Συνεδρίαση με αιχμές για... σόου αναφορικά με τα απολογιστικά στοιχεία του Α΄ και Β΄ τριμήνου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Αναπάντητα οικονομικά ερωτήματα

Εκατέρωθεν βολές με φόντο το ταμειακό υπόλοιπο

Απουσία στελέχους της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου Σύρου – Ερμούπολης συζητήθηκε το σημαντικό θέμα της έγκρισης των απολογιστικών στοιχείων υλοποίησης του προϋπολογισμού Α΄και Β΄τριμήνου στην προχθεσινοβραδινή συνεδρίαση των δημοτικών συμβούλων στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Το κρίσιμο θέμα που τέθηκε επί τάπητος “με καθυστέρηση” όπως ανέφερε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, διανθίστηκε τόσο με παρατηρήσεις επί των οικονομικών στοιχείων που είχαν στη διάθεσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι από την προηγούμενη Πέμπτη, όσο όμως και με υπαινιγμούς και αιχμές για τοποθετήσεις αιρετών, οι οποίες σύμφωνα με όσα δήλωσαν κάποιοι εκ των παρευρισκομένων, είχαν στόχο “να εντυπωσιάσουν” παρουσία των μέσων ενημέρωσης.

Η αντιπαράθεση υπήρξε έντονη ανάμεσα στο δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα και την ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο Μαρία Καζαντζάκη, όταν η ίδια με συγκεκριμένα επιχειρήματα, υποστήριξε πως το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου “μετά βίας ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ”, δήλωση στην οποία απάντησε ο δήμαρχος υπογραμμίζοντας πως “ο δήμος έχει χρηματικό υπόλοιπο πολύ περισσότερο από δύο μισθοδοσίες του υπαλληλικού προσωπικού”, προκαλώντας μάλιστα τη νεαρή σύμβουλο να ζητήσει τα ακριβή στοιχεία από τα γραφεία της οικονομικής υπηρεσίας και να “δηλώσει δημόσια ότι έκανε λάθος σε όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης”.

Δ. Ρούσσος: Βαδίζουμε καλά παρά τις δυσκολίες

“Με καθυστέρηση και είναι γνωστό πια πως ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την υποβολή των απολογιστικών στοιχείων” που αφορούν στο Α΄ και Β΄ τρίμηνο του 2013, σημείωσε πρωτίστως ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Ρούσσος, εξηγώντας ότι σε αυτή την καθυστέρηση “συνηγόρησε” πλήθος αλλαγών σε επίπεδο υπαλλήλων της υπηρεσίας καθώς και “η αλλαγή του λογισμικού προγράμματος”.

Εκτίμηση του κ. Ρούσσου υπήρξε πως, τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στους αιρετούς δείχνουν πως “ο προϋπολογισμός βρίσκεται σε μία καλή απορρόφηση και στα έσοδα και στα έξοδα” ενώ καταγράφηκε “το καλοκαίρι αύξηση των εσόδων όπως αναμέναμε”. Ο ίδιος πρόσθεσε μάλιστα πως “το Σεπτέμβριο θα έχουμε εικόνα για το πού βαδίζουμε ως δήμος” αλλά “μέχρι στιγμής, βαδίζουμε καλά παρ' όλες τις δυσκολίες” είσπραξης των οφειλών “λόγω κρίσης, όσων χρωστούν στο δήμο”, υπογράμμισε στη συνέχεια, καταλήγοντας πως “οι υπάλληλοι και οι ελεγκτικές υπηρεσίες εργάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να έρχονται τα έσοδα που πρέπει στο δήμο”.

Υποχρεώσεις και έργα εξανεμίζουν το ταμειακό υπόλοιπο (;)

Η Μαρία Καζαντζάκη σε κάθε συζήτηση οικονομικού θέματος πραγματοποιεί συγκεκριμένες και λεπτομερείς παρατηρήσεις, οι οποίες – κατά γενική ομολογία των αιρετών – όχι μόνο γίνονται κατανοητές από εξειδικευμένους υπαλλήλους αλλά οφείλουν να απαντηθούν και από τα ίδια τα στελέχη της αρμόδιας υπηρεσίας. Ειδικότερα, η ίδια, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, μεταξύ άλλων ανέφερε πως παρατηρεί “απόκλιση στις εγγραφές που αφορούν στα ανείσπρακτα ποσά του δήμου” λέγοντας πως το 2012 “έκλεισε με ανείσπρακτα που ανήλθαν σε 1 εκατ. 900 χιλιάδες ευρώ ενώ το 2013, άνοιξε με 1 εκατ. 700 χιλιάδες ευρώ” εντοπίζοντας μία διαφορά 200 χιλιάδων ευρώ. Επιπρόσθετα, προχώρησε σε σαφείς παρατηρήσεις που σχετίζονται με τα ανταποδοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μείωση στις εισπράξεις τους, ενώ η τρίτη παρατήρησή της, κινήθηκε γύρω από “υποχρεώσεις προς τρίτους εκτός των δανείων” που διατηρεί ο δήμος και τα οποία “άγγιζαν” περισσότερες από 600 χιλιάδες ευρώ”, συμπληρώνοντας ότι “η οικονομική υπηρεσία παρακάτω, λέει ότι έχουν εξοφληθεί τα πάντα και μάλιστα κατά 111%” αλλά “ταυτόχρονα και ενώ έχουμε πληρώσει, παραμένουν υποχρεώσεις 650 χιλιάδων ευρώ”, ρωτώντας επίσης, “ποιο είναι το τιμολογημένο ποσοστό που προορίζεται για επενδύσεις, από το οποίο χρησιμοποιείται ωστόσο μόνο το 10%”. Η ανεξάρτητη σύμβουλος έκλεισε την τοποθέτησή της, ισχυριζόμενη πως “το ταμειακό υπόλοιπο του δήμου μετά βίας ξεπερνά τις 200 χιλιάδες ευρώ”.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η παρατήρηση του επικεφαλής της “Ενωμένης Σύρας”, Κώστα Απέργη, ο οποίος υποστήριξε ότι “η δημοτική αρχή επιλέγει την τακτική “στρίβειν δια του αρραβώνος””, χωρίς να μεριμνά για την παρουσία των υπαλλήλων σε ένα “κορυφαίο ζήτημα”, καταλήγοντας πως “αυτή τη στιγμή το ταμειακό υπόλοιπο είναι μηδέν” και πως σε πιθανό μελλοντικό έλεγχο του υπουργείου “θα την πληρώσουν οι δημότες με αυξημένα τέλη” αν εντοπισθεί “απόκλιση”. “Αυτό που παρουσιάζεται είναι εικόνα μπακάλικου”, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Απέργης, στα λεγόμενα του οποίου στη δευτερολογία της η κ. Καζαντζάκη συμπλήρωσε, πως ότι η κατάρτιση των απολογιστικών στοιχείων δεν έχει γίνει ούτε σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου.

“Στο κόκκινο” η αντιπαράθεση

Απαντώντας στις παρατηρήσεις των προλαλησάντων, ο δήμαρχος σημείωσε πως όσα ισχυρίστηκαν, δεν ευσταθούν, λέγοντας ότι “ο δήμος έχει ταμειακό υπόλοιπο πολύ περισσότερο από δύο μισθοδοσίες υπαλλήλων” όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία, προκαλώντας την κ. Καζαντζάκη να ενημερωθεί εκτενώς από τους αρμόδιους υπαλλήλους, και να δηλώσει δημόσια ότι προχώρησε “σε λάθος ισχυρισμούς”. Πρόσθεσε δε, όσον αφορά στις αλλεπάλληλες προσφυγές των δύο συγκεκριμένων συμβούλων, ότι έρχονται να “φορτώσουν” επιπλέον γραφειοκρατία στην υφιστάμενη, με την οποία “παλεύουν καθημερινά” να αντεπεξέλθουν. “Αν έχετε βάλει στόχο να διαλύσετε το δήμο, να το πείτε” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δεκαβάλλας, υποστηρίζοντας πως “οι προσφυγές πέφτουν βροχή και πρέπει να τις απαντούν οι υπάλληλοι”.

Αξίζει να σημειωθεί πως, της συγκεκριμένης έντονης αντιπαράθεσης, είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Γιάννη Βρούτση, όπου ανάμεσα σε άλλα, υποστήριξε πως θα ήταν προτιμότερο να λύνονται οι απορίες στα γραφεία της αρμόδιας υπηρεσίας, αποφεύγοντας την άνευ ουσίας αντιπαράθεση για τα μάτια του κόσμου με δεδομένη την καταγραφή της συνεδρίασης από τους δημοσιογράφους και τους ρεπόρτερ, ενώ και ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιάννης Πιταούλης, αναφερόμενος στις προσφυγές, υπογράμμισε ότι “μπορούμε να μιλάμε για το ταμειακό υπόλοιπο, αρκεί να μην είμαστε εμείς που εμποδίζουμε την είσπραξή του”.

“Οι ΚΑΠ δεν είναι ελεημοσύνη”

Εν κατακλείδι, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην παρατήρηση - πρόταση του μέλους της μείζονος μειοψηφίας, Αντώνη Κρητικού, ο οποίος είπε πως θα ήταν φρόνιμο να μην εξαρτάται απολύτως ο δήμος από τη διάθεση των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων), αλλά να υιοθετήσει μία στρατηγική μέσω της οποίας με “ίδιους πόρους θα καλύπτει τις ανάγκες του”.

Κλείνοντας το θέμα, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, κατέστησε για μία ακόμη φορά σαφές, ότι η διάθεση αυτών των χρημάτων είναι θεσμοθετημένη, έχει κατακτηθεί με κόπο και παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ και “δεν είναι ελεημοσύνη”. Πρόκειται για χρήματα που οφείλει να δίνει το κράτος στους ΟΤΑ. “Αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους”, σχολίασε ο δήμαρχος, ολοκληρώνοντας το θέμα.