Συνέντευξη με τον υποψήφιο με του συνδυασμού “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” Γιάννη Κεράνη

“Μου αρέσει να είμαι κοντά στα κοινά”

Ο πρόεδρος της Επιτροπής του Πολιτισμού και του Αθλητισμού Σύρου Γιάννης Κεράνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε για την ΕΠΑΣ, το Κολυμβητήριο και τα Πευκάκια. Θέματα που “καίνε” τη δημοτική αρχή αφού καθ' όλη τη διάρκεια της τετραετίας, συζητήθηκαν και καυτηριάστηκαν αρκετά.

Ο κ. Κεράνης μίλησε αρχικά για τον ΟΠΑΣ και την αλλά από νομικό όργανο σε επιτροπή.

“Ο ΟΠΑΣ μετά από τρία χρόνια λειτουργίας είχε βρει τα πατήματά του και νομίζω ότι λειτουργούσε σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Απλά υπήρξε το θέμα του φόβου των εργαζομένων, ότι μπορεί να καταργηθούν τα νομικά πρόσωπα και για να ησυχάσουμε τους εργαζομένους αποφασίσαμε να τους εντάξουμε στο Δήμο, οπότε ο Οργανισμός καταργήθηκε σαν νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και συγχωνεύτηκε στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης. Έτσι, έγιναν υπάλληλοί του Δήμου και θεωρητικά νιώθουν πιο σίγουρη τη θέση τους ως εργαζόμενοι”.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής μίλησε για το αν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από μία “στέγη” ο Αθλητισμός με τον Πολιτισμό ή θα έπρεπε να είχαν γίνει εξαρχής δύο Οργανισμοί.

“Εφόσον δουλεύουν σωστά οι αντίστοιχες επιτροπές, Αθλητισμού και Πολιτισμού, αυτά μπορούν να συνηρπάξουν και να δουλέψουν καλά το σύστημα. Αν μία από τις δύο επιτροπές υπολειτουργεί, τότε υπάρχει πρόβλημα. Το ότι υπήρχαν κάποιες φωνές ήταν κάπως αντιπολιτευτικό και ποτέ δεν κατάλαβαν κάποιοι ότι αν εμείς είχαμε στον προϋπολογισμό είχαμε στα έξοδα 200.000 ευρώ για πολιτιστικές δράσεις και αντίστοιχα 25.000 για τον αθλητισμό, από τις 200.000 των πολιτιστικών δράσεων, στον αντίστοιχο κωδικό εσόδων είχαμε 160.000 ευρώ έσοδα. Δηλαδή, είναι ανταποδοτικές αυτές, άρα αφιερώναμε ένα πολύ μικρότερο ποσό για τα πολιτιστικά. Οπότε αφήναμε ένα ποσό για τις αθλητικές δράσεις που δεν ήταν ανταποδοτικές. Τα χρήματα, επί της ουσίας που είχε σαν επιβάρυνση ο προϋπολογισμός ήταν σχεδόν τα ίδια. Απλά, στο ένα φαινόταν ο κωδικός μεγάλος και γιατί στον αντίστοιχο κωδικό εσόδων είχαμε ανταποδοτικά οφέλη”.

Σε λίγους μήνες έχουμε εκλογές και εσείς όπως είναι γνωστό θα κατεβείτε για τρίτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Συνδυασμό του Ανδρέα Γιαλόγκου. Θα ήθελα να μου πείτε αν πιστεύετε ότι έχετε να δώσετε πράγματα στους πολίτες της Σύρου.

“Εμένα γενικά τα κοινά μου αρέσουν και πάρα πολλά χρόνια και πριν ασχοληθώ με την τοπική αυτοδιοίκηση, ήμουν σε συλλόγους γονέων, σε αθλητικούς συλλόγους όπως την ΕΣΚ Κυκλάδων και άλλα. Γενικά μου αρέσει να είμαι στα κοινά. Η τοπικά αυτοδιοίκηση μου άρεσε και δύο τετραετίες τώρα πιστεύω ότι έχω δουλέψει πολύ. Αυτό εξάλλου φαίνεται αυτό σε όλες τις αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που είμαι μπροστά και δουλεύω σαν εθελοντής. Αυτό δεν θέλω να το κόψω, μου αρέσει. Τώρα όσον αφορά αν έχω να δώσω ακόμη πράγματα από την πλευρά μου, εγώ ξέρω ότι έχω ακόμη τη διάθεση και την όρεξη να δουλέψω και να προσφέρω. Την πρώτη τετραετία ασχολήθηκα με την δημοτική βιβλιοθήκη και είχαμε βάλει σαν στόχο την επέκτασή της κι αυτό όπως γνωρίζουν όλοι το καταφέραμε. Ήμουν επίσης στις σχολικές επιτροπές και θεωρώ ότι είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία. Αυτήν την τετραετία και θεωρώ πως ήταν πιο δύσκολο με αυτό που ασχολήθηκα ήταν με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο αντικείμενο, με τεράστιες δυσκολίες, γιατί συνενώθηκαν τρεις δήμοι, οκτώ με εννέα νομικά πρόσωπα, με άλλες νοοτροπίες και άλλα σκεπτικά ο κάθε ένας. Δεν θα πω κάτι κακό, αλλά ο καθ' ένας δεν ήθελε να χάσει και την βολή του. Οπότε με όλα αυτά έπρεπε να αποδείξεις στον κόσμο ότι εσύ είσαι αμερόληπτος, ότι εσύ προσπαθείς να είσαι με όλους δίκαιος, να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους και νομίζω ότι στα τρία χρόνια που λειτουργούμε, με τόσους συλλόγους αθλητικούς και πολιτιστικούς το έχουμε πετύχει. Ακόμη πρέπει να είμαστε δίκαιοι και στην κατανομή των πόρων και στο που βοηθάς, πως βοηθάς και τη θα στηρίξεις. Σ' αυτά όλα θεωρώ ότι είμαστε μέσα στα όρια, δηλαδή, δεν είχαμε τις τρομερές και φοβερές αντιδράσεις. Πιστεύω ότι γενικά ο κόσμος μας αγκάλιασε. Είχαμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, δηλαδή, των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων. Από εκεί και πέρα είμαστε πιο ώριμοι αυτή τη στιγμή, στο να συνεχίσουμε και να πάνω σ' αυτήν την κατεύθυνση”.

Το κολυμβητήριο για δεύτερη χρονιά παρέμεινε κλειστό και θα ήθελα να μου πείτε που ακριβώς βρισκόμαστε με την τηλεθέρμανση και πότε περίπου είναι να ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό.

“Το θέμα κολυμβητήριο είναι κάτι που μας ζόρισε πολύ αυτήν την τριετία, γιατί η αύξηση του πετρελαίου και η κατά πολύ μειωμένη επιδότηση από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και κατά συνέπεια ο Δήμος σε εμάς, δεν μας επέτρεψε να το κρατήσουμε ανοικτό όλο τον χρόνο. Ήταν αδύνατον, αν αναλύσω πόσο κόστος είχε για να ζεσταθεί η πισίνα τον χειμώνα, θα πω μόνο ότι θα χρειαζόμαστε ενάμιση με δύο τόνους πετρέλαιο την ημέρα. Οπότε αυτό σημαίνει ότι θα χρειαζόμαστε δυόμιση με τρεις χιλιάδες ευρώ ημερησίως, για να δουλέψει το κολυμβητήριο τον χειμώνα. Έτσι, αναγκαστήκαμε και το κλείσαμε για τέσσερις – πέντε μήνες. Για να ανοίξει το κολυμβητήριο θα πρέπει να προμηθευτούμε χημικά για τον καθαρισμό της πισίνας. Αυτό έχει γίνει, έχει βγει διαγωνισμός και η χρηματοδότηση. Αρχές Απριλίου θα έχουμε τα χημικά και στη συνέχεια θα ξεκινήσει ο καθαρισμός. Βέβαια ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εργασίες καθαρισμού της πισίνας. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο δεκαήμερο να είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την πισίνα για το κοινό.
Τώρα όσον αφορά την τηλεθέρμανση, έχει βγει διαγωνισμό καθώς υπάρχει προγραμματική σύμβαση με το Πράσινο Ταμείο, με την Περιφέρεια, υπάρχουν τα χρήματα και δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με αυτό το έργο. Ο διαγωνισμός έχει βγει, δεν υπήρχαν ενστάσεις και υπάρχει ανάδοχος, ο οποίος θα κάνει το έργο. Όμως λείπει ένα χαρτί κι αυτό είναι που περιμένουμε. Το χαρτί αυτό είναι για τυπικούς λόγους όπου θα αναφέρει όλα έχουμε συμφωνήσει με τη ΔΕΗ, δηλαδή θα λέει ότι η παροχή θα είναι δωρεάν. Αυτό το μοντέλο μας το έχει στείλει η ΔΕΗ, εμείς το έχουμε εγκρίνει και το μόνο που απομένει είναι μας επιστραφεί ως απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ. Το Δ.Σ. ήταν να γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο, το χαρτί θα σταλθεί στην Αποκεντρωμένη, θα συμπληρωθεί ο φάκελος και θα μας δοθεί το ΟΚ για να ξεκινήσει το έργο”.

Το στάδιο των Πευκακίων έχει καταντήσει σαν το “γεφύρι της Άρτας”, αφού κάθε λίγο και λιγάκι υπάρχει κάποια μελέτη, ενώ τα έργα ποτέ δεν ξεκινούν. Τώρα, έχει υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια, υπάρχουν κάποια χρήματα για εργασίες και θα ήθελα να μου πείτε σε πιο στάδιο βρισκόμαστε.

“Πριν οκτώ χρόνια που εκλέχθηκα για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος, όποτε συζητούσαμε το θέμα αυτό υπήρχε η λέξη στάδιο. Όλοι είχαμε “ψωνιστεί” με την ιδέα να φτιάξουμε ένα στάδιο. Θυμάμαι ότι υπήρχε η μελέτη για το στάδιο όπου κόστιζε 4.200.000 και μας έστελνε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και ο αρμόδιος φορέας, μειώστε το μπάτζετ, μειώστε κι άλλα πράγματα, εμείς από την πλευρά μας μειώναμε συνεχώς, τελικά συνειδητοποιήσαμε όλοι ότι τελικά στάδιο δεν θα γίνει. Οπότε έπρεπε να φύγουμε από εκεί και να πάμε στο αν μπορούμε να φτιάξουμε κάποια πράγματα στα Πευκάκια. Για τα Πευκάκια υπήρχε παλαιότερα μία μελέτη που νομίζω την είχε βγάλει ο Διονύσης Λεονταρίτης, τότε είχε κολλήσει αυτή η μελέτη από το τμήμα πολιτισμού και νεοτέρων μνημείων γιατί λέει ότι τα Πευκάκια ήταν ιστορικός τόπος. Αυτό κολλούσε όλες τις μελέτες και την υλοποίησή τους. Φτάσαμε στα τελευταία δύο χρόνια που είπαμε να κάνουμε μία μελέτη λίγο τροποποιημένη για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι για τα Πευκάκια. Ο διαγωνισμός έχει γίνει, έχει βρεθεί ανάδοχος και στις 31 Μαρτίου υπογράφετε σύμβαση για τον καινούργιο τάπητα και το χρονικό περιθώριο που έχει εταιρία που ανέλαβε το έργο είναι τέσσερις μήνες. Μέχρι τέλος καλοκαιριού θα είναι έτοιμο. Δέσμευσή μας είναι άμεσα να γίνει καταγραφή για το τη χρειάζεται ακόμη το Στάδιο των Πευκακίων και να μπει άμεσα στον τεχνικό πρόγραμμα, ώστε να το κάνουμε πιο λειτουργικό”.