Ενέργεια με…ιστορία
- Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2013 - 06:00
Μετά από προσπάθειες μιας δεκαετίας και την άρση κάθε εμποδίου που έθετε η ιστορικότητα της Γυάρου, τελικά ο σχεδιασμός για επιχειρηματική εκμετάλλευση του νησιού οδεύει προς υλοποίηση.
Η νεότερη ιστορία του νησιού, που καμία σχέση δεν έχει με το παρελθόν του, μετά την εγκατάλειψη του και από τους τελευταίους εξόριστους, ξεκινά με την ανακήρυξη του, το 2001, ως ιστορικού τόπου, με τις πρώτες βλέψεις και επιχειρηματικές προτάσεις, το 2003, για δημιουργία αιολικών πάρκων.
Τελικά το 2011 επιτυγχάνεται ο αποχαρακτηρισμός του μεγαλύτερου μέρους του νησιού και ανοίγει ο δρόμος για τους επιχειρηματίες, έως το 2012 που δίνεται και η άδεια για εγκατάσταση αιολικού πάρκου.
Παρά τις σχετικές μελέτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τις αποφάσεις του τότε υπουργείου Αιγαίου, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις φορέων, συλλόγων και πολιτών, το σχέδιο παραχώρησης επεξεργάστηκε και τελεσφόρησε, φτάνοντας σήμερα να γίνονται οι τελικές συζητήσεις, προς αποσαφήνιση και των τελευταίων λεπτομερειών, μεταξύ των επενδυτών και του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.
Αν και η ανταποδοτικότητα αυτής της επένδυσης, τίθεται προς αμφισβήτηση, λόγω των τεραστίων μεγέθους κερδών των επενδυτών συγκριτικά με τα αποδόσεις προς την τοπική κοινωνία, η Δημοτική Αρχή Σύρου εξαρχής εμφανιζόταν ικανοποιημένη με τις ανταποδόσεις, με αποτέλεσμα να λειτουργεί επί χρόνια ενισχυτικά προς την υλοποίηση της παραχώρησης.
Συνέχιση των συναντήσεων
Το δεύτερο ραντεβού με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων εταιρειών για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο, πραγματοποίησε ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας πριν από δύο ημέρες στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Πρόκειται για μία νέα συνάντηση που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης που πραγματοποιήθηκε πριν από μία εβδομάδα στη Σύρο και κατά τη διάρκεια της οποίας, οι ενδιαφερόμενες επενδυτικές πλευρές παρουσίασαν αναλυτικά στο γραφείο του δημάρχου, τα σχέδιά τους για την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου στο πεδίο της ενέργειας.
Ο κ. Δεκαβάλλας τόνισε ότι “αν όλα κυλήσουν ομαλά και οι εταιρείες πάρουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις από τα υπουργεία, τότε εκτιμάται πως τα έργα μπορεί να ξεκινήσουν το 2014”.
Υπεραμύνονται του έργου
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρόντες ήταν και ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης και ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Πουσσαίος. Αρχικά ο κ. Δεκαβάλλας, υπενθύμισε ότι “ο κ. Ξαγοράρης είχε υποστηρίξει ως πρώην δήμαρχος Άνω Σύρου αυτήν την πρόθεση και είχε επιτύχει να περιορίσει τον χαρακτηρισμό ιστορικός τόπος στα κτίρια και στον περιβάλλοντα χώρο”. Αυτή αποτέλεσε “την κύρια ενέργεια για να προχωρήσει η επένδυση στο νησί”, σημείωσε, προσθέτοντας ότι, “η Γυάρος – τηρουμένων των αναλογιών – μπορεί να αποτελέσει ό,τι σημαίνει η Δήλος για τη Μύκονο. Το νησί αυτό που είναι σύμβολο για την ελευθερία και την αντίσταση, για να μην περάσει στη λήθη, πρέπει να βρει την κινητήριο δύναμη ώστε να κερδίσει ξανά την θέση του στην ιστορία, διατηρώντας και αξιοποιώντας το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του”.
Οι επενδύσεις
“Ο άνεμος που είναι το μοναδικό αγαθό που παράγει το νησί μπορεί να αποτελέσει τον απαραίτητο μοχλό για την ανάπτυξη. Η μέση ταχύτητα του ανέμου αγγίζει τα 9 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο στο νησί, δηλαδή 5 μποφόρ ημερησίως”, ανέφερε στη συνέχεια ο δήμαρχος, σύμφωνα με όσα εξέφρασαν σε εκείνον οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι, “είναι σαν να έχεις βρει κάτι αντίστοιχο με φλέβα πετρελαίου” στο πεδίο της ενέργειας.
Άρα, πρόκειται για δύο επενδύσεις που “θα αγγίξουν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία ο μηχανολογικός εξοπλισμός θα αφορά σε 200 εκατομμύρια και τα έργα υποδομής σε 30 εκατομμύρια ευρώ ενώ τα έργα διασύνδεσης σε 85 εκ. ευρώ”.
Διατυπώνοντας το στόχο του συγκεκριμένου έργου, ο κ. Δεκαβάλλας εξήγησε πως κινείται στο πλαίσιο “της επίτευξης του εθνικού στόχου για περιορισμό της ρύπανσης” και στοχεύει στη μείωση του όγκου των ρύπων σε ετήσια βάση ενώ παράλληλα, “πρόκειται να εξοικονομηθεί τεράστια ποσότητα πολύτιμου εγχώριου λιγνίτη ή εισαγόμενων καυσίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή του αντίστοιχου ηλεκτρισμού”. Η επένδυση “πρόκειται να γίνει έξω από τον οριοθετημένο χώρο του ιστορικού μνημείου ενώ η αρμόδια ρυθμιστική αρχή έχει μοιράσει στις δύο εταιρείες τις άδειες παραγωγής (147 και 56 megawatts).
Συμβατικές και μη υποχρεώσεις
Με άξονα τα σχέδια των δύο εταιρειών και όσα παρουσίασαν προς τους αιρετούς και τον δήμαρχο, για τη λειτουργία αιολικού πάρκου, “προβλέπεται να υπάρξει ενεργειακή διασύνδεση της Γυάρου με το εθνικό δίκτυο, να κατασκευαστεί οδικό δίκτυο σε όλο το νησί και προς τα ιστορικά κτίρια, να διαμορφωθούν πλατείες, να γίνει κεντρικός υποσταθμός, να γίνει λιμάνι και ελικοδρόμιο”. Χωρίς ωστόσο να αποτελούν μέρος των συμβατικών τους υποχρεώσεων, οι δύο εταιρείες αναφέρουν ως μέρος των στόχων τους, “την κατασκευή πάρκου ιστορικής μνήμης που θα γυρίζει τη σκέψη διδακτικά στο παρελθόν και πάρκου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που θα στρέφει με αισιοδοξία το βλέμμα προς το μέλλον”. Όλα τα προαναφερθέντα, “τα θέτουν σαν όραμα οι εκπρόσωποι ώστε να δημιουργηθούν από τις ίδιες τις εταιρείες μέσω χορηγιών, είτε από τα μεγάλα έσοδα του δήμου”. Οι πρώτες εκτιμήσεις όσον αφορά στα προβλεπόμενα έσοδα, σύμφωνα με το δήμαρχο “αν και εφόσον κατασκευαστεί και λειτουργήσει το αιολικό πάρκο, υπολογίζονται στο 1, 5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως. Δίνονται όπως αντιλαμβάνεστε μεγάλες δυνατότητες στο δήμο να φροντίσει τη Γυάρο αλλά και να κάνει σημαντικά πράγματα για τη Σύρο”.
Να καρπωθεί οφέλη το νησί
Από το σύνολο των ανωτέρω, ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο ζήτημα της απασχόλησης εργατικού δυναμικού, υποστήριξε ότι, “κατά τη διάρκεια των κατασκευών προβλέπεται να εργασθούν 300 άτομα περίπου, ενώ κατά τη λειτουργία οι μόνιμες θέσεις θα είναι τριάντα”. Ο ίδιος συμπλήρωσε μάλιστα πως τα στελέχη των δύο εταιρειών ήρθαν σε επικοινωνία και με υπεύθυνους της διοίκησης του ναυπηγείου, προκειμένου να εξετάσουν το σενάριο ανάληψης από μέρους του Νεωρίου, κάποιων έργων. Ειπώθηκε δε εκ νέου, από την πλευρά της δημοτικής αρχής ότι σκοπός είναι να ωφεληθούν και οι επιχειρήσεις της Σύρου. Αξίζει να σημειωθεί πως, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι κκ Δεκαβάλλας και Ξαγοράρης πρότειναν να γίνουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους αιρετούς αλλά και τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων για “αυτή την αναπτυξιακή προσπάθεια”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Δεν αποκλείουν... ιδιωτικές επενδύσεις
19 Ιουν. 2013 - 6:00 - Πρώτη καταβολή για τη Γυάρο
26 Νοε. 2024 - 6:15 - Ένα μεγάλο έργο ύψους 650.000 ευρώ
9 Οκτ. 2024 - 6:20 - Δήμος Σύρου-Ερμούπολης: Διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου του Kληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου
3 Οκτ. 2024 - 12:51 - Πρόταση της παράταξης "Σύρος Εξ Αρχής" για διενέργεια αποστολής στη Γυάρο
25 Ιουλ. 2024 - 8:43