περίπου 20 με 25 χιλιάδες αλλοδαποί συμπολίτες μας που κατοικούν στις Κυκλάδες να πρέπει να μετακινούνται αποκλειστικά στη Σύρο για να ανανεώσουν τις άδειές τους. Το συμβούλιο μεταναστών ομόφωνα έκρινε ότι πρέπει να εξαντλήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αυτό που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή την ύπαρξη έως και 12 κέντρων”. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτή η απόφαση αν γίνει πράξη, δε σημαίνει ότι θα απασχολείται αποκλειστικά ένας υπάλληλος στην “Υπηρεσία μίας στάσης” αλλά μία ή δύο φορές την εβδομάδα με συγκεκριμένο ωράριο. Στα ανωτέρω, συνηγόρησε η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων, ανάμεσα στους οποίους ο Ανδρέας Τζίνης, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά πως, “αν θέλουμε Πολιτισμό και Δημοκρατία, είναι και οι μετανάστες μέσα σε αυτό το πλαίσιο”.
Συμβουλευτικό όργανο του δήμου
Στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης λειτουργεί ήδη από το 2011 το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών. Μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρός του, Νίκος Αλμπανόπουλος, τόνισε, “Το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) δήμου Σύρου-Ερμούπολης, συγκροτήθηκε τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Νωρίτερα, είχε εγκριθεί ομόφωνα ο κανονισμός λειτουργίας του, μετά από εισήγηση ομάδας έργου. Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό όργανο του δήμου με στόχο τη διευκόλυνση της ένταξης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, η συγκρότηση και τα καθήκοντα του οποίου προβλέπονται από το άρθρο 78 του Ν. 3852/2010 (δηλ. του “Καλλικράτη”.
Στόχος η ομαλή συμβίωση
Στη συνέχεια, ο αντιδήμαρχος μιλώντας για τους σκοπούς του Συμβουλίου, επεσήμανε, “Έργο του ΣΕΜ είναι η διερεύνηση και καταγραφή της θέσης των μεταναστών που κατοικούν νόμιμα στην περιφέρεια του δήμου μας, σε θέματα όπως η ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, η επαφή τους (συχνά προβληματική) με τους φορείς και τις υπηρεσίες του δημοσίου, οι αντιξοότητες στο κοινωνικό, εργασιακό και εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, με τις αναπόφευκτες συνέπειες στην επαγγελματική και οικογενειακή τους θέση. Γενικότερα, έργο του ΣΕΜ είναι να παρεμβαίνει όπου είναι δυνατόν, ώστε να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που εμποδίζουν την ομαλή συμβίωση Ελλήνων και μεταναστών στο νησί μας. Στόχος, αποτελεί η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, προς όφελος όλων μας”.
Παρέμβαση καταλυτική αλλά μετ΄ εμποδίων
“Οι δυνατότητες του ΣΕΜ ως όργανο παρέμβασης, είναι βέβαια περιορισμένες” όπως σχολίασε παρακάτω, προσθέτοντας ότι, “Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου οι ενέργειές μας έφεραν αποτέλεσμα, ορισμένες φορές μάλιστα σε επείγοντα και προσωπικού χαρακτήρα προβλήματα, με τη συμπαράσταση τοπικών φορέων. Άλλοτε πάλι, έχει αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία, η αδιαφορία, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και η αναλγησία του κράτους, μαζί με τις κοινωνικές προκαταλήψεις, απαιτούν πολύ πιο ισχυρή και μόνιμη δράση για να ξεπεραστούν”.
Ανάμεσα στις δραστηριότητες του ΣΕΜ με θετικό αποτέλεσμα, ο κ. Αλμπανόπουλος συγκαταλέγει, “την υποστήριξη προγράμματος που απευθύνεται σε μαθητές από την κοινότητα των μεταναστών του νησιού μας, για την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας. Είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με το Βαρδάκειο Ίδρυμα, κλείνει ήδη ένα χρόνο και ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο από άποψη συμμετοχής”. Καταλήγοντας, σημειώνει πως, το Συμβούλιο απαρτίζεται από εννέα μέλη, “δημοτικούς συμβούλους, πολίτες και φυσικά μετανάστες που προέρχονται από Αλβανία, Βουλγαρία, Πακιστάν, Γεωργία, Ουκρανία και Ρωσία (τακτικά και αναπληρωματικά μέλη) και συνεδριάζει 5-6 φορές το χρόνο στο δημαρχιακό μέγαρο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Καλαμάτα: Εντοπισμός και διάσωση 66 αλλοδαπών και σύλληψη των 4 διακινητών τους
28 Σεπ. 2024 - 17:21 - Διαπιστευτήρια απουσίας
8 Μαΐου. 2019 - 6:20 - Υψηλοί τόνοι με προσφυγικό φόντο
19 Σεπ. 2017 - 6:19 - "Δεν θα ανεχθούμε άλλη απάθεια, ανεπάρκεια και ανοχή σε τέτοια φαινόμενα"
18 Σεπ. 2017 - 15:22 - Νέα υποδοχή μεταναστών στη Σύρο
18 Σεπ. 2017 - 6:20