Βήματα καθυστερημένα
- Πέμπτη, 13 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Από τον λήθαργο φαίνεται να ξυπνούν έστω και στο τέλος της πρώτης καλλικρατικής θητείας, οι αρμόδιοι που έθεσαν επί τάπητος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης τη νομιμοποίηση αυθαίρετων - σύμφωνα με το σημερινό ισχύον νομοθετικό πλαίσιο – κατασκευών στο παραλιακό μέτωπο της Αζολίμνου.
Ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Σπύρος Μηλιώτης, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα, κατέστησε με σαφήνεια, πως σκοπός των εν λόγω αποφάσεων είναι να μπορέσει να προχωρήσει το έργο της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου και συγκεκριμένα από το εκκλησάκι της Ανάληψης έως και το αλιευτικό καταφύγιο, για το οποίο δεν πρόκειται να ανάψει “πράσινο φως” αν δεν παραχωρήσουν τις σχετικές εγκρίσεις νομιμοποίησης τα υπουργεία, στα οποία έχει αποσταλεί ο φάκελος που περιλαμβάνει το σύνολο των απαραίτητων εγγράφων για τις τρεις προβλήτες της παραλίας αλλά και για το αλιευτικό καταφύγιο.
Αναφορικά με το θέμα, τοποθετήθηκε στην “Κοινή Γνώμη” και ο πρόεδρος των επιχειρηματιών του χωριού, Γιάννης Βουτσίνος, ο οποίος επεσήμανε πως είναι επιτακτική ανάγκη η αναβάθμιση της περιοχής, κάτι που αν και οι επιχειρηματίες ζητούσαν ομόφωνα αρκετά χρόνια, δρομολογείται έστω και με καθυστέρηση, σήμερα.
Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, πως θέμα που απασχολεί έντονα τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής είναι πως ο χώρος στάθμευσης της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ, δεν υφίσταται πλέον, γεγονός που τους οδήγησε να αναζητήσουν οι ίδιοι εναλλακτικές λύσεις, προτείνοντας στον Δήμο δύο οικόπεδα για αγορά ως πιθανή λύση στο πρόβλημα.
Τα τμήματα που χρήζουν νομιμοποίησης
Τα παράνομα έργα που χρήζουν άμεσων ενεργειών σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Μηλιώτη είναι οι τρεις προβλήτες κατά μήκος της παραλίας αλλά και το αλιευτικό καταφύγιο. Οι δύο εκ των τριών, όπως υπογράμμισε, “Θεωρούμε ιστορικά ότι έχουν κατασκευασθεί το 1986 και σύμφωνα με ανάλογες βεβαιώσεις του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου έγιναν από την Τοπική Κοινότητα του Μάννα όμως δεν υπάρχουν αρχεία που να προσδιορίζουν την ακριβή στιγμή έναρξης του συγκεκριμένου έργου. Σύμφωνα με μαρτυρίες ο φορέας υλοποίησης ήταν το Δημόσιο και ως δημόσιο έργο το θεωρούμε ότι είναι νόμιμο παρότι στερείται αδειοδοτήσεων”.
Σχετικά δε με την τρίτη προβλήτα, ο κ. Μηλιώτης τόνισε ότι “κατασκευάστηκε το 1998 από το Λιμενικό Ταμείο. Είχε όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, όπως επίσης και άδεια παραχώρησης αιγιαλού, η οποία ωστόσο ήταν απλή”, κάτι που όπως πρόσθεσε, σημαίνει ότι αφορά “στα μη μόνιμα έργα” και κατ΄επέκταση κρίνεται αναγκαία “η λήψη μίας ακόμη αδειοδότησης”.
Ως προς αυτό, ανέφερε επίσης, πως, “Μετά την περαίωση του έργου το 2001 συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας η έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής διότι είχαν παρέλθει οι προβλεπόμενοι 15 μήνες συντήρησης”.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, σημείωσε πως τα εν λόγω αυθαίρετα “κομμάτια” του παραλιακού μετώπου, που καλείται να νομιμοποιήσει το Λιμενικό Ταμείο έχουν συνολικά εμβαδόν 2.444,15 τ.μ..
Προαπαιτούμενο οι νομιμοποιήσεις για νέα έργα
Μείζονος σημασίας ζήτημα χαρακτηρίσθηκε από τον δήμαρχο, Γιάννη Δεκαβάλλα, τον αντιδήμαρχο, Ανδρέα Γιαλόγλου και τη δημοτική σύμβουλο, Αγγελική Πρίντεζη η προώθηση της νομιμοποίησης των αυθαίρετων τμημάτων, προκειμένου να αναβαθμιστεί συνολικά η περιοχή, ενώ ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης “Σύρα με λογισμό και με όνειρο”, Ανδρέας Τζίνης ζήτησε να αναβληθεί το θέμα και να έρθουν στη διάθεση των αιρετών όλα τα στοιχεία για τα προς νομιμοποίηση έργα και όχι μόνο “ένα χαρτί” που αναφέρει “επιγραμματικά” ποια τμήματα θεωρούνται παράνομα. “Προσπαθούμε ως μείζον μειοψηφία για να προχωρήσουν τα έργα που αφορούν στην ανάπτυξη του νησιού μας” υποστήριξε η κα Πρίντεζη, επισημαίνοντας πως, τη συγκεκριμένη στάση την υπαγορεύει “η σύμπνοια απόψεων των επιχειρηματιών της περιοχής και της τοπικής κοινότητας” αλλά και “το όραμά τους για την ανάπτυξη της περιοχής τους”, ενώ από την πλευρά του ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημείωσε πως, “Το ζητούμενο τώρα είναι αν θέλουμε να προχωρήσουν οι νομιμοποιήσεις ώστε να προχωρήσουμε σε έργα για το νησί;”, την άποψη του οποίου συμπλήρωσε ακολούθως ο κ. Δεκαβάλλας, ισχυριζόμενος κατηγορηματικά πως, “Δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό αν δεν γίνουν αυτές οι νομιμοποιήσεις” καθώς “οτιδήποτε κάνει κάποιος στο μέλλον θα βρει μπροστά του μία αυθαίρετη κατασκευή”.
Στον αντίποδα, ο κ. Τζίνης, που καταψήφισε συνολικά την εισήγηση του θέματος, υποστήριξε ότι, “με προφορικές ομιλίες και τοποθετήσεις καλούμαστε να εγκρίνουμε αν είναι νόμιμα”, αιτούμενος τελικά “να αποσυρθεί το θέμα και να έλθουν τα πλήρη στοιχεία και η αλληλογραφία στους συμβούλους”.
Πολυετές αίτημα που προωθείται σήμερα...
“Πάγιο” αλλά και “πολυετές” χαρακτήρισε από την πλευρά του, το αίτημα της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αζολίμνου ο πρόεδρος των επιχειρηματιών, Γιάννης Βουτσίνος ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα για το εν λόγω θέμα. “Είναι ένα πάγιο αίτημα που το ζητάμε χρόνια τώρα ομόφωνα οι επιχειρηματίες της Αζολίμνου” ανέφερε, εξηγώντας πως ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να αναπτυχθεί συνολικά το νησί είναι να δοθεί έμφαση στον Τουρισμό, στόχος που σύμφωνα με όσα πρόσθεσε στη συνέχεια, θα επιτευχθεί “αν ενισχυθεί η κάθε περιοχή”, μία εκ των οποίων είναι και η Αζόλιμνος. “Το χωριό τα τελευταία χρόνια προσελκύει κόσμο. Άρα κι εμείς από την πλευρά μας, πρέπει να κάνουμε τις ανάλογες προσπάθειες για να συνεχίσει ο κόσμος να επιλέγει την Αζόλιμνο ως έναν καλό προορισμό” επεσήμανε.
Αναφορικά με τη χρονική στιγμή που προωθείται το έργο της ανάπλασης, ο κ. Βουτσίνος σημείωσε πως παρά τις οχλήσεις που έχουν πραγματοποιήσει “εδώ και χρόνια οι επιχειρηματίες, τώρα τελευταία “κινήθηκε” το θέμα”.
Κληθείς μάλιστα να σχολιάσει το ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και σχετίζεται με την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, ο ίδιος σημείωσε, “γνωρίζουμε ότι έχουν δρομολογηθεί για νομιμοποίηση και προφανώς θα γίνει”.
Παράλληλα, ο πρόεδρος, εξήγησε ότι η αναβάθμιση μίας περιοχής, αυτόματα έχει θετικό αντίκτυπο συνολικά στην εικόνα του νησιού, εν προκειμένω της Σύρου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, “Η αναβάθμιση, δε βοηθά μόνο το χωριό. Βοηθά όλο το νησί καθώς αν αναβαθμιστούμε και προβάλλουμε ό,τι αξιόλογο έχουμε, επί της ουσίας ανταποκρινόμαστε σε ό,τι ζητά ο επισκέπτης”, για να καταλήξει πως, “Στόχος είναι να επισκεφθεί κόσμος στο νησί μας”.
Μονόδρομος η αγορά οικοπέδου(;)
Ενημερώνοντας το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας για το πολυσυζητημένο θέμα του χώρου στάθμευσης στην Αζόλιμνο, υπενθύμισε στους αιρετούς, ότι έχει “λυθεί” το χρησιδάνειο ανάμεσα στον Δήμο και την ΕΒΟ – ΠΥΡΚΑΛ μετά από αίτημα της δεύτερης πλευράς, με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμος πλέον ο χώρος για τις ανάγκες στάθμευσης της περιοχής, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο. “Απ΄ό,τι έχουμε πληροφορηθεί το οικόπεδο το έχουν δώσει για να το πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ” δήλωσε, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα, ότι μίλησε εκ νέου με την υπεύθυνη που διαπραγματεύεται για το χώρο της ΕΒΟ - ΠΥΡΚΑΛ, ώστε να αγορασθεί τμήμα του οικοπέδου, ωστόσο, εξήγησε πως, “είναι δύσκολο να αγορασθεί γιατί η αντικειμενική αξία του είναι πολύ υψηλή”.
Για τη λύση του προβλήματος, ο κ. Δεκαβάλλας υπογράμμισε ότι υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο σχετίζεται με το παραχωρηθεί τουλάχιστον και για το καλοκαίρι του 2014 ο ίδιος χώρος, αφού “δε θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ” σύμφωνα με όσα υποστήριξε, ενώ το δεύτερο είναι η νέα Δημοτική Αρχή “να προχωρήσει σε έναν διαγωνισμό για να αγοράσει ένα άλλο οικόπεδο”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Εργασίες βελτίωσης σε δρόμο της Αζολίμνου - Οδηγίες για τους κατοίκους
28 Νοε. 2024 - 13:16 - Λιμενικό έργο προστασίας της παραλίας Αζολίμνου
2 Αυγ. 2024 - 6:20 - Σύρος: Διακοπή ρεύματος στην Αζόλιμνο
30 Ιουν. 2023 - 12:08 - Σύρος: Νέο pillar στο αλιευτικό καταφύγιο Αζολίμνου
9 Ιουν. 2023 - 12:04 - Εργασίες στην παραλιακή ζώνη της Αζολίμνου
17 Αυγ. 2020 - 6:17