Δώδεκα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης συνεδρίασαν για το Τεχνικό Πρόγραμμα και το σχέδιο του προϋπολογισμού του δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διαβούλευση με αιχμές και αμφισβητήσεις

Στροφή στον άνθρωπο και στις κοινωνικές ανάγκες ήταν το κυριότερο συμπέρασμα που εξήχθη από τη συνεδρίαση των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης όσον αφορά στην πλεύση που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης το 2014, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει ανεπανόρθωτα την πλειοψηφία των δημοτών.

Δύο ήταν τα βασικά θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, προκειμένου οι εκπρόσωποι φορέων και οι πολίτες που παρευρέθησαν να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους, με σκοπό να συμπεριληφθούν – όποιες κρίνονται εφικτές – στη σχετική εισήγηση που θα εξετάσει και θα εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο και αφορούσαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στο σχέδιο του ετήσιου προϋπολογισμού του 2014.

Οι περισσότεροι εκ των προσώπων που μίλησαν εστίασαν την προσοχή τους σε σημαντικά ζητήματα που ταλανίζουν και απασχολούν έντονα την τοπική κοινωνία όπως έργα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τα ΑΜΕΑ, έργα ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών κτιρίων, έργα για το κέντρο της πόλης που θα συμβάλλουν στην αναβάθμισή του, καθώς επίσης και θέματα Υγείας και κοινωνική μέριμνας αλλά και έργα για το περιβάλλον, για τα οποία διατύπωσαν τους ενδοιασμούς τους, σχετικά με τις προτεραιότητες που θέτει η δημοτική Αρχή ανάμεσα στα συγκεκριμένα και σε άλλα δευτερευούσης σημασίας, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα και τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με τη διάθεση των χρημάτων, σύμφωνα με τις ρεαλιστικές ανάγκες της Συριανής κοινωνίας.

Δεσμεύσεις υπό αμφισβήτηση

Ζήτημα που θέλησε ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας να διευκρινίσει εξ αρχής και μάλιστα υπό την πίεση που ασκήθηκε από την πλευρά του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκου Παγίδα, υπήρξε το ζήτημα της κάλυψης των κοινωνικών παροχών από την πλευρά του δήμου προς τους πολίτες, από τη στιγμή που δεν έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Ο κ. Παγίδας διάβασε τις παραγράφους της σχετικής νομοθεσίας αναφορικά με τις κυρώσεις που θα επέλθουν στο δήμο εξαιτίας της καθυστέρησης που συζητείται ο προϋπολογισμός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δε θα διατεθούν δαπάνες μέχρι την έγκρισή του.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ως προς τα προαναφερόμενα, λέγοντας πως δε θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και ενημερώνοντας τα μέλη για τις ενέργειές του. Συγκεκριμένα, διαβεβαίωσε πως σήμερα θα καταβληθούν τα χρήματα για τα προνοιακά επιδόματα στο λογαριασμό του δήμου, ώστε να εκταμιευθούν την ίδια ημέρα, απόφαση που λήφθηκε από τη Γενική Γραμματεία του υπουργείου Εσωτερικών μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου χθες το πρωί, που όπως σημείωσε “άσκησε πίεση” για “να δοθούν νωρίτερα στους δικαιούχους”, απ΄ ό,τι συνηθίζεται.

Από την πλευρά του Συλλόγου “Δικαίωμα”, ο Δημήτρης Μαραγκός που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ως προς το πρόβλημα της μόνιμης καθυστέρησης στην καταβολή τους προς τους δικαιούχους από το δήμο, διατύπωσε με επιφύλαξη την “υποψία” όπως χαρακτηριστικά ανάφερε, “ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιούνται τα προνοιακά επιδόματα όχι για τους στόχους ή για άλλη εκμετάλλευση, αλλά χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία και αυτή είναι και η αιτία της καθυστέρησης, για να μπαίνουν στους τριμηνιαίους ισολογισμούς του δήμου, της οικονομικής επιτροπής, για τα έσοδα, ώστε να εξυπηρετούνται κάποιοι άλλοι σκοποί εκτός του σκοπού της απόδοσης στους δικαιούχους”. Απουσία του κ. Δεκαβάλλα, ο προεδρεύων της επιτροπής αντιδήμαρχος, Νίκος Αλμπανόπουλος, ζήτησε από τα μέλη της οικονομικής υπηρεσίας να απαντήσουν στην “σοβαρή κατηγορία” του προλαλήσαντος. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, αναφέροντας τη διαδικασία καταβολής των προνοιακών επιδομάτων, δήλωσαν ότι, “δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και καμία πρόθεση να τα κρατήσουμε και να τα αποδώσουμε μετά”, προσθέτοντας ότι αν οι απαιτούμενες ενέργειες είσπραξης κάποιες ημέρες “συμπέσουν με τις πρώτες ημέρες πληρωμής του επόμενου μήνα είναι διαδικαστικό θέμα. Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα”.

Τα ποσοστά για τα έργα ανά δημοτική ενότητα

Όσον αφορά στο περιεχόμενο του Τεχνικού Προγράμματος, παραχώρησε επιγραμματικά κάποια από τα σημαντικότερα στοιχεία, ο αρμόδιος υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας, Παύλος Χατζηγρηγορίου. Μέσω της προβολής διαφανειών, ο ίδιος μίλησε για τη χρηματοδότηση του δήμου σχετικά με τα έργα και τις δαπάνες στο πεδίο των επενδυτικών έργων. Το 56% των πόρων για το 2014 προέρχεται από το ΕΣΠΑ, η ετήσια επιχορήγηση από το κράτος δε θα ξεπεράσει τα 250 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 3%, το 12% αφορά σε χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενώ άλλα μονοψήφια ποσοστά θα περιέλθουν στο ταμείο του δήμου από διαφορετικές πηγές.

Σύμφωνα με το διάγραμμα που παρουσιάστηκε συνολικά το μεγαλύτερο ποσοστό (συμπεριλαμβανομένου και του έργου για το δημοτικό σχολείο Βάρης) προωθείται για έργα της Ερμούπολης και “αγγίζει” το 37,3%, ενώ για τη δημοτική ενότητα Άνω Σύρου πλησιάζει το 11,5% και για τη δημοτική ενότητα Ποσειδωνίας το 22,2%. Σημείωσε δε, ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το δήμο είναι 28,9%. Παράλληλα, ο κ. Χατζηγρηγορίου αναφέρθηκε στην κατανομή του Τεχνικού Προγράμματος ανά πεδίο, τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό 27% αφορά σε έργα μεταφορικών υποδομών, το 20% σε επενδύσεις Τουρισμού και Πολιτισμού, το 19% προωθείται για το οικιστικό περιβάλλον, το 15% σε έργα προστασίας περιβάλλοντος ενώ μόλις το 10% για υποδομές εκπαίδευσης και το 0,4% για την Υγεία.

Ωστόσο, χαρακτηριστικότερη διαφάνεια όλων υπήρξε εκείνη που απεικόνιζε ανά κάτοικο το ποσό των επενδύσεων, το οποίο ανέρχεται σε 444 ευρώ ετησίως. Σημειώνεται ότι το ανάλογο διάγραμμα - παρουσιάζεται και στο άρθρο - ενώ ο κ. Αλμπανόπουλος, με αφορμή παρατηρήσεις που ακολούθησαν και καταγράφονται παρακάτω, εξήγησε ότι η κατανομή των πόρων γίνεται σύμφωνα με τον πληθυσμό των περιοχών.

Δ. Μαραγκός: Πενιχρή πρόβλεψη για ΑΜΕΑ

Ουσιαστική μέριμνα για τα ΑΜΕΑ, αιτήθηκε να υπάρξει από το δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο Δημήτρης Μαραγκός, ασκώντας έντονη κριτική στη στάση της δημοτικής Αρχής. Μεταξύ άλλων, παρατήρησε ότι στη σύνταξη του Τεχνικού Προγράμματος δεν έχει συμπεριληφθεί σχεδόν κανένα από τα αιτήματά τους αναφορικά με την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ, πλην δύο δράσεων που σχετίζονται με την τοποθέτηση επιγραφών γραφής Braille εντός του Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και επιχορήγηση του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ. Στηλίτευσε μάλιστα το γεγονός πως για τα αιτήματα του Συλλόγου “Δικαίωμα” τα οποία έχουν σταλεί στο δήμο, αν και έχει εισηγηθεί θετικά η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και οι Τεχνικές Υπηρεσίες για τη δημιουργία Δικτύου Προσβασιμότητας, δεν περιλαμβάνεται πρόβλεψη στο εν λόγω Πρόγραμμα. Ο κ. Μαραγκός στην τοποθέτησή του, επανέφερε στο προσκήνιο τα κτιριακά θέματα που αφορούν στην εκπαίδευση των ΑΜΕΑ στο σχολικό συγκρότημα του Ξηροκάμπου, ζητώντας να υπάρξει άμεσα λύση για την απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των παιδιών, ακόμη κι εκείνων με αναπηρικό αμαξίδιο, που σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετηθούν, στερούμενα πολλές φορές το αυτονόητο δικαίωμά τους στην εκπαίδευση.

Ευ. Πανοηλίας: Στήριξη στην Υγεία

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καταγράφηκε η θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου, Ευάγγελου Πανοηλία, ο οποίος επικεντρώθηκε στο θέμα των αεροδιακομιδών λέγοντας πως σε μία περίοδο κρίσης που το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου βάλλεται όπως και ο δημόσιος τομέας της Υγείας, η στάση του δήμου πρέπει να είναι θετική στο μέγιστο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, προτείνοντας στη δημοτική Αρχή να εξετάσει τη σύναψη σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία που θα ασφαλίζει το σύνολο των δημοτών. Σημείωσε μάλιστα, πως δεν είναι υπέρ των λύσεων που απαιτούν την παρουσία ιδιωτικής πρωτοβουλίας, διευκρινίζοντας όμως, ότι το εν λόγω ζήτημα είναι άκρως σημαντικό. Επιπλέον, τόνισε πως θα πρέπει η δημοτική Αρχή να διατηρήσει τα προγράμματα που “τρέχουν” και αφορούν σε παροχές προς ηλικιωμένους, καθώς επίσης να φροντίσει και για τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και του Κοινωνικού Φαρμακείου. Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε πως, η τοπική Αυτοδιοίκηση συνολικά πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ως προς το θέμα της Υγείας.

Θ. Φώσκολος: Πόλη φιλική στον άνθρωπο

Το Σύλλογο Μελετητών Μηχανικών του νομού Κυκλάδων εκπροσώπησε ο Θάνος Φώσκολος στη συνεδρίαση δηλώνοντας εξ αρχής πως τα μέλη του είναι στη διάθεση του δήμου να συνδράμουν ως τεχνικοί σύμβουλοι σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία όποτε τους ζητηθεί. Ο κ. Φώσκολος έκανε λόγο για τη “δυσαναλογία” που παρατηρείται ως προς την κατανομή των δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, σε σχέση με τα αντίστοιχα που αφορούν τις παιδικές χαρές επί παραδείγματι, χαρακτηρίζοντας “αστρονομικά τα ποσά των 50, 80 και 150 χιλιάδων ευρώ” που δαπανήθηκαν. Εξήγησε ακόμη ότι η δημοτική Αρχή πρέπει να ζουμάρει στην ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, κάτι που θα σημάνει την εξοικονόμηση πόρων πέραν της βελτίωσης της καθημερινότητας των παιδιών, ενώ τέλος, έθιξε τη διαδικασία συλλογής της ανακύκλωσης. Ο ίδιος έκανε λόγο για “περιττά έξοδα”, καθώς αν και οι πολίτες συμμετέχουν στην ανακύκλωση διαχωρίζοντας τα απορρίμματά τους, το φορτηγό που τα συλλέγει “τα εναποθέτει όλα μαζί. Δεν πληρώνει ο δήμος για να γίνει εκ νέου ο διαχωρισμός;” σχολίασε ο κ. Φώσκολος, προσθέτοντας ότι πρόκειται “για ένα έξοδο περιττό”.

Εν κατακλείδι, υποστήριξε ότι πρέπει η δημοτική Αρχή να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα του αεροδρομίου καθώς αποτελεί μία από τις δύο βασικές πύλες εισόδου των επισκεπτών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων καθώς όμως και με τον τρόπο που θα καταστεί το νησί και η πόλη, “πιο φιλική προς τον άνθρωπο”.

Γ. Παλαιολόγος: Αναβάθμιση κέντρου

Τη θέση του εμπορικού κόσμου μετέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Γιάννης Παλαιολόγος. Αρχικά έθιξε το θέμα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, έργο το οποίο ισχυρίστηκε ότι “όπως βλέπουμε πηγαίνει σε βάθος χρόνου”, προσθέτοντας ότι το μέτρο της προσωρινής πεζοδρόμησης της παραλίας κάθε βράδυ την καλοκαιρινή περίοδο, δεν αποτελεί λύση, αφού διέρχονται δίκυκλα τις ώρες που απαγορεύεται η διέλευσή τους. Υποστήριξε ότι ο εμπορικός κόσμος ζητά μία μόνιμη λύση που θα αναβαθμίζει το κέντρο, αναφέροντας στη συνέχεια, την υφιστάμενη κατάσταση με τα στέγαστρα, που επικρατεί στην οδό Χίου. “Χρειάζεται να βελτιωθεί η εικόνα που αντικρίζει ο δημότης και ο επισκέπτης”, σχολίασε, συμπληρώνοντας ότι, “πολλά χρόνια ακούμε ότι θα αλλάξει κάτι, αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα”.

Τρίτη και σημαντικότερη όλων, πρόταση, που έθεσε στο τραπέζι του διαλόγου ήταν ο τρόπος, σύμφωνα με τον οποίο χρεώνονται οι επιχειρηματίες τα δημοτικά τέλη. Ο κ. Παλαιολόγος με σαφήνεια ζήτησε να εφαρμοστεί η χρέωση ανά είδος επιχείρησης και ανά ποσότητα παραγόμενων απορριμμάτων καθώς τα ποσά που καλείται να πληρώνει σήμερα μία επιχείρηση είναι υπέρογκα αφού συναρτώνται με τα τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου που δραστηριοποιούνται.

Ν. Παγίδας: Ενέργειες για την αυτάρκεια του νησιού

Την ανάγκη να εκπληρώνει τον ουσιαστικό πολιτικό ρόλο που οφείλει, σημείωσε ως γενική θέση του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, Νίκος Παγίδας. Επισημαίνοντας ότι υπάρχουν μείζονα προβλήματα στην κοινωνία, που απαιτούν την ύπαρξη ενός ενεργού δήμου και όχι ενός δήμου που “κωφεύει”, υπογράμμισε πως πρέπει να καταγραφεί στροφή προς την κάλυψη των αναγκών της Παιδείας, της Υγείας, της Εργασίας και του Πολιτισμού, με παράλληλη ενίσχυση και αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Άξια λόγου παρατήρηση με την οποία ο κ. Παγίδας “έκλεισε” την τοποθέτησή του άλλωστε, ήταν η θέση πως ο δήμος έχει απολέσει την ιδέα της αυτάρκειας, κινούμενος σε ένα κλίμα που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σε βάρος των πολιτών.

Μ. Ρούσσος: Μέριμνα για τα χωριά

Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, Μάρκος Ρούσσος ο οποίος αναφορικά με τα έργα που έχουν προβλεφθεί για τη δημοτική ενότητα της Ποσειδωνίας (επέκταση σχολείου Βάρης και ανάπλαση πλατείας Φοίνικα), τόνισε ότι θα ήταν ωφέλιμο να ιεραρχηθούν και μία σειρά από μικρότερα έργα, τα οποία είναι επί της ουσίας παρεμβάσεις σε μικρές γειτονιές. “Θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των περιοχών”, σημείωσε, αναδεικνύοντας την ανάγκη να μεριμνήσει ο δήμος για τα χωριά του νησιού.