Η διαχείριση του νερού, από την Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ Σύρου

Το σήμερα και το αύριο

“Η διαχείριση του νερού στη Σύρο”, ήταν το θέμα της προχθεσινής εκδήλωσης που πραγματοποίησε το βράδυ της Κυριακής, η Τοπική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Σύρου.

Βασικά σημεία της ανοιχτής συζήτησης, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ήταν η σωστή διαχείριση του νερού, αλλά και τα προβλήματα που οδήγησαν σε οριακό σημείο όχι μόνο τη Σύρο, αλλά και άλλα νησιά των Κυκλάδων.

“Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα”

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του Θανάση Δρόσου, Γεωλόγου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και μέλος της γραμματείας της Τ.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Σύρου, ο οποίος ανέλυσε το θέμα της διαχείρισης του νερού, κάνοντας μεγάλη αναφορά στην περίπτωση της Σύρου. Παρουσίασε μελέτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ έκανε και αναφορά και στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου, αλλά και στην περίπτωση της ΔΕΥΑΣ.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Απόστολος Αλεξόπουλος, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο επίσης καθηγητής Βαγγέλης Πισσίας.

Ο κ. Πισσίας τοποθετήθηκε επί του θέματος που αφορά τη διαχείριση του νερού μέσα από την περίπτωση των φραγμάτων, παρουσιάζοντας μία άλλη εικόνα που δεν έχει καμία σχέση με τα όσα εφαρμόζονται τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος, ο οποίος ήταν μεταξύ των βασικών ομιλητών της εκδήλωσης, έκανε μεγάλη αναφορά στο θέμα των αφαλατώσεων, τονίζοντας ότι θεωρεί, μέσα και από την πολυετή εμπειρία του, ότι οι αφαλατώσεις αυτή τη στιγμή είναι το μόνο ενδεδειγμένο μέσο για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού. Σύμφωνα δε με τον ίδιο, το πρόβλημα της έλλειψης νερού, οφείλεται στην άναρχη δόμηση της Σύρου.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλεξόπουλος, ο οποίος και εκείνος αναφέρθηκε στο κομμάτι της διαχείρισης.

Να σημειωθεί ότι πολλοί ήταν εκείνοι που πήγαν για να ακούσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ιδιωτικοποίησης ή όχι αυτού του δημόσιου αγαθού, αλλά παρακουθησαν ένα καλό σεμινάριο για το νερό.