Από το Σεπτέμβριο σε εκκρεμότητα οι μισθοδοσίες των υπαλλήλων του παιδικού σταθμού του Βήσσα

Στον “πάγο” συμβάσεις και χρηματοδοτήσεις

Πιθανό το σενάριο να κληθεί η τοπική Αυτοδιοίκηση να σηκώσει το οικονομικό φορτίο

Απλήρωτο παραμένει το προσωπικό του παιδικού σταθμού στον Βήσσα Σύρου από τον Σεπτέμβριο του 2013 εξαιτίας της μη ανανέωσης των συμβάσεων, ενώ αναμένεται λόγω της γραφειοκρατίας που υπάρχει στην έγκριση των αποφάσεων καταβολής χρημάτων, μετά και την ενοποίηση του αρμόδιου Νομικού Προσώπου (ΟΠΚΑ) στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στις τρεις εργαζόμενες εντός του Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για έναν ακόμη “εφιάλτη” που όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να αντιμετωπίσει η τοπική Αυτοδιοίκηση προσεχώς, δηλαδή οι δήμοι και η εκάστοτε δημοτική Αρχή, αφού αν η εφαρμοζόμενη πολιτική του “ξεκαθαρίσματος” των δομών και άρα της παύσης της χρηματοδότησης, συνεχιστεί και απλωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, τότε μοιραία ή η εν λόγω δομή θα κλείσει ή θα πρέπει να αναζητηθεί νέος τρόπος εξεύρεσης και κατοχύρωσης χρηματοδότησης, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα ωφελούμενα παιδιά και οι οικογένειές τους.

Στον αέρα οι εργαζόμενοι

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Κοινής Γνώμης” από αρχές Σεπτεμβρίου οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν είχαν ανανεωθεί, κάτι που συνεπάγεται τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, παρά το γεγονός πως, τόσο η νηπιαγωγός, όσο και η βοηθός αλλά και η καθαρίστρια του παιδικού σταθμού, βρίσκονται ανελλιπώς στις θέσεις τους, κάνοντας με συνέπεια τη δουλειά τους και φροντίζοντας καθημερινά για τη διαπαιδαγώγηση των 25 νηπίων που φοιτούν στη δομή.

Σημειώνεται πως, μεγάλο τμήμα των χρημάτων για την ομαλή λειτουργία του παιδικού σταθμού προέρχεται από το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” καθώς και ένα ακόμη τμήμα, μέσω του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, μέχρι χθες, τις απαραίτητες διαδικασίες προωθούσε ο ΟΠΚΑ (Οργανισμός Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ο οποίος πλέον έχει καταργηθεί και οι δομές που του ανήκαν, περιήλθαν – όπως και οι ανάλογες αρμοδιότητες – στον ενιαίο δήμο.

Σε επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών θεμάτων, Δημήτρη Ρούσσο, κατέστη σαφές πως ο ΟΠΚΑ είχε ενεργήσει άμεσα για την ανανέωση των συμβάσεων και όπως γνωστοποίησε ο ίδιος, “9 Σεπτεμβρίου ήρθε η έγκριση” από το υπουργείο και τότε εξέδωσε νέα απόφαση ο ΟΠΚΑ για τις συμβάσεις”, η οποία εστάλη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου – όργανο που εγκρίνει τις αποφάσεις των δήμων. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο ίδιος, ακολούθησε η κατάργηση του Νομικού Προσώπου, διαδικασία που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση νέου γραφειοκρατικού Γολγοθά μέχρι να γίνει η ενοποίηση, γεγονός που “πυροδότησε” και νέο κύκλο εγκρίσεων και αποφάσεων από το δημοτικό συμβούλιο, οι οποίες έχουν ληφθεί και βρίσκονται ξανά στα γραφεία της Αποκεντρωμένης για νέα έγκριση.

Σημειώνεται πως ο κ. Ρούσσος, τόνισε, ότι “έπρεπε να βεβαιώσουμε ότι υπάρχουν τα χρήματα στον προϋπολογισμό” αφού η χρηματοδότηση αφορά συνολικά στη λειτουργία της δομής και όχι μόνο στις μισθοδοσίες.

Απαιτείται έγκριση προϋπολογισμού(;)

“Θέλω να πιστεύω ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα βγει στο ΦΕΚ η απόφαση” δήλωσε στη συνέχεια ο κ. Ρούσσος, επεξηγώντας πως από τη στιγμή της έκδοσης, “θα απαιτηθεί ένα μήνα από τον δήμο ώστε να δοθούν τα χρήματα”.

Με βάση τα ανωτέρω, ένα ζήτημα που προβάλλει επιτακτικά στο προσκήνιο είναι αν θα πρέπει – προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στο προσωπικό – να έχει εγκριθεί πρωτίστως ο προϋπολογισμός του 2014 από το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να μπορούν να εκταμιεύονται χρήματα από τα δημοτικά ταμεία.

Κληθείς να απαντήσει στην ανάλογη ερώτηση ο κ. Ρούσσος, δήλωσε πως είναι ένα ζήτημα που εξετάζει η οικονομική υπηρεσία του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα, την πρόθεση της δημοτικής Αρχής να μην υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά στις ενέργειες από την πλευρά του δήμου. Πάντως σε κάθε περίπτωση, άμεσα θα πρέπει να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης ο νέος προϋπολογισμός του τρέχοντος έτους.

“Χτυπά” τη “θύρα” ανάλογο πρόβλημα

Πονοκέφαλος, όπως αναφέρθηκε στον πρόλογο του θέματος, για την επιβίωση του παιδικού σταθμού του Βήσσα, αποτελεί η φημολογία για παύση της χρηματοδότησής του προγράμματος “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που αν γίνει πράξη και δεν παραμείνει απλή φημολογία, τότε θα σημάνει νέα λουκέτα σε δομές πανελλαδικά, κατά συνέπεια και στη Σύρο. “Όσο χρηματοδοτείται το πρόγραμμα, ο παιδικός σταθμός θα λειτουργεί”, δήλωσε κατηγορηματικά ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Ρούσσος, λέγοντας ωστόσο, πως είναι ένα θέμα που απασχολεί τη δημοτική Αρχή, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί πανελλαδικά για τους δήμους και τις δομές που αυτοί στηρίζουν.

Στο απευκταίο σενάριο που ο εφιάλτης γίνει πραγματικότητα, ο κ. Ρούσσος, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, “Αν έρθει τέτοιο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, ο δήμος θα πρέπει να έχει τα χρήματα για να μπορεί να διατηρήσει τη δομή μέσα από έναν προϋπολογισμό που λειτουργεί και σήμερα. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο θέμα”.

Μάλιστα, όπως ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία, αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται και όσον αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, κάτι που έχει καταστεί ευρέως γνωστό για την περίπτωση της Σύρου και μέσω της “Κοινής Γνώμης”.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ρούσσος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους προγράμματα που εξυπηρετούν μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένους, πρέπει οπωσδήποτε να διατηρούνται και παραχωρώντας την προσωπική του θέση, κατέληξε πως, “Προσωπικά θεωρώ ότι ο σταθμός στον Βήσσα εξυπηρετεί μητέρες εκτός Ερμούπολης και το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” ηλικιωμένους, που σημαίνει ότι αν έρθει σε σημείο να επιβαρυνθεί ο δήμος, θέλει σκέψη”, λέγοντας τέλος ότι, “Σίγουρα για την επιβίωσή τους θα στερηθεί κάτι άλλο ο δήμος”.