Αγανακτισμένη απαίτηση για την καταβολή του αναδρομικού επιδόματος στους υπαλλήλους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Φωνή δίκαιης απαίτησης

Με τον φόβο της παραγραφής, άρα της απώλειας του δικαιώματος είσπραξης του επιδόματος των 176 ευρώ, βρίσκεται η πλειοψηφία των εργαζομένων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που ματαίως πασχίζει για την είσπραξη του, χωρίς τα αρμόδια Δημοτικά όργανα να εκτελούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, προκαλώντας έντονες αλλά άκρως δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Καθώς πλήθος εργαζομένων του δημοσίου, των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων, έχουν προσφύγει και έχουν τελικώς εισπράξει το επίδομα των 176 ευρώ, οι εργαζόμενοι του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης κινδυνεύουν να το χάσουν, πλην μιας μικρής μερίδας οι οποίοι το έχουν ήδη εισπράξει.

Παρά τις προσφυγές τους και τις σχετικές θετικές εισηγήσεις, η υπόθεση τους έχει φτάσει ένα βήμα πριν την παραγραφή, κάνοντας ορατό τον κίνδυνο της απώλειας του ποσού αυτού, εξαιτίας της αδιαφορίας των αρμοδίων της Δημοτικής αρχής.

Το ιστορικό της κωλυσιεργίας

Προκειμένου να υπάρξει, έστω και την ύστατη στιγμή, η διεκπεραίωση της συγκεκριμένης υπόθεσης, από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου, που έχει ειδικά για τον λόγο αυτό συσταθεί, επιστολή απέστειλε πρώην δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε πρόσφατα, προς τον Δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα και την αρμόδια επιτροπή, αιτούμενος την επίλυση του θέματος.

Πρόκειται για τα αναδρομικά από 1/1/2010 έως 31/10/2011 του επιδόματος των 176 ευρώ των υπαλλήλων του Δήμου.

Οι σχετικές αιτήσεις των εργαζομένων του Δήμου, για την καταβολή του επιδόματος, είχαν υποβληθεί στις 5/11/2012 προς τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, με αριθμούς πρωτοκόλλου και αποδείξεις παραλαβής τους.

Κατόπιν αυτής της αρχικής κίνησης και προς διευθέτηση του αιτήματος υπήρξαν συνεχείς οχλήσεις και συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου (Νομική, Οικονομική υπηρεσία, Οικονομική επιτροπή κ.λ.π.), λαμβάνοντας ευνοϊκές και θετικές εισηγήσεις, ακόμη και από την Νομική υπηρεσία, η θετική εισήγηση της οποία κατατέθηκε με έγγραφη αναφορά.

Στις αρχές δε της χρονιάς και συγκεκριμένα κατά την κοπή τη διάρκεια εκδήλωσης της πρωτοχρονιάτικης πίττας, τον Ιανουάριο του 2013, υπήρξε δημόσια δήλωση του Δημάρχου, η οποία κατεγράφη και από τα Μέσα Ενημέρωσης, πως τα 176 ευρώ θα δοθούν, δεδομένου ότι κόπηκαν τα δώρα και τα επιδόματα των προηγούμενων χρόνων.

Παρά του ότι υπήρχε εγγράφως κατατεθεί η σύμφωνη γνώμη της Νομικής υπηρεσίας του Δήμου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 13ης Φεβρουαρίου του 2013, αντί να ληφθεί απόφαση για την καταβολή του επιδόματος, «παραδόξως», όπως σημειώνεται στην επιστολή, ορίστηκε επιτροπή, τα μέλη της οποία είναι ο Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ανδρέας Τζίνης και η Διευθύντρια της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου, Αθηνά Τσικαλάκη.

Τα απαιτούμενα δε στοιχεία, σχετικά με το κόστος δαπάνης, καταστάσεις προσωπικού κ.λ.π., ουδείς των αρμοδίων ασχολήθηκε να συλλέξει, υπήρξε πρωτοβουλία του καταγγέλοντος υπαλλήλου για τη συλλογή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν δύο πλήρεις φάκελοι, οι οποίοι παραδόθηκαν στις υπηρεσίες και στο «ανύπαρκτο» Σωματείο.

Καθώς έχουν ήδη περάσει τρεις μήνες από την κατάθεση των φακέλων και οκτώ μήνες από την ανάληψη καθηκόντων της εν λόγω επιτροπής, για την οποία τηρούνται σοβαρές αμφιβολίες για το εάν έχει συνεδριάσει, δεν έχει υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.

Ύστατη έκκληση αγανάκτησης

Ο συνταξιούχος πλέον υπάλληλος, αιτιολογώντας την κατάθεση της επσιτολής, αναφέρει ότι προχωρά σε αυτή την κίνηση «Επειδή δεν ανέχομαι την αδικαιολόγητη αναβλητικότητα, ανευθυνότητα, απαξίωση και εν τέλει! (επιεικώς) τον εμπαιγμό των συναδέλφων μου και εμού προσωπικά».

Διάχυτη η θλίψη, η οργή και η αγανάκτηση του υπογράφοντος την επιστολή υπαλλήλου, ο οποίος κάνει λόγο για «εμπαιγμό, κωλυσιεργία, αδιαφορία, παράλειψη εκτέλεσης του καθήκοντος ή όλα μαζί», όπως αναφέρει, δηλώνοντας παράλληλα προς τους μετέχοντες στην επιτροπή, πως βρίσκεται «σε δεινή οικονομική κατάσταση και εξ αιτίας της συμπεριφοράς κάποιων από σας. Στην ίδια κατάσταση, δυστυχώς, βρίσκεται η πλειοψηφία των συναδέλφων, που είτε φοβούνται, γιατί βασιλεύει ο φόβος, από κινητικότητες και διαθεσιμότητες, είτε ελπίζουν, αβάσιμα μετά από αυτά, πως θα δώσετε λύση».

Ιδιαίτερης προσοχής πρέπει να τύχει πως έως το τέλος του έτους πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή του επιδόματος, ειδάλλως επέρχεται παραγραφή και εξαιτίας αυτού αναφέρει «Τελειώνει ο χρόνος και υπάρχει κίνδυνος παραγραφής του δίκαιου αυτού αιτήματος της αμοιβής μας, που μας οφείλετε κύριοι».

Επιρρίπτοντας δε άμεσα τις ευθύνες προς τα μέλη της επιτροπής λέγοντας «Με την παρούσα μου, σας καθιστώ υπεύθυνους, για κάθε σας παράλειψη σε περίπτωση που το χάσουμε, και σας εφιστώ την προσοχή, να δοθεί επί τέλους λύση σ' αυτή την αδικία, όταν μάλιστα σε άλλους δήμους έχει καταβληθεί και όπου έχει δοθεί αυτό το επίδομα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν επί πλέον και πρωτόδικες αποφάσεις».

Την αμεσότητα των ενεργειών και την επιφύλαξη του υπεράσπισης των νομίμων δικαιωμάτων του σημειώνει στο τέλος της επιστολής «Επιφυλασσόμενος παντός νόμιμου δικαιώματος μου, τόσο για την νομική, διοικητική, ποινική, αστική και άλλη ευθύνη σας, καθώς και για την νομιμότητα της απαίτησης μου, αναμένω τις άμεσες και χωρίς άλλη καθυστέρηση ενέργειες σας».

Άξιο δε αναφοράς είναι πως το εν λόγω επίδομα οι υπάλληλοι της «Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου το έχουν λάβει εξ ολοκλήρου και αναδρομικά εδώ και δύο χρόνια».

Καμία απάντηση

Καθώς η αρχική διαδικασία, όπως κινήθηκε εκ μέρους των υπαλλήλων κρίθηκε λανθασμένη από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διότι βασίστηκε σε νόμο και ακόλουθες υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες με μεταγενέστερο νόμο καταργήθηκαν, έπρεπε να επανεκινηθεί η διαδικασία βάσει των νέων δεδομένων.

Σχετικές αποφάσεις του Αρείου Πάγου καθώς και του ΣτΕ επί του θέματος, που μεταξύ άλλων όριζαν ότι όσοι υπάλληλοι εισπράττουν άλλα επιδόματα, δεν δικαιούνται την είσπραξη του επιδόματος των 176 ευρώ παρά μόνο την διαφορά που προκύπτει εάν τα επιδόματα που ήδη εισπράττουν είναι χαμηλότερου ποσού από τα 176 ευρώ.

Παρά τις αποφάσεις αυτές, υπήρξε δημόσια δέσμευση του Δημάρχου, Γιάννη Δεκάβαλλα, για καταβολή των 176 ευρώ, με αποτέλεσμα σήμερα η αρμόδια επιτροπή να μην λαμβάνει καμία απόφαση, ούτε αρνητική ούτε θετική καθώς υπάρχει ενδεχόμενο έκθεσης του Δημάρχου.

Πάντως έστω και μία αρνητική απόφαση θα έδινε στους εργαζόμενους το δικαίωμα της προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση άρα και αναστολής της παραγραφής, που ορίζεται για το τέλος του χρόνου.