Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Σύρου

Αυξημένος ο χρόνος ζωής του

Κερδισμένος κατά τρία χρόνια ζωής αναδεικνύεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Σύρο, χάρη στις μεγάλες ποσότητες ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέγονται από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η ανακύκλωση, πέρα από τη συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου, αποτρέπει παράλληλα σημαντικά ρεύματα αποβλήτων στους ΧΥΤΑ, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατά καιρούς πρόβλημα κορεσμού. Ως εκ τούτου, αυξάνει τη διάρκεια ζωής των συγκεκριμένων χώρων και μοιράζει το κόστος διαλογής των αποβλήτων ισόποσα σε όλους τους κατοίκους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το κύτταρο της Σύρου, χωρητικότητας 240.000 κυβικών, άρχισε να χρησιμοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2009, με διάρκεια ζωής 10 χρόνια. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ογκομετρήσεις που επαναλαμβάνονται ετησίως, ο ΧΥΤΑ ευνοήθηκε από την άνοδο της ανακύκλωσης στο νησί, με αποτέλεσμα να αυξήσει το χρόνο λειτουργίας του κατά τρία έτη. “Αν δεν υπήρχε η ανακύκλωση, θα είχαμε πέσει στα οχτώ χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ, Στέφανος Βακόνδιος.

“Φυλάμε το χώρο σαν κόρη οφθλαμού”

Καθίσταται επίσης γνωστό ότι υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία ενός δεύτερου κυττάρου ίδιας χωρητικότητας, δίπλα ακριβώς από τον υπάρχοντα χώρο. “Προς το παρόν, η ιδέα έχει παραμείνει στάσιμη, μέχρι να βρούμε κάποιο πρόγραμμα για την ένταξη του έργου” τόνισε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ στοίχισε 4 εκ. Ευρώ, εκ των οποίων το 75% προήλθε από πόρους του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 25% από το ελληνικό δημόσιο. “Το φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού και προσπαθούμε να μη γεμίσει ποτέ” κατέληξε.

Στο χώρο λειτουργεί παράλληλα και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, τα οποία καθαρίζονται σε μεγάλο βαθμό και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται ξανά για τον ψεκασμό των απορριμμάτων και την ευκολότερη αποσύνθεσή τους. Επιπροσθέτως, υπάρχει δίκτυο απορρόφησης του βιοαερίου που δημιουργείται από τη χώνεψη των απορριμμάτων, για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς. Παρόλα αυτά επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, χάρη στη χωματοκάλυψη των απορριμμάτων, για την οποία χρησιμοποιούνται 400 κιλά χώματος ανά τόνο σκουπιδιών. Κλείνοντας, ο κ. Βακόνδιος δήλωσε πως σε ελέγχους τόσο της Περιφέρειας, όσο και κλιμακίου από το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει διαπιστωθεί καμία παρατυπία, ενώ ανακοίνωσε πως η επόμενη συνάντηση όλων των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2014 στη Σύρο.

Ετικέτες: