Απόφαση για το ετήσιο ημερολόγιο του δήμου Σύρου – Ερμούπολης το 2014

Εκκλησίες μνημεία για το θρησκευτικό τουρισμό

Η επέτειος των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων απορρίφθηκε

Φωτογραφίες των εκκλησιών των δύο δογμάτων (Ορθόδοξων και Καθολικών) πρόκειται να περιλαμβάνει το ετήσιο ημερολόγιο του δήμου Σύρου – Ερμούπολης του 2014 όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η εν λόγω πρόταση στηρίχθηκε με το επιχείρημα της προώθησης του θρησκευτικού τουρισμού μετά από τη θετική εισήγηση της τουριστικής επιτροπής, τα μέλη της οποίας ψήφισαν ομόφωνα την πρόταση του επίτιμου προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αντώνη Μαρκουλή.

Ωστόσο, υπήρξε σημαντικός αριθμός συμβούλων που παρουσίασε ως αντιπρόταση το ημερολόγιο να έχει ως θέμα του το ιστορικό θέατρο “Απόλλων” που συμπληρώνει τα 150 έτη ζωής.

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του κ. Μαρκουλή που αφορά στις φωτογραφίες εκκλησιών, κατατέθηκε το καλοκαίρι και τότε είχε λοιδορηθεί από τα ίδια άτομα που τώρα την επανέφεραν στην επιφάνεια και την υπερψήφισαν.

Σαφώς και ο κ. Μαρκουλής απέδειξε πως έχει πάντοτε να καταθέσει ολοκληρωμένες και σημαντικές προτάσεις και μάλιστα τη στιγμή που άλλοι αιρετοί εμφανίζονται ανέτοιμοι.

Όμως η παραγνώριση της συμπλήρωσης των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων είναι αν μη τι άλλο άστοχη, εκτός και εάν οι αιρετοί που καταψήφισαν την συγκεκριμένη πρόταση θεωρούν ότι είναι μια καλή ευκαιρία να προετοιμαστούν για τον εορτασμό των 200 χρόνων του θεάτρου.

Σαφώς και η παρουσίαση των ναών των δύο δογμάτων μπορεί να λειτουργήσει ενισχυτικά στο άνοιγμα του Δήμου προς τον θρησκευτικό τουρισμό, όμως είναι ηλίου φαεινότερο πως το συγκεκριμένο θέμα εξυπηρετεί ψηφοθηρικούς λόγους και παράλληλα εγείρει εκ νέου θέμα διαχωρισμού της Συριανής κοινωνίας.

Ομόφωνο ναι στην πρόταση Αντ. Μαρκουλή

Ειδικότερα, η έκδοση του ημερολογίου για το 2014 συζητήθηκε πρώτα στην τουριστική επιτροπή και μετά στο δημοτικό συμβούλιο με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Ρούσσο. Στην αρμόδια επιτροπή και τα επτά μέλη υπερψήφισαν την πρόταση του κ. Μαρκουλή, η οποία στη συνέχεια τέθηκε στη διάθεση των δημοτικών συμβούλων, αποσπώντας εννέα θετικές ψήφους, εννέα αρνητικές, με αποτέλεσμα η ψήφος του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μάνθου Μανθόπουλου να μετρήσει διπλά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο κ. Ρούσσος ανέφερε ότι στην τουριστική επιτροπή είχε παρουσιαστεί εγγράφως μία ακόμη πρόταση από τον συμπολίτη μας Αντώνη Λεμονάκη, ο οποίος παραχώρησε φωτογραφικό υλικό στην περίπτωση που ο “Απόλλωνας” ήταν η τελική επιλογή των αιρετών. Το ποσό που εγκρίθηκε να δαπανηθεί για την έκδοση είναι 6.000 ευρώ.

“Ηθικά σωστή”

Μιλώντας για το θέμα ο Γιάννης Δεκαβάλλας γνωστοποίησε ότι σε κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον Αντώνη Μαρκουλή στο γραφείο του, ο ίδιος πρότεινε να δοθεί προτεραιότητα στο θέατρο “Απόλλων” όσον αφορά στο ημερολόγιο και να εκδιδόταν ένα λεύκωμα με τις εκκλησίες, δεδομένης της πρόθεσης που καταβάλλει το νησί να στοχεύσει στον θρησκευτικό τουρισμό. Ωστόσο, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι, “από τη στιγμή που λήφθηκε η ομόφωνη απόφαση της τουριστικής επιτροπής, ηθικά θεωρώ ότι πρέπει να τη στηρίξω”. Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Τζίνης υπογράμμισε ότι “ο κ. Μαρκουλής αν μη τι άλλο είναι ένας άνθρωπος που εργάζεται για το δήμο” και αυτό χαίρει σεβασμού, εκφράζοντας τη βούλησή του να ψηφίσει θετικά στην εισήγηση, αν και ο ίδιος είναι “άνθρωπος του θεάτρου”.

Υπεραμύνθηκαν της πρότασης για το θέατρο “Απόλλων”

Αναφορικά με το θέμα υπήρξαν έντονες διαφωνίες από ορισμένους αιρετούς. Πρώτος ο Γιάννης Πιταούλης σημείωσε, “Θεωρώ ότι είναι άστοχη ενέργεια της επιτροπής. Καταρχήν μπήκε σε ένα χωράφι που δεν είχε λόγο να μπει”, εξηγώντας πως ανεξάρτητα από το ότι το ημερολόγιο μπορεί να λειτουργεί διαφημιστικά για τον τόπο, “δεν μπορούμε να πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε με αυτόν τον τρόπο τη διείσδυση στον θρησκευτικό τουρισμό”. Ο κ. Πιταούλης απευθυνόμενος στο δήμαρχο, συμπλήρωσε μάλιστα πως, “ο κ. Μάρκουλης έχει επιμεληθεί εδώ και χρόνια τα ημερολόγια του δήμου, έχει αποχωρήσει πλέον και δεν νομίζω ότι είναι ανάγκη να επιμεληθεί και το συγκεκριμένο”. Υπενθύμισε επιπλέον, ότι πέρυσι “είχαμε ένα αξιοπρεπέστατο ημερολόγιο” που απομακρυνόταν από τα τετριμμένα, εξηγώντας πως καταψηφίζει την πρόταση όταν μάλιστα είναι παρούσα “η συγκυρία της συμπλήρωσης των 150 ετών του θεάτρου “Απόλλων””.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Βεντούρης Πρίντεζης συνηγόρησε πλήρως με την επιχειρηματολογία του κ. Πιταούλη, θέτοντας επί τάπητος το ζήτημα της καθυστέρησης όσον αφορά στο χρόνο έκδοσής του. “Αν θέλαμε να εκμεταλλευθούμε το ημερολόγιο έπρεπε να το είχαμε έτοιμο το καλοκαίρι”, υποστήριξε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “λόγω της επετείου του θεάτρου “Απόλλων” θα πρέπει συλλογικά να προβάλουμε το ιστορικό θέατρο”.

Τέλος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Καζαντζάκη στηρίζοντας την πρόταση το ημερολόγιο να έχει ως θέμα του, τον “Απόλλωνα”, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν καλλιτεχνικές φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από τα μέλη της Λέσχης φωτογραφίας Σύρου.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Κώστας Απέργης και ο Γιώργος Πάπιτσης απουσίαζαν από τη συνεδρίαση ενώ ο Γιάννης Δεναξάς τάχθηκε υπέρ της πρότασης του θεάτρου “Απόλλων”.