Διεκδίκηση υποψηφιότητας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021

Άγονες προσπάθειες

- Άκαρπος ο πρώτος διαγωνισμός για την ανάθεση συμβουλευτικής υποστήριξης της Σύρου σε εταιρεία - Ελλιπής ο φάκελος της Aculto, που ήταν ο μοναδικός που κατατέθηκε

Άγονος απέβη ο πρώτος διαγωνισμός όσον αφορά στην ανάδειξη εταιρείας που θα ενισχύσει συμβουλευτικά τη Σύρο προκειμένου να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 2021.

Ειδικότερα, χθες, - καταληκτική ημερομηνία για τις πιθανές υποψήφιες εταιρείες που θα κατέθεταν το φάκελο με την πρότασή τους και όλα τα απαιτούμενα στοιχεία ώστε να στηρίξουν το στόχο του νησιού -, δεν υπήρξε αποτέλεσμα καθώς η μοναδική εταιρεία που έδωσε το “παρών” ήταν η Aculto, η οποία ωστόσο δεν είχε συμπεριλάβει εγγυητική επιστολή, γεγονός που απέτρεψε την κατακύρωση του διαγωνισμού.

Το έγκυρο ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης”, μετά από την ανωτέρω εξέλιξη, θέλει να ακολουθεί σύντομα νέος διαγωνισμός, ο οποίος αν έχει το ίδιο αποτέλεσμα, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει το δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα, να προωθήσει την προσπάθεια, με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης στη γερμανική εταιρεία.

Μία πρόταση, κανένα αποτέλεσμα

Αναλυτικότερα, επισημαίνεται ότι χθες έως τις 12 το μεσημέρι, “έτρεχε” η προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων φακέλλων από ενδιαφερόμενες εταιρείες που θα διεκδικούσαν τη θέση του “συμβούλου”, μετά από την ακύρωση της πρώτης απόφασης που είχε εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο, με αφορμή την εισήγηση του Γιάννη Δεκαβάλλα. Υπενθυμίζεται ότι, ο δήμαρχος Σύρου, ενώ είχε αναθέσει απευθείας την προσπάθεια στη γερμανική εταιρεία, για λόγους “περισσότερης νομιμότητας” ζήτησε διεξαγωγή διαγωνισμού.

Ωστόσο, ο εν λόγω διαγωνισμός υπήρξε άκαρπος αφού παρατηρήθηκαν σημαντικές ελλείψεις στη μοναδική πρόταση που παρουσιάστηκε. Στα στοιχεία, δεν συμπεριλαμβανόταν εγγυητική επιστολή που θα επιβεβαιώνει ότι είναι φερέγγυα η εταιρεία ενώ σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πληροφορίες δεν καταγράφηκε ούτε έκπτωση στο ποσό που αναγραφόταν στην πρόσκληση και πλησίαζε τα 25 χιλιάδες ευρώ. Οι ίδιες πληροφορίες αφήνοντας ένα μικρό περιθώριο λύσης του εν λόγω ζητήματος στο άμεσο διάστημα, κάνουν λόγο για πιθανή αβλεψία από την πλευρά της γερμανικής εταιρείας που υπάρχει πιθανότητα να λυθεί τις επόμενες ημέρες.

Δύο επιλογές

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη, εύλογα προκύπτει το ερώτημα πώς πρόκειται να ενεργήσει ο δήμος Σύρου – Εμρούπολης προκειμένου να έχει χωρίς καθυστέρηση στο πλευρό του, μία ομάδα έμπειρων ανθρώπων με τεχνοκρατική ματιά που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη σύνταξη ενός ανταγωνιστικού φακέλλου που θα αναδεικνύει τη Σύρο ως έναν τόπο που αξίζει να αποτελέσει Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2021, έναντι άλλων υποψηφιοτήτων. Το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” αναφέρει πως υπάρχουν δύο δρόμοι. Ο πρώτος είναι να διεξαχθεί εκ νέου διαγωνισμός εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, από τον οποίο θα αναδειχθεί ο ανάδοχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενδέχεται η προαναφερθείσα γερμανική εταιρεία να καλύψει τις ελλείψεις της ή να προκύψουν και νέες υποψήφιες εταιρείες. Η δεύτερη επιλογή είναι να προχωρήσει η διαδικασία με απευθείας ανάθεση στην ίδια εταιρεία, πληροφορία που φαίνεται να ευσταθεί σύμφωνα με την ίδια πηγή, αφού πιθανότατα θα μειωθεί η τιμή ώστε να μπορέσει ο δήμαρχος να “τρέξει” τη διαδικασία και να είναι καθόλα νόμιμη η ενέργειά του.

Εγείρονται προβληματισμοί

Η υπόθεση “Πολιτιστική Πρωτεύουσα” φαίνεται να είναι ένα ισχυρό χαρτί για τον τόπο, που αν προχωρήσει, αναμένεται να αποδώσει καρπούς στην τοπική κοινωνία αλλά και στα γύρω νησιά, αφού αναμφισβήτητα τα οφέλη θα είναι μεγάλα δεδομένου ότι τα φώτα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα η Σύρος τα επόμενα χρόνια να έχει δυνατότητες “φλέρτ” με την ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι προβληματισμοί που εγείρονται, εστιάζονται πρωτίστως στη σκέψη, γιατί έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον μόνο μία εταιρεία όσον αφορά στη συμβουλευτική προσπάθεια που θα δοθεί στο νησί μέχρι το 2015, έτος που πρέπει να είναι έτοιμος ο φάκελλος και η πρόταση, αλλά και δευτερευόντως, στο γεγονός πως ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να αναζητήσει μία εναλλακτική λύση, στην περίπτωση που οι ελλείψεις που απέτρεψαν την κατακύρωση του διαγωνισμού, δεν αποτελούν απλή “αβλεψία”, αλλά ουσιαστική αδυναμία και παράλειψη της εταιρείας.

Όποια και να είναι η απάντηση σε αυτές τις παρατηρήσεις, αξίζει να τονισθεί πως η απόφαση διεκδίκησης απαιτεί σταθερό βηματισμό, συγκροτημένο σχεδιασμό και λογική αντιμετώπιση του ζητήματος, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις που θα απομακρύνουν τις πιθανότητες διεκδίκησης για τη Σύρο, την ίδια στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως τα ονόματα άλλων πόλεων “φιγουράρουν” ήδη στην πρώτη γραμμή για τον τίτλο.

“Άναψε μηχανές” ο Πειραιάς

Άξια λόγου συμμετοχή ανάμεσα σε άλλες, όπως αναδεικνύεται μέχρι σήμερα από την αρθρογραφία έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων είναι ο Πειραιάς. Χαρακτηριστικά που τον θέλουν να αποτελεί έναν ισχυρό “αντίπαλο” είναι ότι το 2015 θα αποτελεί την πόλη και το λιμάνι που θα έχει τον ευρωπαϊκό θεσμό του εορτασμού της Ημέρας των Θαλασσών της Ευρώπης. Επιπλέον, με ανάλογες αποφάσεις της δημοτικής Αρχής ανακαινίζεται και αναδιοργανώνεται η γενικότερη εικόνα της πόλης ξεκινώντας από τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια, αλλά τέλος, “άσσος στο μανίκι του” είναι η ανακαίνιση του δημοτικού θεάτρου, η οποία κόστισε περίπου σαράντα εκατομμύρια ευρώ και πρόκειται για κτίριο που αποτελεί κυριολεκτικά “κόσμημα” Πολιτισμού για όλη τη χώρα. Τέλος, εκτός από τον Πειραιά υπάρχουν κι άλλες πόλεις, οι οποίες ωστόσο, δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται μέχρι στιγμής.