Στο δημοτικό συμβούλιο Άνω Σύρου η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού Κινίου

“Ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς λυμάτων”

Στο επίκεντρο της πρόσφατης συνεδρίασης της δημοτικής κοινότητας Άνω Σύρου τέθηκε το ζήτημα της λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού του Κινίου, κατά τη διάρκεια της οποίας, από τον ανεξάρτητο σύμβουλο Γιώργο Βουτσίνο μεταφέρθηκαν παράπονα κατοίκων της περιοχής που κάνουν λόγο για διαρροές με αποτέλεσμα την ύπαρξη λυμάτων σποραδικά.

Για το εν λόγω θέμα τοποθετήθηκαν και μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, ο πρόεδρος, Παύλος Ραουζαίος καθώς και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος με αφορμή το σχόλιο του κ. Βουτσίνου για “κλείσιμο” του βιολογικού στην περίπτωση που δεν λειτουργεί ομαλά. Ωστόσο, μέσω των δηλώσεων του αρμόδιου της ΔΕΥΑΣ, κατέστη κατανοητό πως τα παράπονα αφορούσαν σε μικρού μεγέθους διαρροές που αντιμετωπίσθηκαν άμεσα.

Γ. Βουτσίνος: Κοροϊδεύουμε τον κόσμο

“Έχω στείλει κάποιες επιστολές. Έχουν περάσει τρία χρόνια και νομίζω ότι κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Έχω υποβάλει αιτήματα που δεν βρίσκουν ανταπόκριση” δήλωσε αρχικά ο κ. Βουτσίνος στην τοποθέτησή του, μεταφέροντας την εικόνα λειτουργίας του βιολογικού στο Κίνι, για την οποία υποστήριξε – επικαλούμενος παρατηρήσεις κατοίκων της περιοχής – ότι “ο βιολογικός έχει διαρροές με πίεση. Χάνονται πολλά κυβικά για μήνες” και υποστηρίζοντας πως δημότες παρατηρούν προβλήματα στα χωράφια τους. Ο ίδιος υπογραμμίζει μάλιστα με έντονο ύφος πως, “η ουσία είναι ότι τα λύματα πέφτουν στον ποταμό και λερώνουν τον υδροφόρο ορίζοντα”. Ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο ταυτόχρονα για έντονη δυσοσμία και για ύπαρξη κουνουπιών σημειώνοντας ότι τα λύματα όταν στεγνώνουν, δημιουργούν ένα παχύ στρώμα. “Το έχω πει στον κ. Βακόνδιο δύο φορές και δεν έχει κάνει τίποτα”, εξήγησε, δηλώνοντας ότι ο γνωμοδοτικός ρόλος του συμβουλίου, “δεν εξυπηρετεί καταστάσεις”.

Ο κ. Βουτσίνος για το εν λόγω θέμα, κατέληξε να αναφέρει ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ομαλά ή να κλείσει, προκαλώντας την αντίδραση των συναδέλφων του δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι επεσήμαναν ότι η ύπαρξή του έχει αναβαθμίσει το χωριό.

Π. Ραουζαίος: Το κλείσιμο δεν είναι λύση

“Η λύση στο πρόβλημα όπως ανέφερε ο κ. Βουτσίνος δεν είναι το κλείσιμό του. Προσωπικά δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα τεχνικό αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα χωριό χωρίς βιολογικό και χωρίς δυνατότητα να φεύγουν τα λύματα. Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα της κοινότητας αλλά της ΔΕΥΑΣ”, επισημαίνει ο Παύλος Ραουζαίος, λέγοντας ότι απαιτείται ανάγκη να εξετασθούν όσα προβλήματα - “ακόμη και μικρά” - παρουσιάζονται.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, επιθυμώντας να δώσει τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος, εξηγεί ότι, “είναι διαφορετικό τα λύματα να πηγαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα τρεις ή πέντε φορές το χρόνο και άλλο η καθημερινή διαρροή”. Σημειώνει δε, διευκρινιστικά, ότι επί της ουσίας ο βιολογικός καθαρισμός του χωριού, “χρησιμοποιείται ως αντλιοστάσιο για να οδηγούνται τα λύματα στην Ερμούπολη”.

Φ. Ξαγοράρης: Οι διαρροές προέρχονται από βλάβες

Ο αντιδήμαρχος Φώτης Ξαγοράρης, ο οποίος ήταν παρών κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξε λακωνικός αλλά ιδιαίτερα ακριβής στη δήλωσή του για τη λειτουργία του βιολογικού. “Η λειτουργία του ξεκίνησε το 1996 και μετά την επεξεργασία που γίνεται, τα λύματα στέλνονται στον βιολογικό της Ερμούπολης γιατί στην αρχική μελέτη δεν υπήρξε χωροθετημένος χώρος διάθεσης. Προχώρησε η σημερινή διαδικασία και τα λύματα από το Κίνι πηγαίνουν στον βιολογικό της Ερμούπολης” επανέλαβε.

Επιπρόσθετα, αναφορικά με τις διαρροές που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, ο κ. Ξαγοράρης δηλώνει, “όποιες διαρροές έχουν προκύψει, προέρχονται από βλάβη στα αντλιοστάσια ή σε περίπτωση μεγάλης βροχόπτωσης επειδή κατά πάσα πιθανότητα περνούν και όμβρυα ύδατα στους σωλήνες αποχέτευσης, τα οποία κανονικά πρέπει να φεύγουν εκτός”, εξηγώντας ότι, “ωστόσο αρμόδιος να απαντήσει είναι ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ”.

Γ. Βακόνδιος: Μη φτάνουμε στα άκρα

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος στις δηλώσεις που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”, τόνισε ότι πριν μέρες, “Υπήρξε διαρροή σε έναν σωλήνα που μετέφερε τα λύματα του βιολογικού του Κινίου προς την περιοχή της Αληθινής κι από εκεί στην Ερμούπολη. Ήταν μία ψιλή διαρροή η οποία δεν ήταν εύκολο να γίνει αντιληπτή. Αμέσως μόλις γίναμε γνώστες της καταγγελίας ερευνήσαμε και διορθώσαμε το πρόβλημα”, επαναλαμβάνοντας πως, “δεν ήταν εύκολα αντιληπτή η κατάσταση”.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος, δήλωσε ότι πλέον “έχει λυθεί το θέμα” προσθέτοντας ότι “ενεργήσαμε ως υπηρεσία άμεσα”. Μέσω της εφημερίδας μάλιστα, καλεί τους δημότες στις περιπτώσεις που αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει διαρροή ή αντίστοιχο πρόβλημα, “να επικοινωνούν με τα γραφεία της ΔΕΥΑΣ”, σημειώνοντας ότι, “δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε κάθε στιγμή σε όλα τα δίκτυα και όλους τους σωλήνες τί γίνεται”.

Κληθείς να δηλώσει εάν ένα περιστατικό μικρής ή περιορισμένης διαρροής προκαλεί μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, υποστηρίζει, “Μη φτάνουμε στα άκρα. Ήταν μία διαρροή με μικρή φόρτιση”, συμπληρώνοντας σχετικά με τη δήλωση του κ. Βουτσίνου ότι, “Ήταν ακραία τοποθέτηση”.

“Λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός”

Στη συνέχεια, ο κ. Βακόνδιος διασαφήνισε πως, “Ουσιαστικά δεν λειτουργεί ως βιολογικός. Γίνεται η συλλογή και η παραλαβή των λυμάτων εκεί, αλλά η επεξεργασία τους πραγματοποιείται στον βιολογικό της Ερμούπολης. Αυτή είναι η αλήθεια”, επισημαίνοντας ακόμη πως, “Δεν λειτουργεί ως βιολογικός αλλά σαν ενδιάμεσος σταθμός μεταφοράς λυμάτων”.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει ακολούθως, “πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο θέμα”, για το οποίο γίνονται ενέργειες από την πλευρά της ΔΕΥΑΣ, ώστε να αντιμετωπισθεί ορθά. “Προσωπικά αναζητώ τρόπους πώς θα μπορούσε να αναβαθμιστεί”, δηλώνει, προσθέτοντας ότι, “Πριν από αρκετά χρόνια όταν δημιουργήθηκε ο βιολογικός, δεν υπήρχε τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων και φτιάχτηκε σε σημείο που απέχει από τη θάλασσα” ώστε τα επεξεργασμένα ύδατα να διοχετεύονται ξανά. Όπως χαρακτηριστικά λέει, αυτό το γεγονός πριν χρόνια, “φάνταζε εκπληκτικό”. Ωστόσο, σήμερα, “θα ήταν ωφέλιμο τα ύδατα να ανακυκλώνονται στον τόπο τους και όχι να χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις και μετά να επιστρέψουν”.

Τονίζει δε πως, ο ίδιος υπήρξε “αρνητικός στη συγκέντρωση όλων των λυμάτων στην Ερμούπολη”, λέγοντας ότι “υπάρχουν άλλες τεχνικές” που θα μπορούσαν να ακολουθηθούν. Ένα έργο ωστόσο που θα βοηθά προς την κατεύθυνση που εξήγησε, απαιτεί χρηματοδότηση και μελέτες. Στην ερώτηση αν η ΔΕΥΑΣ, ενεργεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, απάντησε, “Ερευνούμε το θέμα από όλες τις πλευρές. Αν μπορέσουμε να βρούμε κάποια χρηματοδότηση θα ήταν θετική εξέλιξη”.