“Γερασμένες” αθλητικές εγκαταστάσεις
- Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2013 - 06:00
Οι αθλητικοί χώροι ανά την Ελλάδα, κάθε μέρα που περνά αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα. Οι εγκαταστάσεις “γερνούν” και κανείς αρμόδιος δεν μπορεί να δώσει λύσει στο πρόβλημα αυτό. Τα μεγαλύτερα προβλήματα βέβαια τα αντιμετωπίζουν οι πολυδάπανες εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έργα εκατομμυρίων ευρώ “σαπίζουν” και οι αρμόδιοι φορείς “σφυρίζουν” αδιάφορα. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με αρκετές εγκαταστάσεις στις Κυκλάδες. Επτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Γεώργιος Πάντζας, Τάσος Κουράκης, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δημήτρης Γάκης, Γιάννης Ζερδελής, Νίκος Συρμαλένιος και Αγνή Καλογεράκη) έκαναν ερώτηση στους Υπουργούς, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με θέμα: “Αθλητικοί χώρου χωρίς άδεια λειτουργίας”.
Στον πρόλογό τους οι βουλευτές αναφέρονται στα κουφάρια των ημιτελών αθλητικών εγκαταστάσεων, καθώς και στις εγκαταλελειμμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις που χρονολογούνται από το 2004. Αυτό όπως τονίζουν είναι αποτέλεσμα της μη υλοποίησης του τότε μεγαλεπήβολου προγράμματος “Ελλάδα 2004”. Μήπως θυμάται κανείς το στάδιο που μόνο σε μακέτα είδαμε κάποιο που ήταν να κατασκευαστεί στο πρώην στρατόπεδο Σύρου;
Επίσης, αναφέρονται και στο γεγονός ότι μετά τη συγχώνευση των Δήμων, έπειτα το σχέδιο “Καλλικράτης”, οι Δήμοι στερούνται των απαραίτητων πόρων, για την συντήρηση και λειτουργία των γηπέδων και κυρίως των κολυμβητηρίων. Συνέπεια αυτού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι, πολλά στάδια να κλείσουν και σε άλλα να καταβάλλεται προσπάθεια να παραχωρηθούν όσο-όσο σε ιδιώτες, με σκοπό να απαλλαγούν οι δήμοι από το κόστος λειτουργίας.
Ακόμη ένα πρόβλημα που τονίζεται από τους βουλευτές είναι ότι πολλές αθλητικές εγκαταστάσεις, ακόμη κι εθνικής εμβέλειας, όπως είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΟΑΚΑ) και το στέγαστρο “Καλατράβα”, έχουν κτισθεί χωρίς να τηρηθούν τα στοιχειώδη από το νόμο κριτήρια.
Συγκεκριμένα οι προαναφερθέντες βουλευτές κατέθεσαν τις εξής ερωτήσεις:
“1. Θα τηρήσει η κυβέρνηση την υποχρέωσή της να ασκεί αυστηρούς ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ή προτίθεται να παραχωρήσει και αυτή την αρμοδιότητα – υποχρέωση σε ιδιώτες;
2. Τι προτίθενται να πράξουν τα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου οι αθλητικές εγκαταστάσεις να εναρμονισθούν με τις διεθνώς κατοχυρωμένες προδιαγραφές, πέραν της εφαρμογής του ν. 4178 άρ. 16 παρ. 1 περ. η’ και θ’;
3. Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στην άμεση καταγραφή των αναγκών προκειμένου να χορηγήσουν έκτακτη οικονομο-τεχνική ενίσχυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες κι εργασίες;”
Η κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων της Σύρου
Στις Κυκλάδες υπάρχουν εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν κι αυτές πολλά προβλήματα, αφού έχουν αφεθεί στη “μοίρα” τους.
Βέβαια δεν έχουν όλα τα νησιά αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά όπου υπάρχουν, τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Για να μην βάζουμε στο ίδιο “καζάνι” τους πάντες θα αναφέρουμε πως υπάρχουν και δήμοι που έχουν καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να βελτιώσουν και να συντηρήσουν του χώρους ευθύνης τους. Αλήθεια δεν πρέπει να βγάλουν όλοι το “καπέλο” στο Δήμο Νάξου, που με ιδίους πόρους βελτίωσε την εικόνα του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου. Σήμερα, μετά την άνοδο της γυναικείας ομάδας του Πανναξιακού ΑΟΝ στην Α1 Εθνική, διόρθωσε, μετά από εισήγηση του σωματείου, τα όποια προβλήματα υπήρχαν στην κλειστή αίθουσα. Αυτό δείχνει ότι εκεί υπήρχε η βούληση να συντηρηθούν και να βελτιωθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Αντίθετα, εδώ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων οι αθλητικοί χώροι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα και οι διαδικασίες βελτίωσής του είναι αργοί. Αυτό συμβαίνει και με το γυμναστήριο στα Πευκάκια που αν και έχει υπογραφεί εδώ και αρκετό καιρό προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ακόμη το έργο βρίσκεται στα χαρτιά. Ο συγκεκριμένος χώρος όλο φτιάχνεται, αλλά συνεχίζει να παραμένει σε κακή κατάσταση. Ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλμπανόπουλος τόνισε ότι το έργο βρίσκεται σε καλό δρόμο, αφού για να γίνει θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη και οι περιβαλλοντικοί όροι.
Το κολυμβητήριο μετά και την τελευταία πτώση του θόλου θα κλείσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα για δεύτερη συνεχή χρονιά. Στο θέμα αυτό δόθηκε λύση, η οποία βέβαια έχει ημερομηνία λήξεως. Για το κολυμβητήριο τρέχει το θέμα της τηλεθέρμανσης, όμως μετά την απόφαση που πάρθηκε, για την ηλεκτρική διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα, κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γεννέσθαι με το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Επομένως, η λύση αυτή όσο κι αν είναι ανταποδοτική (και κανείς δεν αμφισβητεί ότι θα είναι), έχει ημερομηνία λήξης και μετά θα αναζητούνται άλλοι τρόποι θέρμανσης της πισίνας.
Τέλος, η Α' αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου είναι πάρα πολύ καλή κατάσταση, αφού το κτίριο έχει “γεράσει” και τα σημάδια της φθοράς του χρόνου είναι εμφανή. Πριν από 10 ημέρες περίπου, υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας επισκέφθηκε την Α' κλειστή αίθουσα και είδε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η αναφορά του έχει πάει στους αρμοδίους και το μόνο που απομένει είναι να δούμε αν τελικά η κατάστασή του βελτιωθεί.
“Κληθήκαμε να διαχειριστούμε κάποια κτίρια τα οποία είχαν πολλά προβλήματα”
Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ Γιάννης Κεράνης μίλησε για τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα που ουσιαστικά “καίνε” το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφού ειδικά το θέμα του γυμναστηρίου στα Πευκάκια, είναι κάθε προεκλογική περίοδο στο πρόγραμμα του συνδυασμού του κ. Δεκαβάλλα.
“Γνωρίζω κι εγώ ότι έγιναν κάποιες ερωτήσεις στην Βουλή και αφορούσε στους αθλητικού χώρους. Πριν όμως γίνουν όλα αυτά είχα μία συζήτηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκο Συρμαλένιο και τον υπεύθυνο για θέματα αθλητισμού του κόμματος και μιλήσαμε για το αθλητικό κέντρο και τα προβλήματα που υπάρχουν. Εμείς από την πλευρά μας είπαμε για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, για τις μικρές επιχορηγήσεις που έχουμε, αλλά και τη διασύνδεση του κολυμβητηρίου με τη ΔΕΗ. Γενικά μιλήσαμε για όλα τα προβλήματα, αλλά και ότι προσπαθούμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε να βελτιώσουμε αυτή την εικόνα.
Τώρα σχετικά με τα θέματα που μας αφορούν ως ΟΠΑΣ, κληθήκαμε να διαχειριστούμε κάποια κτίρια τα οποία είχαν πολλά προβλήματα, όπως διαπιστώσατε κι εσείς. Η Α' αίθουσα που φιλοξενεί αγώνες μπάσκετ, είναι της δεκαετίας του '80. Αυτό σημαίνει ότι είναι περίπου 35 ετών κτίριο. Πριν από 15 με 20 χρόνια είχαν γίνει κάποιες τσιμεντοενέσεις για να το ενισχύσουν. Γενικά, προβλήματα βγαίνουν συνέχεια, άλλα είναι μικρά κι άλλα είναι μεγαλύτερα. Κάποια απ' αυτά με το μικρό προσωπικό που έχουμε μπορούμε και τα αντιμετωπίζουμε. Κατά καιρούς ενημερώνουμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ώστε να μπουν στο Τεχνικό πρόγραμμα κάποια χρήματα, όπως κι έγινε πριν από δύο χρόνια που αλλάξαμε τις σωληνώσεις της Α' Αίθουσας, όταν υπήρχε πρόβλημα με το νερό. Ήταν ένα έργο το οποίο κόστισε 30 με 35 χιλιάδες ευρώ. Έργα κάνουμε κάθε χρόνο, κι αυτό γιατί θέλουμε να βελτιώνουμε την υπάρχουσα κατάσταση. Για την Α' Αίθουσα έχουμε έρθει σε επικοινωνία με την Τεχνική Υπηρεσία κι από ότι με έχει ενημερώσει ο προϊστάμενος, κλιμάκιο επισκέφθηκε τον συγκεκριμένο χώρο, έβγαλε κάποιες φωτογραφίες και είδε από κοντά που “πονά” το κτίριο. Πιστεύω ότι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2014 να διατεθούν κάποια χρήματα για την αποκατάσταση των προβλημάτων της Α' αίθουσας. Τώρα για το γυμναστήριο των Πευκακίων, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει υπογράψει ο Δήμος με την Περιφέρεια μία προγραμματική σύμβαση για κάποια χρήματα, τα οποία αφορούν στην τοποθέτηση του τάπητα, τον οποίο περιμένουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν ξέρω σε πιο στάδιο βρίσκεται η μελέτη, 2-3 φορές που έχω επικοινωνήσει με την τεχνική υπηρεσία με έχουν ενημερώσει ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Εμείς από την πλευρά μας περιμένουμε να δούμε την ολοκλήρωση του έργου, που θα βελτιώσει την εικόνα του γυμναστηρίου”.
“Τα έργα δεν γίνονται με το που υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση”
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος και προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας Νίκος Αλμπανόπουλος μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για το που βρίσκεται η μελέτη του ανοικτού γυμναστηρίου στα Πευκάκια, αλλά και για την επίσκεψη υπαλλήλων της Τεχνικής Υπηρεσίας στην Α' αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου.
“Το προηγούμενο διάστημα έγινε η μελέτη εφαρμογής για το ανοικτό γυμναστήριο, καθώς δεν υπήρχε τίποτα το συγκεκριμένο. Στη συνέχεια πάρθηκαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις, όπως της οικονομικής επιτροπής των όρων, της επιτροπής διαγωνισμού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ζητά να υπάρξουν Περιβαλλοντικοί όροι για όλο το γυμναστήριο. Αυτό γίνεται γιατί το γυμναστήριο είναι παλιό και δεν είχε περιβαλλοντικούς όρους, γιατί τότε δεν προβλεπόταν. Τώρα, για να γίνει το έργο σύμφωνα με τους νόμους, πρέπει να γίνουν νέοι περιβαλλοντικοί όροι. Δηλαδή, δεν μπορούμε να πάμε και να πούμε επειδή θα αλλάξει μόνο ο τάπητας δεν χρειάζονται περιβαλλοντικοί όροι. Όπως μας απάντησε η Περιφέρεια, σύμφωνα με το νόμο και είναι σωστό, απαιτείται περιβαλλοντική τακτοποίηση όλου του χώρου. Αυτό το χαρτί μας το έστειλε η Περιφέρεια πριν από 10 με 15 μέρες, κι εμείς από την πλευράς μας προσπαθούμε να φτιάξουμε αυτά που μας ζητήθηκαν. Όταν ολοκληρώσουμε το φάκελο της περιβαλλοντικής μελέτης θα τον καταθέσουμε στην Περιφέρεια κι όταν εγκριθεί η μελέτη θα προχωρήσουμε για την δημοπράτηση του έργου. Τα έργα δεν γίνονται με το που υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση. Ακόμη και η διαγωνιστική διαδικασία του έργου που είμαστε έτοιμοι, θα πάρει μήνες. Μία πρόβλεψη λέει ότι αν πάρουμε την έγκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου τις επόμενες 15 ημέρες, θα χρειαστούν περίπου 3 μήνες για να έχουμε ανάδοχο. Άρα αν έχουμε μέχρι το τέλος του έτους ανάδοχο, τότε το συγκεκριμένο έργο θα είναι ολοκληρωμένο το καλοκαίρι ή τέλος καλοκαιριού. Δεν γίνονται ταχύτερα τα πράγματα. Τόσα χρόνια θέλαμε να κάνουμε το συγκεκριμένο έργο, όμως δεν είχαμε τα χρήματα, τώρα που έχουμε το ποσό για το έργο, εμείς προχωράμε στην υλοποίησή του.
Για την Α' αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου, υπάρχει πρόβλεψη όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αίθουσα να αντιμετωπιστούν. Τα περισσότερα προβλήματα όπως με ενημέρωσαν αντιμετωπίζονται. Υπάρχει έγγραφο του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας προς τον ΟΠΑΣ, που τον ενημερώνει πως “μέσα στο πλαίσιο της συντήρησης και βελτίωσης των αθλητικών εγκαταστάσεων θα αντιμετωπιστούν τα ζητήματα της Α' αίθουσας”. Το έργο αυτό είναι σε προετοιμασία και είναι μέσα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2013”.
Κατόπιν αυτών των τοποθετήσεων μένει να δούμε επιτέλους να αλλάζει η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι αθλητικοί χώροι της Σύρου, που χρόνο με το χρόνο αντί να συντηρούνται, στέκουν έρμαια στη φθορά του χρόνου, χωρίς καμία διορθωτική παρέμβαση.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Εργοτάξιο μετ΄ εμποδίων το Αθλητικό Κέντρο
4 Μαΐου. 2022 - 6:20 - Υπαναχώρηση της Περιφέρειας για την χρηματοδότηση του έργου του ΑΚΔΕ
4 Μαΐου. 2018 - 6:19 - Εμβαλωματικές παρεμβάσεις
12 Μαρ. 2018 - 6:19 - Επικίνδυνοι αθλητικοί χώροι εν λειτουργία
24 Μαΐου. 2017 - 6:20 - Ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα το Αθλητικό Κέντρο "Δημήτριος Βικέλας"
13 Νοε. 2015 - 16:28