Χάθηκε το έργο που αφορά τη συλλογή και μεταφορά λυμάτων της Βάρης και του Μέγα Γυαλού

Συνεχίζονται οι απεντάξεις

Σκοπιμότητα πίσω από την αποτυχία; Γιατί δε δημοσιεύθηκε η απένταξη του έργου;

“Επιδημία” απεντάξεων έργων έχει χτυπήσει το Δήμο Σύρου το τελευταίο διάστημα.

Μετά από την αδυναμία υλοποίησης του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπλασης, καθώς επίσης και των Δράσεων αναβάθμισης του δομημένου περιβάλλοντος, το έργο που αφορά της αποχέτευση Βάρης και Μέγα Γυαλού, σβήστηκε από το “χάρτη” του ΕΣΠΑ.

Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε στο προσκήνιο μόλις χθες, μετά από σχετική ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “Νέα εποχή για τα νησιά μας”, ενώ έχει αποσοβηθεί τόσο από το Δήμο, όσο και από τη ΔΕΥΑΣ, η οποία ήταν και υπεύθυνη εκτέλεσης του έργου.

Εντάχθηκε το 2011 μετά “βαϊων και κλάδων”

Το έργο “Συλλογή και Μεταφορά Λυμ*άτων Βάρης και Μέγα Γιαλού προς την

ΕΕΛ Ερμ*ούπολης”, είναι ένα έργο - “υψίστης σημασίας” είχε χαρακτηριστεί - που είχε ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Ποσειδωνίας.

Το έργο τελικά εντάχθηκε στο ΕΠΠΕΡΑΑ στις 31/8/2011, από τον νέο ενιαίο Δήμο Σύρου, με προϋπολογισμό 10.712.044 ευρώ και τη ΔΕΥΑΣ ως φορέα υλοποίησης.

Ως ημερομηνία έναρξης της πράξης είχε οριστεί η 03.12.2012 και ημερομηνία λήξης η 31.03.2015.

Μάλιστα σε διάφορες ανακοινώσεις του Δήμου, γινόταν ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, με το Δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, να υπερθεματίζει για το σχετικό έργο, καθώς επίσης να γίνεται και ειδική αναφορά και στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ύδρευσης Αποχέτευσης Σύρου, Αντώνης Βεκρής, είχε αναφερθεί τότε στο συγκεκριμένο.

Πανηγυρικές ανακοινώσεις, αποκαρδιωτικές απεντάξεις

Τις πανηγυρικές ανακοινώσεις, ακολούθησαν οι αποκαρδιωτικές απεντάξεις.

Το έργο απεντάχθηκε πριν από περίπου ένα μήνα και το μόνο που μπορεί να προσδώσει κανείς είναι ανικανότητα και ολιγωρία από τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΣ.

Ένα βασικό σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δημιουργούνται βάσιμες υπόνοιες για πιθανή σκοπιμότητα απένταξης του συγκεκριμένου έργου, καθώς πρώτον δεν είχε ωριμάσει ως έργο και δεύτερον διότι η επέκταση της αποχέτευσης ουσιαστικά δεν μπορούσε να γίνει, διότι πολύ απλά δεν είχε προβλεφθεί η επέκταση του εργοστασίου του Βιολογικού Καθαρισμού της Ερμούπολης. Πως μπορεί άραγε να γίνει η συλλογή και η μεταφορά των λυμ*άτων της Βάρης και του Μέγα Γιαλού προς το Βιολογικό της Ερμούπολης, χωρίς να έχει γίνει η επέκταση και η αναβάθμιση αυτού; Δεδομένα που βάζουν σε σκέψεις.

Όπως πανηγυρικά ανακοίνωναν την ένταξη του συγκεκριμένου έργου, έτσι θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να δημοσιοποιούσαν και την απένταξή του.

Εκ του προχείρου και άνευ σχεδιασμού

Όλα γίνονται άνευ οργάνωσης και σχεδιασμού σε αυτό το νησί. Δεν μπορεί να προηγείται ένα έργο που θα έπρεπε να ακολουθεί. Η δημοτική αρχή αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υποκρύπτει βασικά θέματα από τους δημότες του, σε μια προσπάθεια να βάλει και πάλι τα προβλήματα κάτω από το “χαλί”. Ποια η πρόβλεψη και ποιο το ιδιαίτερο βάρος που δίνεται για τα χωριά; Γιατί με τόση ευκολία απεμπολείται ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για τους κατοίκους της Βάρης και του Μέγα Γυαλού;

Άλλη μια επιβαβαίωση

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος, έρχεται με χθεσινό δελτίο τύπου να επιβεβαιώσει όλα όσα είχε δημοσιεύσει η “Κοινή Γνώμη” για το έργο ύψους 3 εκατ. Ευρώ που αφορά την ανάπλαση της Ερμούπολης. Ο κ. Κόκκινος συνοδευόμενος από τους περιφερειακούς συμβούλους, Μάκη Δαδάο και Γιώργο Παπαμανώλη συναντήθηκε στα γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Ν. Αιγαίου, στη Σύρο, με τον προϊστάμενό της κ.Βουτσίνο όπου και συζητήθηκε διεξοδικά η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 - 2013.

Με βάση τα στοιχεία που του γνωστοποιήθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή, προκύπτει πλέον και από την επίσημη υπηρεσία της Περιφέρειας, η αδυναμία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο, κάτι που σχολιάζεται και από τον περιφερειακό συνδυασμό.

Επίσης, ο κ. Κόκκινος, από τα στοιχεία που του δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία, εξακρίβωσε και την καθυστέρηση που παρατηρείται στον διαγωνισμό για την προμήθεια πολύτιμων ιατρικών μηχανημάτων για το Νοσοκομείο Σύρου, όπως είναι ο νέος αξονικός τομογράφος, μαγνητικός τομογράφος, μονάδες τεχνητού νεφρού-αιμοκάθαρσης.