Αγανάκτηση της Σπεράντζας Δουράτσου για τον “επιδερμική” αντιμετώπιση των κοινωνικών θεμάτων από το δημοτικό συμβούλιο

“Μην παραμερίζουμε τον παράγοντα “άνθρωπο””

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή για τα μέτρα που έχει λάβει για την προστασία των αστέγων

“Καμπανάκι” για τον καλύτερο συντονισμό των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Σύρου – Ερμούπολης με στόχο την εξυπηρέτηση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του, έκρουσε κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η Σπεράντζα Δουράτσου.

Αφορμή στάθηκε η εισήγηση της Επιτροπής Κοινωνικού Έργου περί χορήγησης οικονομικής βοήθειας σε άπορους συμπολίτες μας. Στην τοποθέτησή της η κ. Δουράτσου, σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής δε δίστασε να εκφράσει την αγανάκτησή της για τον επιδερμικό τρόπο με τον οποίο το Σώμα αντιμετωπίζει τα θέματα κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των απόρων και των ανασφάλιστων αυξάνεται δραματικά.

Αφού σημείωσε ότι το συμβούλιο αναλώνει το χρόνο του, συζητώντας επί ώρες για τα λογιστικά και οικονομικά στοιχεία του δήμου με αποτέλεσμα να προσπερνά άλλα θέματα, εξίσου μείζονος σημασίας, έκρινε ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παραμερίζεται ο παράγοντας “άνθρωπος”.

“Ανεπαρκής συντονισμός των αρμόδιων υπηρεσιών”

Πρόσθεσε ακόμα ότι η απορρόφηση του Οργανισμού Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο δήμο είναι μια ευκαιρία για να αναπτυχθεί μία στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις δύο υπηρεσίες και τις κοινωνικούς λειτουργούς τους, εκ των οποίων η μία ασχολείται με τη διανομή συσσιτίων και η άλλη με το κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας.

Παράλληλα, επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αναζήτηση προγραμμάτων είτε από το υπουργείο, είτε από Οργανισμούς που άπτονται της κοινωνικής μέριμνας για τη στήριξη και ενίσχυση των ευπαθών ομάδων.

Εκτιμώντας ότι η τραγική κατάσταση την οποία βιώνει σήμερα μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας θα έπρεπε να αγγίζει ολόκληρη την κοινωνία και δη τους εκπρόσωπους του δήμου, η κ. Δουράτσου ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες του δήμου γύρω από τον ευαίσθητο αυτό τομέα ευθύνης.

Οδηγίες του υπουργείου Εργασίας για τη διαμονή των αστέγων

Παράλληλα, ενδιαφέρθηκε για την απάντηση της δημοτικής αρχής στο έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με το οποίο ζητούσε από τους δήμους τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία και τη διαμονή πιθανών αστέγων.

Ειδικότερα, το υπουργείο, σε συνέχεια της περσινής συνεργασίας του με τους δήμους και προκειμένου να αποτραπεί η έκθεση αστέγων σε κίνδυνο, εξαιτίας χαμηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του χειμώνα, ζητά από τους ίδιους τον ορισμό κλειστών θερμαινόμενων κτιρίων. Τα κτίρια αυτά θα είναι διαθέσιμα για προσωρινή φιλοξενία αστέγων και προσβάσιμα σε 24ωρη βάση (ή τουλάχιστον σε 12ωρη βάση κατά τις ώρες 20:00 μμ έως 08:00 π.μ.) κατά τις ημέρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

Σημειώνεται επίσης ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του μέτρου απαιτείται η εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου δράσης. Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να οριστεί ένας υπάλληλος με τον αναπληρωτή του, κατά προτίμηση από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, ως υπεύθυνος για το συντονισμό της δράσης και ένας υπάλληλος του δήμου με τον αναπληρωτή του, ως υπεύθυνος για τη φύλαξη και τη λειτουργία του κτιρίου.

Ωστόσο υπογραμμίζεται ότι το κτήριο θα πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις για παροχή θέρμανσης, τήρηση των όρων υγιεινής, επαρκή δυναμικότητα και ευκολία πρόσβασης. Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί, όπου χρειάζεται, για τη διασφάλιση διακριτών χώρων ή κτιρίου για τις περιπτώσεις αστέγων χρηστών ουσιών. Τέλος, ο κάθε δήμος καλείται να μεριμνήσει για τη διαθεσιμότητα επαρκούς αριθμού σε κουβέρτες ή και υπνόσακους. Σε περίπτωση ύπαρξης δυσκολιών συνεργασίας με αστέγους που διαμένουν στο δρόμο, προκειμένου να προσέλθουν για παραμονή στο κτίριο, έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διάθεσή τους επιτόπου.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι κατά το παρελθόν, έχουν γίνει προσπάθειες από την πλευρά των αρχών για παροχή βοήθειας σε άστεγη του νησιού, η οποία αρνήθηκε να μετακινηθεί από τον υπαίθριο χώρο όπου διέμενε.

Συμβολή της Περιφερειακής Αρχής

Παράλληλα, καθίσταται γνωστό ότι σε περίπτωση που ο Δήμος δε διαθέτει τα αντίστοιχα μέσα ή διαθέτει σε ανεπαρκή αριθμό και αδυνατεί να προμηθευθεί εγκαίρως υλικό από ίδιους πόρους ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα στη Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου με την υποβολή του σχεδίου δράσης, προκειμένου να εκδοθεί έγκαιρα η Υπουργική Απόφαση διάθεσής του. Η διάθεση θα γίνει είτε από το κατά τόπον αρμόδιο Περιφερειακό Αποθηκευτικό Κέντρο, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα, ή σε περίπτωση έλλειψης σε αυτό, από την Κεντρική Αποθήκη Υλικού του Υπουργείου Υγείας, όπου φυλάσσεται υλικό ανήκον στη Γενική Δ/νση Πρόνοιας.

“Πριν πεινάσουμε, δε μαγειρεύουμε” (;)

Την αντίδραση της κ. Δουράτσου προκάλεσε η απάντηση του αντιδημάρχου Φώτη Ξαγοράρη, ο οποίος τόνισε ότι η δημοτική αρχή δεν έχει γνώση αυτού του εγγράφου. Αφού ενημερώθηκε από την κ. Δουράτσου ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες εστάλησαν ταυτόχρονα σε όλους τους δήμους της χώρας στις 4 Νοεμβρίου, ο κ. Ξαγοράρης εξήγησε ότι θα πρέπει να βρεθεί η υπηρεσία που το έχει χρεωθεί για να πράξει τα δέοντα. Δεν παρέλειψε όμως να σημειώσει ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει καταγραφή του ακριβούς αριθμού αστέγων που υπάρχουν στο νησί και έπειτα να προχωρήσει στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. “Δεν μπορούμε να μιλάμε αόριστα, ούτε να ετοιμάσουμε ένα χώρο και να περιμένουμε τον άστεγο. Πρέπει να δούμε τις ανάγκες και να τις αντιμετωπίσουμε”.

“Σε σύγχυση οι δημότες”

Σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η κ. Δουράτσου τόνισε ότι μολονότι ο δήμος επιτελεί σημαντικό κοινωνικό έργο, πολλές φορές αυτό φαίνεται διασπασμένο λόγω της ελλιπούς οργάνωσης των αρμόδιων υπηρεσιών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό οδηγεί μοιραία στη σύγχυση των δημοτών, οι οποίοι λόγω του πλήθους των υπηρεσιών δεν ξέρει πού πρέπει να απευθυνθεί. “Αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα στον πολίτη που έχει ανάγκη. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών για να φαίνεται καλύτερα το έργο που επιτελείται και κυρίως να εξυπηρετείται καλύτερα ο δημότης” ανέφερε χαρακτηριστικά η Δουράτσου.

Καταλήγοντας, έκρινε ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να εφησυχάζει ποτέ για αυτά τα θέματα, αλλά αντίθετα να παρακολουθεί τις εξελίξεις για προγράμματα και επιχορηγήσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικά ομάδων του νησιού. Τόνισε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου τα άτομα αυτά να μην τεθούν ποτέ στο περιθώριο και να μη χάσουν το δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία.