Η τουριστική πορεία της Σύρου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Παρεκκλίνει της πράξης

Ανησυχία για την ολοένα αυξανόμενη οπισθοχώρηση Γ. Δεκαβάλλας: Ζουμ σε όσους κινούν τα νήματα στο χώρο του τουρισμού

Μονοπώλησε το θέμα του Τουρισμού στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης αφού με αφορμή την έγκριση του σχεδίου δράσεων της τουριστικής επιτροπής, καταγράφηκε ντόμινο αντιδράσεων αναφορικά με την αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθεί η δημοτική Αρχή.

Κοινή παραδοχή όσων τοποθετήθηκαν επί του θέματος, υπήρξε το γεγονός πως το νησί έχει περιέλθει σε αντιαναπτυξιακή τροχιά και παρά το ότι ο Τουρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα, η δημοτική Αρχή εξακολουθεί να βαδίζει με αμείωτους ρυθμούς προς τη σταθερή κατεύθυνσή της, αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι “ο Τουρισμός ήταν μία άγνωστη λέξη για το νησί”, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας.

Σημειώνεται πως προτάσεις κατέθεσε η Ένωση Ξενοδόχων στην τουριστική επιτροπή, ορισμένες από τις οποίες έγιναν δεκτές ενώ διευκρινίζεται πως το χρηματικό ποσό για την προώθηση και τον επανασχεδιασμό του προωθητικού – διαφημιστικού υλικού κ.α. έχει προϋπολογισθεί στις 107.880 ευρώ.

Απαιτείται εγρήγορση και συνεργασία

Οι δημοτικοί σύμβουλοι τόσο της μειοψηφίας, όσο και της πλειοψηφίας εξέφρασαν την έντονη αγωνία τους για το μέλλον του τόπου τουριστικά, επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά πως ο ρόλος της τουριστικής επιτροπής είναι ανεπαρκής. Ειδικότερα, ο Γιάννης Λούβαρης στην αναλυτική τοποθέτησή του, σημείωσε ότι η κατάσταση στο νησί αλλάζει και πλέον η Σύρος επιβιώνει “με μισό πνεύμονα”, προτείνοντας να δοθεί έμφαση στον τουρισμό και μάλιστα με την καταλυτική συμβολή ειδικών ανθρώπων που να γνωρίζουν marketing. Ο ίδιος τόνισε δε, ότι απαιτείται η συνεργασία φορέων και οι άμεσες και καλά οργανωμένες ενέργειες προκειμένου να μη χαθεί ακόμη περισσότερος πολύτιμος χρόνος. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Βελισσαρίου, ανέφερε ότι θα ωφελούσε μία “ευρύτερη συνεργασία φορέων” αλλά και “εξειδικευμένη ματιά” επί του τουριστικού στόχου, ο οποίος ωστόσο, είναι γενικόλογος. Ο δημοτικός σύμβουλος, έθεσε επί τάπητος την πρόταση για διοργάνωση μίας συνάντησης με τους φορείς, στην οποία συνηγόρησε και η Μαρία Καζαντζάκη, λέγοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν αμεσότερα.

Λείπουν σχέδιο και εξειδικευμένοι άνθρωποι

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Ζουλουφός υποστήριξε ότι, το νησί βρίσκεται στο “απόλυτο μηδέν”, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξε σημαντική η προσφορά του τουριστικού σχεδίου προς το δήμο, από τον πολιτευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Βακόνδιο, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι οι προτάσεις της Ένωσης Ξενοδόχων είναι “αρκετά στοχευμένες” και υπογραμμίζοντας την ανάγκη να στελεχωθούν οι αποστολές στις εκθέσεις από ανθρώπους που γνωρίζουν “πώς να πουλήσουν – διαφημίσουν” το νησί. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε ο Βεντούρης Πρίντεζης, ο οποίος τόνισε ότι “το θέμα του τουρισμού είναι συλλογική υπόθεση” και χρειάζονται “κινήσεις μελετημένες”.

Σταθερός στη θέση του για επανεκκίνηση της τουριστικής επιτροπής υπήρξε ο Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συνηγόρησε στη διαπίστωση συναδέλφων του, ότι κρίνεται αναγκαίο να αναζητηθούν γνώστες του τουρισμού για τη στελέχωσή της. Τέλος, ο Δομένικος Σαγκινέτος, υποστήριξε ότι μέχρι σήμερα ο δήμος “έδειξε αδιαφορία” και καθυστερημένα, έρχεται να σκεφθεί πώς θα δουλέψει.

Γ. Δεκαβάλλας: Δεν έχουμε γνώση

Το λόγο μετά τις ανωτέρω τοποθετήσεις πήρε ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος προχώρησε σε έναν απολογισμό της κατάστασης μέχρι σήμερα, δηλώνοντας αρχικά πως “ο Τουρισμός ήταν άγνωστη λέξη για το νησί”. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν, εξήγησε ότι η άνθιση που γνώρισε το νησί τη δεκαετία του ΄90, δεν έτυχε σωστής διαχείρισης, καθώς αποδείχθηκε, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, ότι η Σύρος ήταν ανέτοιμη να ανταποκριθεί. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι υπάρχει έλλειμμα υποδομών, ένα σημαντικό μέρος των οποίων σταδιακά καλύπτεται, αναφέροντας ενδεικτικά τον βιολογικό και υποστηρίζοντας ότι “ο δήμος στην πορεία σε επίπεδο υποδομών κάνει όσα πρέπει”. Ο κ. Δεκαβάλλας κατέδειξε ως δυσφήμηση για το νησί τα παλαιότερα χρόνια και τις ““αρπαχτές” επιχειρηματιών”, επεξηγώντας όμως ότι “δεν είναι βέβαια αυτό το κύριο πρόβλημα” και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι, ως δήμος “δεν έχουμε γνώση για χάραξη εξειδικευμένης πολιτικής”.

Κρουαζιέρα και αεροδρόμιο

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος μίλησε για τους τομείς τις κρουαζιέρας αλλά και για το μείζον θέμα του νησιού που είναι η λειτουργία του αεροδρομίου.

Για τον θαλάσσιο τουρισμό εξέφρασε την ικανοποίησή του, επικαλούμενος τα “ικανοποιητικά στοιχεία αφίξεων” των κρουαζιεροπλοίων, τα οποία είχε δώσει πριν μήνες στη δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να θίγει ούτε και ως απλή αναφορά το γεγονός πως ένας σημαντικός αριθμός εξ αυτών, προσεγγίζει το νησί εξαιτίας της αδυναμίας των κρουαζιεροπλοίων να φθάσουν στη Μύκονο λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, σχετικά με το θέμα που έχει πρωταγωνιστήσει στην επικαιρότητα και αφορά στην προσγείωση αεροσκαφών μεγαλύτερης χωρητικότητας, υποστήριξε, πως αυτό οφείλεται στην εξέλιξη της τεχνολογίας και στη βελτίωση των αεροσκαφών και όχι αποκλειστικά στις παρεμβάσεις που απαιτούνται για την καλυτέρευση των δεδομένων του αεροδιαδρόμου. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως η Σύρος με τα γνωστά - ως τώρα - δεδομένα, “δεν μπορεί να στοχεύσει στην κατεύθυνση του μαζικού τουρισμού” καθώς το αεροδρόμιο δεν είναι διεθνών προδιαγραφών και αυτό ανέκαθεν αποτελούσε “αγκάθι” του τόπου.

Μεταφορά ευθυνών(;)

Λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, ο Γιάννης Δεκαβάλλας, ισχυρίστηκε ότι η λύση στο ζήτημα της ανάπτυξης του Τουρισμού στο νησί είναι η επικοινωνία με όσους διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο και έχουν αντικείμενό τους, τον Τουρισμό. “Το κλειδί είναι πώς θα μπορέσει το νησί να επηρεάσει εκείνους που κινούν τα νήματα”, δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τέλος ότι, “για να κάνουμε σωστούς λογαριασμούς πρέπει να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, αλλά και η κοινωνία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Το πώς θα δημιουργηθεί ένα όνομα για το νησί που θα το οδηγήσει στη διεθνή αγορά δεν εξαρτάται ούτε από το δήμαρχο, ούτε από την επιτροπή τουρισμού. Εξαρτάται από την τελευταία λεπτομέρεια. Από το πώς θα συμπεριφερθεί ο τελευταίος καταστηματάρχης του νησιού, ο περιπτεράς ή ο ταξιτζής”, είπε καταλήγοντας, εστιάζοντας το πρόβλημα των ευθυνών στο σύνολο της κοινωνίας και των φορέων και όχι μόνο στη δημοτική Αρχή.