Ο Γ. Πάπιτσης για το κοινωνικό έργο του δήμου Σύρου - Ερμούπολης
- Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου, 2013 - 14:44
Διαμορφώνοντας ένα νέο μοντέλο διοίκησης του Δήμου μετά την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων αλλά και των αναγκών που αναδύονται καθημερινά, μέσα από την εμπειρία μας και τη συμμετοχή μας στα όργανα της Αυτοδιοίκησης του Ενιαίου Δήμου διαμορφώνουμε τις προτάσεις μας, έχοντας πάντα σαν αφετηρία στη σκέψη μας τις ανάγκες του Δημότη, την άμεση εξυπηρέτησή του καθώς επίσης και τη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, με την εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.
Το Κοινωνικό Πρόσωπο του Δήμου θα πρέπει να αναδειχθεί και να εκδηλωθεί, με παρεμβάσεις και υπηρεσίες σε όλους τους τομείς, τις ηλικίες, τις ομάδες δημοτών, στην πόλη και τα χωριά.
Η Αντιδημαρχία Κοινωνικού Έργου πρέπει να είναι το εργαλείο που θα δώσει ρεαλιστικές λύσεις και θα αναπτύξει δράσεις, εκτιμώντας όχι μόνο το κόστος αλλά και τις ανάγκες της Τοπικής Κοινωνίας στους πιο ευαίσθητους τομείς.
Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να στηριχτούν με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και το απαιτούμενο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και με εξωτερικούς συνεργάτες όπου αυτ΄απαιτείται.
-
Ανεργία
-
Υγεία
-
Παιδεία
-
Δια Βίου Μάθηση
-
Κοινωνική Μέριμνα
-
Αμεα
-
Εθελοντισμός
Απαιτεί γνώση, εμπειρία και σωστούς χειρισμούς η διαχείριση του Κοινωνικού έργου, αξιοκρατία και διαφάνεια, ώστε να αποδώσει καρπούς και θετικά αποτελέσματα , αρωγή στους δημότες και αξιοποίηση των Κοινωνικών Πόρων οι οποίοι συνθλίβονται μέσα στην κρίση.
Η Αυτοδιοίκηση σήμερα έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες και έχοντας να αντιμετωπίσει στην πράξη όλα τα ανωτέρω, καθώς γνωρίζει τις ανάγκες και τα προβλήματα τους, έχει την υποχρέωση και είναι ο μοναδικός φορέας που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Κοινωνική Αλληλεγγύη.
Πρέπει όμως να μη μείνει παρατηρητής των εξελίξεων και πάροχος Κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά να δράσει ουσιαστικά και συστηματικά για να ανατρέψει τις καταστάσεις, να χαράξει Πολιτική αντιμετώπισης φαινομένων όπως η ανεργία, η φτώχεια, η επαιτεία, ο κλονισμός της ψυχικής υγείας κ.α..
Η Δημοτική Αρχή μπορεί αξιοποιώντας τον Τοπικό Πλούτο, την Δημοτική Περιουσία και αυτή των Ιδρυμάτων και των Κληροδοτημάτων που σήμερα είναι ξεχασμένη, αξιοποιώντας παράλληλα το ανθρώπινο δυναμικό και τους νέους επιστήμονες, που μεταναστεύουν, να δημιουργήσει τα ερεθίσματα για σταθερή Αναπτυξιακή πορεία, η οποία θα συμβάλει στην ευημερία και όχι στην ερήμωση.
Αξιοποιώντας εργαλεία και θεσμούς και αναβαθμίζοντας άλλους, μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα για το καλύτερο, αξιολογώντας ουσιαστικά τα αποτελέσματα της μέχρι σήμερα πορείας, με αλλαγή πλεύσης όπου αυτό χρειάζεται, με αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, με αναδιοργάνωση του βαλτωμένου συστήματος και της λάθος λειτουργίας δομών, που πρέπει να ανασυνταχθούν.
Απαιτούνται δυναμικές παρεμβάσεις και συμμετοχή, ειλικρινής συνεργασία με τους Κοινωνικούς φορείς, πρακτικές λύσεις, σχεδιασμός και δράση σε όλα τα Κοινωνικά μέτωπα που καλείται η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει.
-
Ανεργία
Η μάστιγα της εποχής δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια, απαιτείται μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος προγραμματισμός, εκπαίδευση, ανάπτυξη και σχεδιασμός Κοινωνικής εργασίας για αντιμετώπιση άμεσα του φαινομένου και του υψηλού ποσοστού της ανεργίας, ιδιαίτερα στη νεολαία.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να χαράξει Στρατηγική ανάπτυξης τομέων που θα συμβάλουν στην δημιουργία μιας υγιούς Τοπικής Οικονομίας σε σταθερές βάσεις, αξιοποιώντας όλους τους τομείς τις Οικονομίας: Τουρισμό, Μεταποίηση, Τοπικά Προϊόντα και τον Πολιτισμικό πλούτο που κληρονομήσαμε.
Ο Δήμος διαχειρίζεται σημαντικά ποσά μέσα από τον Προϋπολογισμό του, έχει δε τη δυνατότητα να σχεδιάσει προγράμματα απασχόλησης, να παρέμβει ουσιαστικά και όχι θεωρητικά, ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα και να βγει από τους θύλακες ανεργίας που βρίσκεται σήμερα.
-
Υγεία
Το νησί μας με το Νοσοκομείο πρέπει να στηριχθεί ουσιαστικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, το οποίο πλέον δεν μπορεί να λέγεται Κυκλάδων η Νομαρχιακό καθώς δημιουργήθηκαν νέοι πόλοι υγείας στη Νάξο, τη Σαντορίνη, με τις Δυτικές Κυκλάδες και άλλα νησιά να οδεύουν για Αθήνα για να εξυπηρετηθούν,.
Η Δημοτική Επιτροπή Υγείας παράλληλα με τους συλλόγους Ιατρών, Νοσηλευτών, Προσωπικού, Φαρμακοποιών, Κοινωνικών φορέων να απαιτήσει λόγω πληθυσμιακού μεγέθους, αλλά και κάλυψη εκτάκτων και τακτικών περιστατικών από τα νησιά, να διαθέτει ένα αξιόλογο, σύγχρονο, επανδρωμένο με όλες τις ειδικότητες Νοσοκομείο για την παροχή Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η προληπτική Ιατρική πρέπει να λειτουργήσουν σε υψηλό βαθμό και ποιότητα για να υπάρξει η εμπιστοσύνη, η εξυπηρέτηση του Πολίτη, αλλά και η πρόληψη ασθενειών.
Τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να παρέχουν τις υποχρεώσεις τους στους ασφαλισμένους ουσιαστικά, με μέτρα, πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει και να είναι μπροστάρης στις κινήσεις που απαιτούνται γι αυτό.
Η εξυπηρέτηση μέσα από τις δημοτικές δομές ΚΑΠΗ και τα Αγροτικά Ιατρεία είναι ελλιπής. Χρειάζονται οργάνωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, αποκεντρώνοντας την κίνηση και εξυπηρετώντας τους Δημότες στον τόπο τους.
Η παροχή Φαρμακευτικής περίθαλψης είναι δικαίωμα όλων και υποχρέωση του Δήμου να την καλύψει, αξιοποιώντας τους πόρους των Κληροδοτημάτων, αλλά παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και τον εθελοντισμό των Πολιτών.
Η συνεχής ενημέρωση των δημοτών με ημερίδες, εκπομπές, ανακοινώσεις θα συμβάλει ώστε να προλαμβάνονται περιστατικά, να αντιμετωπίζονται καταστάσεις.
-
Παιδεία
Η παρακολούθηση, λειτουργία και ουσιαστική παρέμβαση στα θέματα παιδείας σε όλες τις βαθμίδες είναι η αρχή και η βάση για μια υγιή Κοινωνία του μέλλοντος.
Από τους Βρεφονηπιακούς σταθμούς, την Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την δευτεροβάθμια, την Τεχνική εκπαίδευση, αλλά και την Τριτοβάθμια που έχουμε την τιμή να λειτουργεί στον τόπο μας, θα προέλθει το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που απαιτεί η Τοπική Οικονομία του αύριο.
Είναι συνδεδεμένη η πορεία ανάπτυξης με την εκπαίδευση, ώστε να δώσει την εξειδίκευση και τη γνώση που απαιτείται; Σίγουρα όχι, γιατί δεν υπάρχει Πορεία Ανάπτυξης, δεν υπάρχουν στόχοι, δεν υπάρχουν δείκτες και αξιολόγηση αποτελεσμάτων.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά και υπεύθυνα με τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης και όχι να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων εκ του μακρόθεν .Οι σχολικές επιτροπές σήμερα ασχολούνται με δευτερεύοντα πράγματα, συντήρηση, νερό, πετρέλαιο και όχι επί της ουσίας.
Η εκπαίδευση οδεύει στην παραπαιδεία, η Δημοτική αρχή πρέπει να αντιδράσει, να παρέμβει ουσιαστικά, να χαράξει τις αναγκαίες διαδρομές εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη σήμερα, τα παιδιά, αύριο οι νέοι, για να στηριχθούν στα προσόντα τους και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Γενικές γνώσεις, ανειδίκευτο και ανεκπαίδευτο προσωπικό, χωρίς όραμα και προοπτική απασχόλησης, οδηγείται που; Είναι ευθύνη της Πολιτείας, της Δημοτικής Αρχής, των Γονέων, της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, των Επαγγελματικών και Κοινωνικών φορέων να σχεδιάσει την εκπαίδευση σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Τοπικής Αγοράς, να εξειδικεύσει την εκπαιδευτική ύλη, αλλά κύρια να συνδέσει εκπαίδευση – απασχόληση – ανάπτυξη.
Να αξιοποιήσει ουσιαστικά την εκπαιδευτική Πανεπιστημιακή Δομή, η οποία μπορεί να συνδράμει αφάνταστα στο σχεδιασμό των στόχων του Ενιαίου Δήμου.
-
Δια Βίου Μάθηση
Πόσο μπορεί να συμβάλει η δια βίου μάθηση στην εξέλιξη της Τοπικής Κοινωνίας, εξαρτάται και πάλι από το σχεδιασμό των τμημάτων, με βάση τις ανάγκες των εκπαιδευομένων, την δημιουργία τμημάτων , που θα προσφέρουν την γνώση που απαιτείται και όχι απλά με στόχο την απορρόφηση πόρων και την εξάντληση κονδυλίων.
Η δομή αυτή πρέπει να στοχεύσει ιδιαίτερα στη μέση ηλικία η οποία πρέπει να εκσυγχρονιστεί να ενταχθεί και να αξιοποιήσει τις εξελίξεις και τις νέες τεχνολογίες, ώστε να παραμείνει ενεργή, εργαζόμενη και απαραίτητη στον εργασιακό χώρο, αξιοποιώντας την εμπειρία και εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους.
Απαίτηση των καιρών είναι πλέον η ανασύνταξη των δυνάμεων, η συνεχής εκπαίδευση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά κύρια η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ με τους Κοινωνικούς φορείς του τόπου, η ενδυνάμωση των πράξεων και των σχεδίων, η χάραξη Κοινής συνισταμένης, ώστε τα αποτελέσματα να είναι θετικά, άμεσα, εμφανή και μετρίσιμα.
-
Κοινωνική Μέριμνα
Η Βοήθεια στο σπίτι ένας θεσμός που προσφέρει ιδιαίτερα στην Τρίτη ηλικία, σε μοναχικά άτομα, θεσμός με επιτυχή Κοινωνική προσφορά, αλλά παράλληλα τόσο ταλαιπωρημένος με την αβεβαιότητα, τις συνεχείς αλλαγές στις δομές, την έλλειψη απαραίτητων υλικών (υγειονομικού, βενζίνης, φαρμακευτικού, κ.λπ.).
Είναι καιρός να ανασυνταχτεί, να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό, τους πόρους ιδιαίτερα του Κληροδοτήματος Δον Ιωάννου Στεφάνου και γιατί όχι κι άλλων και να δράσει με σχεδιασμό, πρόγραμμα και ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς, κατ οίκον νοσηλεία, γηροκομεία, κ.λπ..
Παρέχει υπηρεσίες απαραίτητες και αναγκαίες στους Πολίτες, πρέπει να λειτουργεί σε υγιή βάση και να δρα αποτελεσματικά, καταγράφοντας τα περιστατικά που εξυπηρετεί, δίνοντας στατιστικά στοιχεία στην Τοπική Κοινωνία, διασφαλίζοντας έτσι την ανάγκη ύπαρξης της δομής και την στήριξη της.
Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η στέγαση αστέγων ώστε να μη δημιουργούνται φαινόμενα απαράδεκτα στην τοπική κοινωνία.
Τα ΚΑΠΗ που ξεκίνησαν χρόνια πριν έχουν δημιουργήσει μια δυναμική τέτοια η οποία λειτουργεί θεσμικά η εθελοντικά, συμβάλουν στην άρση της απομόνωσης της τρίτης ηλικίας, τη δημιουργική απασχόληση τους, με ενδιαφέροντα αντικείμενα, μια Κοινωνία η οποία έχει τη συνοχή και την δράση της .
Στηρίζονται και αναπτύσσονται δράσεις οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν παρακαταθήκες στους νεώτερους, για να μη χαθούν στοιχεία της ιστορίας του τόπου, λαογραφικά, ιστορικά, εθιμικά, κ.α., τα οποία μπορούν να καταγραφούν και να διατηρηθούν, μέσα από εκδόσεις, εκθέσεις και δράσεις που θα συμβάλουν στη συμμετοχή και δραστηριοποίηση των μελών τους.
Στέγη Ανηλίκων μια εθελοντική δομή η οποία πρέπει να στηριχθεί πλέον Οικονομικά από το Δήμο και να μην αγωνιά να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της οι οποίες συνεχώς αυξάνουν. Η προσφορά της είναι ουσιαστική και σημαντική στον τόπο, ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά οι οποίοι άμεσα την απολαμβάνουν.
Αιμοδοσία ένας Σύλλογος πρότυπο με ιστορία, παράδοση και ουσιαστικό έργο, ο οποίος δεν αγκαλιάστηκε ουσιαστικά από τις τοπικές αρχές, χρειάζεται ιδιαιτέρως ηθική και οικονομική συμπαράσταση και θα την έχει, για να λειτουργεί και να προσφέρει το ποιο σημαντικό κοινωνικό αγαθό μέσα από τις δράσεις του.
Πολύτεκνοι – Τρίτεκνοι, ομάδες οι οποίες σήμερα όσο κανείς άλλος παλεύουν για να επιβιώσουν μέσα στην Οικονομική κρίση. Απαιτείται στήριξη με μέτρα θαρραλέα της Δημοτικής Αρχής σε όλους τους τομείς και τις υπηρεσίες τις οποίες παρέχει, για να συμβάλει στην ανακούφιση, αλλά και στην αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών αυτών.
-
Αμεα
Ομάδες ατόμων με μικρά η μεγάλα προβλήματα που έχουν δικαίωμα στη ζωή, στο χαμόγελο και στην απόλαυση όλων όσων απολαμβάνουν όλοι οι δημότες, δικαίωμα ίσο με όλους, δεν επαιτούν- απαιτούν περήφανα δράσεις για μια αξιοπρεπή ζωή και χρήσεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα τους.
Η Δημοτική Αρχή πρέπει να σκύψει, να δώσει χέρι, να βάλει πλάτη σε όλες τις μορφές και τις ανάγκες που δημιουργούνται στα Αμεα, είναι καθήκον και υποχρέωση όλων μας.
Η λειτουργία του ΚΔΑΠ Αμεα, το Ειδικό Σχολείο, η Δημιουργία και η Ανάπτυξη Συνεταιριστικής Δημιουργικής Δράσης των Αμεα, απαιτούν βούληση, συμπαράσταση, σχεδιασμό και πραγματική δουλειά, καθημερινά και αδιάλειπτα.
-
Εθελοντισμός
Η Δημοτική Αρχή χαράζοντας την Στρατηγική και την Πολιτική της, στο Κοινωνικό έργο που έχει την υποχρέωση να προσφέρει, χρειάζεται να λειτουργήσει μέσα από τις υφιστάμενες και νέες δομές, το ανθρώπινο δυναμικό, την συμμετοχή και τη συνεργασία με τους Κοινωνικούς φορείς του νησιού, αλλά κύρια να αναπτύξει τον εθελοντισμό σε μια υγιή βάση και προσπάθεια, ώστε να συνδράμει δυναμικά τις προσπάθειες οι οποίες θα αναπτυχθούν.
Το Κοινωνικό Έργο της Δημοτικής Αρχής για μας είναι υποχρέωση απέναντι στον Δημότη, είναι υποχρέωση για όλους όσους έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του Δήμου, σε όποια μορφή.
Είναι καθήκον η προσφορά στον Δημότη.
Δεν είναι σύνθημα. Είναι αποδεδειγμένη πρακτική μας.
Πάπιτσης Γιώργος
ΣΥΡΟΣ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η Σύρος συμμετέχει στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ITB Berlin
13 Φεβ. 2025 - 8:19 - Σφίγγει η “θηλιά” για τους ιδιοκτήτες επικίνδυνων ακινήτων
13 Φεβ. 2025 - 6:20 - Στη “ζυγαριά” το κόστος συντηρήσεων των παιδικών χαρών
13 Φεβ. 2025 - 6:19 - Ζητούν αποκαταστάσεις και ασφάλεια στο ΓΕΛ Σύρου
12 Φεβ. 2025 - 6:19 - Η "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου" για την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
11 Φεβ. 2025 - 12:21