Κατά πλειοψηφία η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2013

Στη “σκιά” της αντιπαράθεσης

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και υπό τη “σκιά” έντονης αντιπαράθεσης υπερψηφίστηκε η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2013 από την πλειοψηφία των παρισταμένων μελών του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Της συζήτησης του θέματος, προηγήθηκε η ενημέρωση από το δήμαρχο για τυχόν ποινικές ευθύνες που θα φέρουν σύμβουλοι που “εμποδίζουν” την ψήφιση της αναμόρφωσης, δηλώσεις, που τουλάχιστον τρεις αιρετοί (Κώστας Απέργης, Μαρία Καζαντζάκη, Γιάννης Λούβαρης) εξέλαβαν ως “απειλές” από την πλευρά του δημάρχου και οι οποίοι εστιάζοντας παράλληλα και στο γεγονός της καθυστέρησης με την οποία εισήχθη το θέμα σε συνεδρίαση αλλά και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ανεξάρτητη – προαναφερθείσα - δημοτική σύμβουλος, στην “απόκρυψη” του εγγράφου του Οικονομικού Παρατηρητηρίου με τις οικονομικές επισημάνσεις που εστάλη στο δήμο από τις 3 Οκτωβρίου αλλά γνωστοποιήθηκε στους αιρετούς ετεροχρονισμένα, καταψήφισαν την εισήγηση του θέματος.

Σαφές το Παρατηρητήριο από 3 Οκτωβρίου

Αναμφισβήτητα οι επισημάνσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου από το σύνολο των δήμων πρέπει να ακολουθούνται ευλαβικά με δεδομένες τις αυστηρές κυρώσεις που μπορεί να επιβληθούν στη δημοτική Αρχή κάθε τόπου, αλλά επί της ουσίας στους δημότες, αφού ο έλεγχος όπως πολλές φορές έχουν παρατηρήσει αιρετοί είναι ασφυκτικός κι εξονυχιστικός.

Ειδικότερα, οι κύριες παρατηρήσεις του ανωτέρω εγγράφου για το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφορούσαν σε “υπερεκτιμημένες εγγραφές στον προϋπολογισμό” σε ομάδες των εσόδων, οι οποίες έπρεπε να κινηθούν σε “ρεαλιστικά επίπεδα” και κατά συνέπεια να αναμορφωθεί το σύνολο των εσόδων αλλά και των εξόδων, αφού είναι γνωστό, πως ένας προϋπολογισμός πρέπει να είναι ισοσκελισμένος.

Μάλιστα η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας, Αθηνά Τσικαλάκη, η οποία ήταν παρούσα στη συνεδρίαση, εξήγησε αναλυτικά όλες τις ενέργειες της Οικονομικής Επιτροπής καθιστώντας σαφές προς όσους – έστω και χωρίς πρόθεση – αμφισβήτησαν τις προσπάθειες των υπαλλήλων να καταρτίσουν έναν ακριβές προϋπολογισμό, ότι καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες – ανεξάρτητα ακόμη και από την παρέμβαση της δημοτικής Αρχής, αφού η υπηρεσία είναι άμεσα υπόλογη στο Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Μάλιστα, η κ. Τσικαλάκη, διευκρινίζοντας περαιτέρω το περιεχόμενο του εγγράφου, σημείωσε ακόμη ότι, γίνεται αναφορά στο ότι δεν υπήρχε στοχοθεσία στον προϋπολογισμό του 2013 όσον αφορά στα έσοδα και άρα, το Παρατηρητήριο, μετά από τους ελέγχους, ζητά να προβλεφθούν τα έσοδα σύμφωνα με την περυσινή “κίνηση” όσον αφορά στην είσπραξή τους.

Τονίζεται μάλιστα, ότι ο προϋπολογισμός ενός έτους είναι το “θεμέλιο” επάνω στο οποίο χτίζεται ο αντίστοιχος του επόμενου έτους, εν προκειμένω του 2014.

“Συμμόρφωση ή πέλεκυς”

Αναφορικά με το θέμα, πρώτος πήρε το λόγο ο δήμαρχος, προκειμένου να ενημερώσει πως επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Κιντή καθώς και με τη διευθύντρια Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών, Αντωνία Κωστοπούλου, λέγοντας πως, “μου επεσήμαναν το αυτονόητο, δηλαδή ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να συμμορφώνεται με τις υποδείξεις που κάνει το Παρατηρητήριο και παραπέρα μου επεσήμαναν ότι εκδόθηκε μία εγκύκλιος στις 23 Δεκεμβρίου του 2013 που αφορά στην ψήφιση του προϋπολογισμού, η οποία μπορεί να εφαρμόζεται και σε ανάλογες περιπτώσεις και λέει ότι όταν παρακωλύεται η ψήφισή του”, είτε επειδή δεν προσέρχονται δημοτικοί σύμβουλοι, είτε όταν αρνούνται να στηρίξουν “επικαλούμενοι έωλα επιχειρήματα που δε στηρίζονται σε ειδικές επισημάνσεις”, είτε “φτιάχνουν με το μυαλό τους έναν προϋπολογισμό που είναι του κεφαλιού τους βάζοντας πιστώσεις που είναι αδύνατον να υλοποιηθούν βάσει της οικονομικής δυνατότητας του δήμου”, τόνισε ότι “μπορεί να στοιχειοθετηθεί σοβαρή παράβαση καθήκοντος και να εφαρμοστεί η πειθαρχική ευθύνη με το άρθρο 233 του νόμου 3852 του 2010 ότι δηλαδή ο δημοτικός σύμβουλος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δήμο”.

Στα ανωτέρω, ο δήμαρχος πρόσθεσε ακόμη, ότι η αναμόρφωση προχωρά, αφού δεν μπορεί ο δήμος να δημιουργεί ελλείμματα, λέγοντας ταυτόχρονα ότι αυτά, αν υπήρχαν, θα καλούνταν η επόμενη δημοτική Αρχή να τα αντιμετωπίσει ενώ ταυτόχρονα θα “έπεφτε πέλεκυς επί των κεφαλών του λαού της Σύρου”.

Αμφισβητήσεις και ερωτηματικά

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του επικεφαλής της “Ενωμένης Σύρας”, Κώστα Απέργη, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Δεκαβάλλα, ανέφερε, “Δεν είστε Φύρερ και δεν είστε δήμαρχος διορισμένος. Να σέβεστε τον θεσμό. Ποιον απειλείτε με παράβαση καθήκοντος; Να απειλήσετε τον αρμόδιο αντιδήμαρχό σας για να μην πω τον εαυτό σας”, προσθέτοντας πως αν υπάρχουν ευθύνες αυτές βαρύνουν ξεκάθαρα τη δημοτική Αρχή που είχε στη διάθεσή της το έγγραφο του Παρατηρητηρίου από αρχές Οκτώβρη και προχώρησε μία ημέρα πριν το 2014 στην αναμόρφωση. Υπογράμμισε μάλιστα πως, η απόφαση να συζητηθεί το θέμα τόσο καθυστερημένα, “έβαζε το πιστόλι στον κρόταφο των συμβούλων”.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η Μαρία Καζαντζάκη, που επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το θέμα ήρθε στο συμβούλιο μετά από βιαστική απόφαση που πήρε η Οικονομική Επιτροπή την ίδια ημέρα το πρωί, ρωτώντας επανειλημμένα, ακόμη, για ποιο λόγο “απέκρυψαν” οι αρμόδιοι το έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου που περιήλθε στη διάθεσή τους, στις 3 Οκτωβρίου και μάλιστα γιατί δεν “συμμορφώθηκαν” με τις επιταγές του Παρατηρητηρίου στην αναμόρφωση που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του ίδιου έτους. 

Από την αντίθετη πλευρά, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος – Δύναμη Ανάπτυξης” Γιώργος Πάπιτσης και τα μέλη της παράταξής του – πλην του Γιάννη Λούβαρη - στήριξαν την αναμόρφωση, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι με δεδομένη τη δραστηριότητα του Παρατηρητηρίου και τους ελέγχους που ασκεί, πρόκειται για μία απόφαση “μονόδρομο”, ώστε “να μπορέσει να λειτουργήσει ο δήμος την επόμενη χρονιά”, παρά το γεγονός ότι ο οικονομικός έλεγχος από το συγκεκριμένο όργανο, αποτελεί “χέρι” μνημονιακό που καθοδηγεί την Αυτοδιοίκηση. Από τα μέλη, ο κ. Λούβαρης που διαφοροποίησε τη θέση του, συνηγόρησε σε όσα ακούσθηκαν και από την πλευρά του κ. Απέργη και της κ. Καζαντζάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως με τον τρόπο που συζητείται το θέμα στο συμβούλιο, “μου αφαιρείτε την έκφραση γνώμης” αφού “δεν είχα τα στοιχεία”, τονίζοντας τέλος, ότι δεν είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό εξ αρχής.