Παρέμβαση για την καταβολή των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων

“Θέλουμε οριστική λύση”

- Ζητούν τα κεκτημένα τα μέλη του Συλλόγου “Δικαίωμα” και του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Κυκλάδων- Αντιπροσωπεία αιρετών και ΑΜΕΑ θα μεταβεί στο αρμόδιο υπουργείο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης βρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και μέλος του Συλλόγου “Δικαίωμα” Οριάνα Μπάιλα προκειμένου να ζητήσει την άμεση καταβολή των προνοιακών επιδομάτων στις ευπαθείς ομάδες.

Πρόκειται για μία ακόμη παρέμβαση που έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες που καταγράφηκαν στο πρόσφατο παρελθόν καθώς η σταθερή καθυστέρηση της καταβολής έστω και των πενιχρών επιδομάτων στους δικαιούχους, έχει οδηγήσει στην αγανάκτηση πολλούς εξ αυτών, οι οποίοι καθημερινά αιτούνται να λάβουν τα χρήματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Το σύνολο των αιρετών, πλην του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Γιώργου Πάπιτση, ψήφισαν την πρόταση του τέθηκε από το δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα να κατατεθεί πρόταση προς το αρμόδιο υπουργείο και να αναλάβει ο εκάστοτε νησιωτικός δήμος τη διαχείριση των επιδομάτων των δικαιούχων που ζουν στο κάθε νησί.

“Εισπράττουμε λόγια, όχι έργα”

Ειδικότερα, η κ. Μπάιλα γνωστοποιώντας το θέμα, τόνισε ότι παρατηρείται καθυστέρηση όσων αφορά στην καταβολή των προνοιακών επιδομάτων λόγω των ενεργειών του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος δεν πράττει συστηματικά τις διαδικασίες που κρίνονται αναγκαίες, ώστε να δίνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τα συγκεκριμένα ποσά. Μάλιστα η ίδια, εξήγησε ότι τα μέλη των Συλλόγων εισπράττουν “λόγια και όχι έργα”, γεγονός που τους οδήγησε στην εν λόγω παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρόσθεσε δε, ότι από την πλευρά της αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου και ιδιαίτερα του αντιδημάρχου, Δημήτρη Ρούσσου, έχει ειπωθεί επανειλημμένως ότι η καταβολή των επιδομάτων από τη στιγμή που τα χρήματα φθάνουν στα ταμεία του δήμου, δε θα ξεπερνά τις δέκα ημέρες, κάτι που σύμφωνα με όσα υπογράμμισε η κ. Μπάιλα παρακάτω, δεν τηρείται.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “σήμερα” οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει τα επιδόματα του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου και γνωρίζουν ότι πρόκειται να τα πάρουν – αν όλα συνηγορήσουν θετικά – στις 23 Δεκεμβρίου.

Η πρόεδρος, επεσήμανε μάλιστα ότι σε καθημερινή βάση, ο Σύλλογος δέχεται τηλεφωνικές οχλήσεις και μηνύματα από τα νησιά των Κυκλάδων, οι οποίοι πιέζουν με τη σειρά τους για να λάβουν τα χρήματα με τα οποία καλύπτουν βασικές και άμεσες ανάγκες τους.

Ούτε καν... στην επίτροπο τα εντάλματα

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η επιχειρηματολογία των μελών του Συλλόγου “Δικαίωμα”, τα οποία μέσω γραπτής παρέμβασής τους, κάνουν λόγο για “απαράδεκτη καθυστέρηση” από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, με αποτέλεσμα “η υπομονή των δικαιούχων ΑΜΕΑ να έχει εξαντληθεί”. Γνωστοποιούν δε, πως άλλοι δήμοι σε πανελλαδικό επίπεδο με μεγαλύτερο φόρτο εργασίας και αυξημένο αριθμό δικαιούχων, καταβάλλουν τα επιδόματα μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ή έξι ημερών από τη στιγμή που ο υπουργός βάζει την υπογραφή του και εγκρίνει την καταβολή των χρημάτων. Ο Σύλλογος “Δικαίωμα” υπογραμμίζει επιπλέον πως από τις 2 Δεκεμβρίου έχει “ανάψει” το “πράσινο φως” από το υπουργείο, ωστόσο τα εντάλματα πληρωμών, δεν έχουν σταλεί καν στην επίτροπο προς έλεγχο. Ολοκληρώνοντας το περιεχόμενο της επιστολής τους, απευθύνουν “έκκληση για την άμεση εξεύρεση λύσης, στη χρόνια ταλαιπωρία των πιο αναγκεμένων πολιτών”.

Γ. Δεκαβάλλας: Δεν υπάρχει προσωπικό, μόνο αυξημένες αρμοδιότητες

Στη συνέχεια, για το μείζον ζήτημα τοποθετήθηκε ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο οποίος κατέδειξε ως βασικό πρόβλημα, το μειωμένο σε αριθμό προσωπικό των υπηρεσιών που έχει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης και κατ΄ επέκταση τη δυσκολία σε θέματα διαχείρισης των υποθέσεων που αντιμετωπίζουν οι υπάλληλοι. Σημείωσε ωστόσο, πως η δημοτική Αρχή, έχει ως προτεραιότητα την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, θέση που υποστηρίχθηκε και από τον αντιδήμαρχο, Νίκο Αλμπανόπουλο, αλλά αμφισβητήθηκε από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Αξίζει να τονισθεί, ότι ο κ. Δεκαβάλλας, εστίασε ιδιαίτερα την τοποθέτησή του, στον όγκο εργασίας που έχει να φέρει εις πέρας η αρμόδια υπηρεσία του δήμου, αφού η Σύρος αποτελεί μητροπολιτικό δήμο για την καταβολή του συνόλου των κοινωνικών – προνοιακών επιδομάτων στους δικαιούχους των Κυκλάδων.

Απευθυνόμενος μάλιστα, στους αιρετούς που υποστήριξαν ότι ο δήμος δεν ενεργεί όπως αρμόζει, υπενθύμισε ότι, η Πολιτεία φορτώνει τους δήμους με αρμοδιότητες, χωρίς να τους ενισχύει με προσωπικό, καθιστώντας σαφές πως εστάλη επιστολή και προς τον κάθε δήμο του νομού να αναλάβει τη διαχείριση των δικών του επιδομάτων, από το σύνολο των οποίων, όπως σχολίασε και ο κ. Αλμπανόπουλος, ανταποκρίθηκε θετικά μόνο ένας εξ αυτών.

Ο κάθε δήμος... τα του οίκου του

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του θέματος τα μέλη κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης, επεσήμανε ότι στην πρόταση του δημάρχου να ζητηθεί εγγράφως η ανάθεση στον εκάστοτε δήμο της διαχείρισης των δικών του υποθέσεων και αυτή η απόφαση να κατοχυρωθεί νομοθετικά, πρέπει να προστεθεί και η έμπρακτη απάντηση του δήμου. Επεξηγώντας τη θέση του, ανέφερε ότι θα ήταν θετικό να επισκεφθεί το αρμόδιο υπουργείο αντιπροσωπεία αιρετών και μελών των Συλλόγων ΑΜΕΑ, ώστε να απαιτηθεί η επίσπευση των διαδικασιών για το τυπικό μέρος της υπόθεσης, να έχει δηλαδή τη δυνατότητα ο εκάστοτε δήμος να φροντίζει για τους δικαιούχους του.

Η εν λόγω πρόταση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τα παρευρισκόμενα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Ετικέτες: