Ο Γ. Δεκαβάλλας υπέρμαχος του Διευθυντή του φεστιβάλ

Το όφελος που κανείς δεν είδε

Πλήρη ασυλία στον Πίτερ Τιμπόρις, σχετικά με το συμβάν της επίθεσης που δέχθηκε μέσα στο χώρο του θεάτρου "Απόλλων", δημοσιογράφος της εφημερίδα, έδωσε ο Δήμαρχος, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Κεράνης και Νίκος Αλμπανόπουλος.

Το συμβάν θεωρήθηκε «ατυχές», ενώ ο Δήμαρχος σε υψηλό τόνο τόνισε ότι "ο κ. Τιμπόρις προσφέρει τα μέγιστα στα νησί. Αν χαθεί ο θεσμός, τότε θα καταλάβουμε το λάθος μας. Γράφουμε ιστορικές στιγμές με το Φεστιβάλ".

Όχι μόνο κανείς από τους προαναφερθέντες δε καταδίκασε την αναίτια επίθεση που δέχθηκε ο δημοσιογράφος της “Κοινής Γνώμης” από τον κ. Τιμπόρις, αλλά και κανείς δε δέχθηκε ότι πίσω από το Φεστιβάλ έχει στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση, από την οποία “κάποιος” κερδίζει πολλές χιλιάδες ευρώ.

Το ταμείο είναι μείον

Το θέμα της ανάρμοστης συμπεριφοράς του Πίτερ Τιμπόρις κατά του δημοσιογράφου της “Κοινής Γνώμης”, αλλά και του “παιχνιδιού” που παίζεται στις “πλάτες” του Δήμου στο όνομα του Φεστιβάλ Αιγαίου, τέθηκε από δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί έγκρισης απολογιστικών στοιχείων του ΟΠΑΣ.

Καταρχήν ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Γιάννης Κεράνης δέχθηκε το γεγονός της μειωμένης προσέλευσης θεατών στο φετινό Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι χωρίς να έχει γίνει ακόμη ο τελικός απολογισμός, πιθανότατα να μην υπάρξουν έσοδα από τις εκδηλώσεις. “Καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι υπήρξε σημαντική μείωση των χορηγιών σε σχέση με πέρυσι, αλλά δεν ήταν μειωμένη η επιχορήγηση του Δήμου προς τον ΟΠΑΣ. Την προηγούμενη χρονιά μπήκαμε μέσα 3.500 ευρώ. Φέτος πιθανότατα να μην υπάρξουν έσοδα” σημείωσε ο κ. Κεράνης, προσθέτοντας ότι φέτος δαπανήθηκαν 45.000 ευρώ για το Φεστιβάλ, ενώ υπολογίζεται ότι οι εισπράξεις θα ανέλθουν γύρω στις 32.000.

Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν

Τόσο ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Αντώνης Κρητικός, όσο και ο κ. Ανδρέας Τζίνης, άφησαν σαφής υπαινιγμούς για παιχνίδια στην πλάτη του Δήμου, αλλά και για τεράστια ποσά που εισπράττει ο κ. Τιμπόρις από τρίτους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Μάλιστα ο κ. Κρητικός σημείωσε χαρακτηριστικά ότι “δε μπορεί κανείς να ωφελείται στις πλάτες του Δήμου και να παίζει παιχνίδια”, με τον κ. Τζίνη να αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα που έχει δημιουργήσει ο κ. Τιμπόρις, μέσα από την οποία καλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ, καταβάλλοντας μάλιστα αδρά αμοιβή.

“Δεν υπάρχει θέμα αδιαφάνειας”

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΟΠΑΣ), κ. Γιάννης Κεράνης, σημείωσε ότι διαφωνεί με το θέμα που τίθεται περί αδιαφάνειας, καθώς όπως είπε “δε μας ενδιαφέρει τα χρήματα που παίρνει ο κ. Τιμπόρις ή δίνει για ένα μουσικό που φέρνει. Δε μας αφορά αν παίρνει χρήματα μέσω τρίτων. Μας ενδιαφέρει τι δαπανούμε και τι εισπράττουμε. Διαφάνεια υπάρχει στο 100% σε ότι αφορά τον ΟΠΑΣ».

“Ατυχές γεγονός”

Ο κ. Αλμπανόπουλος, ο οποίος να σημειωθεί ότι πέρασε από τον τομέα του πολιτισμού προ “Καλλικράτη” και είχε ανάμειξη με το Φεστιβάλ Αιγαίου, υποστήριξε ότι το συμβάν της εκδίωξης του δημοσιογράφου της “Κοινής Γνώμης” από τον κ. Τιμπόρις μέσα στο χώρο του θεάτρου “Απόλλων”, ήταν ένα ατυχές γεγονός, το οποίο δε μπορεί να συνδεθεί με το Φεστιβάλ. “Τόσο εγώ, όσο ο κ. Πιταούλης, όσο και ο κ. Κεράνης δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό για να στηθεί και να προχωρήσει με τόσο μεγάλη επιτυχία το Φεστιβάλ. Δε θα ήθελα να χάσουμε ως νησί αυτό το θεσμό”, τόνισε.

Για ατυχές γεγονός μίλησε και ο Δήμαρχος Σύρου, κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, σημειώνοντας μάλιστα ότι “αυτό το περιστατικό δε νομίζω ότι μας δίνει το δικαίωμα να ασκήσουμε τέτοιου είδους κριτική στο Φεστιβάλ”.

Ο κ. Δεκαβάλλας δέχθηκε το γεγονός ότι κάποιοι καταβάλλουν χρήματα στον κ. Τιμπόρις, αλλά αυτό γίνεται στο πλαίσιο των μαθημάτων που κάνει ο ίδιος κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με τον ίδιο το θεσμό.

“Όταν τον χάσουμε θα κλαίμε”

Ο κ. Δεκαβάλλας, κατά τον προσφιλή του τρόπο, υψώνοντας τον τόνο της φωνής του, μίλησε για την τάση αυτοκαταστροφής που υπάρχει στο νησί και η οποία δεν επιτρέπει καμία θετική είδηση. “Πέρα από τις τεράστιες πολιτιστικές στιγμές που καταγράφονται σε αυτό το νησί, καταγράφονται και οικονομικές. Εάν βγείτε μία γύρω στην αγορά, θα δείτε πόσοι επαγγελματίες φωνάζουν ότι πρέπει να στηριχθεί και να συνεχίσει να υπάρχει το Φεστιβάλ ως θεσμός».

Στην προσπάθεια του να περάσει το γεγονός ως προσωπική διαφορά του Διευθυντή του φεστιβάλ με τον δημοσιογράφο, γεγονός που δεν έχει βάση, ανέφερε «Έχω ακούσει δύο διαφορετικές εκδοχές για το συμβάν και νομίζω ότι υπάρχει ωριμότητα και από τις δύο πλευρές, αυτή του δημοσιογράφου και αυτή του Τιμπόρις για να λύσουν τις διαφορές τους. Όλα αυτά που αποδίδονται θεωρώ ότι είναι υπερβολικά και εντελώς έξω από αυτό που γίνεται». Συνεχίζοντας να εξάρει τη σημασία του φεστιβάλ, χωρίς όμως να αναφερθεί στο φετινό μειωμένο ενδιαφέρον του κοινού και επιχειρώντας να ηρωοποιήσει τον κ. Τιμπόρις, αλλά και για πλήθος επισκεπτών του φεστιβάλ, τους οποίους όμως εν είδε κανείς στο νησί. ανέφερε ότι «Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, ο κ. Τιμπόρις φέρνει στη Σύρο 550 καλλιτέχνες και δεν είναι μόνο αυτοί, αλλά έρχονται και άλλοι οι οποίοι έρχονται από πολλά μέρη για να το παρακολουθήσουν. Αναρωτιέστε σε μια εποχή που η Σύρος στηρίζεται στον εσωτερικό τουρισμό, που δεν έχει κατορθώσει να κάνει βήματα στον εξωτερικό τουρισμό, να έρχονται τόσα άτομα μόνο και μόνο για το Φεστιβάλ; Εμείς παίρνουμε μία πέτρα και πετροβολούμε γενικά και αόριστα; Αναρωτήθηκε κανένας εάν αυτή την περίοδο τα μαζέψει όχι μόνο ο Τιμπόρις και ο κάθε Τιμπόρις και φύγει τι θα γίνει; Θα πανηγυρίζουμε τότε ότι κάναμε καλό; Αυτή είναι η ανάπτυξη που ονειρευόμαστε; Έχουμε τάσεις αυτοκαταστροφής. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε σε αυτόν τον τόπο. Αυτοκαταστροφή για ότι πάει να συνδυαστεί με κάτι θετικό”.